01 Φεβρουαρίου 2015

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΜΑΡΚ ΜΑΖΑΟΥΕΡ Αν διώξουν την Ελλάδα, ετοιμαστείτε για τα χειρότερα στην Ευρώπη

Αν διώξουν την Ελλάδα, ετοιμαστείτε για τα χειρότερα στην Ευρώπη
Με ένα πύρινο άρθρο, που όμως στηρίζεται σε ιστορικά δεδομένα και όχι σε αυθαίρετες εκτιμήσεις, ο φημισμένος καθηγητής Ιστορίας του Columbia και συγγραφέας, Μαρκ Μαζάουερ γράφει στους Financial Times για τους κινδύνους που υπάρχουν για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, σε περίπτωση που οι ηγέτες της Ευρωζώνης αποφασίσουν να εκπαραθυρώσουν την Ελλάδα.Γράφει ο κ. Μαζάουερ: «Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα οι Ευρωπαίοι ηγέτες πίστευαν ότι ο χειρότερος εφιάλτης τους ήταν ένας θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές. Τώρα που το ακροαριστερό λαϊκιστικό κόμμα είναι στην κυβέρνηση, ανησυχούν για το τι θα συμβεί αν αποτύχει.Κατατροπωμένα από την πολιτική λιτότητας, τα δύο κόμματα που κυριάρχησαν μετά την μετάβαση της Ελλάδας στη δημοκρατία το 1974, βλέπουν τους ψηφοφόρους τους να φυλορροούν προς τα αριστερά και τα δεξιά. Αν η τάση αυτή εξαπλωθεί, μπορεί να απειλήσει το ίδιο το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης.

Βαρυσήμαντη δήλωση Ομπάμα: Μην στύβετε άλλο την Ελλάδα

Άκρως σημαντική παρέμβαση του Ομπάμα υπέρ της Ελλάδας: Δεν μπορείς να συμπιέζεις συνεχώς χώρες σαν την Ελλάδα
Βαρυσήμαντη δήλωση Ομπάμα: Μην στύβετε άλλο την Ελλάδα [βίντεο]Η παρέμβαση των ΗΠΑ στη σχέση της Ελλάδας με την Ευρωζώνη, πήρε την Κυριακή τον πλέον κατηγορηματικό και επίσημο τρόπο με προσωπικό μήνυμα του Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε στο CNN ότι δεν μπορείς να πιέζεις άλλο τους λαούς με τη λιτότητα. Πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, υπογράμμισε ο Αμερικανός ηγέτης.Βεβαίως, ο Πρόεδρος Ομπάμα πιστεύει ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, αλλά όχι με συνθήκες λιτότητας, αλλά ανάπτυξης. Μίλησε για τη φοροδιαφυγή, και αναφέρθηκε στην αδυναμία συλλογής φόρων.“Ελπίζω η Ελλάδα να παραμείνει στην  Ευρωζώνη, αυτή είναι η ελπίδα μου”, CNN ο κ. Ομπάμα.Σημείωσε επίσης ότι από την αρχή βοηθήσαμε και ασχοληθήκαμε με την ελληνική κρίση. Και είναι σημαντικό ότι και η Γερμανία αναγνωρίζει ότι πρέπει να μείνει στο ευρώ.

Sunday Times: Η Ελλάδα είναι ο δούρειος ίππος του Πούτιν

Sunday Times: Η Ελλάδα είναι ο Δούρειος Ιππος του Πούτιν Ως δούρειο ίππο του Πούτιν χαρακτηρίζει την Ελλάδα δημοσίευμα των Sunday Times, το οποίο συνοδεύεται από επεξεργασμένη φωτογραφία που δείχνει τον Αλέξη Τσίπρα να τραβά έναν τεράστιο ξύλινο ίππο πάνω στον οποίο κάθεται ο γυμνόστηθος Βλαντιμίρ Πούτιν!
Ο συντάκτης σχολιάζει ότι μετά τις ενέργειες της νέας ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τη Ρωσία «οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά μόνο το ελληνικό χρέος, αλλά και τη γεωπολιτική μιας όλο και πιο ασταθούς ηπείρου». Προστίθεται πως η στρατηγική του Προέδρου Πούτιν «να καλλιεργεί λαϊκιστές στο ευρωπαϊκό περιθώριο απέδωσε καρπούς σε αυτή την απελπισμένα ταραγμένη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Guardian: Ο Τσίπρας ως Σίσυφος και η Ελλάδα προσπαθεί να βγει από τον Αδη

Guardian: Ο Τσίπρας είναι ένας Σίσυφος που απειλεί με GrexitΓια τους λάτρεις των αρχαιοελληνικών μύθων τα πάθη του βασιλιά της Κορίνθου Σίσυφου δεν μπορούν παρά να προσομοιάζουν με αυτά που ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε να κουβαλήσει στις πλάτες του από τις 25 Ιανουαρίου και μετά.
Η ατελέσφορη προσπάθεια του Σίσυφου να ανεβάζει μια πέτρα στην κορυφή ενός βουνού και πάντα να του γλιστράει από τα χέρια όταν έφτανε στην κορυφή, με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνει την προσπάθεια, θυμίζει αρκετά την Ελλάδα.

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ «Πνίγονται» στα χρέη οι ευρωπαϊκές χώρες - Μονόδρομος η συνολική αναδιάρθρωση - Πώς σώθηκε η Γερμανία με τη διάσκεψη του 1953

«Πνίγονται» στα χρέη οι ευρωπαϊκές χώρες - Μονόδρομος η συνολική αναδιάρθρωση - Πώς σώθηκε η Γερμανία με τη διάσκεψη του 1953ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΣΑΒΒΙΔΗ
hsav@pegasos.gr

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, ξεκινά μια πρώτη περιοδεία σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Σε Λονδίνο, Παρίσι και Ρώμη θα παρουσιάσει τις θέσεις της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας, αναζητώντας συμμαχίες.
Κάποια επίσκεψη στο Βερολίνο δεν έχει ανακοινωθεί, οπότε λογικά αυτό προκύπτει ως το «αντίπαλο στρατόπεδο». Όπως είπε, όμως, ο κ. Βαρουφάκης, δεν πρόκειται για μια αντιπαράθεση στην Άγρια Δύση. Το αποδεικνύει, άλλωστε, η επίσκεψη Σουλτς στην Αθήνα και η συμφωνία που φάνηκε να υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών στο θέμα του τερματισμού της λιτότητας.Η καγκελάριος Μέρκελ φαίνεται να διαφωνεί σε αυτό, αλλά η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας δείχνει να έχει ακόμα και Γερμανούς συμμάχους. Για να «ανασάνουν» οι προϋπολογισμοί, είναι απαραίτητο να ελαφρυνθεί η εξυπηρέτηση των υψηλών χρεών που έχουν συσσωρευτεί. Στην κατεύθυνση αυτή λειτουργεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αγοράσει κρατικά ομόλογα. Και σε αυτό υπήρχε διαφωνία από τη γερμανική πλευρά, αλλά τελικά ξεπεράστηκε. Ένα δεύτερο βήμα προς την ίδια κατεύθυνση θα μπορούσε να είναι μια πανευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος των κρατών της Ευρώπης, όπου το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί οριστικά.

ΑΠΟΨΕΙΣ Παίζοντας με τις λέξεις



Από την έντυπη έκδοση
Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μια ιστορία συμβιβασμών, αποκλίσεων και ενδιάμεσων λύσεων. Μπερδεύονται ήχοι με μπλοκ συμφερόντων, αγκυλώσεις με ανάμικτα συναισθήματα, εμπόδια με συνθήματα και σπασμωδικά νοήματα, αλλά κάποια συμφωνία αναδύεται, ακόμη και όταν υψώνεται ένα τείχος επιφυλάξεων και αντιθέσεων.Στην εξίσωση, βέβαια, οι χρυσές μεταβλητές είναι ο συσχετισμός δυνάμεων, η ικανότητα στην ανάλυση του χρονικού πλαισίου και η εκδήλωση αξίωσης σε μία ελεγχόμενη συγκυρία. Πάρτε για παράδειγμα τους συνήθεις υπόπτους στην Ε.Ε. που κάνουν «σαματά», όχι γιατί έχουν απαραιτήτως δίκιο και το υποστηρίζουν -όπως έλεγε ο Ελευθέριος Βενιζέλος «δεν υπάρχουν εθνικά δίκαια, μόνο εθνικά συμφέροντα»-, αλλά γιατί μπορούν να πιέζουν. Κι αυτή η δύναμη δεν είναι συνάρτηση μόνο γεωστρατηγικής, οικονομικής ή πολιτικής θέσης. Σχηματίζεται. Με την επανάληψη του μηνύματος.
Τούτες τις μέρες μηνύματα πάνε και έρχονται. Αποστολείς και παραλήπτες έχουν αποδυθεί σ’ έναν αγώνα «αλληλογραφίας», που βασίζεται στην παλιά δοκιμασμένη συνταγή. Ζητούν πολλά, ώστε την κρίσιμη ώρα να μπορούν να αφαιρούν χαρτιά από το τραπέζι. Βάζουν στόχο το «10», για να πάρουν το «7».

Ισραήλ - Χεζμπολάχ: Ο νέος πόλεμος που δεν θα γίνει

Ισραήλ - Χεζμπολάχ: Ο νέος πόλεμος που δεν θα γίνειΑνταπόκριση από την Ιερουσαλήμ: Πάνος Χαρίτος
Οι εχθροπραξίες μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ έλαβαν τέλος μετά από σύντομη αντιπαράθεση, η οποία, όσο κι αν εντυπωσιάζει, είχε ως ζητούμενο κάτι που βρίσκεται αρκετά μακριά από το σημείο των εν λόγω μαχών. Η επίθεση για το Ισραήλ ήταν αναμενόμενη από τη στιγμή που επιχείρησαν κατά των στελεχών της Χεζμπολάχ κι ενός στρατηγού της ιρανικής Φρουράς της Επανάστασης στη νότια Συρία. Για την ακρίβεια τα αντίποινα της Χεζμπολάχ και το μέγεθος της αντίδρασης έγιναν δεκτά με ανακούφιση από το Τελ Αβίβ, που περίμενε ίσως κάτι πιο θεαματικό από τη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου.Κατόπιν των απωλειών που υπέστησαν στη Συρία, είχαμε επισημάνει την περιορισμένη δυνατότητα αντίδρασης από πλευράς Χεζμπολάχ, λόγω της εμπλοκής της στο εμφυλιακό πεδίο αντιπαράθεσης, υποστηρίζοντας τις δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Η εκτίμηση που κυριαρχούσε για τις επιλογές αντίδρασης του Χασάν Νασράλα ήθελε γρήγορη απάντηση με πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ ή καλά οργανωμένη και εντυπωσιακή επιχείρηση κατά εβραϊκών στόχων σε τρίτη χώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί την Ευρώπη σ’ ένα επικίνδυνο περιβάλλον

Ιαν Μπρέμερ: Η Αγκελα Μέρκελ δεν θα υποχωρήσει καθόλου στις μεταρρυθμίσεις.ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ
Οι πρώτες κινήσεις του νέου Ελληνα πρωθυπουργού σχετικά με τη Ρωσία δικαιολογούν την ανησυχία της Δύσης, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο πρόεδρος του Eurasia Group, Ιαν Μπρέμερ, ο οποίος εκτιμά ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα επιχειρήσει να «αξιοποιήσει» τον κ. Τσίπρα στην κόντρα με τη Δύση. Σημειώνει ότι η νίκη ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί την Ευρώπη σε ένα αχαρτογράφητο και πιο επικίνδυνο περιβάλλον και εκτιμά ότι η Αγκελα Μέρκελ δεν θα υποχωρήσει καθόλου στις μεταρρυθμίσεις και δεν θα επιτρέψει να σταλεί το μήνυμα σε άλλες χώρες ότι «όποιος φωνάζει πιο δυνατά θα περνάει το δικό του».Ο κ. Μπρέμερ κάνει λόγο για «θερμές» διαπραγματεύσεις και εκτιμά ότι, τελικά, ο κ. Τσίπρας θα αναγκασθεί να υποχωρήσει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι οι Ευρωπαίοι. Τέλος, υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν δεν έχει λόγο να δοκιμάσει τον νέο πρωθυπουργό τη στιγμή που με την Ελλάδα έχει την καλύτερη σχέση από κάθε άλλη χώρα στη γειτονιά του.

Η πολύχρωμη λέσχη φίλων του Αλέξη Τσίπρα

ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Οι κεντροαριστεροί Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι έχουν λόγους να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως μοχλό πίεσης στην Αγκελα Μέρκελ για χαλάρωση της λιτότητας. Ωστόσο, είναι απίθανο να στηρίξουν το αίτημα του κ. Τσίπρα για διαγραφή χρέους.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Οι κεντροαριστεροί Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι έχουν λόγους να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως μοχλό πίεσης στην Αγκελα Μέρκελ για χαλάρωση της λιτότητας. Ωστόσο, είναι απίθανο να στηρίξουν το αίτημα του κ. Τσίπρα για διαγραφή χρέους.«Φανταστική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ! Καλωσήρθες, θαρραλέε Ελληνα ψηφοφόρε, να δώσεις ένα χτύπημα στη λιτότητα και να ενισχύσεις όσους αγωνίζονται εναντίον της και στη Βρετανία»! Με αυτό τον τρόπο υποδέχτηκε τη νίκη της ελληνικής ριζοσπαστικής Αριστεράς ένας μάλλον απροσδόκητος σύντροφος: Ο βουλευτής των Βρετανών Εργατικών Πίτερ Χέιν, επί σειρά ετών υπουργός στις κυβερνήσεις του Τόνι Μπλερ και του Γκόρντον Μπράουν, ένας από τους σταθερότερους υποστηρικτές του σημερινού ηγέτη του κόμματος –και πιθανού αυριανού πρωθυπουργού, μετά τις γενικές εκλογές του Μαΐου– Εντ Μίλιμπαντ.

Μουσουλμανικές «βόμβες» στη Βουλή



Πανηγυρίζει η Τουρκία τόσο για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ όσο και για την εκλογή των μουσουλμάνων βουλευτών, ειδικά από τη στιγμή που το κυβερνών κόμμα έχει οριακή πλειοψηφία!Τρεις από τους συνολικά 16 μουσουλμάνους υποψήφιους βουλευτές -όλοι στις περιφέρειες της Ροδόπης και της Ξάνθης- κατάφεραν να εκλεγούν στο ελληνικό Κοινοβούλιο, προκαλώντας έκρηξη χαράς στον τουρκικό Τύπο. «Τρία μέλη της τουρκικής μειονότητας στη δυτική Θράκη έχουν εκλεγεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο με το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, που σάρωσε στις εκλογές» αναφέρει χαρακτηριστικά η «Hürriyet Daily News».

Το ενδεχόμενο εξόδου από το ΝΑΤΟ

ΕΥΑΝΘΗΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ* «Η ελληνική Κυβέρνησις θεωρεί χρέος της όπως διά της παρούσης διακοινώσεως επιστήση την προσοχήν των μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας επί των κινδύνων, τους οποίους δημιουργεί η εφαρμογή του ειρημένου σχεδίου [του σχεδίου Μακμίλαν] τόσον διά την συνοχήν της Συμμαχίας, όσον και διά την ειρήνην της Ανατολικής Μεσογείου» γράφει στην επιστολή του ο Κων. Καραμανλής.
Palais de Chaillot, η έδρα του ΝΑΤΟ στο Παρίσι. «Η ελληνική Κυβέρνησις θεωρεί χρέος της όπως διά της παρούσης διακοινώσεως επιστήση την προσοχήν των μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας επί των κινδύνων, τους οποίους δημιουργεί η εφαρμογή του ειρημένου σχεδίου [του σχεδίου Μακμίλαν] τόσον διά την συνοχήν της Συμμαχίας, όσον και διά την ειρήνην της Ανατολικής Μεσογείου» γράφει στην επιστολή του ο Κων. Καραμανλής.Το 1958 υπήρξε μια καθοριστική εποχή για την ελληνική πολιτική. Λόγω εξελίξεων στο Κυπριακό, η Ελλάδα αντιμετώπισε σοβαρότατη απομόνωση στους κόλπους της Δύσης, ενώ ανέκυψε και κίνδυνος διολίσθησής της εκτός του ΝΑΤΟ.Η άνοδος της ουδετεροφιλίας και του αντιδυτικού πνεύματος είχε σημειωθεί στη χώρα από το 1955. Την άνοιξη του 1956, στις μεγάλες διαδηλώσεις για την εκτόπιση του Μακαρίου και τις πρώτες εκτελέσεις αγωνιστών της ΕΟΚΑ, είχαν εμφανιστεί συνθήματα υπέρ της αποχώρησης από το ΝΑΤΟ και της ένταξης της Ελλάδας σε έναν «άξονα Αθηνών-Βελιγραδίου-Καΐρου». Το καλοκαίρι του 1956, αμερικανική δημοσκόπηση έδειχνε ότι το 74% (!) των Αθηναίων ευνοούσε την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ εάν οι Δυτικοί εξακολουθούσαν την ίδια πολιτική στο Κυπριακό. Στα τέλη του Αυγούστου 1956, ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Αβέρωφ, προειδοποίησε τους Αμερικανούς ότι, λόγω της πολιτικής της Δύσης στο Κυπριακό, όλος ο ελληνικός λαός, «εκτός 2.000 Αθηναίων», θα επιδοκίμαζε μία απόφαση για έξοδο από το ΝΑΤΟ.

Βαλς: Δεν μπορούν πλέον να υφίστανται οι τιμωρητικές πολιτικές λιτότητας κατά της Ελλάδας

Δηλώσεις του γάλλου Πρωθυπουργού πριν τη συνάντηση Βαρουφάκη-Σαπέν
H Γαλλία πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα «να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» και να ενθαρρύνει τη βούλησή της να «παραμείνει στην Ευρωζώνη», δήλωσε την Κυριακή ο Μανουέλ Βαλς, λίγο πριν από την συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γάλλο ομόλόγο του Μισέλ Σαπέν.

«Είναι […] ο ρόλος της Γαλλίας να ενθαρρύνει τη βούληση του ελληνικού λαού να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να τον βοηθήσει στο μέγιστο βαθμό, όμως την ίδια ώρα, στο πλαίσιο μιας κοινότητας, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο των κοινών μας κανονισμών» υπογράμμισε ο Γάλλος πρωθυπουργός.«Ο καθένας κατανοεί ότι οι τιμωρητικές πολιτικές λιτότητας δεν μπορούν πλέον να υφίστανται, δε μπορούν πλέον να αποτελούν ένα σχέδιο για την Ένωση» τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.

FAZ»: Ο Γιούνγκερ θέλει να κρατήσει με κάθε μέσο την Ελλάδα στην ευρωζώνη

FAZ»: Ο Γιούνγκερ θέλει να κρατήσει με κάθε μέσο την Ελλάδα στην ευρωζώνη
Χειλάς Νίκος Ο Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ θέλει να κρατήσει με κάθε μέσο την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Όσο είναι αυτός πρόεδρος της Κομισιόν, λέει, δεν πρόκειται να συμβεί το grexit, η έξοδος της Ελλάδας από τον ευρωχώρο. Ο ίδιος είναι μεν «ανήσυχος», για τις «προβοκάτσιες» και την  «φρικτή ρητορική» από την Αθήνα, αλλά δηλώνει βέβαιος, ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι πρόθυμος να κάνει εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για τη χορήγηση νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα που θα συνοδεύεται από αντίστοιχες δομικές μεταρρυθμίσεις.

Το εκρηκτικό μείγμα ελπίδας και φόβου



Ο πιο σκληρός αντίπαλος της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι το Βερολίνο. Πουθενά αλλού δεν είναι τόσο ανεξίτηλες οι «κόκκινες» γραμμές όχι μόνο στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά κυρίως στο θέμα της επιμονής στην πολιτική της λιτότητας.
Το εκρηκτικό μείγμα ελπίδας και φόβου

Ν. Κοτζιάς: Δεν μπορούν να συμπεριφέρονται στην Ελλάδα σαν κράτος-παρία

«Στο τελευταίο ευρωπαϊκό συμβούλιο, οι συνάδελφοί μου κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να συμπεριφέρονται στην Ελλάδα σαν κράτος-παρία, γιατί χρωστάει λεφτά» τονίζει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών για το θέμα των κυρώσεων στη Ρωσία.
«Άλλο χρωστάω λεφτά και άλλο δεν αξιοποιώ και εγκαταλείπω τα δικαιώματα που έχω στην ΕΕ» σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών και προσθέτει: «Η πείρα που αποκόμισα τις τελευταίες πέντε ημέρες, που υπήρξαν τα πρώτα σχέδια απόφασης μέχρι και την ίδια τη διαπραγμάτευση, είναι ότι η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να κάνει διαπραγματεύσεις. Δεν μπορείς να διατάσσεις αν δεν θέλεις να είσαι διατασσόμενος. Αυτό είναι το βασικό που κατάλαβα και νομίζω ότι κερδίσαμε αυτή τη διαπραγμάτευση. Μπορεί στο μέλλον να χάσουμε μια άλλη, αλλά αποκαταστήσαμε την κυριαρχία της χώρας και την έννοια της ισοτιμίας κάθε κράτους-μέλους μέσα στην ΕΕ. Η διαπραγμάτευση από ό,τι παρατηρώ -ήταν χιλιάδες τα μηνύματα που πήρα, για πρώτη φορά πήραμε τόσο πολλά στο υπουργείο- έδωσε μια αίσθηση αξιοπρέπειας στον ελληνικό λαό, μια αίσθηση εμπιστοσύνης και ένα μικρό αεράκι αισιοδοξίας»

Το πετρέλαιο και οι άτυχοι



Το πετρέλαιο και οι άτυχοι
Το πετρέλαιο πυροδοτεί πολέμους. Δεν διαφωνεί κανείς, αλλά πώς μπορεί να το αποδείξει; Με ποια στοιχεία να το επαληθεύσει; Έχουμε να κάνουμε με μια αξιωματική αλήθεια, λοιπόν; Όχι, λένε οι ειδικοί. Το πετρέλαιο ανάβει φωτιές εκεί όπου υπάρχει και αυτό αποδεικνύεται πλέον μέσω... προσομοίωσης.Έρευνα αιχμής τριών βρετανικών πανεπιστημίων έρχεται να επιβεβαιώσει ό,τι με σχεδόν θρησκευτική πεποίθηση πιστεύουν εδώ και δεκαετίες συνωμοσιολόγοι, δημοσιογράφοι αλλά και ο περισσότερος κόσμος. Τα πολεμοχαρή γεράκια του νεοσυντηρητικού εσμού φροντίζουν άλλωστε γι' αυτό από καιρού εις καιρόν. Το πετρέλαιο είναι η κύρια γενεσιουργός αιτία των πολέμων και των ξένων στρατιωτικών επεμβάσεων στην υφήλιο από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έως τις μέρες μας.Μια ξένη στρατιωτική επέμβαση είναι 100 φορές πιο πιθανό να συμβεί σε μια χώρα που σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο αν αυτή διαθέτει αποθέματα υδρογονανθράκων απ' ό,τι σε κάποια άλλη που δεν διαθέτει, αποφαίνεται έρευνα που υπογράφουν ακαδημαϊκοί στρατηγικής ανάλυσης στα πανεπιστήμια του Ουόργουϊκ, του Πόρτσμουθ και του Έσσεξ.

Το έθνος των Κυπριλλίδων και η Βαβυλωνία του Κοτζιά

| Του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη

  • Πώς ο Έλληνας ΥπΕξ κάνει θρύψαλα την Κ. Δημοκρατία και ποιος τάζει λαγούς με πετραχήλια στους «Τούρκους» της Θράκης

  • Ο Έλληνας ΥπΕξ απέρριψε μερικώς το σχέδιο Ανάν για να εισηγηθεί μια χειρότερη λύση, με ισότιμο καθεστώς των δυο Κοινοτήτων στο κοινό κρατίδιο της Λευκωσίας και με άλλα δυο ισότιμα συνιστώντα κράτη, εντός των οποίων άλλες οκτώ με εννέα επαρχίες θα λειτουργούν σχετικώς αυτόνομα
  • Η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ της λύσης θα στηρίζεται στην απώλεια της ελληνικής εθνικής ταυτότητας

Υπάρχει τέτοια σύγχυση και τσαπατσουλιά στο θέμα του φυσικού αερίου και στο Κυπριακό, που ούτε οι ίδιοι οι Τούρκοι δεν μπορούν να πιστέψουν πόσο χάλια είμαστε. Και τώρα, με τη νέα Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, φτου κι απ' την αρχή. Όσο, δε, για τον άξονα με το Ισραήλ, θα δούμε… Μάλλον μπαίνει στο ψυγείο. Στην ουσία, εκεί ήταν πάντα. Άλλωστε, η αριστερή ιδεολογία της νέας ελληνική Κυβέρνησης δημιουργεί αμφιβολίες για τις προθέσεις της για τη συνέχιση μιας τέτοιας πολιτικής. Στο Κυπριακό, επί του παρόντος, τα πράγματα έχουν ως εξής:

Ιράν: Πρόταση βόμβα για αγωγό μέσω Τουρκίας

Image
Το Ιράν θα μπορούσε να αναλάβει τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν στην Ευρώπη, δήλωσε ο διευθυντής της Ιρανική Κρατικής Εταιρείας Φυσικού Αερίου Αζιζολάχ Ραμεζανί. «Η πρότασή μας αφορά την μεταφορά του αζέρικου και τουρκμενικού φυσικού αερίου στο Ιράν και τη μεταφορά του στην Ευρώπη, μέσω Τουρκίας. Αυτός είναι ο οικονομικότερος τρόπος», δήλωσε ο Ιρανός αξιωματούχος.

Συμπλήρωσε επίσης πως η προετοιμασία των απαραίτητων υποδομών για ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορεί να γίνει σε πολύ σύντομο χρόνο, αν αρθούν τα πολιτικά εμπόδια. «Τα υπάρχοντα σχέδια για τη δημιουργία υποθαλάσσιων αγωγών εξαγωγής του αζέρικου και του τουρκμενικού αερίου, μέσω Κασπίας, δεν είναι πρακτικά και θα κοστίσουν πολύ», κατέληξε.

Η ανώμαλη σχέση της Τουρκίας με το εξτρεμιστικό Ισλάμ

Η ανώμαλη σχέση της Τουρκίας με το εξτρεμιστικό Ισλάμ
Του Μπουράκ Μπεγκντίλ, GATESTONE INSTITUTE
Μια Παρασκευή του Ιανουαρίου, πιστοί μουσουλμάνοι της Τουρκίας πήγαν στο τζαμί, στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινούπολης, για να προσευχηθούν. Πριν συγκεντρωθούν οι πιστοί μπροστά από το τζαμί όλα έμοιαζαν φυσιολογικά. Η 16η Ιανουαρίου θα ήταν μια ακόμα φυσιολογική ημέρα προσευχής. Όμως τα πλήθη των πιστών ήρθαν νωρίτερα, αυτή τη φορά. Είχαν έρθει για να τελέσουν, ερήμην, τη νεκρώσιμη ακολουθία των νεκρών τρομοκρατών του Παρισιού, των αδερφών Κουασί.
Το πλήθος κρατούσε πλακά με επιγραφές. «Αν η ελευθερία του λόγου δεν έχει όρια, τότε και η δική μας ελευθερία πράξεων δεν θα έχει όρια», ή «Ναι σας απειλούμε. Εσείς τολμάτε;», ή «Είμαστε όλοι Κουασί».

Αποκαλυπτικό: Η Τουρκία χρυσώνει το συμβούλιο της Ευρώπης – Εισφέρει εκατομμύρια με αντάλλαγμα προεδρίες

Κυριάκος Πομηλορίδης Την άλωση εκ των έσω του Συμβουλίου της Ευρώπης μεθοδεύει η Τουρκία. Σύμφωνα με εσωτερικό ενημερωτικό έγγραφο της κυπριακής μόνιμης αντιπροσωπίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, η Τουρκία εκμεταλλευόμενη τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο οργανισμός επιχειρεί και φαίνεται να καταφέρνει, να αναβαθμίσει την θέση της, προτείνοντας την αύξηση της εθελοντικής της εισφοράς προς το ΣτΕ κατά 15 εκατομμύρια ευρώ.Συγκεκριμένα με όπως αναφέρεται στο έγγραφο που αποκαλύπτει ο Αντ1 « Με την κίνηση αυτή η Τουρκία αναντίλεκτα ενισχύει την παρουσία της εντός του ΣτΕ και ιδιαίτερα τις σχέσεις της με την Γραμματεία, δια των γνωστών ωστόσο πρακτικών της «εξαγοράς» και των «ανταλλαγμάτων».

Πώς το Κομπάνι έγινε κουρδικό


Η κουρδική σημαία που ανεμίζει στον ψηλότερο λόφο του Κομπάνι συμβολίζει την πρώτη σημαντική ήττα των τζιχαντιστών στη Συρία - τα ερείπια όμως της πόλης, που κάποτε κατοικείτο από 40.000 ανθρώπους, μαρτυρούν το τεράστιο κόστος της μάχης αυτής.Yστερα από μήνες ηρωικής και μοναχικής αντίστασης, αποκλεισμένοι από την Τουρκία, που δεν βλέπει με καλό μάτι τη χειραφέτηση των Κούρδων στα σύνορά της, οι Κούρδοι των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) εξασφάλισαν, τον Οκτώβριο, αεροπορική κάλυψη από την αμερικανική αεροπορία. Από ένα σημείο και μετά, το Κομπάνι μετατράπηκε σε μπρα ντε φερ ανάμεσα στους τζιχαντιστές και στην ισχύ των αμερικανικών βομβών, με τους Κούρδους να δίνουν τη μάχη στο έδαφος.

"Δεν γίνεται ομελέτα χωρίς να σπάσουν αβγά"

http://im1ns5.27210.gr/sites/default/files/imagecache/620x320/article/2010/04/30095-img39.jpg
Με επιστολή του μετά τις εκλογές του 2004, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ευχαριστεί τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκο, για την υποστήριξή του.
Η κρίση χρέους της Ευρωζώνης δεν γεννήθηκε εν μια νυκτί , αποτελεί απόρροια κύρια της δομικής καχεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και παρήχθη σε βάθος χρόνου. Καταλυτικό ρόλο σε αυτή διαδραματίζει η στάση της Γερμανίας. Θα έπρεπε να γνωρίζουν πολλοί αναλυτές πως τα ελλείμματα του Μεσογειακού Νότου μετατρέπονται σε πλεόνασμα της Γερμανίας και πως το Ευρώ με τα χαρακτηριστικά που διαθέτει όχι μόνο υπηρετεί το σχήμα αυτό άλλα κυριολεκτικά και μεταφορικά εχει μετατραπεί σε νέα έκδοση του γερμανικού μάρκου.