25 Μαρτίου 2014

Ευρωβαρόμετρο: Διογκώνεται το τέρας της μαύρης εργασίας Στις πρώτες θέσεις η Ελλάδα, κυρίως μετά το ξέσπασμα της κρίσης

Η αδήλωτη εργασία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των χωρών μελών της ΕΕ σύμφωνα με την αποκαλυπτική έρευνα του ευρωβαρομέτρου. Τα αποτελέσματά της κατατάσσουν την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις. Οπως αναφέρει δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της Deutsche Welle, εξαιτίας της κρίσης μάλιστα, η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώθηκε δραματικά τα τελευταία χρόνια.Η μαύρη εργασία ζει και βασιλεύει Όπως προκύπτει από την έρευνα που έγινε στο τέλος του 2013, ένας στους δύο Έλληνες που συμμετείχαν, γνωρίζει άτομα που εργάζονται αδήλωτοι, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι ένας στους τρεις.Τρεις στους δέκα Έλληνες αγόρασαν τους τελευταίους 12 μήνες προϊόντα και υπηρεσίες που προέρχονταν από αδήλωτη εργασία, τη στιγμή που στο σύνολο της ΕΕ οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν ένας στους δέκα.

Χάμπερμας: Για μια ισχυρή Ευρώπη – τι σημαίνει όμως αυτό;

ΓΙΟΥΡΓΚΕΝ ΧΑΜΠΕΡΜΠΑΣΤου Γιούργκεν Χάμπερμας(Επιμέλεια: Τάσος Τσακίρογλου)
 Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από μια αυξανόμενη δυσαναλογία ανάμεσα σε μια συστημικά ομογενοποιημένη παγκόσμια κοινωνία και τον κατακερματισμό του κόσμου των κρατών, ο οποίος παραμένει απαράλλαχτος. Αυτό οδηγεί σε δύο σημαντικά προβλήματα. Τα κράτη που ενσωματώνουν τη θέληση και συνείδηση των πολιτών τους αποτελούν όπως πάντα τις μοναδικές συλλογικότητες, οι οποίες στη βάση της δημοκρατικής διαμόρφωσης της βούλησης των πολιτών μπορούν να δρουν αποτελεσματικά και να επηρεάζουν συνειδητά τις κοινωνίες τους. Όμως υποπίπτουν έτσι όλο και περισσότερο σε λειτουργικούς συσχετισμούς, οι οποίοι διαπερνούν τα εθνικά σύνορα. Προ πάντων παγκοσμιοποιημένες αγορές και ψηφιακές συνδέσεις πλέκουν, κατά μια έννοια πίσω από την πλάτη αυτών των συλλογικών δρώντων, αλληλεξαρτήσεις με τη μορφή δικτύων. Απέναντι στις πολιτικά ανεπιθύμητες συνέπειες αυτής της συστημικής ολοκλήρωσης προβάλλει η ανάγκη καθοδήγησης, την οποία τα εθνικά κράτη ακόμα δεν μπορούν να ικανοποιήσουν. Οι πολιτικοί και πολίτες αντιλαμβάνονται αυτή την απώλεια της ικανότητάς τους να δράσουν και «γαντζώνονται» όλο και πιο πολύ στην ψυχολογικά κατανοητή, ωστόσο παράδοξη στην ουσία άμυνά τους, το εθνικό κράτος και τα προ πολλού «διάτρητα» σύνορά του.

Φασκιωμένη δημοκρατία

Του Τάσου Παππά  Τα τελευταία σαράντα χρόνια το πολιτικό σύστημα μόνο μία φορά ζήτησε από τον ελληνικό λαό να τοποθετηθεί με δημοψήφισμα για ένα κρίσιμο θέμα που αφορούσε το μέλλον του. Ηταν το 1974 για τη μορφή του πολιτεύματος. Τότε η επιλογή του δημοψηφίσματος χαρακτηρίστηκε από τις κυρίαρχες δυνάμεις πολιτικά επιβεβλημένη και θεσμικά σωστή. Επρεπε ο λαός να αποφασίσει αν ήθελε βασιλευομένη ή αβασίλευτη δημοκρατία. Οι πολίτες δεν ρωτήθηκαν όμως ούτε για την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ ούτε για τη συμμετοχή της στην ΟΝΕ ούτε βεβαίως για το Μνημόνιο. Θέματα, δηλαδή, υψίστης σημασίας για την πορεία της χώρας.

Σάλος με tweet-πρόκληση από εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ για τους βομβαρδισμούς στη Σερβία

Σάλος με tweet-πρόκληση από εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ για τους βομβαρδισμούς στη Σερβία

Σάλο έχει προκαλέσει η κίνηση της εκπροσώπου του ΝΑΤΟ να αναρτήσει στον λογαριασμό της συμμαχίας στο twitter προκλητική φωτογραφία για τους βομβαρδισμούς στη Σερβία το 1999.
Η Οάνα Λουνγκέσκου, η οποία είναι διαχειρίστρια του twitter για το ΝΑΤΟ, αναπαρήγαγε μια φωτογραφία που ανήρτησε στο λογαριασμό της η υπουργός Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης της Δημοκρατίας του Κοσόβου, Βλόρα Τσιτάκου, για τα 15 χρόνια από τον βομβαρδισμό της Σερβίας.

ΚΑΤΑ ΣΥΡΙΖΑ Μαινόμενη Κανέλλη αποκάλεσε «τσογλάν boy» τον Τσίπρα!

Μαινόμενη Κανέλλη αποκάλεσε «τσογλάν boy» τον Τσίπρα!
Έξαλλη με τον Αλέξη Τσίπρα είναι η Λιάνα Κανέλλη, που ξέσπασε κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το ντοκιμαντέρ «Στο Νήμα». Η βουλευτής του ΚΚΕ τον αποκάλεσε «τσογλάν boy», αναφερόμενη στην αντίδρασή του στο περιβόητο χαστούκι του Ηλία Κασιδιάρη προς την ίδια, όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από το ντοκιμαντέρ.Το ξέσπασμα της Λιάνας Κανέλλη ήρθε στο τέλος της εκπομπής «Ανατροπή», καθώς υποστήριξε πως ο κ. Τσίπρας γελούσε με το χαστούκι και αυτό προβάλλεται στο ντοκιμαντέρ.
«Τον δείχνει στο ντοκιμαντέρ εν γνώσει του, να βλέπει το χαστούκι. Χρησιμοποίησε το χαστούκι, που είναι μια κατάπτυστη πράξη για την οποία δεν έχει κάτσει στο σκαμνί (σ.σ. ο Κασιδιάρης) και είναι και αυτεπάγγελτο αδίκημα και κατεβαίνει και στις εκλογές.

Η συριακή κρίση διχάζει τον Αραβικό Σύνδεσμο

http://tvkosmos.gr/articleImages/B8353886714783FFD0704A5529D0ED37.jpgΜε την κενή έδρα της συριακής αντιπροσωπείας να υπενθυμίζει την διαίρεση στους κόλπους του, ξεκίνησε στο Κουβέιτ η ετήσια σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου.Έκκληση να σταματήσει ο εξοπλισμός των αντιμαχόμενων πλευρών στη Συρία, απηύθυνε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Λαχτάρ Μπραχίμι, επισημαίνοντας ότι η κρίση απειλεί ολόκληρη την περιοχή.Κατάρ και Σαουδική Αραβία θεωρείται ότι αποτελούν τους κύριους προμηθευτές όπλων των δυνάμεων, που μάχονται απέναντι στο καθεστώς Άσαντ.Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης ζήτησε στήριξη από τα αραβικά έθνη.

«Η επιθυμία της ελευθερίας μας!»

Οι εθνικές επέτειοι είναι ευκαιρίες εθνικής αναζωογόνησης και ανατροφοδότησης. Πρέπει να είναι και αφορμές για να απαλλαγούμε από την παραίτηση και να ξεφύγουμε από τη μιζέρια και τη γελοιότητα. Οι εθνικές επέτειοι είναι η μοναδική ευκαιρία για να αιμοδοτήσουμε και πάλιν τη σκέψη, την καρδιά και την ψυχή μας με τα νάματα και τα κατορθώματα των ηρώων και αγωνιστών. Κυρίως, είναι η ώρα που, ενώπιοι ενωπίοις, καλούμαστε να αντλήσουμε διδάγματα και να πάρουμε μαθήματα από τους αγώνες, που ευκλεείς ημών πρόγονοι δεν υπολόγισαν τη δύναμη του εχθρού πάρεξ αναλογίστηκαν τους αιώνες ελληνικής ιστορίας που τους μετρούσαν.Και τους καλούσαν να ανταποκριθούν στην προσταγή της ελευθερίας, της τιμής και της αξιοπρέπειας. Σήμερα, ο Ελληνισμός γιορτάζει και τιμά την αξεπέραστη Ελληνική Επανάσταση του 1821. Προπάντων οι απανταχού Έλληνες αναμιμνησκόμεθα των ηρώων και ηρωίδων, που τα έβαλαν με την Τουρκιά επειδή αποφάσισαν, μετά από 400 χρόνια στυγνής δουλείας, ότι δεν υπάρχει στιγμή ωραιότερη και ακριβότερη από την ελευθερία.

Με την πλάτη στον τοίχο ο Ερντογάν

Το όνειρο να γίνει και να παραμείνει πρόεδρος έως το 2023, φαίνεται πιο απατηλό από ποτέ
Με την πλάτη στον τοίχο ο Ερντογάν
Υστερα από 12 χρόνια πολιτικής παντοδυναμίας ο «σουλτάνος» του Βοσπόρου είναι αντιμέτωπος με την πιο δύσκολη στιγμή της πρωθυπουργίας του: λαϊκές διαμαρτυρίες, σκάνδαλα διαφθοράς, επιβράδυνση της οικονομίας και μια «εμφύλια» διαμάχη με το κίνημα του ισλαμιστή ιμάμη Γκιουλέν έχουν φέρει τον Ερντογάν σε δεινή θέση, μία εβδομάδα πριν από τις σημαντικές τοπικές εκλογές της 30ής Μαρτίου. Το κλίμα είναι τεταμένο, διότι διακυβεύονται πολλά. Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) είναι σήμερα μπροστά στις δημοσκοπήσεις, αλλά η εξουσία του πρωθυπουργού βρίσκεται σε κάμψη.

Και ο Μακάριος συμφωνούσε με το «η Κύπρος κείται μακράν»

http://3.bp.blogspot.com/-TPvsI-jO10U/T9z2AlcZ1dI/AAAAAAAAN_w/lNHS8GNHqTg/s640/%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%BB%CE%AE%CF%82.jpgΣυχνά-πυκνά κυκλοφορούν κάποια ηλεκτρονικά μηνύματα που προωθούνται ως απόλυτα ιστορικά δεδομένα, αλλά βλάπτουν σοβαρά την ιστορική πραγματικότητα. Ένα τέτοιο είναι ότι «Η Κύπρος πουλήθηκε επί δημοκρατίας Καραμανλή Α’», σύμφωνα με τη δήλωσή του στις 14 Αυγούστου 1974, ότι «Η Κύπρος κείται μακράν». Ερευνώντας, όμως, τα βρετανικά και αμερικανικά επίσημα έγγραφα, για να προβεί ο Κ. Καραμανλής στη δήλωση εκείνη προηγήθηκαν τα εξής: Στις 14 Αυγούστου 1974, σε συνεδρία στην πρωθυπουργική κατοικία, οι Βρετανοί πήραν την τελική απόφαση ότι θα άφηναν τους Τούρκους να προχωρήσουν δίχως να κάνουν τίποτα. Ο Χάρολτ Γουίλσον (Βρετ. Πρωθυπουργός) ήταν της άποψης ότι ούτε η βρετανική κυβέρνηση ούτε τα Ηνωμένα Έθνη έπρεπε να εμπλακούν στρατιωτικώς με την Τουρκία. Την ίδια στάση κράτησε και ο Αμερικανός Υπ. Εξωτερικών Δρ Χένρι Κίσιγκερ (ο οποίος ακολουθούσε τη βρετανική πολιτική και όχι αντιστρόφως). Την ίδια μέρα, ο Κ. Καραμανλής ζήτησε από τους Βρετανούς κάλυψη να στείλει αεροπορικώς από την Κρήτη ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς μια δύναμη 10.000 ανδρών στην Κύπρο, όμως η απάντηση ήταν αρνητική από τον Τζέιμς Κάλαχαν (Βρετ. Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας).