24 Νοεμβρίου 2014

Στα άδυτα της ΕΥΠ από ένα «λόρδο»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣΣε μια χώρα όπου η συνωμοσιολογία θεριεύει και όλοι αναζητούν τον «αθέατο ξένο δάκτυλο» που καθορίζει τις τύχες του ελληνισμού, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη η νηφάλια αναδρομή στην ιστορική πορεία των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών που ξεδιπλώνεται στο βιβλίο «Μυστική Δράση: Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Ελλάδα» του Παύλου Αποστολίδη (εκδόσεις Παπαζήση).

Ο Αποστολίδης, πρώην διπλωμάτης και διοικητής της ΕΥΠ στο διάστημα 1999-2004, γνωστός με το προσωνύμιο «ο λόρδος», εξηγεί στην εισαγωγή τι τον ώθησε στη συγγραφή του βιβλίου. Από δείγματα παλαιών εγγράφων που του έφερναν στελέχη της ΕΥΠ στο πλαίσιο της μικροφωτογράφισης του παλαιού Αρχείου της υπηρεσίας, μεταξύ των οποίων το πόρισμα της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης για τη δολοφονία Τσιγάντε, κινήθηκε το ενδιαφέρον του για την ιστορία των μυστικών υπηρεσιών: «Μου δημιουργήθηκε η σκέψη ότι θα άξιζε να ασχοληθώ με την ιστορία των πληροφοριών στην Ελλάδα, αντλώντας υλικό από το Αρχείο αλλά και κάνοντας μία έρευνα για το προ της ΚΥΠ παρελθόν των Υπηρεσιών Πληροφοριών. [...] Αποφάσισα να συγκεντρωθώ στις σημαντικότερες φάσεις της ελληνικής Ιστορίας, προσπαθώντας να διαπιστώσω τη συμβολή των πληροφοριών στη διαμόρφωσή τους».

STRATFOR: Ιδού η αμερικανική πολιτική απέναντι στην Τουρκία

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στην Τουρκία για μια ακόμα προσπάθεια να την επαναφέρει στην τάξη. Μάλλον δεν θα αποχωρήσει ευχαριστημένος από την Άγκυρα. Παρά τα κοινά συμφέροντα ΗΠΑ – Τουρκίας, σε έναν αριθμό ζητημάτων, η προσπάθεια των ΗΠΑ προσκρούει στην οθωμανική κληρονομιά.
http://www.defence-point.gr/news/wp-content/themes/linepressv13/timthumb.php?src=http%3A%2F%2Fwww.defence-point.gr%2Fnews%2Fwp-content%2Fuploads%2F2014%2F11%2FBiden_Erdogan1.jpg&q=90&w=405&h=250&zc=1STRATFOR: «U.S. Diplomacy Tries to Break Turkish Isolation»
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας

http://www.defence-point.gr/news/?p=117104
Η Τουρκία υπήρξε ένας πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ στην προσπάθεια της συμμαχίας να περιορίσει την Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Η Τουρκία παρουσιαζόταν ως μια χώρα που αν και ισλαμική είχε υιοθετήσει τον δυτικό τρόπο ζωής, τα δυτικά ήθη και έθιμα, ως και το αλφάβητο.
Η Τουρκία κατέχει στρατηγική θέση μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, ήταν ο κλειδοκράτορας στην περιοχή μεταξύ της Μεσογείου και της Μαύρης θάλασσας και μαζί με τους άλλους συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ, την Ιορδανία, το Ιράν, περιόριζαν τις σοβιετικές φιλοδοξίες. Ήταν η σοβιετική απειλή, άλλωστε, σε συνδυασμό με την τουρκική μεταστροφή προς τη Δύση, που μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, δημιούργησε μια νέα ισορροπία συμφερόντων.

Η (όχι και τόσο) σύγχρονη ελληνική τραγωδία

https://mysatelite.files.wordpress.com/2011/04/6-ceb1cf80cf81ceb9cebbceb9cebfcf85-1914-ceb7-ceb3ceb5cebdcebfcebacf84cebfcebdceb9ceb1-cf84cf89cebd-ceb5cebbcebbceb7cebdcf89cebd-cf84ceb7.jpg?w=627Η λέξη κλειδί σε ολάκερο το κείμενο του Κου Σαββίδη είναι η λέξη  "ανάξια". Ο συντάξας το κείμενο γνωρίζει πολύ καλά πως  για να μην έχεις αξία,για να μην παράγεις πολιτική και αυτό να λαμβάνει χώρα σε βάθος χρόνου σημαίνει πως το υπόβαθρο που σε παράγει σε ανδρώνει και σε επιλέγει δεν είναι το κατάλληλο. Όταν λοιπόν η μήτρα η φυσική κοιτίδα παράγει κάτι ανάξιο σημαίνει πως και αυτή είναι καχεκτική. Δυστυχώς η οποία ανάλυση της δομής της καχεκτικότητας απαιτεί μεγάλες αλήθειες οι οποίες είναι σφόδρα ενοχλητικές καθώς πρέπει να θεσεις το είναι σου επι τον τύπον των ήλων.

Η Πολιτιστική και πολιτισμική υπεραξία (και) του Πόντου στο Ελληνικό (και Ελλαδικό) γίγνεσθαι είναι ιδιαιτέρως σημαντική και σε πολλά επίπεδα. Μόνο αγκυλωμένες παράλυτες σκέψεις δύνανται να θεωρήσουν οτι εκ των λίκνων του Ελληνικού πολιτισμού δεν προσέδωσαν και δεν προσέφεραν  τα μέγιστα στην εξελικτική πορεία της Φυλής και του Εθνους μας προς την εκπλήρωση της Ιστορικής του αποστολής

Δεν έπεισε ο Μπάιντεν και το Μπαρμπαρός δεν φεύγει Τουρκία και Τ/κ βάζουν εμπόδια στους Αμερικανούς με τις αξιώσεις τους σε ΑΟΖ και Κυπριακό Του Νίκου Στέλγια


 Η Τουρκία δεν πρόκειται να αποσύρει το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» και τα πολεμικά πλοία της από τα περίχωρα της Κύπρου. Αυτή την απόφαση ανακοίνωσε πριν από λίγο ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ντερβίς Έρογλου.Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες της εφημερίδας μας, ο κ. Έρογλου ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν την παραμονή των τουρκικών πλοίων στα περίχωρα της Κύπρου.

Ο κ. Έρογλου ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την τουρκική κυβέρνηση σε τρία ζητήματα: Παραμονή του «Μπαρμπαρός» στην Κύπρο, συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στα κέρδη της ΑΟΖ και επιστροφή της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών δίχως καμία προϋπόθεση.Ο κ. Έρογλου δήλωσε ακόμη ότι έχει την πληροφορία ότι η αμερικανική πλευρά θα πιέσει την ε/κ ηγεσία για να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών.

Βρυξέλλες καλούν Μόσχα

Ευσταθιάδης Στάθης    Οι περισσότεροι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θέλουν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις συνεργασίας με τη Ρωσία
Βρυξέλλες καλούν Μόσχα
Ατμόσφαιρα ήπιου κλίματος στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ρωσίας προεξοφλούν ότι θα διαμορφωθεί τις ερχόμενες εβδομάδες πηγές στις Βρυξέλλες οι οποίες αξιολογούν ορισμένα «στοιχεία που γεννούν κάποια αισιοδοξία», κατά δήλωση επιτρόπου βορειοευρωπαϊκής χώρας. Συγκεκριμένα «περνούν από κόσκινο» τα αποτελέσματα της διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ την περασμένη Δευτέρα, τις συναντήσεις ευρωπαίων ηγετών με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της διάσκεψης της ομάδας G20 το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, τα μηνύματα τα οποία φθάνουν στην έδρα της Κομισιόν από πρωτεύουσες χωρών της ευρωζώνης, προτροπές για διάλογο ΕΕ - Ρωσίας που υποβάλλονται έμμεσα αλλά και άμεσα από την «άλλη πλευρά» κ.τ.λ.

Ερντογάν: Από τη φύση τους οι γυναίκες δεν είναι ίσες με τους άνδρες!..



Ερντογάν: Από τη φύση τους οι γυναίκες δεν είναι ίσες με τους άνδρες!..Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε τη Δευτέρα ότι από τη φύση τους οι γυναίκες δεν μπορούν να είναι ίσες με τους άνδρες και επέκρινε ανοικτά τις φεμινίστριες, κατηγορώντας τις ότι είναι αντίθετες στη μητρότητα.

«Η θρησκεία μας έχει καθορίσει μια θέση για τις γυναίκες (στην κοινωνία): τη μητρότητα», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του σε ένα συνέδριο για τη δικαιοσύνη και τις γυναίκες στην Κωνσταντινούπολη, ενώπιον ενός κοινού μεγάλο μέρος του οποίου αποτελούνταν από γυναίκες.«Κάποιοι άνθρωποι μπορούν να το κατανοήσουν, κάποιοι άλλοι όχι. Δεν μπορεί κανείς να το εξηγήσει στις φεμινίστριες, γιατί αυτές δεν δέχονται ούτε καν την ιδέα της μητρότητας», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.Ο Ερντογάν σημείωσε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο «επειδή αυτό είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση».

Στην ουρά για την ανακάλυψη της Αμερικής

Βιάστηκε να πει ο Ερντογάν ότι μουσουλμάνοι ανακάλυψαν το Νέο Κόσμο
Καημένε Κολόμβε, πόσο δεύτερος ήρθες... Δεν σου έφτανε που γι' αλλού πήγαινες κι αλλού βρέθηκες. Ούτε ότι η ήπειρος που ανακάλυψες πήρε το όνομα ενός άλλου ιταλού θαλασσοπόρου, του Αμέρικο Βεσπούτσι. Ούτε ότι πέθανες πιστεύοντας, λανθασμένα, ότι είχες πατήσεις το πόδι σου στις Δυτικές Ινδίες. Τώρα θέλουν να σου κλέψουν τη δόξα και κάποιοι πιστοί του Ισλάμ.Διά στόματος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Μουσουλμάνοι ναυτικοί έφθασαν πρώτοι στην αμερικανική ήπειρο το 1178, 314 χρόνια πριν από τον Κολόμβο». Τάδε έφη με αυτοπεποίθηση και μεγάλη υπερηφάνεια ο πρόεδρος της Τουρκίας σε σύνοδο μουσουλμάνων από τη Λατινική Αμερική την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη.Ετσι οι μωαμεθανοί είναι οι τελευταίοι που μπαίνουν στην «ουρά» για την τιμή της ανακάλυψης του Νέου Κόσμου. Εχουν προηγηθεί Βίκινγκς, Κινέζοι, Ρώσοι, Βάσκοι, Αγγλοι και «φυσικά» Ελληνες, αν και προϊστορικοί, των μινωικών χρόνων.

Προσπάθεια επανεκκίνησης των ελληνορωσικών σχέσεων


Επιδιώκεται η διακριτική επαναφορά των διμερών σχέσεων σε κανονικά επίπεδα
Προσπάθεια επανεκκίνησης των ελληνορωσικών σχέσεωνΟι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν περάσει πολλά σκαμπανεβάσματα τα τελευταία χρόνια και η κρίση στις σχέσεις Μόσχας - Κιέβου δεν βοήθησε στην αρμονική πρόοδό τους. Η Αθήνα δεν μπορούσε να διαφοροποιηθεί πλήρως από την ενιαία γραμμή για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εναντίον της Ρωσίας λόγω Κριμαίας και Ανατολικής Ουκρανίας με αποτέλεσμα να πληγεί κι αυτή από το ρωσικό εμπάργκο κατά των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων.
Είναι πάντως σαφές ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει, διακριτικά και προσεκτικά, να επαναφέρει τη θερμοκρασία των διμερών σχέσεων με τη Ρωσία σε κανονικά επίπεδα. Η επίσκεψη του ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξέι Μεσκόφ στην Αθήνα τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου και εκείνη του ρώσου υπουργού Μεταφορών Μαξίμ Σοκόλοφ πριν από λίγες ημέρες εντάσσονται στην προσπάθεια οι ελληνορωσικές σχέσεις να επανακτήσουν μέρος της χαμένης δυναμικής τους.

Αποσταθεροποίηση στην Ιβηρική

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Σόκρατες έρχεται δεύτερος, καθώς την πρωτιά της σύλληψης πρώην ηγέτη ευρωπαϊκής χώρας την έχει ο Σαρκοζί, με την 24ωρη κράτησή του πριν από λίγους μήνες για απόπειρα επηρεασμού της Δικαιοσύνης. Η περίπτωση Σόκρατες είναι διαφορετική, όχι γιατί οι κατηγορίες που του αποδίδονται είναι βαρύτερες, αλλά γιατί είναι η πρώτη φορά μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Πορτογαλία το 1974 που συλλαμβάνεται πρώην πρωθυπουργός.Ανεξάρτητα από το αν ευσταθούν τα όσα του αποδίδονται, ο Σόκρατες είναι για τους συμπολίτες του ο ηγέτης που υπέγραψε το Μνημόνιο την άνοιξη του 2011 και η σύλληψή του εκ των πραγμάτων καταγράφεται από μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης όχι τόσο ως προσπάθεια εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος, αλλά ως τιμωρία για την επιβολή μίας αντιλαϊκής πολιτικής. Ανεξάρτητα από τη δικαστική εξέλιξη, από την επιβεβαίωση ή όχι αν ευσταθούν οι κατηγορίες για φοροδιαφυγή, για διαφθορά και "ξέπλυμα μαύρου χρήματος", η σύλληψη του Σόκρατες στη σημερινή Πορτογαλία δεν λειτουργεί ως "σταθεροποιητική εξυγίανση", αλλά ως προαναγγελία ευρύτερης αποσταθεροποίησης ενός απαξιωμένου πολιτικού συστήματος.

Μεση Ανατολη Η Βρετανία εξόπλισε το Ισραήλ πριν από την εισβολή στη Γάζα

Ερείπια-καταφύγιο για εσωτερικούς πρόσφυγες στη Λωρίδα της Γάζας -efsyn.gr
Πωλήσεις εξαρτημάτων για μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μαχητικά και ελικόπτερα, μαζί με ανταλλακτικά για όπλα ελεύθερων σκοπευτών, αξίας 7 εκατομμυρίων λιρών, ενέκρινε η βρετανική κυβέρνηση το εξάμηνο πριν από τη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε το Τελ Αβίβ στη Γάζα, αναφέρεται σε αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας «The Independent», στοιχεία που -εάν επιβεβαιωθούν- θα εγείρουν νέα ερωτήματα για το εάν βρετανικής κατασκευής όπλα χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο αυτό, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 2.000 Παλαιστίνιους και 73 Ισραηλινούς- εκ των οποίων οι 66 στρατιώτες.Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα στελέχη στο υπουργείο Επιχειρηματικότητας διέταξαν νέα ανασκόπηση των αδειών για εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ, που είχαν χορηγηθεί προτού ξεσπάσει ο πόλεμος τον περασμένο Ιούλιο, όταν διαπιστώθηκε ότι σε 12 περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα όπλα βρετανικής προέλευσης. Η άρνηση της κυβέρνησης Κάμερον να ανακαλέσει τις άδειες αυτές προκάλεσαν ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό και οδήγησαν σε παραίτηση την υφυπουργό Εξωτερικών, βαρόνη Βάρσι, που περιέγραψε την πολιτική του Λονδίνου απέναντι στη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα «ηθικά αδικαιολόγητη».

Νταβούτογλου: Θα θέσω στον Σαμαρά θέμα συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου της Κύπρου

Εάν οι ελληνοκύπριοι προχωρήσουν μονομερώς, τότε η Τουρκία θα κάνει έρευνες στο ίδιο σημείο

Νταβούτογλου: Θα θέσω στον Σαμαρά θέμα συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου της Κύπρου

Αγκυρα Ζήτημα συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου δήλωσε πως θα θέσει στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη συνάντηση που θα έχουν στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου. Όπως είπε, οι φυσικοί πόροι ανήκουν σε όλο το νησί, και εάν οι ελληνοκύπριοι προχωρήσουν μονομερώς, τότε η Τουρκία θα κάνει έρευνες στο ίδιο σημείο.

Συγκεκριμένα, μετά από ειδική συνάντηση του Ατλαντικού Συμβουλίου, όπου μίλησε μαζί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε: «Εάν στην Κύπρο όλοι συμφωνήσουν στο ότι οι φυσικές πηγές γύρω από το νησί ανήκουν στο σύνολο της Κύπρου και χρησιμοποιήσουν την ενέργεια αυτή μ' ένα κοινό όραμα προς την κατεύθυνση της ειρήνης, θα κερδίσουν όλοι».

Συμμαχίες και πιέσεις με φόντο το αέριο

Ο ρόλος των ΗΠΑ, ο απρόβλεπτος Ερντογάν, η αμφιθυμία του Ισραήλ και η γέφυρα με την Αίγυπτο

Συμμαχίες και πιέσεις με φόντο το αέριοΑλλεπάλληλες είναι οι κινήσεις στην ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου, όπου τα πολλά και διαφορετικά, άλλοτε συμπληρωματικά και άλλοτε αντικρουόμενα συμφέροντα δεν επιτρέπουν ασφαλή πλοήγηση στο ομιχλώδες τοπίο. Ενημερωμένες πηγές μιλώντας στο «Βήμα» σημειώνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν τη διαμόρφωση συνεργατικών σχημάτων, καθώς υπάρχουν σοβαρά αμερικανικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Το παιχνίδι της Αγκυρας

Ωστόσο απρόβλεπτος παράγοντας παραμένει η Τουρκία. Η Αγκυρα έχει διαρρήξει τις σχέσεις της με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά θεωρείται κρίκος που δεν μπορεί να απομονωθεί στο ενεργειακό παιχνίδι. Δεν λείπουν άλλωστε οι πληροφορίες ότι η Ουάσιγκτον ευνοούσε, υπό το πρίσμα αυτό, τη σύγκληση του ελληνοτουρκικού Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Δίκαιο Θάλασσας και ανακατανομές ισχύος στην Αν. Μεσόγειο

http://www.usay.gr/wp-content/uploads/2014/09/ELLADA-AIGYPTOS.jpg
Το τελευταίο διάστημα σημειώνεται μια ευρύτερη ανακατονομή ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο, απότοκο της προσπάθειας της Κυπριακής Δημοκρατίας να δημιουργήσει ένα συμπαγές αντίβαρο ισχύος στον τουρκικό επεκτατισμό. Η προσέγγιση της Λευκωσίας και της Αθήνας με την Αίγυπτο, με την Τριμερή του Καΐρου στις 8 Νοεμβρίου, καθώς και η συμπερίληψη του Ισραήλ στον δημιουργούμενο άξονα ισχύος με μια νέα τριμερή που θα πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του χρόνου, αποτελεί προσπάθεια εξισορρόπησης της τουρκικής απειλής. Aπειλή η οποία εσχάτως ενισχύεται επικίνδυνα, αφού τουρκικά πλοία έχουν εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ και διά της άσκησης της τακτικής του εκφοβισμού και της καταναγκαστικής διπλωματίας επιχειρούν να εξαναγκάσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και τις εταιρείες που έχουν συνομολογήσει συμφωνίες με αυτήν, να τερματίσουν τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ISIS Αιχμές Μπάιντεν κατά του σουλτάνου Ερντογάν

Οι προσδοκίες του Τζο Μπάιντεν, αναχωρώντας για την Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή, ότι θα πείσει τον Ταγίπ Ερντογάν να φανεί πιο συνεργάσιμος στον πόλεμο εναντίον του ισλαμικού κράτους ήταν μικρές. Οι συναντήσεις που μεσολάβησαν το Σαββατοκύριακο δεν βελτίωσαν ιδιαίτερα τις προοπτικές και, παρά τις φιλικές δηλώσεις στην κοινή συνέντευξη Τύπου, οι στρατηγικές επιδιώξεις των δύο χωρών δεν μοιάζουν να συγκλίνουν περισσότερο.

«Η συνεργασία μας συνεχίζει να είναι όσο ισχυρή ήταν πάντα, έχουμε ανάγκη την Τουρκία και πιστεύω ότι η Τουρκία είναι πεπεισμένη ότι μας έχει και εκείνη ανάγκη», δήλωσε με νόημα ο Μπάιντεν. Στη φωτογρ«Η συνεργασία μας συνεχίζει να είναι όσο ισχυρή ήταν πάντα, έχουμε ανάγκη την Τουρκία και πιστεύω ότι η Τουρκία είναι πεπεισμένη ότι μας έχει και εκείνη ανάγκη», δήλωσε με νόημα ο Μπάιντεν. Στη φωτογραφία, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος με τον Ταγίπ Ερντογάν
«Η συνεργασία μας συνεχίζει να είναι όσο ισχυρή ήταν πάντα, έχουμε ανάγκη την Τουρκία και πιστεύω ότι η Τουρκία είναι πεπεισμένη ότι μας έχει και εκείνη ανάγκη», δήλωσε με νόημα ο Μπάιντεν. Αντιθέτως, ήταν εμφανές ότι η κόντρα που είχε διαφανεί από τις δημόσιες δηλώσεις και των δύο πλευρών τις προηγούμενες ημέρες παραμένει.

Η Τουρκία και οι Κούρδοι


http://www.ekurd.net/mismas/articles/misc2014/11/state8704.jpg
Ανάμεσα στα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Τουρκία, το Κουρδικό παραμένει το πιο σοβαρό, επειδή απειλεί την ίδια την ενότητά της και επιπλέον επηρεάζει τις σχέσεις της με άλλες χώρες της περιοχής, αλλά και με την ίδια την Ουάσινγκτον. Θα πρέπει να αναγνωριστεί όμως στο ισλαμικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και τον Ερντογάν το γεγονός ότι πέτυχαν να κάνουν βήματα αντιμετώπισης του Κουρδικού προβλήματος και αναγνώρισαν έστω και κάποια υποτυπώδη δικαιώματα των Κούρδων.Υπήρχε πάντα η αντίληψη ότι στο πλαίσιο μιας ισλαμικής Τουρκίας θα ήταν πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν οι κουρδικές διεκδικήσεις, δεδομένου ότι θα υπήρχε μια πιο χαλαρή αντίληψη για τον ρόλο του εθνικού κράτους από την αντίστοιχη κεμαλική. Και με δεδομένο φυσικά ότι οι Κούρδοι είναι σουνίτες μουσουλμάνοι και πιο εύκολα εντάσσονται σε μια μεγάλη θρησκευτική κοινότητα απ' ό,τι στην αντίστοιχη εθνική. Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι ένα σημαντικό ποσοστό της κουρδικής ψήφου πηγαίνει στο AKP, κάτι που ενισχύει τις σημαντικές πλειοψηφίες που κατάφερε να έχει στις επανειλημμένες εκλογές που έγιναν από το 2002 και μετά.

Το κόστος της στρατηγικής υπερεξάπλωσης της Τουρκίας

Εδώ και τρία χρόνια επεκτείνονται οι έρευνες στον υποθαλάσσιο χώρο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά τις απειλές της Τουρκίας, η οποία από την αρχή αντετάχθη στην εξέλιξη αυτή. Οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία εξέφρασε αυτήν την αντίθεση είναι στρατηγικοί και έχουν να κάνουν με τις ηγεμονικές της αξιώσεις στον θαλάσσιο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, ο οποίες εντάσσονται στην υψηλή στρατηγική της χώρας, προκειμένου να καταστεί μέχρι τα μέσα του τρέχοντος αιώνα σε δύναμη μεσαίας εμβέλειας στο διεθνές σύστημα. Μέχρι στιγμής, η Τουρκία δείχνει ότι ευρίσκεται σε γεωστρατηγικό αδιέξοδο, αφού δεν κατάφερε να αποτρέψει τις έρευνες και ταυτόχρονα έθεσε την τακτική αμφισβήτησης που επέλεξε σε μεγάλο ρίσκο. Το ερώτημα που τίθεται, μετά από αυτές τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, είναι πώς η Τουρκία βρέθηκε σε αυτό το γεωστρατηγικό αδιέξοδο.

Γεωπολιτικό χάος

Κώστας Γουλιάμος Αμέσως μετά το τέλος του λεγόμενου «ψυχρού πολέμου», παρατηρούμε τη συστηματική εκκόλαψη ενός «νέου» ψυχρού πολέμου με τις γνωστές επεμβάσεις του 'νεοταξικού' και ΝΑΤΟϊκού άξονα στη Β. Αφρική, στην Ουκρανία, στον Καύκασο, στη Μ. Ανατολή και στη νοτιοδυτική Ασία. Αν κανείς αποκωδικοποιήσει όλες αυτές τις επεμβάσεις θα διαπιστώσει ότι στο σύνολό τους αποβλέπουν στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας και της Κίνας. Η ειδοποιός, ωστόσο, διαφορά από την περίοδο του «ψυχρού πολέμου» των δεκαετιών 1950-90 είναι ότι στην εποχή μας η ψυχροπολεμική επάνοδος προκαλεί ένα είδος γεωπολιτικής εντροπίας: εν ολίγοις, ευδιάκριτες μορφές εκτεταμένου χάους, κρατικής διάβρωσης και, βέβαια, κοινωνικο-οικονομικής καταστροφής.Ταυτόχρονα, με την αναδιάταξη του γεωπολιτικού χάρτη και των έντονων επεμβάσεων-εισβολών, ο 'νεοταξικός' πυρήνας επιχειρεί να επικρατήσει όχι μόνο μέσω αύξησης της συσσώρευσης ή, ακόμα, και με παρεμπόδισή της στις χώρες του BRICS, αλλά και με ένα συνονθύλευμα νομιμοφανών και εντελώς ακατανόητων επεμβάσεων με στρατηγικό στόχο την υφαρπαγή-εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών πρώην ή/και νυν αποικιών.  Ωστόσο όλη αυτή η «λογική» παράγει καθεστώς αποσταθεροποίησης και χρόνιας οικονομική αστάθειας.