12 Ιανουαρίου 2016

Τουρκικά ΜΜΕ: Κοντά στην ανακήρυξη ανεξαρτησίας το Κουρδιστάν Δημιουργούν σύνορο το οποίο χωρίζει το βόρειο κομμάτι του Ιράκ από την υπόλοιπη χώρα Του Νίκου Στέλγια


«Οι τελευταίες σημαντικές εξελίξεις φέρνουν πολύ κοντά το αυτόνομο Κουρδιστάν στο ενδεχόμενο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας. Στο Ιράκ, οι εξελίξεις ευνοούν τις φιλοδοξίες των Κούρδων, και η αυτόνομη κυβέρνηση επιχειρεί να επωφεληθεί στο έπακρον από τις τελευταίες ευκαιρίες, οι οποίες εμφανίζονται στον ορίζοντα». Σε αυτό το συγκεκριμένο συμπέρασμα καταλήγουν δημοσιογραφικοί κύκλοι στην Άγκυρα. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ», μια νέα κίνηση του αυτόνομου Κουρδιστάν είναι αυτή που αναζωπυρώνει στο Ιράκ την συζήτηση για την ανεξαρτοποίηση των Κούρδων. Συγκεκριμένα, οι Κούρδοι ξεκίνησαν να φτιάχνουν ένα χαντάκι, το οποίο χωρίζει το βόρειο κομμάτι του Ιράκ από την υπόλοιπη χώρα. Με το χαντάκι δημιουργείται de facto μια περιοχή, η οποία έρχεται να διευρύνει τα σημερινά διοικητικά σύνορα του αυτόνομου Κουρδιστάν.

Ο απώτερος στόχος της Αγκυρας στις διακοινοτικές διαπραγματεύσεις

ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑΣ-Σε σημαντικά «εθνικά ζητήματα» της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συνηθίζει να χρησιμοποιεί τον αγγλικό όρο «win-win». Κατά την άποψη του Τούρκου πρωθυπουργού, τα προβλήματα στο Αιγαίο, στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό είναι δυνατόν να ξεπεραστούν με μια φόρμουλα η οποία θα επιφυλάσσει κέρδη για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.Η κάθε πλευρά, στοχεύοντας σε κέρδη στις διμερείς σχέσεις, πρέπει να λάβει υπόψη της την πραγματικότητα ότι η άλλη πλευρά (η Ελλάδα, η ελληνοκυπριακή πλευρά) πρέπει να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχοντας εξασφαλίσει σημαντική πρόοδο σε διάφορα πεδία, έτσι ώστε να είναι σε θέση να «επεξηγήσει» στην κοινωνία της τη λύση και τη φόρμουλα η οποία εξασφαλίστηκε.

Οι «εορταστικές» NOTAM στο Αιγαίο

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ-Το τέλος του 2015 και η είσοδος του 2016 είχαν, φέτος, για όσους παρακολουθούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ένα κοινό χαρακτηριστικό: Την έκδοση NOTAM (ειδοποίηση προς αεροναυτιλλομένους), NAVTEX (αγγελία προς ναυτιλλομένους) και SubNOTAM/SUBNOTE (οδηγίες για την κίνηση υποβρυχίων) από τις τουρκικές αρχές, με τις οποίες δεσμεύονται μεγάλες περιοχές στο Αιγαίο για μεγάλο μέρος του 2016. Μια πρώτη ματιά στον χάρτη του Αιγαίου, όπως αυτός διαμορφώνεται βάσει όσων ζητεί η Αγκυρα –αλλά απορρίπτει η Αθήνα– αρκεί για να αντιληφθεί κάποιος τρίτος τις ακριβείς διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της Τουρκίας στο αρχιπέλαγος.Οπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η πρακτική αυτή είναι συνήθης και κάθε χρόνο την ίδια περίοδο τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία φροντίζει με αυτό τον τρόπο να επαναλάβει τις διεκδικήσεις της. Οι «εορταστικές» NOTAM αποτελούν έναν πολύ ευκρινή και προσβάσιμο, σχεδόν παγκοσμίως, τρόπο για την παρουσίαση της τουρκικής ατζέντας στο Αιγαίο.

Ενοχλημένη η Τουρκία από «αντι-ισλαμικά» προεκλογικά σχόλια στις ΗΠΑ


Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Προβληματισμένη είναι η Τουρκία από τα «αντι-ισλαμικά» μηνύματα που ακούγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την προεκλογική εκστρατεία για τις φετινές προεδρικές εκλογές, όπως δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.Είναι χρονιά εκλογών στις ΗΠΑ, είμαστε προβληματισμένοι από τα αντι-ισλαμικά σχόλια κάποιων υποψηφίων», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια συνεδρίου για πρεσβευτές στην Άγκυρα.

Οι φτερούγες του Ερντογάν και οι «ενεργειακοί άξονες»

Οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας είναι ιδιαιτέρως σημαντικές από την Ευρώπη ώς τη Μέση Ανατολή. Και αν δεν αναλυθούν, δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές οι πραγματικές τους διαστάσεις και να διαμορφωθούν πολιτικές που θα εξυπηρετούν, από τη μια, τα συμφέροντά μας και, από την άλλη, δεν θα μας μετατρέπουν σε εργαλεία για την εξυπηρέτηση συμφερόντων, που θα στρέφονται σε βάρος ημών των ιδίων. Και αυτό αφορά, κυρίως, τη σχέση μας με την Τουρκία. 
Οι τρεις επιλογές της Μόσχας
Ενώ στη Μέση Ανατολή συντελείται σφαγή, η Μόσχα, σε ευρωπαϊκό πεδίο, έχει τρεις βασικές επιλογές για τη διοχέτευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη για τα χρόνια που έρχονται. Η πρώτη είναι αυτή του «Νότιου Αγωγού». Η επιλογή αυτή είναι συναφής με την κατάληψη της Κριμαίας, γεγονός που επιφέρει αλλαγή στην ΑΟΖ μεταξύ των χωρών της περιοχής. Ενώ δηλαδή ο «Νότιος Αγωγός» θα περνούσε από τη Ρωσία προς τη Βουλγαρία μέσω της Ουκρανικής ΑΟΖ, τώρα θα περνά μέσα από ρωσική ΑΟΖ, ασχέτως εάν δεν την αποδέχεται η διεθνής κοινότητα. Η ισχύς μετρά, πολλές φορές, περισσότερο από το δίκαιο.

DW: Ο άγνωστος πόλεμος στην Τουρκία


Από τον Ιούλιο του 2015 έχουν ενταθεί οι μάχες μεταξύ Κούρδων και Τούρκων. 200 άμαχοι Κούρδοι έχουν χάσει τη ζωή τους και οι αποκλεισμοί κουρδικών περιοχών είναι καθημερινότητα. Τα τουρκικά ΜΜΕ ωστόσο σιωπούν.

Τουρκία: Συρρικνώθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών


Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη η τουρκική κυβέρνηση
Συρρικνώθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας το Νοέμβριο, εμφάνισαν τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μειώνοντας την βραχυπρόθεσμη έκθεση εξωτερικής χρηματοδότησης της χώρας.Το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 2,1 δισ. δολάρια το Νοέμβριο από τα 5,79 δισ. δολάρια στον αντίστοιχο μήνα του προηγουμένου έτους, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα. Επτά οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal είχαν προβλέψει έλλειμμα 2,19 δισ. δολαρίων.Σε ετήσια βάση, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών συρρικνώθηκε στα 34,7 δισ. δολάρια το Νοέμβριο, περίπου στο 4,7% του ΑΕΠ, από την αναθεωρημένη μέτρηση των 38,4 δισ. δολαρίων τον Οκτώβριο.
Το έλλειμμα της περιόδου Ιανουάριος-Νοέμβριος 2015, υποχώρησε στα 27,8 δισ. δολάρια από τα 39,6 δισ. δολάρια το 2014.

Τουρκία: Έρευνα για "προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας"



https://pbs.twimg.com/media/CYh6Z41WcAAB8ea.jpg
Η τουρκική δικαιοσύνη άρχισε σήμερα τη διενέργεια έρευνας για "προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας" σε βάρος δημοφιλούς τουρκικής εκπομπής λόγου που κατηγορείται ότι μετέδωσε το τηλεφώνημα τηλεθεάτριας η οποία εξέφραζε ανησυχία για τις απώλειες αμάχων που προκαλούνται εξαιτίας των μαχών μεταξύ του στρατού και των κούρδων ανταρτών.Το βράδυ της Παρασκευής, μια γυναίκα τηλεφώνησε στην εκπομπή "Beyaz Show" του τηλεοπτικού δικτύου Kanal D που μεταδιδόταν ζωντανά, για να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τις επιπτώσεις των στρατιωτικών επιχειρήσεων που διεξάγονται στη νοτιοανατολική χώρα, περιοχή που κατοικείται κυρίως από Κούρδους.

Ένταση στις γερμανοπολωνικές σχέσεις

Εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Πολωνών και Γερμανών πολιτικών με αφορμή σειρά νόμων που προωθεί η εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας. Ο Γερμανός Πρέσβης στη Βαρσοβία εκλήθη από τον Πολωνό υπ. Εξωτερικών.

Η Μέρκελ δεν «αντέχει» άλλη μία Κολωνία

Νέος "πονοκέφαλος" για τη Μέρκελ οι μαζικές σεξουαλικές επιθέσεις κατά γυναικών στην Κολωνία. Ο χειρισμός της προσφυγικής κρίσης, ο φόβος πρόκλησης φυλετικής προκατάληψης και η ανάγκη διατήρησης των γερμανικών αξιών.
Η Μέρκελ δεν «αντέχει» άλλη μία ΚολωνίαΗ απόφαση της Άνγκελα Μέρκελ να επιτρέψει σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική να βρουν καταφύγιο στη Γερμανία έχει προκαλέσει βαθύτατο διχασμό στη χώρα της. Λίγα γεγονότα έχουν εντείνει τη διαμάχη τόσο, όσο οι σοκαριστικές μαζικές σεξουαλικές επιθέσεις κατά γυναικών στην πόλη της Κολωνίας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Αν και η έρευνα της αστυνομίας για τις επιθέσεις συνεχίζεται, είναι ξεκάθαρο πως δεκάδες νεαρές γυναίκες στην πόλη δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση και ληστεύθηκαν από συμμορίες ανδρών που σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές είχαν «βορειοαφρικανική ή αραβική» καταγωγή.

Η Καταλονία περιπλέκει το ισπανικό μετεκλογικό αδιέξοδο


Του Κώστα Ράπτη
Η λήξη της εορταστικής περιόδου αναβιώνει τις διαβουλεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ισπανία, καθώς στις 13 Ιανουαρίου συγκαλείται το κοινοβούλιο που αναδείχθηκε από τις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου – τις πρώτες μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στις οποίες ο δικομματισμός έπαψε να προσφέρει κυβερνητικές λύσεις.

Η ώρα της κρίσης στο "βρετανικό ζήτημα" πλησιάζει


Του Κώστα Ράπτη
Ακόμη και οι ευφυέστεροι τακτικοί ελιγμοί μπορούν να καταλήξουν σε τερατώδη ατυχήματα. Το αποδεικνύει αυτό ο τρόπος με τον οποίο ο David Cameron οδηγεί τη χώρα του, "υπνοβατώντας” προς την έξοδο από την Ε.Ε. Η συνέντευξη που έδωσε ο Συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας στον Andrew Marr του BBC έμοιαζε με προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου.Ο ένοικος της Downing Street δήλωσε ότι θεωρεί πως η παραμονή εντός μιας μεταρρυθμισμένης Ε.Ε. αποτελεί την καλύτερη απάντηση για τη χώρα του. Ωστόσο, έσπευσε να συμπληρώσει ότι θα σεβαστεί την ετυμηγορία των πολιτών, και δεν πρόκειται να παραιτηθεί αν αυτοί επιλέξουν το Brexit -προφανώς για να αποσυνδέσει το ερώτημα του επικείμενου δημοψηφίσματος από όποια διάθεση αμφισβήτησης της δικής του ηγεσίας.

Αυστρία: Οι γερμανικές αρχές επαναπροωθούν εκατοντάδες μετανάστες


Η Αυστρία είναι η χώρα που αποτελεί τον τελευταίο σταθμό του ταξιδιού προς τη Γερμανία μέσω της λεγόμενης βαλκανικής οδού, την οποία πήραν το 2015 εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που προσπαθούν να σωθούν από τις ένοπλες συρράξεις στη Μέση Ανατολή ή το Αφγανιστάν.
Αυστρία: Οι γερμανικές αρχές επαναπροωθούν εκατοντάδες μετανάστες Οι αρχές της Γερμανίας αρνούνται σε όλο και περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες την είσοδο στη χώρα στα νότια σύνορά της, επαναπροωθώντας εκατοντάδες πίσω στην Αυστρία καθημερινά από τις αρχές του μήνα, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία στη Βιέννη.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι επιθέσεις εναντίον γυναικών στην Κολονία και άλλες γερμανικές πόλεις, για τις οποίες υποβλήθηκαν εκατοντάδες μηνύσεις και η αστυνομία θεωρεί ότι για πολλές από αυτές ευθύνονται σε αιτούντες άσυλο, ήταν ένα στοιχείο που κλιμάκωσε την πίεση που δέχεται η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, η οποία σκληραίνει τη ρητορική της έναντι των προσφύγων και των μεταναστών καθημερινά.

Χειρότερα και από το 2008

Οταν χρεοκόπησε η Leh­man Brothers, τον Σεπτέμ­βριο του 2008, η Γερμανία αντέδρασε με τη συμπεριφορά που στην ψυχανάλυση ονομάζεται «άρνηση της πραγματικότητας». «Δεν υπάρχει κρίση στην Ευρωζώνη, πρόκειται για ένα πρόβλημα που αφορά τις ΗΠΑ», ήταν η απάντηση της Μέρκελ στην έκκληση Σαρκοζί για κοινή θωράκιση του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης.Τον Οκτώβριο του 2008 Βερολίνο και Παρίσι συγκρούστηκαν μετωπικά, με τον Σαρκοζί να συγκαλεί την πρώτη στην ιστορία της ΟΝΕ Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στη γαλλική πρωτεύουσα στις αρχές Νοεμβρίου: Ολοι οι ηγέτες των χωρών-μελών ανταποκρίθηκαν θετικά πλην της Μέρκελ, που απειλούσε να μην παραστεί μέχρι το παρά πέντε την ώρα που η εκτός ΟΝΕ Βρετανία ανταποκρίθηκε από τους πρώτους με τη συμμετοχή του τότε πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν!

Ολική έκλειψη... Γαλλίας!

Ο Ρέντσι στηλιτεύει σχεδόν καθημερινά τη λιτότητα με πύρινη ρητορική, ο Κάμερον λέει ότι θα υλοποιήσουν αυτός και η κυβέρνησή του πιθανή εντολή των πολιτών στο δημοψήφισμα για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, στη Γερμανία η Μέρκελ προσπαθεί να αμυνθεί συντεταγμένα στις επιθέσεις κατά της πολιτικής της στο Προσφυγικό, που τώρα, με επίκληση ή άλλοθι την αποδιδόμενη σε πρόσφυγες σεξουαλική βία, τείνει να πάρει μορφή χιονοστιβάδας, ενώ Πολωνία, Ουγγαρία, Σουηδία και Δανία ξηλώνουν η καθεμιά με τον τρόπο της ό,τι είχε απομείνει από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στη διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών.

«ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ» Ε.Ε.: Δεν έχουν μειωθεί οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία

Ε.Ε.: Δεν έχουν μειωθεί οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία
Παρότι έχει ήδη περάσει ενάμισης μήνας από τη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία για τη μείωση των προσφυγικών ροών, ο αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν στην Ελλάδα μέσω του Αιγαίου παραμένει υψηλός, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φρανς Τίμερμανς.
Ο αξιωματούχος, που βρίσκεται στην Τουρκία, τόνισε ότι οι Βρυξέλλες και η Άγκυρα θα πρέπει να επιταχύνουν την εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν.

Ο άγνωστος πόλεμος στην Τουρκία

Ο άγνωστος πόλεμος στην ΤουρκίαΑπό τον Ιούλιο του 2015 μαίνονται με αμείωτη ένταση οι μάχες μεταξύ Κούρδων αυτονομιστών και Τούρκων στρατιωτών και στρατοχωροφυλάκων. Ξεπερνούν τους 200 οι άμαχοι Κούρδοι που έχουν χάσει τη ζωή τους και οι αποκλεισμοί κουρδικών περιοχών είναι καθημερινότητα.

Ο Πούτιν διαπιστώνει: «Τα σύνορα δεν έχουν σημασία»

o-poutin-diapistwnei-ta-sunora-den-exoun-simasia

Μια δήλωση με φιλοσοφικές προεκτάσεις και μια μεγάλη δόση σαρκασμού έκανε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild.Ο πρόεδρος της χώρας στην οποία προσαρτήθηκε η χερσόνησος της Κριμαίας το 2014, δεν δίστασε λοιπόν να δηλώσει πως τα σύνορα δεν είναι κατά τη γνώμη του «σημαντικά» κι ότι δεν ενδιαφέρεται παρά για τη «μοίρα των ανθρώπων».