13 Απριλίου 2013

250% ΤΟΥ ΑΕΠ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Ωρολογιακή βόμβα τα στεγαστικά στην Ολλανδία

Ονέος επικεφαλής του Eurogroup, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, βρίσκεται πλέον σε πολύ άβολη θέση, καθώς την ώρα που κάνει σκληρές δηλώσεις για τα υπό κατάρρευση τραπεζικά συστήματα χωρών της Ευρωζώνης, βλέπει τον άλλοτε ανθηρό τραπεζικό τομέα της χώρας του έτοιμο να τινάξει την Ευρώπη στον αέρα.

Εμπλοκές στις σχέσεις με ΗΠΑ και Ρωσία λόγω ΔΕΠΑ

του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Περισσότερα προβλήματα παρά διεξόδους πρόσφερε στην κυβέρνηση η απόπειρα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ.Τα κυριότερα από αυτά αφορούν τη διατάραξη των διπλωματικών σχέσεων της χώρας με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, με αφορμή την πολιτική αντιμετώπιση του θέματος, ενώ η προετοιμασία του διαγωνισμού από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ άφησε και αυτή πολλά κενά, προκάλεσε αβεβαιότητες μεταξύ των επενδυτών και έδωσε αφορμή για αρνητικά σχόλια.Έτσι σε πολιτικό - διπλωματικό επίπεδο, παρατηρούμε τη μετάθεση του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, το οποίο αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 25 Μαρτίου. Σε ό,τι αφορά το ταξίδι στη Μόσχα, έχει παγώσει για τα καλά, καθώς αναβάλλεται συνεχώς η επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ, η οποία θα προετοίμαζε τη συνάντηση κορυφής των δύο κρατών.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη... δημοσιονομική ενοποίηση;

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη... δημοσιονομική ενοποίηση;Η χρηματοοικονομική κρίση και η κρίση κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη όχι μόνο έχουν στρέψει την προσοχή στην αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων στις χώρες-μέλη, αλλά έχουν εγείρει και ερωτήματα αναφορικά με τις θεσμικές αδυναμίες και την ανάγκη για ενίσχυση του ρόλου της δημοσιονομικής πολιτικής σε επίπεδο Ευρωζώνης, αναφέρει σε έκθεσή της με ημερομηνία 11 Απριλίου 2013 η Deutsche Bank.

Σεβντάς με Τουρκία των συνταξιοδοτικών ταμείων της Δύσης

Τα μεγάλα έργα στην Τουρκία, όπως αυτό του αγωγού που θα μεταφέρει τα πετρέλαια της Κασπίας, άνοιξαν την όρεξη των Δυτικών επενδυτών Δυτικά συνταξιοδοτικά ταμεία, που έχουν χτυπηθεί από την κρίση, ζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στα μεγάλα έργα υποδομών που γίνονται στην Τουρκία. Αυτό υποστήριξε ο επικεφαλής της κρατικής Υπηρεσίας Στήριξης και Προώθησης Επενδύσεων της χώρας (ISPAT), Ιλκέρ Αϊτσί.Ο 42χρονος Τούρκος αξιωματούχος, που έχει θητεία σε διάφορους φορείς της γείτονος, ανέφερε πως η αναβάθμιση της Τουρκίας στην επενδυτική κατηγορία τον περασμένο Νοέμβριο από τη Fitch, πρώτη φορά μετά το 1994, τράβηξε την προσοχή Ταμείων από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Σουηδία και τη Νορβηγία. Εως τώρα οι ξένοι επενδυτές περιορίζονταν στην αγορά ομολόγων και το χρηματιστήριο, ενώ τώρα υπάρχουν ενδείξεις για εμπλοκή τους σε πιο μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις.

Noble Energy: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αγωγού Τουρκίας-Ισραήλ

http://news.pseka.net/uploads/img/nobel_energy_2012.jpgΤου Κώστα Ράπτη
Κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο στις αρχές της εβδομάδας ο Charles Davidson, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy, που πρωταγωνιστεί στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, εξέφρασε την προτίμησή του για εξαγωγή του φυσικού αερίου της κυπριακής αλλά και της ισραηλινής ΑΟΖ μέσω της υγροποίησής του σε επίγειο σταθμό για τον οποίο η Λευκωσία έχει ήδη εντοπίσει (και αποτελεί αυτό ένα πλεονέκτημα) τον κατάλληλο χώρο.

Η ενεργειακή συνεργασία στο επίκεντρο

Από τη χθεσινή συνάντηση Ρέσλερ-Γκιουλ στην Άγκυρα Με τη συμμετοχή του γερμανού υπουργού Οικονομίας και αντικαγκελαρίου Φίλιπ Ρέσλερ ξεκινά σήμερα στην Άγκυρα το δεύτερο γερμανοτουρκικό Φόρουμ για την Ενέργεια με στόχο το άνοιγμα νέων προοπτικών.Η Γερμανία είναι ο σημαντικότερος οικονομικός εταίρος της Τουρκίας. Και για τους Γερμανούς όμως η Τουρκία αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο οικονομικό ενδιαφέρον. Σημαντικά περιθώρια περαιτέρω εμβάθυνσης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών διαπιστώνονται κυρίως στον τομέα της ενέργειας. Αυτό το στόχο εξυπηρετεί το δεύτερο γερμανοτουρκικό Φόρουμ για την Ενέργεια που ξεκινά σήμερα στην Άγκυρα. Παρόν και ο γερμανός υπ. Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ ο οποίος μίλησε για το θέμα στο ραδιόφωνο του WDR.

Πού το πάει το Ισραήλ - του Μάριου Ευρυβιάδη

Του Μάριου Ευρυβιάδη*
Για την Κύπρο οι αποφάσεις που θα πάρει σύντομα το Ισραήλ για το ζήτημα της χρήσης και διάθεσης του ενεργειακού του πλούτου, είναι ζωτικής σημασίας. Μπορεί οι σχετικές αποφάσεις της Ιερουσαλήμ να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στη βιωσιμότητα ή μη, σίγουρα του κυπριακού κράτους, και  πιθανόν της κυπριακής κοινωνίας.

Τα λόμπι δεν είναι… χορτοφάγα!

ΗΠΑ Τεράστια είναι η δύναμη των οργανωμένων ομάδων συμφερόντων και των ανθρώπων που εργάζονται γι’ αυτές – ανάλογη με τα χρηματικά ποσά που διακινούν
 Μιχάλης Ψύλος 
Θήτευσε επί 20 ολόκληρα χρόνια στην αμερικανική Βουλή και στη Γερουσία – και τώρα δρέπει τους καρπούς των κόπων του ως «λομπίστας». Ο λόγος για τον Τομ Ντασλ, που διατέλεσε και επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο οποίος σήμερα εργάζεται ως «ειδικός σύμβουλος πολιτικής» στη δικηγορική εταιρεία Alston & Bird.