28 Δεκεμβρίου 2013

"Η ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας δεν επηρεάζει τον αγωγό"


Την εκτίμηση ότι η εισαγωγή των στάνταρτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στον ενεργειακό τομέα, στη Σερβία, δεν θα επηρεάσει την υλοποίηση της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού South Stream, διατύπωσε ο αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς.
Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, προκύπτει και από πρόσφατες δηλώσεις Σέρβων αξιωματούχων, που επανέλαβαν ότι το Βελιγράδι είναι πρόθυμο να συνεχίσει να εργάζεται πάνω στο έργο του South Stream βάσει του υιοθετηθέντος σχεδίου.

Το Ιράν, οι Ελληνες εργολάβοι και το κακό προηγούμενο

Το Ιράν, οι Ελληνες εργολάβοι και το... κακό προηγούμενοΜετά το Ιράκ, στο οποίο ήδη δραστηριοποιούνται κάποιοι από τους ισχυρούς κατασκευαστικούς ομίλους όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αρκετοί βλέπουν ευκαιρίες και στο γειτονικό Ιράν με αφορμή τη βελτίωση των σχέσεών του με τη Δύση.Οι τεράστιες ανάγκες της πλούσιας σε πετρέλαιο χώρας, που σήμερα καλύπτονται από την τοπική κατασκευαστική βιομηχανία καθώς και από Ρώσους και Κινέζους, θεωρούνται δεδομένες. Εκτός από τα μεγάλα ενεργειακά έργα (από αγωγούς μέχρι υδροηλεκτρικούς σταθμούς) και πολλά σημαντικά έργα υποδομής, ευκαιρίες εντοπίζονται και στον τομέα της οικιστικής ανάπτυξης καθώς και των κτιρίων για κοινωνικές υπηρεσίες (σχολεία, νοσοκομεία, κ.ά.).

Οι «Πολύδωρες» της... εύφορης Ελλάδας Του Βασίλη Σ. Κανέλλη

http://4.bp.blogspot.com/-rg-WRB_LAVA/Ud5XgZMvX-I/AAAAAAAABsE/cTSCHd5HPqg/s640/Hypocrisy+Assembly.jpg
Μάλλον αδιάβαστος πιάστηκε ο? ευρυμαθής Βύρων Πολύδωρας ο οποίος αγνοεί τον Άγγλο συγγραφέα, Samuel Johnson που είχε γράψει: «Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων».Αν τον γνώριζε, πιθανότατα να μην αποτελούσε τον γνήσιο εκπρόσωπο του μεταπολιτευτικού «πάρτι» που στήθηκε από μια ομάδα πολιτικών οι οποίοι «πούλησαν» όσο κανείς ανέξοδο πατριωτισμό και εθνικισμό, την ίδια στιγμή που έκαναν τα πάντα για να το κομματικό και προσωπικό τους όφελος.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ Η Χεζμπολάχ είναι εδώ!

Μυστικούς πράκτορες της Χεζμπολάχ που λαμβάνουν την εκπαίδευσή τους σε παράνομες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κύπρο βλέπουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, χωρίς να διευκρινίζουν εάν αναφέρονται στις ελεύθερες περιοχές ή τα κατεχόμενα. Σχετικές πληροφορίες δημοσιεύει και η εφημερίδα του Κουβέιτ «Αλ Ράι».Περισσότερα για το θέμα στην έντυπη έκδοση του «Π» και για τους συνδρομητές της ψηφιακής έκδοσης (pdf) ταυτόχρονα με την κυκλοφορία της εφημερίδας καθημερινά από τις 05.00 το πρωί.


Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

Εάν δεν τα «βρούν» ο Ερντογάν και ο ιμάμης, θα γίνουμε μάρτυρες ανεξέλεγκτων

http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2013/12/Gulen-Erdogan01-21december20131-300x173.jpg
Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι πεπεισμένος πως πίσω από τα μύρια προβλήματά του και τις προσπάθειες ανατροπής του, βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Οταν γράφονταν αυτές οι γραμμές ο ίδιος δεν είχε υποστηρίξει με στοιχεία τον ισχυρισμό του, αλλά οι δικοί του άνθρωποι υποστήριξαν ότι η αντίστροφη μέτρηση γι’ αυτόν άρχισε μετά το τέλος της επίσκεψής του στο Λευκό Οίκο, στις 16 του περασμένου Μαίου. Χωρίς να υιοθετούμε τα λεγόμενα των ισλαμιστών, που μπορεί και να πηγάζουν από την παράκρουση του πάσχοντος από οξύτατη κλειστοφοβία ηγέτη τους, θυμίζουμε ότι μετά την αναχώρηση του κ. Ερντογάν από την Ουάσιγκτον έγινε γνωστό ότι οι συνομιλίες του με τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα συνοδεύθηκαν με την επισήμανση ότι κυριαρχήθηκαν από ισχυρές διαφωνίες για τα θέματα της Συρίας, της Χαμάς και των σχέσεων με το Ισραήλ. Λέγεται ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός προσέβαλε τον Αμερικανό ηγέτη, όταν ο τελευταίος του ζήτησε να μην επισκεφθεί τη Λωρίδα της Γάζας. Από τότε και μέχρι σήμερα, οι κ. Ομπάμα και Ερντογάν μίλησαν τρεις φορές, ενώ πριν από τη 16η Μαίου συνομιλούσαν συχνότατα και ο Αμερικανός πρόεδρος ομολόγησε ότι ζητούσε και συμβουλές από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας για την ανατροφή των δύο θυγατέρων του.

Πού βρίσκεται η Κύπρος μέσα σε αυτή την επιχείρηση; Με τον Σενέρ Λεβέντ

http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2013/12/Gulen-Erdogan01-21december20131-300x173.jpg
Όλοι διερωτώνται. Γιατί τράβηξε το σχοινί του Ερντογάν η Αμερική; Μήπως υπάρχει και η Κύπρος μέσα σε αυτή την υπόθεση; Τι; Εκπλαγήκατε που είπα ότι η Αμερική τράβηξε το σχοινί; Ποιος άλλος μπορεί να το έχει τραβήξει; Μπορεί να το διαψεύδει αυτό ο Αμερικανός πρέσβης. Το διαψεύδει και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Μάλιστα μπορεί να βγει και ο Ομπάμα και να πει: «Η Τουρκία είναι παντοτινή μας σύμμαχος. Δεν θα κάνουμε οτιδήποτε που θα πλήξει τις σχέσεις μας». Δεν θα κάνει καμία διαφορά αν το πει αυτό. Μήπως δεν είναι έτσι που έλεγαν πάντα και στο παρελθόν; Αλλά όταν πέρασαν τα χρόνια, μήπως δεν αποδείχτηκε ότι εκείνοι διοργάνωσαν όλα τα στρατιωτικά πραξικοπήματα; Ή την επιχείρηση στην Κύπρο το 1974; Ακόμα ζει ο Κίσινγκερ. Ρωτήστε τον αν θέλετε. Να σας πει.

Οργισμένοι με τον Ερντογάν οι Αμερικανοί για τις επιθέσεις εναντίον του πρέσβη Ρικιαρντόνε

Obama-ErdoganNEA05
Η αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατάσταση στην Τουρκία με προσοχή, και αποφεύγει κάθε ενημέρωση που αφορά ειδικά το μέλλον του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Στην Ουάσιγκτον γνωρίζουν ότι δεν τα βάζει εύκολα κάτω, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα.
Αλλωστε πρόκειται για σύγκρουση μέσα στο ίδιο το κόμμα του, με το βαθύ κράτος του κόμματος του. Οι Αμερικανοί διατηρούν καλές σχέσεις με τον πρόεδρο Αμντουλλάχ Γκιούλ και τον κ. Αλί Μπαμπατζάν, οι οποίοι σε περίπτωση πτώσης του κ. Ερντογάν, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα.

Η Μέση Γραμμή και οι Αλληθωρίζοντες-Οδηγίες Πρός Ναυτιλλομένους

...Η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην Αίγυπτο, ακολούθησε σειρά επαφών σε υπουργικό επίπεδο αλλά και τεχνοκρατικό. Θεωρούμε πως το σημαντικότερο που προέκυψε από αυτή την επίσκεψη ήταν η υπογραφή συνεργασίας για κοινή αξιοποίηση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται εκατέρωθεν της μέσης γραμμής. 
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΥΠΡΟΥ
Και η Αποκάλυψη-Ανακάλυψη
..Μια πολύ τραγική για τη Κύπρο συμφωνία υπέγραψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αναστασιάδης με τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό για κοινή αξιοποίηση των υδρογονανθράκων που ευρίσκονται εκατέρωθεν της μέσης γραμμής της ΑΟΖ Κύπρου-Αιγύπτου, χωρίς να είναι δεδομένο αν η νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου αποδέχεται τη παλαιά συμφωνία για τα σύνορα των ΑΟΖ Κύπρου - Αιγύπτου, αυτή που είχε γίνει πρίν τους “πολέμους” εκεί…

Στρατηγικές συμμαχίες

http://www.energysequel.com/wp-content/uploads/2013/03/Cyprus-Egypt-Israel_EEZs.jpg
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ελλάδος- Κύπρου και Ισραήλ, αλλά και αυτή των Αθηνών, Λευκωσίας και Καΐρου, συνιστούν ένα σημαντικό βήμα και προδιαγράφει μια συνεργασία που θα αποδώσει και για όλες χώρες. Ουσιαστικά με πρωταγωνιστές την Ελλάδα και την Κύπρο, διαμορφώνεται ένα σκηνικό στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο παραπέμπει ουσιαστικά σε νέα δεδομένα για την περιοχή. Αυτές οι συνεργασίες, ασφαλώς και δεν αφορούν μια συμμαχία υπερδυνάμεων και ελέγχου της περιοχής. Περισσότερο «το συμβόλαιο», που έχουν συνάψει οι χώρες της περιοχής, συνδέεται με τις προσπάθειες για τη δημιουργία κλίματος σταθερότητας και ειρήνης. Η πρόσφατη υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης για θέματα ενέργειας και υδάτινων πόρων ανάμεσα σε Ελλάδα - Κύπρο και Ισραήλ από τους τρεις αρμόδιους υπουργούς, θεωρείται ιστορική και αρκούντως σημαντική για τις προοπτικές της περιοχής αλλά και για τις τρεις χώρες χωριστά. Ορθά έχει επισημανθεί πως η συνεργασία αυτή θα ενισχύσει τη γεωπολιτική θέση της Κύπρου και της Ελλάδας και θα συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα στη Μεσόγειο.

Η περίοδος των Ιακωβίνων στην Τουρκία Δρ. Ευάγγελος Βενέτης

http://www.onalert.gr/files/Image/ONALERTPHOTOS/TOYRKIA/ARMY/cache/erdogan_generals1-630x429.jpgΚάθε επανάσταση έχει και την περίοδο των Ιακωβίνων της και χαρακτηρίζεται από την μετεπαναστατική εμφυλιακή διαμάχη στις τάξεις των επαναστατών για την κατάκτηση της εξουσίας και την διαμόρφωση των στόχων και κυρίως του τρόπου εφαρμογής τους. Η Τουρκία δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Εκεί σήμερα, μετά από την μέχρι τώρα επιτυχημένη επανάσταση των Ισλαμιστών Τούρκων σε βάρος των εκκοσμικευμένων εθνικιστών συμπατριωτών τους, συγκρούονται τα πολιτικά δίκτυα του Φατχολά Γκιουλέν και του Έρντοαν όχι για τον στόχο τους, ο οποίος είναι και κοινός, αλλά για τον τρόπο εφαρμογής και υλοποίησης του στόχου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ερμηνεύονται οι πρόσφατες και όχι μόνο εξελίξεις, ήδη από το περασμένο καλοκαίρι εμφανώς, στην Τουρκία.

ΜΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ Παρέμβαση στρατού ότι... δεν παρεμβαίνει


Το πάρτι άρχισε το 1988! ...ενώ το 1989, επί οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα, έγινε η «αναβάθμιση» των αρμάτων Μ48

Το πάρτι της μίζας και ο χορός των εκατομμυρίων ξεκίνησε, σύμφωνα με την κατάθεση του Αλ. Κάντα, τουλάχιστον από το 1988, ενώ το 1989, επί κυβέρνησης Ζολώτα, έγινε με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος η αναβάθμιση των αρμάτων Μ48, αμερικανικής προέλευσης, με γερμανική τεχνολογία.
«Για να ενεργήσω γρήγορα και χωρίς αντιρρήσεις και να ετοιμάσω γρήγορα το σχέδιο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, ο Π. Ευσταθίου μου είχε δώσει τότε το ποσό των 1.000.000 ευρώ με σημερινή ισοτιμία. Το άλλο εκατομμύριο προέρχεται από διάφορα άλλα ποσά που ήταν είτε από προγράμματα του κ. Λιανονιάκου από το 1988 και μετά, που δεν τα θυμάμαι ακριβώς, είτε από προγράμματα άλλων εκπροσώπων», αναφέρει στη μαραθώνια απολογία του.

«Βουλιάζει» η τουρκική οικονομία

«Βουλιάζει» η τουρκική οικονομία Η κρίση και η πολιτική αστάθεια «βουλιάζουν» την τουρκική οικονομία. Παρά τις πρωτοβουλίες Ερντογάν και τον ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης, οι ξένοι επενδυτές εγκαταλείπουν άρον άρον τις θέσεις τους σε μετοχές, επιταχύνοντας παράλληλα τη φυγή τους από τα κρατικά ομόλογα της χώρας, ενώ η λίρα καταρρέει.Στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης σημειώθηκε χθες ενδοσυνεδριακά μίνι κραχ. Ο τουρκικός δείκτης Borsa Istanbul 100 βρέθηκε να υποχωρεί έως και 5%, με τις απώλειες από την ημέρα που ξέσπασε το σκάνδαλο διαφθοράς (17 Δεκεμβρίου) να αγγίζουν σωρευτικά το 14%.Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε και η τουρκική λίρα πραγματοποιώντας «βουτιά» σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Ειδικά έναντι του αμερικανικού νομίσματος διολίσθησε στα 2,1435 δολάρια, διευρύνοντας τις απώλειες από την αρχή του έτους άνω του 16%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση ανάμεσα στις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Περίεργα ατυχήματα

Τουρκικό υποβρύχιο συγκρούστηκε με φορτηγό πλοίο ανοικτά της
κατεχόμενης Κύπρου

Είναι πολύ περίεργη η κατάσταση στην Τουρκία και δικαιώνονται πλήρως οι αναλυτές που μετά την αντιαμερικανική στροφή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής διέβλεπαν αποσταθεροποίηση του Ταγίπ Ερντογάν.
Σε αυτή την περίεργη κατάσταση έρχονται να προστεθούν και δύο σοβαρά στρατιωτικά ατυχήματα, το πρώτο, που είχε κόστος και σε ανθρώπινες ζωές, με ρυμουλκό του τουρκικού ναυτικού και το δεύτερο με τουρκικό υποβρύχιο στα ανοιχτά της Κύπρου.Οι εξελίξεις φαίνεται πως είναι ραγδαίες και φυσικά μας αφορούν για τον κίνδυνο εξαγωγής της κρίσης στο Αιγαίο και σε κάθε περίπτωση χρειάζεται επαγρύπνηση. Διότι το μόνο που μας έλειπε σε αυτή τη δύσκολη από κάθε άποψη συγκυρία είναι τα «μπλεξίματα» με τα προβλήματα των γειτόνων.

Γερμανός ΥΠΕΞ: Τεστ για Τουρκία ο χειρισμός του σκανδάλου -

Από: SigmaLive/ΚΥΠΕ-Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊμάιερ κάλεσε την Άγκυρα να ρίξει φως στις υποψίες για διαφθορά που βαρύνουν την Κυβέρνηση, λέγοντας σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί αύριο, Κυριακή, πως πρόκειται για ένα «τεστ» για την τουρκική δημοκρατία.«Έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη του τουρκικού κράτους για να ρίξει φως στις υποψίες για διαφθορά που διατυπώνοντας, χωρίς να κάνει διακρίσεις σε πρόσωπα», δήλωσε ο Υπουργός στην «Μπιλντ αμ Ζόνταγκ», την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Μπιλντ».

Σε δοκιμασία η δύναμη του Erdogan στην Τουρκία

Ο ευρύς συνασπισμός που οδήγησε τον πρωθυπουργό Recep Tayyip Erdogan στη νίκη για τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, έχει ρωγμές, απειλώντας να υπονομεύσει όχι μόνο το κόμμα του αλλά επίσης την οικονομική πρόοδο που δημιουργήθηκε στη δεκαετία της πολιτικής σταθερότητας στην Τουρκία. Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, η εσωτερική μάχη για την εξουσία ξέσπασε δημοσίως στις 17 Δεκεμβρίου όταν οι εισαγγελείς αποκάλυψαν μια μεγάλη έρευνα για τις καταγγελίες περί δωροδοκίας και άλλες κατηγορίες, με στόχο δεκάδες ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον Erdogan και συμμάχους του. Σε μια ένδειξη μεγαλύτερης πολιτικής αναταραχής που έρχεται, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια δημόσια επίθεση χθες εναντίον της δικαστικής εξουσίας, την οποία ο Erdogan έχει κατηγορήσει ότι τάχθηκε με τους οπαδούς ενός πρώην συμμάχου και νυν πολιτικού αντιπάλου.

Το «ναυάγιο» του Σουνιτικού Ισλάμ

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος
kapopoulos@pegasus.gr  Από την Αίγυπτο και την Τυνησία, μέχρι και την Τουρκία, βρισκόμαστε μάρτυρες της αποτυχίας, για διαφορετικούς λόγους, στο πλαίσιο διαφορετικών εθνικών συγκυριών και ιδιαιτεροτήτων, της προσπάθειας του μετριοπαθούς Πολιτικού Ισλάμ να γίνει φορέας εκδημοκρατισμού και σταθεροποίησης των κοινωνιών του Αραβομοσουλμανικού Κόσμου. Για την αποτυχία αυτή υπάρχουν ευθύνες στις εγγενείς αδράνειες και αντιφάσεις στα ισλαμικά πολιτικά κόμματα και σχηματισμούς, αλλά και στην απότομη μεταστροφή της Δύσης και ιδιαίτερα των ΗΠΑ που πολύ γρήγορα πέρασαν από την ευμενή αναμονή και κριτική στήριξη, στη γενικευμένη καχυποψία απέναντι σε κάθε μορφή και έκφανση του Πολιτικού Ισλάμ από το δεσποτικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, στη Μουσουλμανική Αδελφότητα του Μόρσι στην Αίγυπτο και στον Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ στην Τουρκία.

Οι διαφορετικές πτυχές του σκανδάλου που απειλεί τον Ερντογάν


Το πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο που απειλεί τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέκυψε από μια πολυσχιδή έρευνα για διαφθορά, απάτη και ξέπλυμα χρημάτων, την οποία άρχισε πριν από ένα χρόνο το γραφείο του εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης. Η πρώτη πτυχή των ερευνών αφορά παράνομες πωλήσεις χρυσού από την Τουρκία προς το Ιράν, το οποίο τελεί υπό διεθνές εμπάργκο εξαιτίας του επίμαχου πυρηνικού προγράμματός του.