01 Φεβρουαρίου 2015

Ιράν: Πρόταση βόμβα για αγωγό μέσω Τουρκίας

Image
Το Ιράν θα μπορούσε να αναλάβει τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν στην Ευρώπη, δήλωσε ο διευθυντής της Ιρανική Κρατικής Εταιρείας Φυσικού Αερίου Αζιζολάχ Ραμεζανί. «Η πρότασή μας αφορά την μεταφορά του αζέρικου και τουρκμενικού φυσικού αερίου στο Ιράν και τη μεταφορά του στην Ευρώπη, μέσω Τουρκίας. Αυτός είναι ο οικονομικότερος τρόπος», δήλωσε ο Ιρανός αξιωματούχος.

Συμπλήρωσε επίσης πως η προετοιμασία των απαραίτητων υποδομών για ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορεί να γίνει σε πολύ σύντομο χρόνο, αν αρθούν τα πολιτικά εμπόδια. «Τα υπάρχοντα σχέδια για τη δημιουργία υποθαλάσσιων αγωγών εξαγωγής του αζέρικου και του τουρκμενικού αερίου, μέσω Κασπίας, δεν είναι πρακτικά και θα κοστίσουν πολύ», κατέληξε.


Το 2012 το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία είχαν υπογράψει συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΝΑΡ, μέσω του οποίου θα μεταφέρονταν το αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Το Ιράν, στην τελευταία σύνοδο των χωρών της Κασπίας είχε αντιδράσει στα σχέδια του Ρώσου προέδρου Πούτιν σχετικά τον αγωγό της Κασπίας. Αν νέα πρόταση της Τεχεράνης γίνει δεκτή τότε αλλάζουν άρδην τα ενεργειακά και κατ’ επέκταση και τα γεωπολιτικά δεδομένα στην Ευρασία.

Σε πρώτη φάση ο ρωσικός αγωγός μέσω Τουρκίας που θα αντικαταστήσει τον ακυρωθέντα South Stream, χάνει, εν πολλοίς την σημασία του. Η Ευρώπη θα μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο παρακάμπτοντας, εντελώς, τη Ρωσία. Την ίδια ώρα, βέβαια, θα αναβαθμιστεί ο ρόλος της Τουρκίας και φυσικά του Ιράν.Ο μεγάλος χαμένος από το ιρανικό σχέδιο, αν και εφόσον υλοποιηθεί, θα είναι η ήδη σκληρά πιεζόμενη, οικονομικά, Ρωσία.Ωστόσο το όλο σχέδιο έχει και ελληνικό ενδιαφέρον καθώς ο εν λόγω αγωγός θα μπορούσε να επεκταθεί, ώστε ο φυσικό αέριο να διοχετεύεται στην Ευρώπη μέσω Ελλάδος.

Πηγή: Sputnik
Απόδοση-Επιμέλεια: On Alert