08 Ιουνίου 2014

ΝΕΟ ΔΟΓΜΑ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΗΠΑ Η Pax Americana και το μετέωρο βήμα του Ομπάμα στην Ευρώπη

Η «βελούδινη» πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στο παγκόσμιο στερέωμα, που προωθεί από την πρώτη θητεία του ο Μπαράκ Ομπάμα, παίρνει το τελευταίο διάστημα σάρκα και οστά.
Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν το «πρώτο βιολί» στη διεθνή σκηνή και αυτό το έδειξε ο Μπαράκ Ομπάμα, με αφορμή την 70ή επέτειο από την απόβαση των συμμάχων στη Νορμανδία.
Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν το «πρώτο βιολί» στη διεθνή σκηνή και αυτό το έδειξε ο Μπαράκ Ομπάμα, με αφορμή την 70ή επέτειο από την απόβαση των συμμάχων στη Νορμανδία.Το νέο «δόγμα Ομπάμα» για την αμερικανική εξωτερική πολιτική δεν σηματοδοτεί μικρότερη παρεμβατικότητα, απλώς αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού, φέρνοντας σε δεύτερο πλάνο την ανάληψη στρατιωτικής δράσης και σε πρώτο τη διπλωματία. Η περιοδεία του στην Ευρώπη με αφορμή την 70ή επέτειο από την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία και η μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ στη Γηραιά Ηπειρο με φόντο την κρίση στην Ουκρανία είναι ένα πρώτο δείγμα της νέας Pax Americana που περιέγραψε σε γενικές γραμμές πριν από μερικές ημέρες ο Αμερικανός πρόεδρος. Στόχος του είναι η χρήση στρατιωτικής ισχύος μονομερώς, όταν απειλούνται ευθέως τα αμερικανικά συμφέροντα. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, οι ΗΠΑ θα είναι μεν το «πρώτο βιολί», αλλά σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, με ευελιξία και με έμφαση πρώτα στις οικονομικές πιέσεις και στον διάλογο.

Οταν ο Τίτο κατασκεύαζε πριν 70 χρόνια μία «Μακεδονία» στα μέτρα του


ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΖΙΝΟΠΟΥΛΟΥ*
Πριν από εβδομήντα ακριβώς χρόνια, το 1944, ο στρατάρχης Γιόσιπ Μπρος Τίτο, δημιουργούσε ένα τεχνητό κράτος, την «Ομόσπονδη Λαϊκή Δημοκρατία Μακεδονίας» στο πλαίσιο της ενιαίας Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας, με κύριο στόχο να ελέγξει τους συσχετισμούς στην αποτελούμενη από πολλές εθνότητες χώρα του, η οποία μόλις έβγαινε από τη χιτλερική κατοχή. Ο σκοπός προφανής: ο Κροάτης στην καταγωγή Τίτο, δεν ήθελε να υπάρχει στη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία υπεροχή των Σέρβων, οι οποίοι αποτελούσαν τη μεγαλύτερη πληθυσμιακά, πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά δύναμη στη χώρα.

Είναι απλά déjà vu...

Σπύρος Λίτσας Τι συμβαίνει στην Τουρκία; Ποιοι «άνεμοι» αποσταθεροποιούν τη γείτονα;
Μια «εύκολη» απάντηση που ακούγεται πολύ μεταξύ αστείου και σοβαρού είναι ότι ο Ερντογάν, μετά την προ ολίγου καιρού περιπέτεια με την υγεία του, δεν έχει σώας τας φρένας. Αν θέλετε την άποψή μου, η φήμη αυτή αποτελεί άλλη μία θεωρία συνωμοσίας, όχι από τις καλύτερες μάλιστα. Ο Ερντογάν δεν έχει χάσει τα λογικά του. Απλώς περνά την πλέον γνωστή ασθένεια των πολιτικών, ιδίως αυτών που, ό,τι κι αν κάνουν, η πλειονότητα τους επιβραβεύει με την ψήφο της· ναρκισσισμός. Παρακολουθήστε απλώς τις δημόσιες εμφανίσεις του. Ενοχλείται όταν ο πρόεδρος του τουρκικού δικηγορικού συλλόγου Μετίν Φεϊζίογλου δεν τον επαινεί στην ομιλία του και σηκώνεται να φύγει. Σηκώνει το δάχτυλό του απειλητικά εμπρός στους νεκρούς συγγενείς των ανθρακωρύχων της Σόμα γιατί αυτοί δεν είχαν τη διάθεση να ζητωκραυγάσουν υπέρ του ιδίου, ενώ ο σύμβουλός του Γιουσούφ Γιερκέλ μετείχε στο ξυλοκόπημα ενός συγγενή των ανθρακωρύχων, προφανώς για να δείξει στο αφεντικό του ότι είναι έτοιμος να υπερασπιστεί την τιμή και την υπόληψή του με την πειθώ της γροθιάς και ενώ τον άτυχο συγγενή έδερναν και οι αστυνομικοί του... αφεντικού.

Υποβάθμιση Ελλάδας από Fraser στα ενεργειακά: Κι αυτό «success story»;

Η Ελλάδα, παρά τα «θρυλούμενα», βρίσκεται σε κάθετη πτώση αναφορικά με το επενδυτικό ενδιαφέρον στον ενεργειακό τομέα σύμφωνα με τον Οίκο Fraser, τον πλέον έγκυρο οίκο αξιολόγησης στον συγκεκριμένο τομέα παγκοσμίως. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του οίκου, η χώρα για το 2013, έπεσε από την θέση 93 το 2012 στην θέση 116 το 2013, ενώ το 2009 βρισκόταν στην θέση… 106.
Του Δρ. Γεωργίου Κ. Φίλη
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη αναφορά του οίκου FRASER, δεν αποτελεί κάποια από τις… πολλές αναλύσεις-εκτιμήσεις στον συγκεκριμένο τομέα αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς η ετήσια ανασκόπηση του συγκεκριμένου οργανισμού αποτελεί το «Ευαγγέλιο» για τους γνώστες του αντικειμένου και τους δυνητικούς επενδυτές στον τομέα της ενέργειας.Με λίγα λόγια η «κατολίσθηση» στην γενική κατάταξη της χώρας μας αποτελεί ένδειξη πως κάτι δεν πάει καλά με την ακολουθούμενη πολιτική της Αθήνας στον ενεργειακό τομέα για τον οποίο η ίδια η κυβέρνηση αλλά και ο ελληνικός λαός εναποθέτει πολλές ελπίδες για την αντιστροφή της οικονομικής κατάστασης.

Η Κύπρος με ποιαν ασφάλεια;

Του Σάββα Ιακωβίδη

  • Ενδιαφέρουσα επιστημονική ημερίδα από τον Σύνδεσμο Αξιωματικών 
  •  Η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας - Η Κύπρος, περιφερειακή δύναμη ή επαρχία της Τουρκίας; - Δύο δόγματα ασφαλείας για την Κύπρο - Ο άξονας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ
  •  ΕΑΝ Η ΚΥΠΡΟΣ δεν καταστεί μέρος μιας τριμερούς περιφερειακής δύναμης με την Ελλάδα και το Ισραήλ, τότε θα κινδυνέψει να καταστεί επαρχία της Τουρκίας

Ο Ερντογάν αναζητεί τον διάδοχό του

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τη συγκατάθεση του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές, εκτός απροόπτου, περί τα μέσα Ιουνίου.ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑΣ
Λίγους μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στη γειτονική Τουρκία, παρά την αντίσταση μεγάλης μερίδας της κοινωνίας στα σχέδιά του, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εστιάζει την προσοχή του στην προεδρία. Την προηγούμενη εβδομάδα, με αφορμή την πρώτη επέτειο της υπόθεσης Γκεζί, διαδηλωτές και ακτιβιστές βγήκαν στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της Δυτικής Τουρκίας και ύψωσαν τη φωνή τους κατά της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Ερντογάν. Ομως οι οδομαχίες και οι συγκρούσεις, οι οποίες σημειώθηκαν στο δυτικό κομμάτι της χώρας, δεν φαίνεται να μεταβάλλουν τα σχέδια του Τούρκου πρωθυπουργού για τις προεδρικές εκλογές.

Το πόδι του ΝΑΤΟ και τα καρότα της ΕΕ

Του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη

  • Το μέλλον της Ευρώπης και τα «πισώπλατα καρφώματα»
  • Η Προεδρία του Γιούνκερ και το κτύπημα κάτω από τη μέση στις προσπάθειες για κάλυψη του δημοκρατικού ελλείμματος 
  •  ΠΩΣ το νέο σκηνικό επηρεάζει την ενέργεια, το Κυπριακό και την ασφάλεια της Ευρώπης  

 Τελικά η κρίση στην Ουκρανία καλά κρατεί, με τη Ρωσία να έχει δημιουργήσει στην Κριμαία ένα τετελεσμένο γεγονός: Αφενός διΆ της σκιάς της ισχύος της και αφετέρου, εφόσον είχε νόμιμο πληθυσμό, με την επίκληση του άρθρου 1 παράγραφος 2 του Χάρτη των Ην. Εθνών, για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Κάτι τέτοιο βεβαίως δεν μπορεί να ισχύσει στην περίπτωση της βόρειας Κύπρου. Γιατί; Διότι εκεί δεν έχουμε νόμιμο γηγενή πληθυσμό, αλλά Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι, πλην ενός μικρού αριθμού, εξαναγκάστηκαν από την Τουρκία να μετακινηθούν στον Βορρά με την εισβολή, και εποίκους, δηλαδή προϊόν εγκλήματος πολέμου.

Το ιρακινό Κουρδιστάν στην ενεργειακή αγορά


  • Το ιρακινό Κουρδιστάν στην ενεργειακή αγοράΧαρίτος Πάνος
  • Συμφωνία Ερντογάν - Μπαρζάνι για τα πετρέλαια.Όταν, πριν από πέντε χρόνια, ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν έκανε λόγο πρώτη φορά για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, σίγουρα δεν φανταζόταν ότι η σχέση του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν θα έφτανε στο σημείο, που βρίσκεται σήμερα κατόπιν των δηλώσεων αυτών.
  • Ο Μασούντ Μπαρζανί, όταν εκείνη την περίοδο έστελνε τον ανιψιό του να συναντήσει τους απεσταλμένους της Άγκυρας, που ενοχλημένοι από τη ρητορική του επιχειρούσαν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για μια ειρηνευτική συμφωνία που θα γινόταν αποδεκτή και από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), σίγουρα δεν πίστευε πως τον Ιούνιο του 2014 θα πραγματοποιούσε την πρώτη εξαγωγή πετρελαίου του Ερμπίλ και μάλιστα από το τουρκικό λιμάνι του Τσεϊχάν.

    Η Τουρκία και η Θράκη

    ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΡΟΥΦΑδικηγόρου, πρώηνπροέδρου του ΔΣΘ
    http://news247.gr/eidiseis/weekend-edition/article2815733.ece/BINARY/w660/1a.jpgΤο θέμα της Θράκης ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, όπου το υποστηριζόμενο από την Αγκυρα κόμμα των τουρκογενών μουσουλμάνων της Θράκης αναδείχθηκε πρώτο κόμμα σε Κομοτηνή και Ξάνθη, δείχνοντας ότι η Αγκυρα ελέγχει τη μουσουλμανική μειονότητα σε συντριπτικό ποσοστό. Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ αυτό ήταν γνωστό από χρόνια και η εμφάνιση του κόμματος αυτού τώρα ήταν ένα περαιτέρω βήμα στο σχέδιο που υλοποιεί από δεκαετίες η Αγκυρα.

    Τουρκία: Ένταση και δύο νεκροί Κούρδοι στα νοτιοανατολικά

    Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κατάσταση στην ανατολική Τουρκία όπου δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων μεταξύ Κούρδων και αστυνομικών.Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στο Λιτζέ του Ντιγιάρμπακιρ και ήταν τόσο εκτεταμένα ώστε οι αστυνομικοί και τα μέλη της στρατοχωροφυλακής να ανοίξουν πυρ σκοτώνοντας δύο διαδηλωτές, ενώ τραυματίστηκαν μια γυναίκα και ένας στρατιώτης.Οι Κούρδοι διαδήλωναν κατά της ανέγερσης νέων φυλακίων της στρατοχωροφυλακής στο Βαν, το Τζίζρε, το Τούντζελι και το Ντιγιάρμπακιρ.