08 Οκτωβρίου 2013

Επιδρομή «αρετής» στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή μια κηδεία

Του Νικόλα Ζηργάνου
http://www.turkiyegazetesi.com.tr//Resources/2013/10/8/86406_istanbul_1.jpg
 Επιδρομή 1.500 αστυνομικών, ανδρών των ειδικών δυνάμεων και ΜΑΤ με την υποστήριξη τεθωρακισμένων οχημάτων και ελικοπτέρων έγινε χθες στο προάστιο Γκιούλσουγιου στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, με αφορμή την κηδεία δολοφονηθέντος αριστερού διαδηλωτή από μαφιόζους εμπόρους ναρκωτικών. Η συνοικία είναι διαβόητη για τον έλεγχο που ασκούν εγκληματικές ομάδες που διακινούν, σχεδόν ανοιχτά, ναρκωτικά με την ανοχή, αν όχι με τη συνεργασία, αστυνομικών.

Την Κυριακή 29/9, το Επαναστατικό Λαϊκό Κόμμα της Απελευθέρωσης (DHKP/C), οργάνωση της άκρας Αριστεράς, διαδήλωσε στη γειτονιά με βασικό αίτημα να φύγουν οι έμποροι ναρκωτικών από την περιοχή και να σταματήσει η αστυνομική ανοχή. Οπλισμένοι μπράβοι των ναρκω-βαρόνων άνοιξαν πυρ κατά της διαδήλωσης με αποτέλεσμα να σκοτωθεί με έξι σφαίρες ο 21χρονος Χασάν Φερίτ Γκεντίκ, μέλος της οργάνωσης, και να τραυματιστούν από σφαίρες άλλα εννέα άτομα.

Η αστυνομία απέκλεισε το Γκιούλσουγιου, με τους διαδηλωτές να παραμένουν στον δρόμο και να απαιτούν να γίνει η κηδεία στη γειτονιά του θύματος, ενώ οι Αρχές κατακρατούσαν τη σορό. Τελικά ο κυβερνήτης έδωσε άδεια να γίνει η ταφή τρεις μέρες μετά, σε άλλη συνοικία, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας. Η οικογένεια του θύματος κατηγόρησε την αστυνομία για ολιγωρία στη σύλληψη των ενόχων και κατήγγειλε ότι έγινε προσπάθεια να παραποιήσει και να αποκρύψει στοιχεία από τον τόπο του εγκλήματος. Παρόντες στην κηδεία ήταν και αντιπροσωπείες βουλευτών της αντιπολίτευσης, από το κουρδικό Κόμμα της Ειρήνης και της Δημοκρατίας (ΒDB) και το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Η τελετή εξελίχθηκε σε μαζική διαδήλωση και μέσα σε λίγη ώρα άρχισαν συγκρούσεις με μολότοφ και δακρυγόνα. Οι αρχές ασφαλείας έκαναν 17 συλλήψεις αλλά επανήλθαν χθες, με «επιχείρηση αρετής». Οι 1.500 πάνοπλοι άνδρες που επέδραμαν στο Γκιούλσουγιου, δεν είχαν όμως στόχο μόνο τους ναρκέμπορους της περιοχής. Εγιναν 15 συλλήψεις -κυρίως χρηστών- αλλά οι μαφιόζοι δεν έπεσαν στο δίχτυ του νόμου. Αντιθέτως, έγιναν έρευνες στα σπίτια μελών της οργάνωσης DHKP/C με στόχο -όπως ανακοίνωσε η Ασφάλεια- να βρεθούν όπλα, καθώς η Αντιτρομοκρατική της Κωνσταντινούπολης ισχυρίστηκε ότι πολλά μέλη της DHKP/C ήταν οπλισμένα στην κηδεία.

Ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν και σε γραφεία ΜΚΟ, που πρόσκεινται στην Αριστερά, όπως η τοπική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατασχέθηκαν κινητά και υπολογιστές, καθώς και αρχεία. Στο Γκιούλσουγιου είχε πάλι, πριν από μήνες, εκδηλωθεί ανεπιτυχής δολοφονική επίθεση κατά αριστερών που διαμαρτύρονταν για την εξάπλωση των ναρκωτικών και την αστυνομική αβελτηρία. Το θέμα των ναρκωτικών στην Τουρκία έχει ιδιαίτερη φόρτιση καθώς το λαθρεμπόριο ηρωίνης που γινόταν τις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90 από το «Κόντρα Γκερίλα» και τους παρακρατικούς εθνικιστές χρηματοδότησε τα μαύρα ταμεία των αποσπασμάτων θανάτου κατά των Κούρδων και των αριστερών και τις μαύρες επιχειρήσεις των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

Αυτοί οι δεσμοί ουδέποτε κόπηκαν εντελώς, ενώ προστέθηκε και το εμπόριο ανθρώπων, με το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα να συνεχίζει ανενόχλητο τη δράση του, συχνά σε διαπλοκή με τις Αρχές.