28 Σεπτεμβρίου 2015

Θρησκευτικά… με το στανιό

Μέρος του προσφυγικού προβλήματος και όχι της λύσης του, η Τουρκία, εκτιμά ο γερμανικός Τύπος


Μέρος του προσφυγικού προβλήματος και όχι της λύσης του, η Τουρκία, εκτιμά ο γερμανικός Τύπος

Τι είπε ο Αλέξης στον Μπιλ Κλίντον για την Ελλάδα

Τι είπε ο Αλέξης στον Μπιλ Κλίντον για την Ελλάδα
Δώσαμε μεγάλη μάχη και πήραμε μια δύσκολη απόφαση να παραμείνουμε στην ευρωζώνη. Με τη συμφωνία η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα. Πιστεύω πως αυτή η απαίσια συζήτηση για το Grexit έχει τελειώσει. Τώρα έχουμε πολιτική σταθερότητα.Αυτή η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ιδρυμα Κλίντον και η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, ήταν η ουσία της τοποθέτησής του, μαζί με τη θέση του ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη για να καταστεί αυτό βιώσιμο.Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ήταν έντονα υποστηρικτικός για την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό και τον Πρωθυπουργό, και έφερε προ των ευθυνών τους τους Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, από τους οποίους –όπως είπε- ζητά να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά πάντα κάτι συμβαίνει και αυτό δεν πραγματοποιείται.

Κλυδωνίζεται επικίνδυνα η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας


Ξεκινούν τον Οκτώβριο οι διεργασίες για τον τερματισμό της συριακής κρίσης

Ξεκινούν τον Οκτώβριο οι διεργασίες για τον τερματισμό της συριακής κρίσηςΌλοι οι βασικοί «παίκτες» στη μεσανατολική  σκακιέρα θα συναντηθούν εντός του Οκτωβρίου για να συζητήσουν τρόπους επίλυσης της συριακής κρίσης.Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ΗΠΑ, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ιράν, Τουρκία και Αίγυπτος, θα συνέλθουν τον Οκτώβριο, χωρίς να διευκρινίζεται η ημερομηνία και ο τόπος της συνάντησης.«Θα συγκροτηθούν τέσσερις ομάδες εργασίας στη Γενεύη και η συνάντηση της ομάδας επαφής, στην οποία θα συμμετέχουν οι κύριοι παράγοντες, πιστεύω ότι θα συνέλθει τον Οκτώβριο μετά τη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.Την ίδια ώρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Ρώσου πρόεδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην 70η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιάσει το σχέδιό του για την επίλυση της συριακής σύρραξης.
ΠΗΓΕΣ: Sputnik, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΟΣΧΑ, ΠΑΡΙΣΙ, ΑΘΗΝΑ

ΕΑΜ: “… και μας δείχνουν φωτεινό το δρόμο…”


  
    Χτες συμπληρώθηκαν 74 χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, του ΕΑΜ.

ΕΕ ΚΑΙ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΑΝΑΘΕΡΜΑΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Ανοιγμα σε Τουρκία για το προσφυγικό

Η Α. Μέρκελ σε παλαιότερη συνάντηση με τον Α. Νταβούτογλου. Η καγκελάριος έπλεξε πρόσφατα το εγκώμιο της Τουρκίας σε μια προσπάθεια να υπάρξει στενότερη συνεργασία της Αγκυρας με την ΕΕ για την εξομάλ

Οι μεγάλες κρίσεις λειτουργούν ποικιλότροπα: προκαλώντας ρήξεις μεταξύ εταίρων αλλά και συγκλίσεις εκεί όπου άλλοτε υπήρχαν χάσματα. Υπό το βάρος της τρέχουσας προσφυγικής κρίσης οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν έρθει σε ρήξη.

Η κορυφή του παγόβουνου

Σταθερή και βαρύνουσα υπήρξε η στήριξη της Αθήνας από την Ουάσιγκτον στη διάρκεια της πεντάμηνης σκληρής διαπραγμάτευσης με τους «δανειστές» αλλά κυρίως με το Βερολίνο. Οι σχετικές αποκαλύψεις ανατρέπουν τη μέχρι τώρα κυρίαρχη άποψη ότι η στήριξη Ομπάμα και Λιου ατόνησε προς το τέλος, μια παρερμηνεία τής όντως πιο διακριτικής δημόσιας ρητορικής, η οποία όμως παρασκηνιακά συνέπιπτε με κλιμάκωση της αμερικανικής παρέμβασης.Τα παραπάνω έχουν σημασία που ξεπερνά τη χώρα μας, τις διμερείς σχέσεις Αθήνας - Βερολίνου. Είναι η ορατή κορυφή του παγόβουνου, μιας συνολικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Γερμανίας, που σήμερα έχει ως επίκεντρο τη διαχείριση της κρίσης, με την αμερικανική πλευρά να θεωρεί ότι η πολιτική Σόιμπλε δυναμιτίζει τη σταθεροποίηση της ανάπτυξης και απειλεί με διάλυση την Ευρωζώνη. Η άποψη της κυβέρνησης Ομπάμα ότι η Αθήνα δεν έπρεπε να έλθει σε μετωπική σύγκρουση με το Βερολίνο αλλά να επιδιώξει ευρύτερες συμμαχίες με χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Αυστρία προαναγγέλλει τις επόμενες κινήσεις της Ουάσιγκτον:

Αποψη: Γιατί η Αγκυρα αποτιμά θετικά το αποτέλεσμα ΣΙΝΑΝ ΟΥΛΓΚΕΝ*



Η Αγκυρα αποτιμά πολύ θετικά το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών στην Ελλάδα. Μια νέα και μακράς πνοής κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα σε μια εποχή κατά την οποία οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό φθάνουν σε κρίσιμη καμπή.Φαίνεται σαφώς να παρουσιάζεται ένα μοναδικό «παράθυρο ευκαιρίας» για διευθέτηση αυτού του χρόνιου προβλήματος. Αλλά η επίλυση θα απαιτήσει, τελικά, πολιτική βούληση τόσο από την Αγκυρα όσο και από την Αθήνα. Αυτός είναι ο λόγος που χρειάζεται να υπάρχουν και στις δύο χώρες εκλεγμένες κυβερνήσεις με ισχυρή λαϊκή εντολή.Πέρα από το Κυπριακό, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανότερο να είναι πιο υποστηρικτική από μια εθνικιστική κυβέρνηση στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μια εξέλιξη η οποία αυτή την περίοδο παρουσιάζει εμπλοκή.

Τσίπρας στις ΗΠΑ: Η διπλωματία της "χαρτοπαιξίας" στην άκρη! Ζητείται σχέδιο και σοβαρότητα

Image
Τα ρεπορτάζ από τους πολιτικούς συντάκτες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα “παίξει” το γεωπολιτικό χαρτί στις επαφές του στις ΗΠΑ. Δεν είναι δύσκολο να αποδείξει τη γεωπολιτική σημασία της χώρας. Αρκεί να δείξει τη θέση της σ΄ ένα χάρτη. Το ερώτημα που θα πρέπει να μας βασανίζει είναι γιατί αυτό το πολυσυζητημένο “χαρτί” ποτέ δεν το έχουμε παίξει.

Οι ταυτότητες στην Τουρκία και τα διλήμματα των εκλογών. Του Νίκου Μούδουρου

erdogannikos
Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2001 και στις εκλογές του Νοεμβρίου 2002 σχημάτισε για πρώτη φορά μονοκομματική κυβέρνηση.
Μέσα στην επόμενη δεκαετία έγινε πλέον ξεκάθαρο ότι το κόμμα αυτό, ως ο φορέας αλλά και ο εκσυγχρονιστής των παραδόσεων του πολιτικού Ισλάμ της Τουρκίας, δεν στόχευε μόνο στο να γίνει κυβέρνηση της χώρας. Πολύ περισσότερο διεκδίκησε να μετατραπεί σε μια «ικανή και άξια» εξουσία που θα αποδείκνυε αναδρομικά την ιστορική αδικία της περιθωριοποίησης του «γνήσιου – μουσουλμανικού έθνους» από την «δυτικοαναθρεμένη» κεμαλική ελίτ. Μέχρι και το 2011, η ηγεμονική παρουσία του ΑΚΡ εκφράστηκε με την προγραμματική πλατφόρμα της «Νέας Τουρκίας» και του «οράματος 2023». Ήταν τότε που το κόμμα επικράτησε με 49% και επιδίωξε να θέσει τις βάσεις μιας μακροχρόνιας εξουσίας σε ένα νέο καθεστώς.

Ανατομία της ΕΑΜικής εξουσίας

Νοέμβριος 1944. Συγκέντρωση του ΕΑΜ στην Κατερίνη

Ο μισθός που μας καθορίστηκε είναι μισθός πείνας. [...] Ελπίζουμε πως οι αρμόδιοι δε θα μας αναγκάσουν να φτάσουμε στα άκρα
Λαοκρατία, όργανο του ΕΑΜ των υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας, 25.11.1944
O,τι κι αν ισχυρίζεται το δημοφιλές σύνθημα, η ελληνική Αριστερά δεν ανέλαβε για πρώτη φορά την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας στις 26 Ιανουαρίου 2015.
Ακόμη κι αν παρακάμψουμε το ΠΑΣΟΚ του 1981, που δήλωνε κι αυτό τότε 100% αριστερό, γεγονός αναμφισβήτητο είναι πως ένα μεγάλο τμήμα της ελλαδικής επικράτειας γνώρισε κάποια μορφή αριστερής εξουσίας, έστω και με τη μορφή μιας σύντομης παρένθεσης, ήδη από το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1940.

Η ηττημένη αφήγηση


http://www.enikos.gr/images/resized/485_4eec3a5b1150dd1ca1cf9a1707ea6b93.jpgΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ- Αρκετοί από τους παλιούς μνημονιακούς, που θέλουν να παρουσιάζονται ως εκφραστές του πολιτικού ορθολογισμού και του ειλικρινούς ευρωπαϊσμού, έχουν την τάση να τα αποδίδουν όλα στη γοητεία που ασκεί ο λαϊκισμός στο πλήθος. «Δεν είναι εποχή Διαμαντούρων αλλά Λεβέντηδων» λέει ο ένας, «το ψέμα πάντα πουλάει» προσθέτει ο άλλος, «οι δημαγωγοί κερδίζουν στην αρχή» σημειώνει ο τρίτος. Βολικές υπεκφυγές και ούτε καν η μισή αλήθεια. Αυτό που δεν θέλουν να δουν και να αναγνωρίσουν είναι ότι η άλλη αφήγηση απέτυχε και δεν απέτυχε απλώς επειδή ήταν πολύ έντιμη για να αρέσει, αλλά κυρίως γιατί εκφράστηκε από τα λάθος πρόσωπα με τον λάθος τρόπο.

ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΙΣΧΥΟΣ Μεταρρυθμίσεις στο ΣΑ θέλει η Μέρκελ



Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι καιρός να μεταρρυθμιστεί ώστε να αντανακλά την πραγματική κατανομή της ισχύος στον κόσμο τον 21ο αιώνα, δήλωσε  η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνκγελα Μέρκελ. "Χρειαζόμαστε μια νέα μέθοδο εργασίας για να λύνουμε προβλήματα", δήλωσε η Μέρκελ. ""Αυτό καθιστά απαραίτητη τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας, μια μεταρρύθμιση που να αντανακλά την πραγματική ισχύ στον κόσμο καλύτερα απ` ό,τι η σημερινή κατάσταση", πρόσθεσε.Η έκκληση περιέχεται στη σύνοψη των εισαγωγικών παρατηρήσεων της Μέρκελ σε μια συνάντηση με τους ομολόγους της από τη Βραζιλία, την Ινδία και την Ιαπωνία, η οποία δόθηκε στους δημοσιογράφους από τη γερμανική αντιπροσωπεία."Πρέπει να προχωρήσουμε πολύ συνετά", πρόσθεσε η Καγκελάριος, σύμφωνα με τη σύνοψη αυτή. "Πρέπει να βρούμε συμμάχους για να επιτύχουμε τον στόχο μας για μεταρρύθμιση".

Η Ρωσία έχει το πάνω χέρι στη Συρία

Η Ρωσία έχει το πάνω χέρι στη Συρία
Ευσταθιάδης Στάθης Παρουσιάζοντας την πολιτική φιλοσοφία του στην επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας, όπως απαιτεί ο νόμος, τον περασμένο Ιούνιο ο υποψήφιος τότε για το υπουργείο Αμυνας Αστον Κάρτερ δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι δεν βλέπει πιθανότητες να συναντηθεί και να συνομιλήσει με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου. Στο ίδιο πνεύμα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον «δεν έχει λόγους να τηλεφωνήσει στο Κρεμλίνο» για την εξέλιξη της «σοβαρής συμμαχικής προσπάθειας εναντίον των τζιχαντιστών». Μια δήλωση του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Ρωσία «παρακολουθεί προσεκτικά» την κατάσταση στη Συρία και ότι «δεν αποκλείεται» η αποστολή στρατιωτικού υλικού στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ αντιμετωπίστηκε με δήλωση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι «η στρατηγική της Ρωσίας δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή και είναι καταδικασμένη σε αποτυχία».

Ελευθερία ή θάνατος στα βουνά του Κουρδιστάν

Ελευθερία ή θάνατος στα βουνά του Κουρδιστάν
Μποζανίνου Τάνια -Μιλούν στο «Βήμα» βαριά τραυματισμένοι Πεσμεργκά που νοσηλεύονται στην Αθήνα«Εδώ και 15 μήνες πολεμάμε το ISIS. Το Κουρδιστάν έχει 700 χλμ. σύνορα με το Ισλαμικό Κράτος. Ως Πεσμεργκά κάνουμε ό,τι μπορούμε. Δεν αφήνουμε το ISIS να προελάσει. Το σταματήσαμε στα σύνορά μας, ενώ στην περιοχή που υπερασπίζεται ο ιρακινός στρατός οι τζιχαντιστές προελαύνουν» λέει ο Τάχα Αουραχμάν, από την Επιτροπή των Πεσμεργκά. «Το Βήμα» συνάντησε τον κ. Αουραχμάν στο νοσοκομείο Metropolitan στην Αθήνα. Είναι ο ένας από τους δύο συνοδούς των 26 Πεσμεργκά, κούρδων ανταρτών του Βόρειου Ιράκ, που τραυματίστηκαν πολεμώντας τους τζιχαντιστές και νοσηλεύονται στο αθηναϊκό νοσοκομείο από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στήριξη από ΗΠΑ με ανταλλάγματα

Στήριξη από ΗΠΑ με ανταλλάγματα
«Πρέπει να ευχαριστήσω δημόσια την αμερικανική κυβέρνηση και τον κύριο Ομπάμα, καθώς, χωρίς τη δική τους βοήθεια και την επιμονή ότι η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει το ζήτημα του χρέους, ίσως να μην είχαμε πετύχει» δήλωνε στις 16 Ιουλίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, τέσσερις ημέρες μετά τη δραματική νύχτα στις Βρυξέλλες με τον «εικονικό πνιγμό» στον οποίο υπέβαλαν τον Αλέξη Τσίπρα οι δανειστές της χώρας.
Την ίδια μέρα, όπως αποκάλυψε η «Καθημερινή», είχε φτάσει στην Αθήνα το απόρρητο τηλεγράφημα του Ελληνα πρέσβη στην Ουάσινγκτον, Χρήστου Παναγόπουλου, το οποίο συνόψιζε την υποστηρικτική προς την Αθήνα στάση των ΗΠΑ, στην προσπάθεια να αποφευχθεί ένα Grexit και μια σύγκρουση στην ευρωζώνη με πολύπλευρες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία. Εντελώς συμπτωματικά (;) το συγκεκριμένο τηλεγράφημα ήρθε στη δημοσιότητα την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας βρισκόταν ήδη επί αμερικανικού εδάφους.

ΟΙ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΕΣ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, «ΕΧΑΣΑΝ» ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ Καταλονία: Χίλιες ερμηνείες για μια νίκη

Καταλονία: Χίλιες ερμηνείες για μια νίκη

«Πύρρεια» νίκη για ορισμένους, «βαριά ήττα» για άλλους. Ο Τύπος σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη είναι διχασμένος ως προς την ερμηνεία του αποτελέσματος των χθεσινών εκλογών, κατά τις οποίες επικράτησαν τα αυτονομιστικά κόμματα στην Καταλονία.