09 Μαΐου 2016

Αξιολογώντας την Αποπομπή Νταβούτογλου

http://www.protothema.gr/files/1/2015/01/20/ntavotuglou-erdogan-ena.JPGτου Δρ. Ζήνωνα Τζιάρρα*-Καταιγιστικές οι εξελίξεις στην Τουρκία μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του νυν πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου – που μάλλον ερμηνεύεται ως αποπομπή του από τον πανίσχυρο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για τον διάδοχό του θα αποφασίσει το επερχόμενο συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) την 22η Μαΐου. Πάντως, όπως ήταν αναμενόμενο, η συζήτηση γύρω από το τι θα φέρει η επόμενη μέρα στο εσωτερικό αλλά και την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις με ταχείς ρυθμούς. Το αποτέλεσμα είναι, μεταξύ των ορθών και μετρημένων εκτιμήσεων, να υπάρχουν και παρερμηνείες προσώπων και καταστάσεων. Εδώ θα αποπειραθώ να αναφέρω τις διάφορες διαστάσεις της πολιτικής κρίσης αλλά και να δώσω μια όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική εικόνα των αλλαγών που θα επέλθουν ή όχι με την αποπομπή Νταβούτογλου.

Σ. Αραβία: Τι προδιαγράφει η αντικατάσταση του υπουργού Πετρελαίου

Σ. Αραβία: Τι προδιαγράφει η αντικατάσταση του υπουργού Πετρελαίου
Του Κώστα Ράπτη
Η αποπομπή του βετεράνου Υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Ali al-Naimi συμπίπτει με την προσπάθεια της Σαουδικής ηγεσίας, και ιδίως του φιλόδοξου πρίγκιπα αναπληρωτή διαδόχου Mohammed bin Salman να αναμορφώσει την οικονομία του βασιλείου, ώστε να πραγματοποιηθεί η περιβόητη "απεξάρτηση" από το πετρέλαιο. Από άποψη φιλοδοξίας, αναλυτές όπως ο Patrick Cockburn του βρετανικού Independent το έχουν ήδη συγκρίνει με το "Μεγάλο Άλμα προς τα Εμπρός” που εγκαινίασε ο Μάο Τσε Τουνγκ το 1958 για να μετατρέψει την Κίνα από αγροτική σε βιομηχανική χώρα - αν και με μάλλον καταστροφικά αποτελέσματα.

"Θα παίξει ο Ερντογάν το χαρτί της εμπλοκής με Ελλάδα;"

Tου Άκη Κοσώνα*-Τι ακριβώς γίνεται στην Τουρκία; Πολλά μπορεί να υποθέσει κανείς, αλλά θα πάρει χρόνο να φανεί ποιος είναι ο νέος σχεδιασμός των καθεστωτικών δυνάμεων ο οποίος ασφαλώς δεν θα αλλάζει τη στρατηγική, απλώς θα ασκείται σε διαφορετικές... βαριάντες της τακτικής.Το βέβαιο είναι πως αποτελεί αφέλεια η εκτίμηση των γεγονότων στη βάση του «ο σουλτάνος Ερντογάν τρώει τον ευρωπαϊστή Νταβούτογλου». Μπορεί να φαίνεται έτσι, μπορεί να είναι έτσι, αλλά το «φάγωμα» είναι κομμάτι μιας διαδικασίας γνωστής στον πρώην πρωθυπουργό και νυν Πρόεδρο, που ασκήθηκε νωρίτερα με την περίπτωση του επίσης «ευρωπαϊστή» και εκσυγχρονιστή Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Προβληματισμοί της Τουρκίας για τη Δύση Δύσκολη η χάραξη νέας εξωτερικής πολιτικής στο τουρκικό Προεδρικό Του Νίκου Στέλγια

Για μια ακόμη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, το τουρκικό Προεδρικό, το οποίο μετά την παραίτηση του Αχμέτ Νταβούτογλου από τα καθήκοντα του αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της χάραξης της τουρκικής πολιτικής, εξωτερικεύει ένα σημαντικό παράπονο-προβληματισμό για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Δύση.Υπό την σκιά των τελευταίων εξελίξεων και των μηνυμάτων που λαμβάνει η Άγκυρα από την Δύση προκύπτει ένα σημαντικό ερώτημα: Πως θα μπορούσε να εμπιστευτεί η Τουρκία τις προθέσεις των Δυτικών, την στιγμή που αυτή εξακολουθεί να αγνοεί τις ευαισθησίες και τους προβληματισμούς της τουρκικής πλευράς; Διαπιστώνεται ότι το συγκεκριμένο ερώτημα απασχολεί την παρούσα στιγμή σημαντικά στελέχη του νέου προεδρικού μεγάρου της Άγκυρας.

ΓΙΑΤΙ ΕΒΑΛΕ ''ΦΕΡΕΤΖΕ'' ΣΤΟΝ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ Ο ''ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ'' ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΥΤΣΗ  
Η παραίτηση - αποπομπή του πρωθυπουργού της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου, είναι πολύ πιθανόν, να αποτελέσει την αφετηρία σοβαρής πολιτικής αστάθειας στην Τουρκία. Οι απόψεις του Προέδρου Ταγίπ Ενρτογάν, με σαφές περιεχόμενο θρησκευτικού-ισλαμικού και πολιτικού ακτιβισμού, επικράτησαν της «προσγειωμένης» πολιτικής του Πρωθυπουργού Α. Νταβούτογλου, παρότι και ο Α. Νταβούτογλου, υπήρξε σκληρός διαπραγματευτής και ενίοτε υιοθετούσε μια εθνικιστική και επιθετική πολιτική. Η διαφαινόμενη εσωτερική πολιτική αστάθεια στην Τουρκία, που θα οδηγήσει την ομάδα εξουσίας Ερντογαν, πιθανόν σε μαξιμαλιστικές επιλογές, είναι σαφές, ότι θα επηρεάσει τις σχέσεις της Τουρκίας με τα γειτονικά της κράτη, και φυσικά με την Ελλάδα και με την Κυπριακή Δημοκρατία.Δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ο Αχμέτ Νταβούτογλου στο έκτακτο συνέδριο που θα γίνει στις 22 Μαΐου. Ο νέος Πρόεδρος του κόμματος, θα είναι και ο νέος Πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν “έφαγε” τον Νταβούτογλου και για οικονομικούς λόγους!

erntogan_kai_ntavoytogloyΤης ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ-Κυκλοφορούν πολλές φήμες για τα αίτια αποπομπής του Νταβούτογλου. Υπήρξαν , κατά καιρούς, σημαντικές διαφωνίες σε ουσιαστικά θέματα μεταξύ των δυο ανδρών. Η χαριστική βολή, σύμφωνα με την οικονομική συντάκτρια της Χουρριέτ  Νεσέ Καρανφίλ , ήταν τα μεγαλεπήβολα έργα του Προέδρου.
“Όπως είναι γνωστό ο κ. Ερντογάν θέλει την άμεση ολοκλήρωση των γιγαντιαίων έργων που φιλοδοξεί να κατασκευάσει, όπως για παράδειγμα το 3ο Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, την 3η  Γέφυρα στο Βόσπορο, το Κανάλι της Πόλης, 15 περιφερειακά Νοσοκομεία κ.α.

Ένοπλη επίθεση σε Τούρκο δημοσιογράφο Υπό κράτηση ο δράστης Του Νίκου Στέλγια

http://altinmedya.net/wp-content/themes/theHaberV2/timthumb.php?src=http://altinmedya.net/wp-content/uploads/2016/05/can-dundar-8217a-saldiri-organize-is-zanli-85-saat-firsat-kollamis-670x248.jpg&w=667&h=330&zc=1Πριν από λίγη ώρα δύο δημοσιογράφοι που βρίσκονται στο στόχαστρο της τουρκικής κυβέρνησης για την υπόθεση μεταφοράς όπλων από τις Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες στους μαχητές της Συρίας.Ένας ένοπλος δράστης πυροβόλησε τον δημοσιογράφο Τζαν Ντουντάρ που βρισκόταν στο δικαστήριο Τσάγλαγιαν της Κωνσταντινούπολης μαζί με τον Ερντέμ Γκιουλ για την εκδίκαση της προαναφερόμενες υπόθεσης.Ή σφαίρα δεν βρήκε τους δημοσιογράφους. Ωστόσο τραυμάτισε μία ρεπόρτερ που καλύπτει την δίκη.Αμέσως μετά το συμβάν ο κ. Ντουντάρ δήλωσε ότι γνωρίζει πολύ καλά ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Ο δράστης βρίσκεται υπό κράτηση.KAΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ

Χερσαία επιχείρηση εντός της Συρίας πραγματοποίησε ο τουρκικός στρατός


Χερσαία επιχείρηση εντός του συριακού εδάφους φέρονται να πραγματοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή τουρκικές ειδικές δυνάμεις για να εξουδετερώσουν εγκαταστάσεις της Daesh (Ισλαμικό κράτος), από τις οποίες εκτοξεύθηκαν δεκάδες πύραυλοι τις τελευταίες ημέρες προς την επαρχία Κιλίς της Τουρκίας.
Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, ομάδα 15-20 Τούρκων κομάντο εισήλθε στη Συρία το Σάββατο, μετά από προετοιμασία 10 ημερών, συγκεντρώνοντας εκτεταμένες πληροφορίες και επέστρεψαν την Κυριακήτο πρωί. Ο Τύπος αναμεταδίδει είδηση της εφημερίδας Γενί Σιαφάκ σύμφωνα με την οποία η περιοχή επιχείρησης ήταν 13-14 χιλιόμετρα μακριά από τα τουρκικά σύνορα στην επαρχία Κιλίς, εντός της Συρίας.
Ο τουρκικός στρατός δεν έχει ακόμα προβεί σε επίσημη δήλωση σχετικά με την επιχείρηση, αλλά η Γενί Σιαφάκ γράφει ότι παρόμοιες ενέργειες θα πραγματοποιηθούν για να παρεμποδίσουν τρομοκράτες της Daesh να πραγματοποιήσουν νέες επιθέσεις στο Κιλίς και για να δημιουργήσουν μία ζώνη ασφαλείας νότια του Κιλίς.

Οι εύκολες μέρες τελείωσαν για την τουρκική οικονομία Σύμφωνα με προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας

Επειτα από μια πολυετή ανάπτυξη στην Τουρκία, που τροφοδοτείτο από την αύξηση των δανείων και την εγχώρια κατανάλωση, σήμερα αυξάνονται τα «κόκκινα» δάνεια και οι χρεοκοπίες, ασκώντας πιέσεις στις τράπεζες και φέρνοντας στην επιφάνεια τα ευάλωτα σημεία της πραγματικής οικονομίας. Ελλοχεύει, συνεπώς, κίνδυνος να ανατραπεί το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Το κόμμα αυτό ιδρύθηκε από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, και ενίσχυσε την πολιτική θέση του την τελευταία δεκαετία από την αυξανόμενη ευημερία. Τα εισοδήματα αυξήθηκαν, δημιουργήθηκαν νέα οδικά δίκτυα, νοσοκομεία και αεροδρόμια. Καθώς, όμως, ο κ. Ερντογάν επιδιώκει να μετατρέψει το κοινοβουλευτικό σύστημα της χώρας σε προεδρικό καθεστώς με εκτελεστικές εξουσίες, το ερώτημα αυτό θα πρέπει να τεθεί στους πολίτες της χώρας. Ομως, το βιοτικό επίπεδο των πολιτών φθείρεται.