01 Φεβρουαρίου 2013

Τεχνητή ένταση στα εθνικά θέματα διαβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ


Οι πληροφορίες που φτάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες, περί μίας περίεργης κινητικότητας στα εθνικά θέματα, ιδίως μετά τις συναντήσεις που είχαν ο νυν, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Παπανδρέου με τον Ταγίπ Ερντογάν σε Τουρκία και Κατάρ αντίστοιχα, έχουν προκαλέσει την ανησυχία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μία πιθανή τεχνητή κρίση στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ KPMG ΓΙΑ ΤΟ 2012 Η υψηλή φορολογία φρενάρει τις επενδύσεις

Ο μέσος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος στην Ευρώπη για το 2012 είναι 20,5%, ενώ στην Ελλάδα αυξήθηκε από 20% σε 26% για το 2013Ο μέσος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος στην Ευρώπη για το 2012 είναι 20,5%, ενώ στην Ελλάδα αυξήθηκε από 20% σε 26% για το 2013.Τροχοπέδη για την προσέλκυση αλλά και τη διατήρηση επενδύσεων στην Ελλάδα αποτελούν οι υψηλοί συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία KPMG για το 2012.Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα μετά την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από το 20% στο 26% που προβλέπεται με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, έχει τους υψηλότερους συντελεστές από όλες τις γειτονικές της χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, που αποτελεί το σημαντικότερο ανταγωνιστή της χώρας μας στην προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς όπως αυτός του τουρισμού.

Αρχίζει το μεγάλο «παιχνίδι» στην Ευρασία

Αρχίζει το μεγάλο «παιχνίδι» στην Ευρασία
Ντμίτρι Τρένιν, RBΤΗ 
 Νέα κέντρα ισχύος αναδύονται στη γεωπολιτική αρένα της μεγάλης ευρασιατικής ηπείρου. Εκεί, ως όλα δείχνουν, θα σημειωθούν ορισμένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του 21ου αιώνα.


Η Συρία και οι επιπτώσεις σε Ιορδανία-Λίβανο

Сирия армия Сирия сирийская армия солдат
Του Barnes-Julien Dacey
Μόλις επέστρεψα από ένα ταξίδι μου στο Λίβανο και την Ιορδανία, όπου και εξέτασα τις επιπτώσεις της κρίσης στη Συρία και παρακάτω σας παραθέτω μερικές από τις αρχικές μου παρατηρήσεις: Όπως ήταν αναμενόμενο η σύγκρουση εξακολουθεί να κυριαρχεί στο προσκήνιο και των δύο χωρών, αλλά παραδόξως και σε αντίθεση με όλα τα προηγούμενά μου ταξίδια κατά τη διάρκεια του 2012, η διάθεση έχει αλλάξει, με την Ιορδανία να φαίνεται πως είναι η πιο νευρική από τις δύο χώρες. Οι εντάσεις στο Λίβανο πραγματικά φαίνεται να έχουν υποχωρήσει από το τέλος του περασμένου έτους με τους ντόπιους παράγοντες να καταλαβαίνουν ολοένα και περισσότερο ότι η σύγκρουση θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και να βρίσκονται σε ένα ψυχρό και πιο ήρεμο, δικό τους αδιέξοδο.

Ελληνικής κατασκευής ο Μεγάλος Αδελφός που σε παρακολουθεί από τα… έξι χλμ ύψος


Ελληνικής κατασκευής ο Μεγάλος Αδελφός που σε παρακολουθεί από τα… έξι χλμ ύψος
Λεπτομέρια μιας πόλης στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ από το ιπτάμενο "μάτι" του ARGUS-ISς
Το πιο εξελιγμένο σύστημα παρακολούθησης στον κόσμο έχει ελληνική υπογραφή

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ αναπτύσσουν τον πιο εξελιγμένο αισθητήρα εναέριας παρατήρησης στον κόσμο, που τυγχάνει δημιουργία ενός Έλληνα. Ο Γιάννης Αντωνιάδης που εργάζεται για την εταιρεία BAΕ Systems, κατασκεύασε τo ARGUS-IS, ένα περίπλοκο σύστημα παρατήρησης που αποτελείται από 368 αισθητήρες σαν αυτούς που συναντάμε στα σύγχρονα smartphones και μπορεί να πραγματοποιήσει λήψεις φωτογραφιών με ανάλυση εικόνας 1.8 gigapixel - δηλαδή 225 φορές πιο καθαρά από μια ενσωματωμένη κάμερα ενός σύγχρονου κινητού τηλεφώνου iPhone.

Βρετανία: «Αγορά του αιώνα» για οπλικά συστήματα ύψους 186 δισ. ευρώ Εγκρίθηκε από το υπουργείο Αμυνας για την επόμενη δεκαετία


Βρετανία: «Αγορά του αιώνα» για οπλικά συστήματα ύψους 186 δισ. ευρώ
Βρετανικό υποβρύχιο τύπου Vanguard, εξοπλισμένο με βαλιστικούς πυραύλους που διαθέτουν πυρηνικές κεφαλές.



Ένα, επικών διαστάσεων, κονδύλι συνολικού ύψους 186 δισ. ευρώ ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ότι θα διαθέσει μέσα στην επόμενη δεκαετία για την αμυντική ενίσχυση της χώρας.

Μεγάλο ενδιαφέρον για λύση του Σκοπιανού αναγνωρίζει ο Νίμιτς


Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ παραδέχθηκε την ύπαρξη αντιδράσεων σε ορισμένες από τις προτάσεις του
 
 Αντιδράσεις επί των προτάσεών του, οι οποίες άγγιξαν την ουσία των ζητημάτων, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, εμφανίστηκαν στη συναντήσεις που είχε ο Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη με τους διαπραγματευτές ελλάδος και Σκοπίων κκ. Αδ. Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι αντιστοίχως. Οι τρεις άνδρες πάντως θα συναντηθούν ξανά προσεχώς, καθώς η αίσθηση είναι ότι ο κ. Νίμιτς αναμένεται να καταθέσει κάποιου είδους πρόταση το προσεχές διάστημα.

Ανοιχτή συζήτηση με τις ΗΠΑ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ Οι αναφορές του κ. Αλέξη Τσίπρα στις πολιτικές του Μπάρακ Ομπάμα -με διάθεση ταύτισης μαζί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ- προκάλεσαν αίσθηση, αν και δεν είναι βέβαιο ότι διακρίνονται από «ειλικρίνεια», υπό την έννοια ότι πρόκειται για τον ηγέτη της Αμερικής, χώρας-ανάθεμα για την πλειονότητα των στελεχών και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Ακούγοντας τα λεγόμενά του στο Ινστιτούτο Brookings και συζητώντας μαζί του, αποκόμισα ότι τον «ιντρικάρει» ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος την επόμενη τετραετία θα δώσει μάχη για την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο Κώστας δεν "έφυγε" είναι για ρεπορτάζ...


Τελευταίο αντίο στον Κώστα Χατζίδη
Το πάθος τους για τη δημοσιογραφία και την ανάδειξη του "pheme.gr" είχε ως μοιραίο αποτέλεσμα ο Κώστας Χατζίδης να μην είναι μεταξύ μας. Η απουσία του δεν στοίχισε μόνο στην οικογένεια του, αλλά και στην δημοσιογραφική κοινωνία.Μπορεί να διαφωνούσες με τις απόψεις του, να ήσουνα αντίθετος με όποια λογική και αν είχε, αλλά δεν μπορούσες να διαφωνήσεις με το δημοσιογραφικό του ένστικτό, το πάθος για το κυνήγι της είδησης, το ήθος του (κάτι που για πολλούς είναι ξεχασμένο) και την εντιμότητά του.

Μας πρόλαβε η Κούβα

Του Αθανασιου Έλλις
Οι προσπάθειες του κ. Αντώνη Σαμαρά να προσελκύσει επενδύσεις από το Κατάρ, σε συνδυασμό με την αμφίσημη έως αρνητική στάση που τηρεί ο Αλέξης Τσίπρας έναντι των αποκρατικοποιήσεων, καθιστούν επίκαιρες και διδακτικές κάποιες πρόσφατες εξελίξεις στην... Κούβα. Τη στιγμή που στην Ελλάδα οι πολιτικοί της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά και της λαϊκής Δεξιάς, αντιδρούν στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και αμφισβητούν τα οφέλη των ιδιωτικών επενδύσεων, σε έναν από τους τελευταίους προμαχώνες του υπαρκτού σοσιαλισμού δεν φαίνεται να έχουν τέτοιου είδους αναστολές.

Ποιοι Είναι οι Ενεργειακοί Φόβοι της Άγκυρας στο Κουρδικό

Πίσω από την μεγάλη κινητικότητα της κυβέρνησης Ερντογάν στο Κουρδικό θα πρέπει να διαγνώσουμε μία μεγάλη γεωπολιτική αγωνία της Τουρκίας, η οποία έχει και ενεργειακές πτυχές τόσο στον άμεσο όσο και στον μεσομακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Ιδιαίτερα διαφωτιστική και για το ζήτημα αυτό ήταν η χθεσινή απογευματινή εκδήλωση του ΙΕΝΕ με θέμα «Η Αραβική Άνοιξη, οι Επιπτώσεις στην Αγορά Πετρελαίου και ο Ρόλος των Κοιτασμάτων της Ανατ. Μεσογείου», όπου οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν, ανάμεσα στους άλλους – πολύ καλούς – ομιλητές και τον Δρ. Ιωάννη Μάζη, Καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας – Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.