03 Ιουνίου 2014

Αίρει η Μόσχα το εμπάργκο στις πωλήσεις αμυντικού εξοπλισμού στο Πακιστάν

H ρωσική κυβέρνηση ήρε το εμπάργκο το οποίο επέβαλε στις πωλήσεις και τις παραδόσεις οπλικών συστημάτων στο Πακιστάν και διαπραγματεύεται την αποστολή ελικοπτέρων MI-35 στο Ισλαμαμπάντ, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του ρωσικού κρατικού ομίλου εξοπλισμών Rostekhnologuii (Rostec), Σεργκέι Τσεμέζοφ, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.
«Η απόφαση ελήφθη και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για την [πώληση και την] παράδοση των ελικοπτέρων» δήλωσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι ο οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται για τα ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα MI-35 Hind.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ Ομπάμα: «Ενεση» 1 δισ. δολαρίων για μεγαλύτερη ασφάλεια στην Ευρώπη

Την Πολωνία, τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην γηραιά ήπειρο, επισκέπτεται ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα. Κατά την άφιξή του, διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική δέσμευση για την ασφάλεια της ανατολικής Ευρώπης- η οποία ανησυχεί για την ουκρανική κρίση- είναι «ιερή και απαραβίαστη», ενώ ανακοίνωσε «ένεση» 1 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας σε ευρωπαϊκά εδάφη.

Ο Ομπάμα με τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ντόναλντ Τουσκ.Ο Ομπάμα με τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ντόναλντ Τουσκ.
Οι ΗΠΑ επανεξετάζουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα της επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος κατά την έναρξη μιας τετραήμερης ευρωπαϊκής περιοδείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.Ο Ομπάμα θα ζητήσει από το Κογκρέσο να υποστηρίξει μια «πρωτοβουλία για να καθησυχασθεί η Ευρώπη» ύψους έως 1 δισ. δολαρίων για την εκ περιτροπής ανάπτυξη νέων αμερικανικών χερσαίων, αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη, περιλαμβανομένων «αναπτύξεων μεγαλύτερης διάρκειας» στη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Κατεδάφιση της συνοικίας Οκμεϊντανί αποφάσισε η τουρκική κυβέρνηση

Πρωτοστατεί τα τελευταία χρόνια σε όλες τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
Κατεδάφιση της συνοικίας Οκμεϊντανί αποφάσισε η τουρκική κυβέρνηση
Να κατεδαφίσει μία ολόκληρη συνοικία 82.000 κατοίκων στην Κωνσταντινούπολη αποφάσισε η τουρκική κυβέρνηση. Επισήμως αιτιολογεί την απόφασή της επικαλούμενη την επικινδυνότητα των αυθαίρετων κατά κύριο λόγο κτιρίων σε έναν ενδεχόμενο σεισμό. Ως εδώ όλα θα ήταν καλά, εάν η συνοικία δεν ονομαζόταν Οκμεϊντανί και δεν αποτελούσε το τελευταία χρόνια ορμητήριο των αριστερών, αλεβιτών, κούρδων και άλλων διαδηλωτών... Το Οκμεϊντανί γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη από τη δεκαετία του ’80 και μετά, υποδεχόμενο τα κύματα της εσωτερικής μετανάστευσης από τα βάθη της Ανατολίας. Η αυθαίρετη δόμηση είναι κανόνας στην περιοχή. Οι περισσότεροι σημερινοί κάτοικοί της ήρθαν είτε για να αποφύγουν τον πόλεμο στις κουρδικές περιοχές, είτε ήταν εσωτερικοί οικονομικοί μετανάστες που έφθαναν κατά εκατομμύρια τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες στην Κωνσταντινούπολη αναζητώντας μία καλύτερη τύχη. Σήμερα στην περιοχή υπάρχουν πάνω από 18.000 κατοικίες και περίπου 5.500 εμπορικές επιχειρήσεις.

Επαφές στις Βρυξέλλες Συνάντηση Αβραμόπουλου-Γιλμάζ στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Συνάντηση Αβραμόπουλου-Γιλμάζ στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ
Βρυξέλλες: Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Γιλμάζ είχε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ.Σε δηλώσεις του ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ σημαντική» και επισήμανε: «Είχαμε την ευκαιρία να δώσουμε τέλος σε μια μικρή περίοδο έντασης, η οποία παρατηρήθηκε τον τελευταίο καιρό και η οποία ενδεχομένως να μας οδηγούσε εκτός πορείας, με βάση τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από τις κυβερνήσεις μας και που είχαν συμφωνηθεί στην τελευταία συνάντηση που έγινε στην Κωνσταντινούπολη πριν από περίπου ένα χρόνο».

Τουρκία: Τρομοκρατική οργάνωση η Αλ Νόσρα

Η Τουρκία πρόσθεσε το Μέτωπο Αλ Νόσρα, την ισλαμιστική οργάνωση η οποία δρα στη Συρία και θεωρείται παρακλάδι της Αλ Κάιντα, στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων στις οποίες η Άγκυρα επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις.
Ο κατάλογος αυτός, μετά την αναθεώρησή του από την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δημοσιεύεται στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης σήμερα.
Το Μέτωπο Αλ Νόσρα θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τα Ηνωμένα Έθνη. Είναι ένα από τα κυριότερα τζιχαντιστικά κινήματα που μάχεται το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Τα «γεράκια» χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου Πρόταση για νέο ψυχρό πόλεμο με τη Ρωσία από μια «συμμαχία προθύμων

Ο κ. Φρίντμαν (αριστερά) και ο κ. Λούκας (δεξιά). Στο μέσον, ο συντονιστής κ. Aντριου Κιούρεθ από το περιοδικό “Poland Today”

Τα «γεράκια» χτυπούν τα τύμπανα του πολέμουΤη στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας μέσα από μια νέα «συμμαχία των προθύμων» πρότειναν προ ημερών από τη Βαρσοβία ο ιδρυτής και πρόεδρος του Stratfor Τζορτζ Φρίντμαν και ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Economist»  Εντουαρντ Λούκας, χτυπώντας τα τύμπανα του πολέμου στο συνέδριο «Poland Transformed» που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία από το περιοδικό «Poland Today» και το οποίο παρακολούθησε «Το Βήμα». Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη του «Economist», η Δύση υπέπεσε σε μοιραίο λάθος στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν υπέθεσε ότι η Ρωσία είναι αδύναμη και, ως εκ τούτου, φιλική. Σήμερα, είπε, διαπιστώνεται ότι η Μόσχα καλλιεργεί τον αντιδυτικισμό και είναι έτοιμη να πει ψέματα για αυτό.

Spiegel: Πώς η Ρωσία κερδίζει στον πόλεμο της προπαγάνδας με τη Δύση

Το Κρεμλίνο δαπανά περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης στο εξωτερικό
Spiegel: Πώς η Ρωσία κερδίζει στον πόλεμο της προπαγάνδας με τη Δύση
Το πως η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν κερδίζει τον πόλεμο της προπαγάνδας απέναντι στη Δύση, εξηγεί σε ρεπορτάζ του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. «O Ιβάν Ροντιόνοφ κάθεται στο γραφείο του στην πλατεία Πότσνταμ του Βερολίνου και δείχνει να απολαμβάνει το ρόλο του "κακού"» αναφέρει το άρθρο. Ο Ροντιόνοφ είναι δημοσιογράφος, επικεφαλής του ειδησεογραφικού πρακτορείου με βίντεο Ruptly, που ιδρύθηκε πριν από μόλις έναν χρόνο από τη ρωσική κυβέρνηση. Ο ίδιος κατηγορεί τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης για τον τρόπο με τον οποίο κάλυψαν την ουκρανική κρίση, για την οποία κατά τη γνώμη του ευθύνονται «οι ακροδεξιές αντιλήψεις» της ουκρανικής κυβέρνησης και όχι η Μόσχα.

Η τουρκική τακτική και οι δικές μας αδυναμίες

Οι τουρκικές επιδιώξεις βοούν προκλητικά. Οι Τούρκοι δημιουργούν καθεστώς που εξισώνει το ψευδοκράτος με την Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στον ΟΗΕ
http://www.sigmalive.com/application/cache/default/images/news/615x340/%CE%9A%CE%91%CE%A4%CE%95%CE%A7%CE%9F%CE%9C%CE%95%CE%9D%CE%914.jpgΑπό τον 15ον αιώνα, όταν οι Φαναριώτες οργάνωσαν τη διπλωματία του διβανίου και την τουρκική σχολή διπλωματίας, παρατηρείται μια επαναλαμβανόμενη τακτική συνδυασμού της πολιτικής με την πολεμική προπαρασκευή και εκτέλεση. Η Τουρκία ετοιμάζεται για πολεμικές επιχειρήσεις και ταυτόχρονα δημιουργεί κλίμα διεθνούς αποδοχής του πολέμου. Τα τεκμήρια είναι εμφανή από το 1974, για να μην ανατρέξουμε σε παλαιότερες αποδείξεις. Η τουρκική διπλωματία προετοίμασε την κοινή γνώμη για την εισβολή πριν θέσει σε κίνηση τον μηχανισμό του πολέμου.

Τουρκική φρεγάτα κοντά στην άσκηση «Καταιγίδα»

Σε νέα πρόκληση στο Αιγαίο προχώρησε η Αγκυρα τα ξημερώματα της Δευτέρας, καθώς τουρκική φρεγάτα εισήλθε στα χωρικά μας ύδατα στις Κυκλάδες και ενώ είχε ξεκινήσει η μεγάλη άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού υπό την επωνυμία «Καταιγίδα».Συγκεκριμένα, η τουρκική φρεγάτα «Gelibolu», προερχόμενη από τη ναυτική βάση Ακσάζ, η οποία βρίσκεται απέναντι από τη Ρόδο, μπήκε στα χωρικά μας ύδατα στη 1 π.μ. της Δευτέρας, βορείως της Νάξου, και εξήλθε από αυτά στις 4.45 π.μ. βορείως της Μήλου. Στη συνέχεια παρέμεινε στα διεθνή ύδατα δυτικά της Μήλου ώς τις 10 το πρωί και ξαναμπήκε στα χωρικά μας ύδατα απ’ όπου εξήλθε στις 11.30 το πρωί, βόρεια της Πάρου. Πλοία του Π.Ν. και ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη παρακολούθησαν το πλοίο σε όλη τη διάρκεια του πλου του. Πηγές του ΥΠΕΘΑ εκτιμούν ότι η τουρκική φρεγάτα βρέθηκε σε αυτά τα νερά ώστε να συλλέξει πληροφορίες για το Π.Ν. Η «Καταιγίδα» είναι η μεγαλύτερη άσκηση του στόλου και συμμετέχουν σε αυτήν όλα τα ελληνικά πλοία.

Η Ευρώπη μετά την κάλπη

Σπύρος Λίτσας Εκλογές δίχως αξιολόγηση του αποτελέσματος είναι σαν κινηματογράφος με φίλους δίχως μετά να ακολουθήσει η καθιερωμένη συζήτηση αξιολόγησης του έργου. Την προηγούμενη Κυριακή η Ευρώπη ψήφιζε για το νέο της Ευρωκοινοβούλιο. Ποια τα συμπεράσματα των αποτελεσμάτων;
Πρώτο συμπέρασμα: Νικητής η αποχή! Είναι εξόχως απογοητευτικό, αλλά ταυτοχρόνως ενδεικτικό της γενικότερης τάσης ότι στις κάλπες προσήλθε κατά μέσο όρο γύρω στο 45%-50% των ψηφοφόρων. Ο κύριος λόγος για την αποχή αυτής της κλίμακας είναι η γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Η Ε.Ε. εξελίσσεται σε prive λέσχη τεχνοκρατών, με κύκλο εργασιών που η αξιολόγησή του δεν φτάνει στο εσωτερικό των κρατών-μελών. Η εξέλιξη αυτή κατά βάση δεν είναι αρνητική, αφού αυτού του είδους τα τεχνοκρατικά σχήματα πετυχαίνουν να μην αναμειγνύουν την πολιτική ουσία με τις κομματικές αγκυλώσεις. Η απόσταση, όμως, που δημιουργείται μεταξύ κοινοτικού κεκτημένου και εθνοκρατικού δεδομένου περιορίζει τη δυνατότητα της Ενωσης να απευθύνεται σε ευρύτερες συλλογικότητες. Αποτέλεσμα, η αποστασιοποίηση των κοινωνιών από το κοινοτικό γίγνεσθαι, γεγονός που έγινε ιδιαιτέρως εμφανές σε κράτη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι τοπικές εκλογές συγκέντρωσαν λόγω του συγκεκριμένου της πολιτικής διεργασίας το ενδιαφέρον της κοινωνίας σε αντίθεση με τις ευρωκάλπες.

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΑΨΗΦΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο λόγος του δεν είναι νόμος

Η επέτειος των περσινών διαδηλώσεων στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της Τουρκίας σημαδεύτηκε το Σάββατο από την ακραία αστυνομική βία, αλλά ήταν και προπομπός μιας δυσάρεστης κατάστασης για την κυβέρνηση Ερντογάν: Για πρώτη φορά ο «σουλτάνος» έχασε εκλογική μάχη, πράγμα που, παρ' ότι αφορούσε μερικές επαναληπτικές δημοτικές εκλογές, δημιουργεί εντυπώσεις εν όψει της πιθανολογούμενης υποψηφιότητάς του για πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ορκίστηκε η κυβέρνηση εθνικής ενότητας Παλαιστίνης Αντίδραση από τον Νετανιάχου

Φωτογραφία αρχείου Ορκίστηκε σήμερα η παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό των διαφορών μεταξύ των φατριών στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, καθώς υπήρξε συμφωνία των κινημάτων της Φατάχ και της Χαμάς. Η τελετή ορκωμοσίας έγινε το μεσημέρι, στην έδρα του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, δήλωσε ο Αζάμ αλ-Άχμαντ, ανώτερος αξιωματούχος της Φατάχ.

Κατοχικές αρχές και Τουρκία σε άσκηση έρευνας και διάσωσης Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί ανοιχτά της Αμμοχώστου

http://ikypros.com/wp-content/uploads/Untitled-1113-479x310.jpg
Οι κατοχικές αρχές και η Τουρκία πραγματοποιούν 9-12 Ιουνίου την άσκηση έρευνας και διάσωσης «Κανέρ Γκιονιελί 2014».Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, στην άσκηση θα συμμετέχουν πολιτικές και στρατιωτικές ομάδες έρευνας και διάσωσης τόσο του ψευδοκράτους όσο και της Τουρκίας.Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι στρατιωτικές «αρχές» στα κατεχόμενα η άσκηση θα πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ανοιχτά της Αμμοχώστου, σε έδαφος και χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας που ελέγχονται από τις κατοχικές αρχές και διεθνή ύδατα που εμπίπτουν, κατά τον ισχυρισμό των «αρχών», στην περιοχή ευθύνης της Τουρκίας για σκοπούς έρευνας και διάσωσης.
 Πηγή: ΚΥΠΕ