04 Ιουλίου 2014

Το παράδειγμα της Κύπρου

Την περασμένη Τρίτη, η ελληνική κυβέρνηση έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ξεπέρασε τις αδικαιολόγητες φοβίες της και παρουσίασε στο Λονδίνο το πρόγραμμα παραχωρήσεων για έρευνα υδρογονανθράκων στον θαλάσσιο χώρο της Δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης. Βέβαια, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι η Αθήνα άφησε έξω από τους σχεδιασμούς της το Αιγαίο και τις περιοχές που η Τουρκία χαρακτηρίζει «αμφισβητούμενες».Η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει και το άλμα, αλλά δεν τόλμησε. Ενώ τόνιζε πως στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ θα εστιαζόταν στη «Θαλάσσια Πολιτική», το τέλος της (προεδρίας), την περασμένη Δευτέρα, ήταν απογοητευτικό, αφού δεν είχε το σθένος να προχωρήσει σε ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Είναι ένα θέμα που δίχασε την κυβέρνηση, αφού ο πρωθυπουργός και ο υπουργός των Εξωτερικών έχουν διαφορετικές απόψεις, και στηρίζονται σε θέσεις συμβούλων που απέχουν... χιλιόμετρα.

Μπούμερανγκ η τζιχάντ

Η Σαουδική Αραβία αφυπνίζεται καθυστερημένα και καταγράφει πλέον δημόσια την ISIS ως θανάσιμο κίνδυνο και την καθεστωτική εσωτερική της σταθερότητα αλλά και την περιφερειακή της επιρροή. Για δεκαετίες η Σαουδική Αραβία και το Ισλαμαμπάντ, δύο χώρες όπου το στοιχείο ταυτότητας και ενότητας δεν είναι άλλο από το Ισλάμ, έχουν κοινή τακτική ως προς τη χειραγώγηση του Εξτρεμιστικού Φονταμενταλισμού: τον επιδοτούν και τον εκτρέφουν μόνον ως εξαγώγιμο προϊόν εκτός συνόρων:
Το Πακιστάν από την επαύριο της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν στα τέλη του 1979, αλλά κυρίως μετά την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ το 1996 είναι ο σπόνσορας των ισλαμιστών ενόπλων στη χώρα αυτή με την Περιοχή Βορειοδυτικών Συνόρων να συνδιοικείται από τους Ενοπλους Φονταμενταλιστές και την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ. Αλλωστε το ότι ο Μπιν Λάντεν έμενε ως ήσυχος συνταξιούχος λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα της χώρας κάνει περιττό κάθε άλλο σχόλιο.

ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ BBC: Η Βρετανία σκόπευε να εξοπλίσει και να εκπαιδεύσει 100.000 σύρους αντάρτες

Σχέδιο εκπαίδευσης και εξοπλισμού 100.000 σκληροπυρηνικών σύρων ανταρτών, για να νικήσουν το στρατό του Μπασάρ αλ Άσαντ, είχε στα σκαριά της η Βρετανία όπως αποκάλυψε το BBC.
BBC: Η Βρετανία σκόπευε να εξοπλίσει και να εκπαιδεύσει 100.000 σύρους αντάρτεςΤο μυστικό αυτό σχέδιο, που καταρτίστηκε δύο χρόνια πριν , ήταν ιδέα του τότε υψηλόβαθμου στρατιωτικού, του Στρατηγού Σερ Ντέιβιντ Ρίτσαρντς.Ωστόσο, έμεινε στα χαρτιά, καθώς τόσο ο πρωθυπουργός και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Βρετανίας, όσο και αμερικανοί αξιωματούχοι το έκριναν «άκρως ριψοκίνδυνο».Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής κάποιο σχόλιο για το ρεπορτάζ.Ο Λόρδος -πλέον- Ρίτσαρτνς πίστευε ότι η πρότασή του θα μπορούσε να σταματήσει την αιματοχυσία αμάχων στη Συρία, την ώρα που αντάρτες πολεμούσαν κατά του καθεστωτικού στρατού του Άσαντ.

Για «μπαξίσι» στον… Αλ Σίσι


kosmos6Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη
 Την οργή των Βρετανών Εργατικών -και όχι μόνο- έχει προκαλέσει η τοποθέτηση του Τόνι Μπλερ στη θέση του οικονομικού συμβούλου του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι. Οπως αποκαλύπτει ο Guardian, ο Μπλερ, ο οποίος υποστήριξε τον Αλ Σίσι, θα του παρέχει οικονομικές συμβουλές σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που διατηρούν οικονομική «ομάδα κρούσης» (task force) στο Κάιρο. Η ομάδα διοικείται από εταιρεία η οποία είναι θυγατρική της πολυεθνικής PricewaterhouseCoopers και στόχο έχει την προσέλκυση επενδυτών στην ασθμαίνουσα αιγυπτιακή οικονομία από τα ΗΑΕ, το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία.

Χημεία και τέρατα

kosmos4
Του Νικόλα Ζηργάνου
 Ξεκίνησε χθες και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα στο λιμάνι Τζόγια Τάουρο της Καλαβρίας κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η διαδικασία μεταφοράς των εμπορευματοκιβωτίων που περιέχουν το συριακό χημικό οπλοστάσιο, από το εμπορικό πλοίο Ark Futura με σημαία Δανίας, στο ειδικά μετασκευασμένο Αμερικανικό Cape Ray. Πρόκειται για 570 τόνους των πλέον τοξικών χημικών παραγόντων (μεταξύ των οποίων νευρο-παραλυτικά αέρια και αέρια μουστάρδας) που θα εξουδετερωθούν εν πλω στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου με τη μέθοδο της υδρόλυσης. Αλλοι 730 τόνοι χημικών μικρότερης επικινδυνότητας θα μεταφερθούν σε εργοστάσια επεξεργασίας ανά τον κόσμο.

Βολές Θεοχάρους για αδράνεια Βενιζέλου. Αφωνος ο Σαμαράς

Από: Sigmalive 
Η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) Ελένη Θεοχάρους, κατά τη διάρκεια συζήτησης ενώπιον της Ολομέλειας  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αφορμή την παράδοση της Ελληνικής στην Ιταλική Προεδρία, ήγειρε ενώπιον του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά το θέμα των τουρκικών προκλήσεων και την απαράδεκτη αδράνεια που επέδειξε η  ΕΕ και ειδικότερα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΡΑΛΙ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ Τουρκική υπεροπλία στην Κύπρο

Σταθερά αρνητικό για την ελληνική πλευρά παραμένει το ισοζύγιο των στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, με την οικονομική κρίση να περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας για νέους εξοπλισμούς.Η προσπάθεια ενίσχυσης της άμυνας τη δεκαετία του '90 και την πρώτη πενταετία του 2000 τερματίστηκε με το φιάσκο των S-300 και το σκάνδαλο των TOR-Μ1, για το οποίο καταδικάστηκε ο Ακης Τσοχατζόπουλος και δικάζεται ο Κύπριος πρώην υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης.Σύμφωνα με έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών, σε κάθε Ελληνοκύπριο εθνοφρουρό αναλογούν 3,4 Τούρκοι στρατιώτες. Αν ληφθούν υπόψη οι εφεδρείες και οι δυνάμεις της ΕΛΔΥΚ (Ελληνική Δύναμη Κύπρου) και οι Τουρκοκύπριοι στρατιώτες στα κατεχόμενα, η αναλογία διαμορφώνεται σε 1 προς 1,1 υπέρ της τουρκικής πλευράς.

ΗΠΑ: Θέλει στήριξη το Ιράκ εναντίον των ισλαμιστών Μόνο έτσι θα τους ανακόψει


Εκτιμήσεις από στελέχη του Πενταγώνου, που μιλούν και για ταυτόχρονη γεφύρωση των αντιθέσεων σουνιτών - σιιτών.
Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας πιθανόν δεν θα μπορέσουν να ανακτήσουν τα εδάφη που έχασαν από τους ισλαμιστές αντάρτες χωρίς βοήθεια, δήλωσε ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ. Ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμσεϊ δήλωσε ότι οι Aμερικανοί σύμβουλοι που βρίσκονται στο Ιράκ αναφέρουν ότι ο στρατός της χώρας είναι «ικανός να υπερασπιστεί τη Βαγδάτη», όμως πρόσθεσε ότι θα είναι πρόκληση «να περάσουν στην επίθεση, κυρίως πρόκληση όσον αφορά το επιμελητειακό σκέλος».«Αν με ρωτάτε αν οι Ιρακινοί κάποια στιγμή θα φτάσουν στο σημείο να επιστρέψουν στην επίθεση, να ανακαταλάβουν το μέρος του Ιράκ που έχουν χάσει, πιστεύω πως πιθανόν όχι μόνοι τους», σημείωσε ο στρατηγός. Όμως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ιρακινός στρατός δεν σημαίνουν απαραιτήτως ότι οι ΗΠΑ θα επέμβουν στρατιωτικά στη χώρα. «Δεν λέω ότι αυτή είναι η κατεύθυνση που έχει ληφθεί», διευκρίνισε ο Ντέμσεϊ.