24 Ιανουαρίου 2014

Τζον Κέρι: Θωράκιση του Ισραήλ με υψηλή τεχνολογία


Το Ισραήλ θα μπορούσε να αυτοπροστατεύεται με οχυρώσεις υψηλής τεχνολογίας, αντί να διατηρεί στρατεύματα στη Δυτική Όχθη στο πλαίσιο της λύσης των δύο κρατών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι σε ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Τέτοιου είδους οχυρώσεις στα σύνορα θα παρέχουν προστασία από στρατιωτικές ή τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ με «μία εξελιγμένη τεχνολογία μέσω ενός συνεκτικού προγράμματος αυστηρού ελέγχου» ανέφερε ο Κέρι κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

Σκόπια: 12 αγάλματα τοποθετήθηκαν παράνομα στο Κέντρο

Σκόπια: 12 αγάλματα τοποθετήθηκαν παράνομα στο Κέντρο
Δώδεκα μνημεία που τοποθετήθηκαν στη γέφυρα «Око» στα Σκόπια, ανάμεσα τους και το άγαλμα του Σέρβου βασιλιά Στέφανου Ντούσαν κρίθηκαν ως παράνομα και πρέπει να αφαιρεθούν, σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων’.

Ερντογάν: Προδότης της πατρίδας η TUSIAD

Έντονα επέκρινε την Ένωση Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών ο Τούρκος Πρωθυπουργός 
 Με την Ένωση Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (TUSIAD) τα έβαλε σήμερα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν αποκαλώντας τους προδότες της πατρίδας εξαιτίας την δήλωσής τους ότι πλέον στην Τουρκία δεν θα έρχεται ξένο κεφάλαιο. "Ο πρόεδρος του TUSIAD δεν μπορεί να σηκώνεται και να λέει ότι το ξένο κεφάλαιο δεν θα έρχεται πλέον στην Τουρκία. Αν το λέει αυτό είναι προδοσία για την πατρίδα", είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό αυτό που ενοχλεί το TUSIAD είναι η τροποποίηση που προωθεί το κυβερνών κόμμα στο δικαστικό σύστημα.

Τα κουρδικά καντόνια «καίνε» την Άγκυρα

Oι Κούρδοι της Συρίας πανηγυρίζουν την ανακήρυξη της αυτονομίας του Καντονίου της Τζίζρε. Ανάλογους πανηγυρισμούς είχαμε από τους Κούρδους στην Τουρκία, το Ντιγιαρμπακίρ και τη Σμύρνη...
Του Σάββα Καλεντερίδη
...Το PYD* έχει υιοθετήσει ως μοντέλο κρατικής οργάνωσης κάτι παρόμοιο με αυτό της Ελβετίας, σχηματίζοντας τρία καντόνια και μια κεντρική κυβέρνηση, εξέλιξη την οποία τρέμει η Τουρκία, αφού δημιουργεί προηγούμενο και για την ίδια!
Οι Δυνάμεις Λαϊκής Άμυνας (YPG) του PYD κατέχουν την πόλη Αφρίν, που έχει πληθυσμό κοντά στο ένα εκατομμύριο μαζί με τις παρακείμενες κωμοπόλεις και χωριά και απέχει 70 χλμ από τις ακτές της Μεσογείου! Αυτό .... δημιουργεί συνθήκες για σχεδόν σίγουρη έξοδο των Κούρδων στη θάλασσα, εξέλιξη που θα προκαλέσει ιστορικής σημασίας γεωπολιτικές ανατροπές στην ευρύτερη περιοχή. Ας σημειωθεί ότι η έξοδος αυτή θα είναι ακριβώς απέναντι από το Ριζοκάρπασο και το Ακρωτήριο του Αγίου Ανδρέα στα κατεχόμενα της Κύπρου!!!»

Απόκρυψη κινδύνου...

Ας μην περιμένουμε εκπλήξεις από τη φετινή Σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Την ώρα που στην Ευρωζώνη κυριαρχεί η επικοινωνιακή έξοδος από την κρίση, την ώρα που ο Ολάντ παρουσιάζει την υποταγή του στη Μέρκελ ως εθνική στρατηγική προσαρμογής, την ώρα που χρειάζεται όσο ποτέ τεχνητή αισιοδοξία σε αποταμιευτές και επενδυτές, ακόμη και η επικεφαλής του ΔΝΤ Λαγκάρντ θα διατυπώσει πιο προσεκτικά τις αυστηρές της προειδοποιήσεις για τις παρενέργειες της πολιτικής του Βερολίνου.Οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρωζώνης αλλά και το σύνολo των συμμετεχόντων στη συνάντηση του γνωστού ελβετικού θέρετρου δεν έχουν άγνοια κινδύνου: Διαπιστώνουν απλά την αδυναμία τους να αντιμετωπίσουν τον σκληρό πυρήνα του προβλήματος και επιλέγουν ως τον πιο αποδοτικό τακτικό ελιγμό την απόκρυψη κινδύνου.

ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ «Παγώνει» μέρος της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης ο Ερντογάν

Μισό βήμα υπαναχώρησης έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω της σφοδρής αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, που ενισχύει τον πολιτικό έλεγχο επί των δικαστών. Πρότεινε να «παγώσει» ορισμένες από τις διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου, που κατατέθηκε στον απόηχο του σκανδάλου διαφθοράς με εμπλεκόμενους πρώην υπουργούς και με υποψίες για ανάμιξη ακόμη και του γιου του.
«Παγώνει» μέρος της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης ο Ερντογάν«Θα παγώσουμε μέρος (του νομοσχεδίου) για το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), ώστε να μπορέσουμε να σημειώσουμε πρόοδο, διότι πλησιάζουν οι εκλογές», δήλωσε ο Ερντογάν στον Τύπο μετά την προσευχή της Παρασκευής.Όμως ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι «αν κριθεί απαραίτητο, μπορούμε να τις επαναφέρουμε (ενώπιον του κοινοβουλίου)», ενώ υπογράμμισε πως «αποκλείεται να αποσύρουμε το νομοσχέδιο».Ο επικεφαλής του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για μια «καλή απόφαση» και «δημοκρατική πρόοδο».

Η Αργεντινή και ο εφιάλτης του 1997

Η βουτιά στο πέσο και οι μνήμες της κρίσης στις αναδυόμενες. Η ειδική περίπτωση της Αργεντινής και τα λάθη της πολιτικής ελίτ. Τα προβλήματα σε Ουκρανία, Τουρκία και Βενεζουέλα. Οι πέντε διαφορετικές κατηγορίες αναδυόμενων αγορών.
Η Αργεντινή και ο εφιάλτης του 1997 - Ποιες είναι οι «καυτές ζώνες»
Και ξαφνικά μοιάζει να έχει επιστρέψει το 1997. Η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του αργεντίνικου πέσο θυμίζει μια μέρα πριν από 16 χρόνια, όταν το νόμισμα της Ταϊλάνδης οδηγήθηκε σε ελεύθερη πτώση πυροδοτώντας μετάτασταση σε όλη την Ασία.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, οι ομοιότητες περιορίζονται εκεί. Αν και δεν υπάρχουν εμφανείς αδυναμίες ή ενδείξεις οικονομικής κακοδιαχείρισης, σε διάφορες αναπτυσσόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένων της Βενεζουέλας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και της Νότιας Αφρικής, οι αδυναμίες που εμφανίζει η Αργεντινή δεν είναι αντιπροσωπευτικές.

ΟΛΟ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ Τα σπασμένα της Τουρκίας πληρώνει η λίρα

Η ήδη εύθραυστη ελληνική οικονομία είναι σε συγκριτικά υψηλό βαθμό εκτεθειμένη στην Τουρκία, που πουλάει δολάρια για να στηρίξει τη λίρα της Η ήδη εύθραυστη ελληνική οικονομία είναι σε συγκριτικά υψηλό βαθμό εκτεθειμένη στην Τουρκία, που πουλάει δολάρια για να στηρίξει τη λίρα της Ωστόσο οι δανειακές υποχρεώσεις της Τουρκίας έχουν επιβαρυνθεί δραματικά τα τελευταία 5-7 χρόνια, με την υπερ-έκθεση των ξένων τραπεζών να ξεπερνά τα 350 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τον ξένο οίκο GaveKal, η τουρκική οικονομία δεν δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, καθώς το τοπικό νόμισμα συνεχίζει τη «βουτιά» του και οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις της TCMB έχουν πυροσβεστικό χαρακτήρα.

Κατασκευή αγωγού διασύνδεσης φυσικού αερίου Βουλγαρίας – Τουρκίας


Το προσεχή Μάρτιο αναμένεται η υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στη Βουλγαρία και την Τουρκία για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τα δίκτυά τους. 
http://www.efsyn.gr/wp-content/uploads/2014/01/stoinef-350x196.jpg Όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών, Ντραγκομίρ Στόινεφ και Τανέρ Γιλντίζ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά από συνάντηση που είχαν σήμερα στη Σόφια, ο αγωγός αυτός θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία σε δύο χρόνια από σήμερα.Ο αγωγός διασύνδεσης θα έχει συνολικό μήκος 114 χιλιομέτρων και δυναμικότητα μεταφοράς 3-5 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως.Ο κ. Στόινεφ επεσήμανε ότι μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό “καθίσταται εφικτό να μιλάμε για πραγματική διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου από τις οποίες προμηθεύεται η Βουλγαρία”.

Η Αμερική και το χάος στη Μέση Ανατολή

http://wpmedia.news.nationalpost.com/2012/02/iran-nuclear_ahmadinejad.jpg?w=620
  frachon AlainΤΟ ΒΗΜΑ - LE MONDE- Τα αραβικά κράτη και το Ισραήλ μοιράζονται τον ίδιο σάκο του μποξ: χτυπούν τις ΗΠΑ. Θα είχαν καλούς λόγους για να το έκαναν, όμως το πράττουν για τις λάθος αιτίες. Κατηγορούν την Αμερική για το διπλό έγκλημα της απαγκίστρωσης και της προδοσίας. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση έχουν λάθος και το 2014 θα αποδείξει αυτό το σχεδόν μόνιμο δεδομένο στη Μέση Ανατολή: οι ΗΠΑ είναι και παραμένουν η μοναδική υπερδύναμη.

Pεαλπολιτίκ από E.E. και Aγκυρα

http://asset.tovima.gr/vimawebstatic//E901486C7B7C1FB6FE97370465477EBA.jpgΣε άλλη χρονική στιγμή η επίσκεψη του Eρντογάν στην έδρα της E.E. στις Bρυξέλλες θα ήταν τηλεοπτικό υπερθέαμα για εσωτερική κατανάλωση κυρίως στην Tουρκία αλλά και για κάποιους λαϊκιστές ευρωβουλευτές, που μπερδεύουν τους Tούρκους μετανάστες με τον στρατό του σουλτάνου που πολιορκούσε τη Bιέννη.H χρονική στιγμή σήμερα είναι ιδανική: Λίγο πριν από τις ευρωεκλογές αν θες να αλλάξεις την ατζέντα μιας συζήτησης όπου είναι αδύνατο να υποσχεθείς καλύτερες μέρες, μπορείς να επενδύσεις στον φόβο του διαφορετικού, στην ισλαμοφοβία και να επενδύσεις στην άγνοια και στη σύγχυση που συγχέει τον Aραβα με τον Tούρκο σε ένα φόβητρο ισλαμικής απειλής.

“Freedom House”: Σε αρνητική πορεία πολιτικές ελευθερίες και δικαιώματα στην Τουρκία

Turkey-DHMOSIOGRAFOI01-23JANUARY2014
Του Δημήτρη Μανή Έντονες επικρίσεις κατά της τουρκικής κυβέρνησης περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση για την κατάσταση της ελευθερίας ανά τον κόσμο που δημοσίευσε σήμερα, ο ανεξάρτητος εποπτικός οργανισμός “Freedom House”, που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ. Παρότι, ο διεθνής οργανισμός διατηρεί αμετάβλητη την βαθμολογία της Τουρκίας, ως “μερικώς ελεύθερη” χώρα, που συγκεντρώνει 3 βαθμούς στα πολιτικά δικαιώματα και 4 στις πολιτικές ελευθερίες. (Η κλίμακα είναι από 1 έως 7 με άριστα το 1), στην έκθεση σημειώνεται η αρνητική προοπτική που υπάρχει για το μέλλον στη Τουρκία, μετά τις βίαιες επιχειρήσεις καταστολής των διαδηλωτών στο πάρκο Γκεζί και τις αυξανόμενες πιέσεις που ασκούνται σε ιδιωτικές εταιρείες να προσαρμόζουν τις δραστηριότητες τους στην ατζέντα που προωθεί το κυβερνών κόμμα (ΑΚΡ).    

Η ΚΜW γνώριζε ότι το Δημόσιο δεν είχε να πληρώσει

TΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ - Η γερμανική εταιρεία Krauss Maffei Wegmann Gmbh πίεζε την Ελλάδα για την υπογραφή σύμβασης των Leopard 2, υπολογίζοντας ότι η αποπληρωμή τους μπορούσε να γίνει με δανεισμό του ελληνικού Δημοσίου.
Η γερμανική εταιρεία Krauss Maffei Wegmann Gmbh πίεζε την Ελλάδα για την υπογραφή σύμβασης των Leopard 2, υπολογίζοντας ότι η αποπληρωμή τους μπορούσε να γίνει με δανεισμό του ελληνικού Δημοσίου. Η κατασκευάστρια εταιρεία των αρμάτων μάχης Leopard 2 Krauss Maffei Wegmann Gmbh (KMW) γνώριζε ενάμιση χρόνο πριν από την υπογραφή της σύμβασης ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στην πληρωμή του προγράμματος των γερμανικών αρμάτων μάχης, παρ’ όλα αυτά πίεζε να γίνει η προμήθεια, υπολογίζοντας ότι αυτή μπορούσε να γίνει με δανεισμό του ελληνικού Δημοσίου.
Αυτό προκύπτει από έγγραφο, με ημερομηνία 24.7.2001, που έχουν στη διάθεσή τους η «Κ» και η Sueddeutsche Zeitung, και αφορά σχέδιο «Μνημονίου για την αίτηση κάλυψης εξαγωγής» της KMW προς την υπηρεσία των ασφαλίσεων εξαγωγών «Ερμής» του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας για την πώληση των αρμάτων.

Ο Μ. Ιγνατίου, ο Ξυνίδης και οι άλλοι νάνοι…

http://ysterografa.gr/wp-content/uploads/2014/01/Ignatiou_Michalis.jpg
Του Θοδωρή Καλούδη Τον δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου τον γνώρισα όταν ανέλαβα τη διεύθυνση της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ, το 1993, και έκτοτε μας συνδέει μια γνήσια φιλία. Πέρα από το αναμφισβήτητο ήθος του και την επαγγελματική του συνέπεια, ο Μιχάλης είναι μια σπάνια περίπτωση δημοσιογράφου και ερευνητή που θεωρεί το επάγγελμά του αποστολή. Ερευνά, αποκαλύπτει, αναλύει, κρίνει και μας χαρίζει, είτε στο MEGA είτε στο ΕΘΝΟΣ, την ΗΜΕΡΗΣΙΑ και τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ μερικά από τα πιο αποκαλυπτικά και άρτια ρεπορτάζ της Ελληνικής δημοσιογραφίας.«Γιατί έγινες δημοσιογράφος;» τον ρώτησα κάποτε.«Για να αποκαλύψω το έγκλημα που έγινε την πατρίδα μου την Κύπρο» μου απάντησε.

Τα πρόσωπα και το πλαίσιο


Οι Τουρκοκύπριοι συμμετέχουν στις ευρωεκλογές

Ανοίγει ο δρόμος για την συμμετοχή των Τουρκοκύπριων στις εκλογές του Μαΐου, με βάση απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης.
Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε μια τροποποίηση του νόμου για την εκλογής των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε να γίνεται αυτόματα εγγραφή στον ειδικό εκλογικό κατάλογο για εκλογείς όλων των πολιτών της Δημοκρατίας.

Η νέα αυτή διάταξη ισχύει και για εκείνους τους πολίτες που διαμένουν στις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στις οποίες η κυβέρνηση δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο. Αυτοί έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν δυνάμει του άρθρου 4 του Νόμου εφόσον κατέχουν δελτίο ταυτότητας της Δημοκρατίας.

Ξύλο (και πάλι) στην τουρκική Βουλή

Στο νοσοκομείο κατέληξε ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης στην Τουρκία καθώς η συζήτηση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος εξελίχθηκε σε... αγώνα κατς εντός της αίθουσας του κοινοβουλίου.Τα αίματα άναψαν όταν ο Μπουλέντ Τεζκάν, ένας βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) υποστήριξε ότι ο γιος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μπιλάλ, κλήθηκε να καταθέσει στο πλαίσιο των ερευνών για το σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει εδώ και έναν μήνα την κυβέρνηση.