20 Νοεμβρίου 2014

Κοινό μέτωπο των Ελλήνων Ευρωβουλευτών για τις γερμανικές οφειλές


Το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα από την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης των Ελλήνων Ευρωβουλευτών που διεξήχθη σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.Οι Έλληνες ευρωβουλευτές συμφώνησαν πως το ζήτημα των αποζημιώσεων, καθώς πρόκειται για κρίσιμο εθνικό ζήτημα, πρέπει να αναδειχθεί με κάθε πρόσφορο τρόπο προς την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, με συντονισμένες ενέργειες όλων και σε συνεργασία με την αρμόδια Επιτροπή του ελληνικού Κοινοβουλίου.Επίσης, συμφώνησαν ότι θα επιχειρήσουν να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή συναίνεση των πολιτικών Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου στις οποίες μετέχουν, ενώ αποφάσισαν πως οι συναντήσεις μεταξύ των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, για το εθνικό αυτό θέμα, να συνεχιστούν, με τη συμμετοχή και όσων σήμερα απουσίαζαν λόγω δικαιολογημένου κωλύματος.

«Ο South Stream δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα για την Ευρώπη»


Ο αγωγός South Stream δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα για την Ευρώπη, δήλωσε η Ιταλίδα υπουργός Βιομηχανίας Φεντερίκα Γκουίντι, όπως μεταδίδει ο  ειδησεογραφικός ιστότοπος EurActiv.com.«Είναι ένα χρήσιμο έργο, αλλά πιθανόν δεν είναι πλέον στον κατάλογο των προτεραιοτήτων μας», δήλωσε την Τρίτης σε δημοσιογράφους στη Ρώμη η Γκουίντι.
«Ακόμα και αν από τη μία πλευρά, βοηθά στη διαφοροποίηση των οδών μεταφοράς αερίου, από την άλλη πλευρά έχει κάποια κρίσιμα προβλήματα σε ό,τι αφορά την προμήθεια του αερίου» ανέφερε.Παράλληλα πηγές της Ε.Ε. δήλωσαν χαρακτηριστικά στον EurActiv ότι το έργο του South Stream, που έχει ως στόχο τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου απευθείας στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, είναι «νεκρό» μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Πηγή: ΑΜΠΕ-NAYTEMΠΟΡΙΚΗ

CNN: Μια ανάσα από την Κρήτη βρίσκονται οι τζιχαντιστές


Στο λιβυκό πέλαγος, στα νότια σύνορα της Ευρώπης και μια ανάσα από την Κρήτη, βρίσκονται οι τζιχαντιστές, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNN.
CNN: Μια ανάσα από την Κρήτη βρίσκονται οι τζιχαντιστέςΣύμφωνα με το CNN, oι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους φέρονται να έχουν θέσει υπό πλήρη έλεγχο τη λιβυκή πόλη, Ντέρνα. Η πόλη που βρίσκεται δυτικά του Τομπρούκ, έχει πληθυσμό 100.000 ανθρώπων και βρίσκεται μόλις 200 ναυτικά, από τις νότιες ακτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.«Η μαύρη σημαία (του Ισλαμικού Κράτους) ανεμίζει πάνω στα κυβερνητικά κτίρια. Τα αυτοκίνητα της αστυνομίας μεταφέρουν τα διακριτικά του ΙΚ. Το τοπικό γήπεδο ποδοσφαίρου χρησιμοποιείται για δημόσιες εκτελέσεις. Όλα αυτά σε μία πόλη της Συρίας ή του Ιράκ; Όχι", Σε μία πόλη στην ακτή της Μεσογείου, στη Λιβύη» αναφέρει το ρεπορτάζ του CNN.Σύμφωνα με έναν πρώην ισλαμιστή μαχητή, «το ΙΚ αποτελεί σοβαρή απειλή για τη Λιβύη. Δημιουργούν ήδη ένα ισλαμικό εμιράτο στην Ανατολική Λιβύη».

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ CHANNEL 4 Συγκλονιστικά στοιχεία για την κρυφή χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής

Συγκλονιστικά στοιχεία για την κρυφή χρηματοδότηση της Χρυσής ΑυγήςΣυγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που αποκαλύπτει το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4 σχετικά με τη δράση της Χρυσής Αυγής αλλά και τους κρυφούς χρηματοδότες της. Ο τίτλος είναι χαρακτηριστικός: «Εκβιασμός, προστασία, ξέπλυμα χρήματος: Η χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής»:
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η χρηματοδότηση της ΧΑ προερχόταν από εκβιασμούς, προστασία και ξέπλυμα χρήματος μέσω off shore εταιρειών. Το Channel 4 κάνει λόγο ακόμη και για... trafficking!
Στο βρετανικό δίκτυο γίνεται αναφορά και στην υπόθεση του Περάματος. Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για ένα δίκτυο επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη ναυπηγική βιομηχανία και οι οποίοι «χρησιμοποίησαν» τη... βοήθεια της Χρυσής Αυγής στη συνεχιζόμενη αντιπαράθεσή τους με τις συνδικαλιστικές ενώσεις, οι οποίες δεν αποδέχονταν μειώσεις στους μισθούς και περιορισμό των δικαιωμάτων, αναφέρει το βρετανικό κανάλι. «Γνωρίζουμε ότι υπήρξε απ' ευθείας πληρωμή από τα αφεντικά της ναυπηγοεπισκευαστικής στο Πέραμα» λέει ο κ. Καμπαγιάννης και κάνει λόγο για μια δωρεά της τάξης των 240.000 βρετανικών λιρών στην οργάνωση.

«Είναι πολύ εύκολο να κάνει κανείς τον γενναίο από μακριά.»

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhyrtoglHopPIZj0_xVBF_XsPtcZHM_nWZffXbqKzcIqBcVTH-_xvJ7Bzd9q5GtLSitWVhzgz-DV4YwETgf7fNY9MGCJvY8OK49qphwggekig0l-5UUf0-fvkipQbFmf54gVu84qgwr-p4/s1600/%25CE%25A4%25CE%25BF+%25CF%2580%25CF%2584%25CF%258E%25CE%25BC%25CE%25B1+%25CF%2584%25CE%25BF%25CF%2585+%25CE%259D%25CE%25B9%25CE%25BA%25CE%25B7%25CF%2586%25CF%258C%25CF%2581%25CE%25BF%25CF%2585+%25CE%259C%25CE%25B1%25CE%25BD%25CE%25B4%25CE%25B7%25CE%25BB%25CE%25B1%25CF%2581%25CE%25AC+%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25B7%25CE%25BD+%25CE%25B1%25CE%25BA%25CF%2584%25CE%25AE+%25CE%2593%25CE%25B5%25CE%25BD%25CE%25BD%25CE%25B1%25CE%25B4%25CE%25AF%25CE%25BF%25CF%2585+%25CE%25A1%25CF%258C%25CE%25B4%25CE%25BF%25CF%2585+%25282%2529.png
Οι ιδεολογικές αγκυλώσεις  είναι απαγορευτικές στο να τεθεί ο αντιδικτατορικός αγώνας στην πραγματική του βάση και να λάβει την πραγματική του διάσταση. Ο εμφύλιος μπορεί να έληξε με ήττα της Αριστεράς και των δημοκρατικών δυνάμεων που την στήριζαν σε στρατιωτικό επίπεδο χάρις τον καθοριστικό ρόλο του Αγγλικού και Αμερικανικού παράγοντα όμως σε επίπεδο κοινωνίας  η Δεξιά παράταξη και οι όσες πολιτικές δυνάμεις συμπαρατάχθηκαν μαζί της στάθηκε αδύνατον να επιβληθούν και αποκτήσουν την πολυπόθητη ηγεμονία .Αντιλαμβανόμενοι απο πολύ νωρίς οι δύο αυτοί Ξένοι Προστάτες μας την πολιτική αυτή αδυναμία του Δεξιού χώρου προχώρησαν στην ενδυνάμωση του Δεξιού παρακράτους και του νεοφασιστικού κινήματος ( βάση τους αποτέλεσαν οι δομές που ανέπτυξαν στην Μέση Ανατολή κατά την Γερμανική κατοχή της Ελλάδας  οι οποίες και στοργικά αγκάλιασαν τους συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών)  αξιοποίησαν στο έπακρο τον δωσιλογισμό των ξένων Βασιλέων της Ελλάδας , επέτυχαν μέσω σχεδίων ανοικοδόμησης να ελέγξουν ακόμα περισσότερο τις αστικές ελίτ, να διαμορφώσουν ενα μοντέλο ανάπτυξης ελεγχόμενο απο τους ίδιους κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των στρατηγικών τους επιλογών.

Πρόκληση η υποχώρηση του ρουβλίου

Του Yuval Weber Οι κορυφαίες ειδήσεις των τελευταίων εβδομάδων από τη Ρωσία, έχουν μετατοπιστεί από τις διπλωματικές εξελίξεις αναφορικά με την Ουκρανία, στην ραγδαία υποτίμηση της αξίας του ρουβλίου έναντι του αμερικανικού δολαρίου και του ευρώ, που υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών, στα 48,5 ρούβλια έναντι του δολαρίου και λίγο πάνω από τα 60 ρούβλια έναντι του ευρώ, στις 7 Νοεμβρίου.Τα οικονομικά προβλήματα του ρουβλίου αντιπροσωπεύουν την πιο εντυπωσιακή και επικίνδυνη στρατηγική πρόκληση που αντιμετωπίζει το ρωσικό κράτος, από όταν ξεκίνησε η σύγκρουση στην Ουκρανία. Το βραχυ-μεσοπρόθεσμο κόστος του νομίσματος που υποχωρεί σε μια χώρα που εξαρτάται από τις εισαγωγές, θα αποκαλύψει την αποφασιστικότητα του προέδρου Vladimir Putin στο να αναδιατάξει το περιβάλλον ασφάλειας στην Ευρώπη και στο να σκιαγραφήσει μια λιγότερο μονοπολική παγκόσμια τάξη, όπως την χαρακτήρισε στην πρόσφατη ομιλία του σε εμπειρογνώμονες εξωτερικής πολιτικής στο Vadai Club.

Ξαφνικά δείχνουν ευάλωτοι οι τραπεζικοί κολοσσοί της Ρωσίας

Sberbank headquarters in downtown Moscow

Στην πιο πρόσφατη ένδειξη ότι οι κυρώσεις της Δύσης προκαλούν οδύνη στη Ρωσία, μια νέα έκθεση από την Standard & Poor ΄s (MHFI) περιγράφει τις ρωσικές τράπεζες ως τις «πιο ευάλωτες» από τις τράπεζες οποιασδήποτε άλλης μεγάλης αναδυόμενης αγοράς.

Στο ράφι τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση των Γερμανικών σιδηροδρόμων


Υπό την πίεση των Σοσιαλδημοκρατών, ο κυβερνητικός συνασπισμός άλλαξε την διατύπωση σε μια αναφορά για τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία, στην οποία προηγουμένως άφηνε να εννοηθεί ότι η ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου- μιας από τις μεγαλύτερες κρατικές εταιρείες της χώρας- είναι μια από τις επιλογές της . Στην αναθεωρημένη έκθεση, που εγκρίθηκε σήμερα, Τετάρτη, από το υπουργικό συμβούλιο αναφέρεται πλέον ότι «οι συνθήκες μερικής ιδιωτικοποίησης των μεταφορών και της επιμελητείας δεν είναι προς το παρόν οι κατάλληλες» Η προηγούμενη εκδοχή του εγγράφου του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στην  Deutsche Bahn θα πρέπει να ερευνηθεί, προκαλώντας αντιδράσεις από το υπουργείο Οικονομίας- το οποίο ελέγχεται από τους Σοσιαλδημοκράτες. Οι μικροί εταίροι ζήτησαν επιμόνως αλλαγή στην διατύπωση, πράγμα που έγινε. «Η ασάφεια στο σχέδιο της έκθεσης » δικαιολογήθηκε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, «θα μπορούσε να οδηγήσει στο συμπέρασμα μιας πιθανής ιδιωτικοποίησης της Deutsche Bahn»

Η ευκαιρία της Κύπρου να επιβληθεί στην ΑΟΖ της



Η ευκαιρία της Κύπρου να επιβληθεί στην ΑΟΖ της
Της ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΓΙΩΣΑ*
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Στις 20 Οκτωβρίου 2014 το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο «Μπαρπαρός Χαριεντίν Πασά», συνοδευόμενο από δύο σκάφη, ένα τουρκικό και ένα νορβηγικό (τα M/V «Bravο» και M/V «Deep Supporter»), εισήλθε στην κυπριακή ΑΟΖ, με σκοπό να διατελέσει παρανόμως μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2014 σεισμογραφική έρευνα ώστε να αποτυπώσει τον ενεργειακό πλούτο μεγάλων τμημάτων των τεμαχίων 1, 2, 3 και 9 επί της Κυπριακής ΑΟΖ.
Σύμφωνα με τις γενικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, όλα τα κράτη απολαύουν του δικαιώματος της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, των υπερπτήσεων και της πόντισης καλωδίων εντός των ορίων της ΑΟΖ του αντίστοιχου παράκτιου κράτους. Εντούτοις, όσον αφορά τη θαλάσσια επιστημονική έρευνα, όπως θα δούμε στη συνέχεια, το καθεστώς είναι διαφορετικό, με αποτέλεσμα η ως άνω συμπεριφορά της Τουρκίας να αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου επί της ΑΟΖ της.

Φθηνότερη παιδεία ζητούν οι φοιτητές στη Βρετανία

Περίπου 5.000 φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία προς την πλατεία της Δημοκρατίας στο κέντρο του Λονδίνου, διαμαρτυρόμενοι για τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις στα δίδακτρα των Πανεπιστημίων. Μικρές ομάδες αποσπάστηκαν από την πορεία και ήρθαν αντιμέτωπες με τις δυνάμεις ασφαλείας, έξω από το Κοινοβούλιο. «Διάφορα αντικείμενα εκτοξεύτηκαν κατά των αστυνομικών» αναφέρει η Σκότλαντ Γιαρντ στην ανακοίνωσή της, με αποτέλεσμα τρεις εξ αυτών να τραυματιστούν ελαφρά. Αλλά δεν έγιναν συλλήψεις.Η πορεία ήταν η πρώτη μαζική διαμαρτυρία από φοιτητές στη Βρετανία τα τελευταία τρία χρόνια.Τέσσερις κινητοποιήσεις κατά του κυβερνώντος κόμματος των Τόρις είχαν διοργανωθεί το 2010, όταν ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα λιτότητας, λίγο μετά την εκλογή του. Εκείνες οι διαδηλώσεις είχαν καταλήξει σε σοβαρές ταραχές, με επιθέσεις σε δημόσια κτίρια, συγκρούσεις με την αστυνομία και περίπου 400 συλλήψεις.

Βορίδης - Σταθάκης αντάλλαξαν πυρά για "την Ελλάδα μετά το μνημόνιο"

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι ακόμη και στην πιο αυτονόητη αρχή, αυτήν της αξιολόγησης, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αντίθετη.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ  Τις διαφορετικές αντιλήψεις της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης κατέθεσαν ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης και ο υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα "η Ελλάδα μετά το μνημόνιο",  που διοργανώθηκε από τον ελληνικό σύλλογο αποφοίτων του London School of Economics.Το “ντιμπέιτ” διήρκεσε συνολικά δυόμισι ώρες, καθώς τα κορυφαία στελέχη των δυο μεγάλων κομμάτων κλήθηκαν να απαντήσουν και σε ερωτήσεις του κοινού. Κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους, επικεντρώθηκε σε θέματα ουσίας και ανέδειξε τις σαφείς διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα δυο κόμματα με παραπομπές ακόμη και στις φιλοσοφικές ιδεολογικές διαφορές μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς. Στο τέλος, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες εξήραν το ύφος και την ουσία της συζήτησης κάνοντας λόγο για χρήσιμο παράδειγμα γόνιμου διαλόγου που απουσιάζει από την πολιτική ζωή.

Nεότερα περί ονομασίας;

ΘΑΝΟΣ Π. ΝΤΟΚΟΣ* Συνεχίζεται σε λίαν υψηλούς τόνους στην προς βορράν γειτονική μας χώρα η συζήτηση περί της νέας πρότασης που φέρεται να κόμισε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για τη διένεξη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν τον Οκτώβριο σε εφημερίδες των Σκοπίων, και που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα, ο κ. Νίμιτς πρότεινε μια σύνθετη ονομασία –Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας– για χρήση προς όλους, ενώ η γλώσσα θα λέγεται «μακεδονική» (ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά η αντίστοιχη τοπική λέξη και όχι ο αγγλικός όρος, όπως είχε προτείνει παλαιότερα και ο Ευάγγελος Κωφός) και η εθνικότητα «πολίτες της Ανω Μακεδονίας». Αν υποθέσουμε ότι οι πληροφορίες αυτές είναι ακριβείς, σε ποιο βαθμό κατοχυρώνουν τα ελληνικά συμφέροντα; Οσον αφορά στην ονομασία, ταυτίζεται με την ελληνική διαπραγματευτική θέση των τελευταίων αρκετών ετών. Το ίδιο ισχύει και για το erga omnes/χρήση προς όλους. Για τη γλώσσα, πολλές χώρες μοιράζονται μία γλώσσα (π.χ. Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία και ΗΠΑ) χωρίς να τίθεται ζήτημα αποκλειστικότητας ή διεκδικήσεων.

«Από τους βαρβάρους στον Χίτλερ και από αυτόν στη Μέρκελ!»

Εκδηλα ανήσυχη είναι η δεξιά γερμανική εφημερίδα της οικονομικής και πολιτικής ελίτ «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» για το πώς εξελίσσεται η εικόνα της Γερμανίας στην Ευρώπη. «Πώς στην Ιταλία οι εντάσεις γύρω από την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση δηλητηριάζουν τη διάθεση εναντίον της Γερμανίας» υπογράμμιζε ο υπότιτλος προχθεσινού ρεπορτάζ της, το οποίο παρουσίαζε απόψεις που εκτέθηκαν σε συνάντηση Γερμανών και γερμανόφιλων Ιταλών ιστορικών στην Πάδοβα. «Η σχέση ανάμεσα στη Γερμανία και την Ιταλία από την επανένωση της Γερμανίας ως την κρίση του ευρώ» ήταν ο τίτλος του σεμιναρίου. Στόχος του ήταν να συμβάλει στον μετριασμό του αντιγερμανικού κλίματος που σαρώνει την Ιταλία, όπως άλλωστε και ολόκληρη την Ευρώπη. Με τους Γερμανούς ήταν και όλοι οι Ιταλοί συμμετέχοντες, αλλά από τα λεγόμενά τους καταλάβαινε κανείς βαθύτερα το αντιγερμανικό πνεύμα της συντριπτικής πλειονότητας του ιταλικού λαού, ο οποίος κάθε άλλο παρά αντιγερμανικές διαθέσεις είχε τις προηγούμενες δεκαετίες. «Στην Ιταλία σήμερα χαράσσεται μια γραμμή από τις εισβολές των βαρβάρων μέσω Βίσμαρκ και Χίτλερ ως τη Μέρκελ» είπε ο συγγραφέας και καθηγητής γερμανικών σπουδών Λουίτζι Ρεϊτάνι από το Ούντινε.Από τη ρήση του έβγαλε η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» τον τίτλο του ρεπορτάζ της: «Από τους βαρβάρους μέσω Βίσμαρκ και Χίτλερ ως τη Μέρκελ». Παραλλαγή του τίτλου αυτού, όπως είναι πρόδηλο, είναι και ο δικός μας τίτλος.

Διάσταση και όχι διαζύγιο

Ποιο είναι το μήνυμα της άφιξης αύριο στην Κωνσταντινούπολη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν; Ενα είναι βέβαιο, ότι δεν πηγαίνει στην Τουρκία για να ανακοινώσει στους Ερντογάν-Νταβούτογλου αλλαγή πολιτικής που να καθιστά προτεραιότητα την ανατροπή του Ασαντ.
Συνεπώς δεν υπάρχει θέμα Ενδιάμεσης Ζώνης και Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων, δηλαδή δεν ανάβει πράσινο φως για να καταλάβει η Τουρκία τμήμα της Συρίας και κυρίως τη στρατηγική περιοχή του Χαλεπιού που γεωγραφικά είναι και η φυσική πρόσβαση στη θάλασσα της κουρδικής βορειοανατολικής Συρίας.Ούτε όμως και ο Ερντογάν είναι διατεθειμένος να υποταχθεί στην αμερικανική ατζέντα όπως έπραξαν η Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα με τελευταίο το Κατάρ. Δεν υπάρχει δηλαδή περίπτωση να παραχωρήσει τη βάση του Ιντσιρλίκ για τις επιχειρήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στη Συρία και στο Ιράκ.

ΥΠΕΚΑ: Τεράστια ώθηση στον αγωγό EastMed με τη συμμετοχή του Ισραήλ

Στη συμμετοχή του Ισραήλ στον αγωγό EastMed συμφώνησαν ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, μαζί με τους ομολόγους του από το Ισραήλ, και την Κύπρο και τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ενεργειακή Ενοποίηση, κατά τη διάρκεια Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου στη Ρώμη.Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ, πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, δεδομένου ότι ο αγωγός EastMed, με τη συμμετοχή του Ισραήλ, αποκτά τεράστια ώθηση και συμβάλλει ανάλογα με τον ΤΑΡ στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.Το υπουργείο σημειώνει πως ο αγωγός EastMed είναι ούτως ή άλλως ανάλογος του TAP (8-10 bcm) και με αυτόν χαράσσεται νέα όδευση από πηγές του Ισραήλ, μέσω Κύπρου και Ελλάδας, προς την Ε.Ε., χωρίς να διέρχεται δηλαδή από την Τουρκία.

Ανικανοποίητη η Άγκυρα από την Ουάσινγκτον

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δεν έχει ικανοποιήσει ακόμη τους όρους που είχε θέσει η Άγκυρα ώστε να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στον διεθνή συνασπισμό ο οποίος έχει εξαπολύσει μια εκστρατεία εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Άγκυρας πριν αρχίσει μια περιοδεία στην Αφρική, ο Ερντογάν είπε ότι ο συνασπισμός «δεν έχει λάβει τα μέτρα τα οποία είχαμε ζητήσει».

Μόνιμη ναυτική παρουσία της Μόσχας στην Αν. Μεσόγειο

 Δημήτρης Μανουσάκης Νέα, μεγάλης κλίμακας κοινή αεροναυτική άσκηση προγραμματίζουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου Ρωσία και Κίνα. Η Άσκηση θα περιλαμβάνει και την Κυπριακή, ΑΟΖ με τη Ρωσία, μετά το τέλος της Άσκησης, να υλοποιεί σύμφωνα με πληροφορίες, τους σχεδιασμούς της για μόνιμη παρουσία πολεμικών πλοίων της στην περιοχή.
Έντονη παρουσία του πολεμικού ναυτικού της στην Ανατολική Μεσόγειο προς υπεράσπιση και διασφάλιση των συμφερόντων της επιδιώκει η Ρωσία. Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί τον περασμένο Γενάρη με τη την Μόσχα όμως να επιδιώκει και τη μόνιμη παρουσία της στη περιοχή, κάτι που φαίνεται να λαμβάνει σάρκα και οστά καθώς πληθαίνει τις αεροναυτικές ασκήσεις της στην περιοχή και μάλιστα σε συνεργασία με το πολεμικό ναυτικό της Κίνας.Την απόφαση για τη νέα άσκηση Ρωσίας και Κίνας στην ανατολική Μεσόγειο, μεγαλύτερης κλίμακας από εκείνη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογο του Chang Wanquan την περασμένη Τρίτη στο Πεκίνο.

Τουρκία: Επαναφέρουν το σχέδιο για την Ταξίμ

Οι τουρκικές αρχές είναι έτοιμες να επαναφέρουν το σχέδιο ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο ήταν η αφορμή για ένα κύμα αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων το 2013, όπως ανέφερε ο τοπικός Τύπος.

Το σχέδιο αυτό του δήμου της Κωνσταντινούπολης, με τίτλο «αστική ανάπλαση της πλατείας Ταξίμ και του στρατώνα της Ταξίμ», έχει προϋπολογισμό 12 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (4,3 εκατ. ευρώ) και περιλαμβάνεται στο στρατηγικό σχέδιο για το 2015-2016, διευκρίνισε το πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν.Η ανάπλαση του οθωμανικού στρατώνα που βρίσκεται στην πλατεία και του διάσημου πλέον πάρκου Γκεζί ήταν η αφορμή για το μεγαλύτερο κίνημα αμφισβήτησης κατά της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης του τότε πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την άνοδό της στην εξουσία το 2002.

Ν. Μούδουρος: Τι κάνει την Ανατολική Μεσόγειο «μήλον της έριδος;»

Τι το ιδιαίτερο έχει η Ανατολική Μεσόγειος; Γιατί βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων; Ο ειδικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου Κύπρου Νίκος Μούδουρος εξηγεί.
n-moudouros-ti-kanei-tin-anatoliki-mesogeio-milon-tis-eridos
Τι το ιδιαίτερο έχει η Ανατολική Μεσόγειος; Και για ποιό λόγο αποτελεί το επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων και διπλωματικών διεργασιών των τελευταίων μηνών; Σε τι αποσκοπούν οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και πως αυτές εντάσσονται στο γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό της Τουρκίας. Το thetoc επικοινώνησε με τον ειδικό επιστήμονα του Πανεπιστημίου Κύπρου και ειδικό αναλυτή για θέματα που αφορούν την Τουρκία, κ. Νίκο Μούδουρο, αναζητώντας απαντήσεις.

Μετά την Ουκρανία, τα Βαλκάνια;

«Τα Βαλκάνια δεν αξίζουν ούτε τα κόκαλα ενός Πομερανού Γρεναδιέρου», είχε αποφανθεί ο σιδηρούς καγκελάριος Μπίσμαρκ, όταν αποφάσισε να μην εμπλακεί η Γερμανία στη σύγκρουση Ρωσίας -Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1876-7 και να περιορισθεί να διαμεσολαβήσει στο Συνέδριο του Βερολίνου το 1878, ώστε να ακυρωθεί συναινετικά η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου (1877) που παρ' ολίγον να οδηγήσει το Λονδίνο σε πολεμική σύγκρουση με την Αγία Πετρούπολη.
Σε πλήρη αντίστιξη με τον Μπίσμαρκ, οι Κολ-Γκένσερ τον Ιούλιο του 1991 άρχισαν να πιέζουν εκβιαστικά για την εδώ και τώρα αναγνώριση της Σλοβενίας και της Κροατίας θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και τη διαπραγμάτευση ενόψει του Μάαστριχτ!Aπό το μακρινό Σίδνεϊ της Αυστραλίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G-20, η Μέρκελ σε ομιλία της διαπιστώνει ότι ο Πούτιν απειλεί όχι μόνον την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, αλλά και τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων.
Δύο μέρες μετά, το Der Spiegel αναλαμβάνει να μας περιγράψει σε τι συνίσταται η ρωσική απειλή στα Βαλκάνια:Πρώτον, το σύνολο των προθέσεων της ρωσικής πλευράς να επενδύσει σε υποδομές, αλλά και στα δίκτυα Μεταφοράς Ενέργειας στην περιοχή. Στο Βερολίνο ανησυχούν ιδιαίτερα για τη Σερβία και τη Βουλγαρία, αλλά και για το Μαυροβούνιο.