28 Δεκεμβρίου 2013

ΜΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ Παρέμβαση στρατού ότι... δεν παρεμβαίνει



Η εφημερίδα «Hurriyet» αποκάλυψε χθες στην ιστοσελίδα της τα ονόματα των 41 ατόμων που επρόκειτο να προσαχθούν στις 25 Δεκεμβρίου με απόφαση του εισαγγελέα. Οι προσαγωγές δεν είχαν γίνει λόγω άρνησης της αστυνομίας, ενώ ο αρχιεισαγγελέας Κωνσταντινούπολης είχε απομακρύνει τον εισαγγελέα Μουαμέρ Ακάς, που είχε υπογράψει την απόφαση.Σημαντικά ονόματα όπως ο Σαουδάραβας επιχειρηματίας Γιασίν Αλ Καντί, ο οποίος είχε κατηγορηθεί στις ΗΠΑ ως χρηματοδότης της Αλ Κάιντα, ο συνεταίρος του τελευταίου Οσάμα Κουτούμπ και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου «Τζινέρ» Μεχμέτ Φατίχ Σαράτς. Ο Τουργκάι Τζινέρ, ιδρυτής του ομίλου, είναι γνωστός για τις στενές σχέσεις του με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο γιος Ερντογάν Σημειώνεται ότι προχθές το βράδυ το τηλεοπτικό κανάλι «ulusalkanal» στην ιστοσελίδα του αποκάλυψε την κλήση του εισαγγελέα Μουαμέρ Ακάς προς τον Μπιλάλ Ερντογάν, γιο του πρωθυπουργού, να καταθέσει στις 2 Ιανουαρίου 2014 ως ύποπτος για σύσταση συμμορίας και συμμετοχή σε αυτήν. Η κλήση έχει ημερομηνία 25 Δεκεμβρίου. Το γενικό επιτελείο χθες εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογράμμισε μεν ότι δεν επιθυμεί να μετάσχει στις πολιτικές συζητήσεις, αλλά ουσιαστικά παρενέβη, αφού έθεσε ένα άκρως σημαντικό θέμα. Στην ανακοίνωση υπογραμμίστηκε ότι «είχαν παρακολουθηθεί από κοντά οι δικαστικές διαδικασίες σχετικά με τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων στο πλαίσιο των καθηκόντων και των ευθυνών που προβλέπονται από το νόμο και ενημερώθηκαν τα αρμόδια κρατικά όργανα σχετικά με τις διαδικασίες και πράξεις οι οποίες είχαν προκαλέσει διάφορα σχόλια και συζητήσεις ως προς το αν ήταν σύμφωνες προς το δίκαιο».

Η ανακοίνωση έχει άμεση σχέση με τις συζητήσεις που έχουν ξεσπάσει στην Τουρκία από τη στιγμή που ο Γιλατσίν Ακντογαν, σύμβουλος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  επιχειρηματολογώντας πριν από μερικές ημέρες εναντίον του θρησκευτικού τάγματος του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, είχε πει, μεταξύ άλλων, ότι «κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί αυτούς που έστησαν σκευωρία εναντίον των ενόπλων δυνάμεων της χώρας». Πρόκειται για υποθέσεις όπως «Εργκενεκόν» και «Βαριοπούλα», στις οποίες οι κατηγορούμενοι διαμαρτύρονταν συνεχώς για σκευωρία. Και αυτό με δεδομένο ότι η αστυνομία και οι εισαγγελείς την εποχή εκείνη ήταν σχεδόν υπό τον αποκλειστικό έλεγχο των οπαδών του Γκιουλέν.

«Ντροπή»
Ο ίδιος ο Ερντογάν χθες κατήγγειλε το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών Εισαγγελέων για την προχθεσινή του ανακοίνωση, στην οποία κρινόταν αντισυνταγματική η ρύθμιση περί δικαστικής αστυνομίας. Χαρακτήρισε μάλιστα τον εισαγγελέα Μουαμέρ Ακάς «ντροπή της Δικαιοσύνης».
Χθες παραιτήθηκαν από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης οι βουλευτές Ερντάλ Καλκάν, Χαλούκ Οζνταλγκα και Ερτουγρούλ Γκιουνάι (πρώην υπουργός Πολιτισμού). Προχθές τη νύχτα η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος είχε παραπέμψει τους τρεις βουλευτές στο πειθαρχικό με αίτημα τη διαγραφή τους.