08 Οκτωβρίου 2013

Παλίρροια σε δύο κύματα...

http://www.efsyn.gr/wp-content/uploads/2013/10/g15467etFile.jpg
Tο βράδυ της 21ης Aπριλίου του 2002 η Γαλλία μούδιασε όταν έμαθε ότι ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός και υποψήφιος για την Προεδρία Zοσπέν είχε αποκλεισθεί από τον δεύτερο γύρο, στον οποίο ο πρόεδρος Σιράκ θα είχε απέναντί του τον ηγέτη του ακροδεξιού Eθνικού Mετώπου Λεπέν. Aπό τότε η ημερομηνία 21 Aπριλίου έπαυσε να είναι οδυνηρή συλλογική μνήμη μόνο για την Eλλάδα.Σήμερα τόσο ο πρόεδρος Oλάντ όσο και η ηγεσία της Δεξιάς -UMP- περιμένουν μοιραίοι και άβουλοι τρεις επαναλήψεις της 21ης Aπριλίου 2002: Tις δύο πρώτες τον Mάρτιο στους δύο γύρους των δημοτικών εκλογών και την τρίτη τον Mάιο, την ημέρα των ευρωεκλογών.O Oλάντ περιμένει την τιμωρητική ψήφο αυτών που πίστεψαν ότι ψηφίζοντάς τον αποδοκιμάζουν την υποταγή του Σαρκοζί στη Mέρκελ και τη συνεπακόλουθη σκληρή λιτότητα, αυτών που πίστεψαν ότι έδιναν εντολή για σκληρή επαναδιαπραγμάτευση με τη Γερμανία.

Σε στρατηγική αμηχανία η κυβέρνηση Νετανιάχου

http://axisoflogic.com/artman/uploads/1/israel-kud-us.jpgΓιώργος Καπόπουλος
kapopoulos@pegasus.gr
Εχουν περάσει παραπάνω από τρία χρόνια από τότε που στη συνάντηση Παπανδρέου-Νετανιάχου στη Μόσχα τέθηκαν τα θεμέλια μιας συνολικής εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ και η συνάντηση σε επίπεδο κορυφής του Αντώνη Σαμαρά και του Ισραηλινού ομολόγου του με έμφαση την ενεργειακή συνεργασία θα επιβεβαιώσει τόσο τα βήματα προόδου όσο και τη μελλοντική δυναμική των διμερών σχέσεων.Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου αλλά και μεγάλο τμήμα της πολιτικής ελίτ του Ισραήλ βρίσκονται σε κατάσταση στρατηγικής αμηχανίας εν όψει της εντυπωσιακής στροφής της πολιτικής Ομπάμα στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή που σηματοδοτήθηκε, τόσο από την προσέγγιση Ουάσιγκτον-Μόσχας για τη Συρία όσο κυρίως και από την έναρξη διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, με στόχο τη συνολική εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.

Επιδρομή «αρετής» στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή μια κηδεία

Του Νικόλα Ζηργάνου
http://www.turkiyegazetesi.com.tr//Resources/2013/10/8/86406_istanbul_1.jpg
 Επιδρομή 1.500 αστυνομικών, ανδρών των ειδικών δυνάμεων και ΜΑΤ με την υποστήριξη τεθωρακισμένων οχημάτων και ελικοπτέρων έγινε χθες στο προάστιο Γκιούλσουγιου στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, με αφορμή την κηδεία δολοφονηθέντος αριστερού διαδηλωτή από μαφιόζους εμπόρους ναρκωτικών. Η συνοικία είναι διαβόητη για τον έλεγχο που ασκούν εγκληματικές ομάδες που διακινούν, σχεδόν ανοιχτά, ναρκωτικά με την ανοχή, αν όχι με τη συνεργασία, αστυνομικών.

«ΜΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ» «Άδειασμα» του Οικουμενικού Πατριάρχη στην εκκλησία της ΠΓΔΜ

«Άδειασμα» του Οικουμενικού Πατριάρχη στην εκκλησία της ΠΓΔΜ
Εκτενείς αναφορές από τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, αλλά και αμηχανία προκάλεσαν οι αναφορές του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την αυτοαποκαλούμενη "Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία".
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην ομιλία του, την Κυριακή, στους εορτασμούς στην σερβική πόλη Νις για τα 1.700 χρόνια από το Διάταγμα των Μεδιολάνων, η οποία αναγνώσθηκε στη σερβική από τον Σέρβο Επίσκοπο της περιοχής Μπάτσκι, Ειρηναίο, χαρακτήρισε τη λεγόμενη "Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία" ως «μη χριστιανική, παραεκκλησιαστική οργάνωση που υποστηρίζεται από κρατικές δομές».

ΣΤΟ ΑΚΟΥΓΙΟΥ Τουρκία: Καθυστερεί η ανέγερση του πυρηνικού εργοστασίου

Τουρκία: Καθυστερεί η ανέγερση του πυρηνικού εργοστασίου
Η λειτουργία του πρώτου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας ενδέχεται να καθυστερήσει κατά τουλάχιστον ένα χρόνο, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς καλά ενημερωμένη πηγή, καθώς προβάλουν πολλά γραφειοκρατικά προσκόμματα για το έργο αυτό, αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προωθεί προσωπικά το φιλόδοξο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, το οποίο έχει σκοπό να μειωθεί η εξάρτησή της από τις ακριβές εισαγωγές υδρογονανθράκων, εισφέροντας το 10% της ενέργειας που καταναλώνει η Τουρκία ως το 2023.

Η παιδαγωγική του Αλ Καπόνε δεν ταιριάζει στη Δημοκρατία

http://www.aixmi.gr/wp-content/themes/aixmi2/timthumb.php?src=http://www.aixmi.gr/wp-content/uploads/2013/10/newego_LARGE_t_1101_54247400.jpg&h=260&w=660&zc=1&q=100Γράφει: Θανάσης Γκότοβος
Shitstorm ονομάζεται στην Αγγλική η καταιγιστική επίθεση μέσω λόγου και εικόνας εναντίον ενός προσώπου ή μιας συλλογικότητας. Το ίδιο φαινόμενο ονομάζεται ενίοτε και bashing. Στόχος μεγάλης κλίμακας shitstorm και bashing υπήρξαν και συνεχίζουν να είναι μετά το 2009 στη Βόρεια Ευρώπη, και ειδικά στη Γερμανία, οι Έλληνες ως συλλογικότητα. Αυτουργοί αυτής της επιχείρησης στιγματισμού για την περίπτωση της Ελλάδας ήταν τα ευρωπαϊκά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση έπαιξαν ορισμένα γερμανικά Μέσα με την εμπρηστική αρθρογραφία τους. Ακολουθούμενα, μετά από λίγο καιρό, και από αρκετά ελληνικά.

Ασία-Ειρηνικός: Ο Obama απουσιάζει, η Κίνα κλείνει δουλειές

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRWaZw1l-ecoyX1GeS4GOZXAzboQf01xlSaJz-mlR7fSvJ1Y7JnhQ
Του Κώστα Ράπτη
“Γιατί ο Barack Obama ακύρωσε την ασιατική του περιοδεία; Διότι πιθανότατα δεν είχε χρήματα για τα καύσιμα και το ξενοδοχείο του!” είναι το κακεντρεχές ανέκδοτο που κυκλοφορεί στο κινεζικό Διαδίκτυο, αφότου το σίριαλ του shutdown των ομοσπονδιακών υπηρεσιών υποχρέωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να παραμείνει στη Ουάσιγκτον, αφήνοντας τον υπουργό Εξωτερικών Jοhn Kerry να τον εκπροσωπήσει την Δευτέρα στη Σύνοδο Ασίας-Ειρηνικού στο Μπαλί της Ινδονησίας και κατόπιν, την Πέμπτη, στην Σύνοδο Ανατολικής Ασίας στο Μπρουνέι.

Αυτά είναι τα ενεργειακά project που φέρνουν Ελλάδα-Ισραήλ πιο κοντά

http://static.in.gr/webstatic//1FF6BC3B4CB98B5D056300C28B05C803.jpg
Του Χάρη Φλουδόπουλου Έντονο ενεργειακό χρώμα θα έχει η επίσκεψη της ελληνικής κυβερνητικής και επιχειρηματικής αντιπροσωπείας στο Ισραήλ, καθώς η συνεργασία Αθήνας και Τελ Αβίβ ιδιαίτερα στο κομμάτι των υδρογονανθράκων αποτελεί μια από τις βασικές εκφράσεις του περίφημου «τριγώνου» Ελλάδας  - Κύπρου – Ισραήλ.

Μια συνεργασία που θέλουν πολύ τόσο η Ελλάδα και το Ισραήλ, όσο και οι ΗΠΑ 'Άμεση ανάλυση του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ

http://engine.feed.gr/?catid=22767&imgid=54257223&srcid=1101&type=12713Η συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ αναβαθμίζεται από σήμερα και αποκτά ένα συγκεκριμένο πλαίσιο εντός του οποίου θα αναπτύσσονται πλέον οι διμερείς σχέσεις σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, που έχει ως προτεραιότητα την ενέργεια, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτή.Η πρώτη συνάντησή του Ανώτατου Κοινού Υπουργικού Συμβουλίου των δυο χωρών, έρχεται ως επιστέγασμα μιας στρατηγικής επιλογής της Αθήνας που προσβλέπει σε οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη. Πέρασε ένα αδικαιολόγητα μεγάλο διάστημα από την απόφαση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (με υπ. Εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά) να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ, μέχρι την πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου το 2010 για στενή συνεργασία, την οποία στήριξε και σήμερα προωθεί στο επόμενο στάδιο, ο κ. Σαμαράς.

Καταργείται ο «όρκος υποταγής» στα τουρκικά σχολεία

Τουρκία: Καταργείται ο «όρκος υποταγής» στα σχολεία
Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει την υποχρεωτική πρωινή απαγγελία του «andimiz» στα δημοτικά και γυμνάσια της χώρας, αλλά την ίδια ώρα «άνοιξε την πόρτα» για την χρήση μαντίλας από γυναίκες δημόσιους υπαλλήλους.Η Zaman αναφέρει ότι οι σχετικές αποφάσεις δημοσιεύονται σήμερα στην αντίστοιχη εφημερίδα της κυβερνήσεως της χώρας και περιλαμβάνονται στις μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν.

Ερώτηση Τσίπρα για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά Ζητεί την καταγγελία της σύμβασης

Για πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατηγορεί την ιδιοκτησία τους ότι κρατά ενέχυρο τα ναυπηγεία και ομήρους και απλήρωτους τους εργαζόμενους.«Εδώ και 17 μήνες τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν λειτουργούν και από την περασμένη Τρίτη έκλεισαν και όλοι οι εργαζόμενοι βρίσκονται στον δρόμο. Στα ναυπηγεία συντελείται ένα έγκλημα εις βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων και της άμυνας της χώρας», αναφέρει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Ο ίδιος ζητεί από την κυβέρνηση «να καταγγείλει άμεσα την σύμβαση με την ABOU DHABI MAR του κ. Σάφα» και να «να ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα ώστε να διεκδικήσει τα διαφυγόντα κέρδη από την ABOU DHABI MAR».

ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΕΙ ΤΙΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ Κίνα: Πολιτικοποιείται χωρίς λόγο μία εμπορική συμφωνία με την Τουρκία

http://photo.kathimerini.gr/files/ul/news/4_world/camec.jpg
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας απέρριψε τις ανησυχίες σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στη συμπαραγωγή ενός πυραυλικού αμυντικού συστήματος με μια κινεζική εταιρεία, υποστηρίζοντας σήμερα ότι οι ΗΠΑ και άλλοι πολιτικοποιούν χωρίς να υπάρχει λόγος μια καθαρά εμπορική συμφωνία.Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει ανησυχία για την ύψους 3,4 δισ. δολαρίων συμφωνία, επισημαίνοντας πως το σύστημα δεν θα είναι συμβατό μ' αυτά των άλλων συμμάχων της Τουρκίας.Μερικοί διπλωμάτες του ΝΑΤΟ έχουν επίσης δηλώσει πως η ενσωμάτωση ενός κινεζικού συστήματος στις άμυνες του ΝΑΤΟ θα δημιουργούσε ανησυχίες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και ζητήματα αναφορικά με το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ θα ανταλλάξει τεχνικά δεδομένα με μια κινεζική εταιρεία.

Φασισμός και «επικίνδυνες τάξεις» Του Πέτρου Παπακωνσταντίνου

http://asset.tovima.gr/vimawebstatic//6985D5707EE6B46A93245E45F772FABB.jpg
Ανήσυχος με αυτά που βιώνει καθημερινά στο Βερολίνο, ο Αϊνστάιν ξεκινά το καλοκαίρι του 1931 αλληλογραφία με τον Ζίγκμουντ Φρόιντ, όπου αναπτύσσει προβληματισμούς για την άνοδο του εθνικοσοσιαλισμού και την απειλή ενός νέου Μεγάλου Πολέμου. Το βασικό ερώτημα που θέτει στην πρώτη επιστολή του είναι «πώς θα σταματήσουμε την ψύχωση του μίσους και της καταστροφής», που εξαπλώνεται ταχύτατα στον γερμανικό πληθυσμό. «Δεν εννοώ βέβαια», υπογραμμίζει ο Αϊνστάιν, «μόνο τους αποκαλούμενους “ακαλλιέργητη μάζα”. Η εμπειρία μου δείχνει ότι η υποτιθέμενη αφρόκρεμα της διανόησης είναι η πλέον επιρρεπής σε τέτοιου είδους ολέθριες αυθυποβολές».

Σοκ από τη δημοσκοπική αντοχή της Χρυσής Αυγής – Παραμένει πάνω από το εκλογικό της ποσοστό


galopioynios

Παρότι χάνει το 1/3 όσων δήλωναν ότι την ψήφισαν τον περασμένο Ιούνιο η Χρυσή Αυγή διατηρεί το ποσοστό της σε πρόθεση ψήφου υψηλότερα από την εκλογική της επίδοση, σε γκάλοπ της MRB την περίοδο 1-3 Οκτωβρίου

Οριακό προβάδισμα 0,6 % της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση της MRB για την εκπομπή «στον ενικό» του Νίκου Χατζηνικολάου.Αποκαλυπτικά όμως αλλά και ανησυχητικά είναι τα ευρήματα, που αποτυπώνουν την δημοσκοπική πορεία της Χρυσής Αυγής.

Στήριξη των σύρων ανταρτών συμφώνησαν Γαλλία - Σαουδική Αραβία

Γαλλικό συμβόλαιο για στρατιωτική αναβάθμιση της Σαουδικής Αραβίας ύψους 1,3 δισ.ευρώ

Σύγκλιση απόψεων με την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, όσον αφορά στην ανάγκη στήριξης της συριακής αντιπολίτευσης, διαπίστωσε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριαν, σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στην Τζέντα.Όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός, Γαλλία και Σαουδική Αραβία συμφώνησαν στην αναγκαιότητα να ενισχυθεί η συριακή αντιπολίτευση και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (ΕΣΣ).