27 Ιουλίου 2015

Μάνα είναι μόνον μια, η απολυμένη…

Ξυπόλυτοι στα (ίδια) αγκάθιαΠού; Στην Αγγλία, στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ, στην ηρωική Σλοβακία, στη νοσταλγό των Ες Ες Λετονία, στην Πορτογαλία που βγήκε απ’ το Μνημόνιο και παντού αλλού στον «αναπτυγμένο» κόσμο που επέστρεψε στην εποχή πριν απ’ τον κόσμο του Ντίκενς εις όσα αφορούν την εργασία και την αστική δημοκρατία. Διότι πλέον η δημοκρατία παθαίνει με τη σειρά της, όσα έκανε η ίδια στην εργασία. Γίνεται και η ίδια «ευέλικτη» κι εν τέλει «αναλώσιμη». Στις ασθενέστερες χώρες όπως η Ελλάδα η δημοκρατία εκφυλίζεται – τα Συντάγματα κουρελιάζονται και οι πολίτες σκλαβώνονται. Στις ισχυρότερες χώρες, όπως η Γερμανία, η δημοκρατία γίνεται όλο και πιο αυταρχική, ώσπου ο εκφασισμός της να γίνει τέλειος.
Και οι δύο μορφές της αστικής δημοκρατίας, και η εκφυλισμένη και η αυταρχική, αποτελούν ολιγαρχικές παρεκβάσεις, συναποτελούν απλώς ένα (ψευδο) δημοκρατικό τελετουργικό μιας εξουσίας όλο και πιο τυραννικής.

Γιόσκα Φίσερ: Ο Σόιμπλε χρησιμοποιεί το ευρώ ως οικονομικό "αναμορφωτήριο" της νότιας Ευρώπης




Μύδρους κατά του διδύμου Μέρκελ-Σόιμπλε εξαπολύει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ με χτεσινό άρθρο του στο Project Syndicate, κατηγορώντας τους ανοιχτά ότι επέβαλαν εκβιαστικά στη Ελλάδα ένα οικονομικό πρόγραμμα "διάσωσης" το οποίο την μετατρέπει σε ευρωπαϊκό προτεκτοράτο χωρίς καμία ελπίδα ανάκαμψης της οικονομίας της.

Σύμφωνα με τον Φίσερ, η Γερμανία έχει έρθει σε ρήξη με όλη την μέχρι σήμερα μεταπολεμική πολιτική της στην Ευρώπη καθώς είναι φανερό ότι με την συμφωνία που επέβαλε στην Ελλάδα, επιδιώκει να μετατρέψει την ευρωζώνη από ένα κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο σε σφαίρα επιρροής της.

Ανάλυση της DW: «Στην Τουρκία μαίνεται ένα άτυπος εμφύλιος» - Καθοριστικός ο ρόλος του HDP

Η τουρκάλα ειδικός Γκ. Κιζίλοτσακ εκτιμά ότι η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στην Τουρκία έχει αφήσει ελεύθερο το πεδίο σε προβοκάτορες, ενώ αποδίδει καθοριστικό ρόλο για τις εξελίξεις στο φιλοκουρδικό HDP

Μια χούντα, μα ποια χούντα; Γράφουν: Τάσος Κωστόπουλος, Αντα Ψαρρά, Δημήτρης Ψαρράς



Σε μία από τις δημοφιλέστερες αποστροφές κατά την πρόσφατη ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο (8.7.2015), ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε για το νόημα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στα πιο αδύναμα κράτη-μέλη της ευρωζώνης: «Αν δεν είναι δικαίωμα μιας κυρίαρχης κυβέρνησης να επιλέξει με ποιον τρόπο θα βρει ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει τους απαιτούμενους στόχους, τότε θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια αντίληψη ακραία και αντιδημοκρατική, ότι στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δεν θα πρέπει να γίνονται εκλογές, θα πρέπει να διορίζονται κυβερνήσεις, να διορίζονται τεχνοκράτες και αυτοί να αναλαμβάνουν την ευθύνη των αποφάσεων». Το ερώτημα ήταν, φυσικά, ρητορικό. Σε αντίθεση με την επώδυνη συμφωνία του Eurogroup, λίγες μέρες αργότερα, ειδική διάταξη της οποίας ξεκαθαρίζει πως η ελληνική κυβέρνηση από δω και μπρος θα «πρέπει να συμβουλεύεται και να συμφωνεί με τους Θεσμούς σε όλα τα σχέδια νομοθεσίας στους σχετικούς τομείς με επαρκή χρόνο πριν από τη δημόσια διαβούλευση ή το Κοινοβούλιο» –να παίρνει, με άλλα λόγια, το ΟΚ των κλιμακίων της τρόικας προτού λάβει το παραμικρό μέτρο.

Νταβούτογλου: Οι επιδρομές εναντίον ΙΚ και PKK μπορεί να αλλάξουν την ισορροπία στην περιοχή

http://www.kurdpress.com/En/Images/News/Larg_Pic/5-5-1394/IMAGE635735989774999407.jpgΤουρκικά άρματα μάχης βομβάρδισαν ένα χωριό της βόρειας Συρίας το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων, τραυματίζοντας τουλάχιστον τέσσερις αντάρτες συμμάχους των Κούρδων, ανέφεραν σήμερα οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) και μία συριακή μη κυβερνητική οργάνωση Σε ανακοίνωσή τους οι YPG ανέφεραν πως τουρκικά άρματα μάχης έπληξαν τις θέσεις τους όπως και εκείνες των αράβων μαχητών συμμάχων τους στο συριακό χωριό Ζουρ Μάγκαρ στην επαρχία του Χαλεπιού. Τα "πυρά που εκτοξεύτηκαν από άρματα μάχης" τραυμάτισαν τέσσερα μέλη της δύναμης των ανταρτών συμμάχων και πολλούς κατοίκους, σύμφωνα με τις YPG. Η κουρδική οργάνωση έκανε επίσης λόγο για έναν δεύτερο βομβαρδισμό εναντίον του χωριού και μίας άλλης κοινότητας στην ίδια περιοχή. "Αντί να επιτεθούν στις θέσεις που κατέχουν οι τρομοκράτες του ΙΚ, οι τουρκικές δυνάμεις επιτίθενται στις αμυντικές μας θέσεις", ανέφεραν οι YPG σε ανακοίνωσή τους.

Το Βερολίνο στην άμυνα;

http://i.huffpost.com/gen/3229380/images/n-MERKEL-large570.jpgΓια πρώτη φορά από όταν ξεκίνησε η κρίση η γερμανική κυβέρνηση ένιωσε προχθές την ανάγκη να απαντήσει στις επικρίσεις διεθνών οικονομολόγων για την πολιτική της στην Ελλάδα. Η εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung» δημοσίευσε άρθρο του γενικού διευθυντή Οικονομικών Υποθέσεων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Λούντγκερ Σούκνεχτ με τίτλο «Πού κάνει λάθος ο Πικετί», διά του οποίου επιχειρεί να αποκρούσει τις αιτιάσεις όχι μόνο του γάλλου οικονομολόγου αλλά και των αμερικανών συναδέλφων του Κρούγκμαν και Στίγκλιτς.Η πρωτόγνωρη ευαισθησία του Βερολίνου δεν είναι τίποτε άλλο από αποτέλεσμα της διεθνούς πίεσης υπό την οποία για πρώτη φορά βρέθηκε η Γερμανία στις τελευταίες διαπραγματεύσεις για την ελληνική υπόθεση, εκεί που Γάλλοι και Αμερικανοί απέκρουσαν την προσπάθεια Σόιμπλε για έξοδο της χώρας από το ευρώ. Μα τα επιχειρήματα είναι κάτι περισσότερο από ανεπαρκή: ο αρθρογράφος αναφέρεται βασικά στις αρχές της σταθερότητας, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας που διέπουν την Ευρώπη και τα ελληνικά προγράμματα - για τις επιπτώσεις τους και την αναποτελεσματικότητά τους δεν λέει κουβέντα.

Ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων για τον ΤΑΠ η κυβέρνηση Τσίπρα θα εξεταστούν εναλλακτικά σενάρια αν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις

Ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων για τον ΤΑΠ η κυβέρνηση Τσίπρα
Έπειτα από ένα εξάμηνο καθυστερήσεων, προβληματικών κινήσεων και παλινωδιών, με βασικό υποκινητή τον πρώην υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα κληθεί σύντομα να τοποθετηθεί επί του αν πραγματικά επιθυμεί την υλοποίηση του Διαδριατικού Αγωγού (ΤΑΡ).Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές με τις οποίες συνομίλησε τις τελευταίες ημέρες «Το Βήμα», πλησιάζει η «ώρα της αλήθειας»: η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει εμπράκτως ότι είναι διατεθειμένη να συμβάλει στην ομαλή εκτέλεση του έργου ή ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με δυσάρεστες εκπλήξεις.Μέχρι που μπορούν να φθάσουν αυτές ουδείς μπορεί με ασφάλεια να πει. Ωστόσο, πηγή με γνώση του παρασκηνίου είναι σαφής: «Πάντοτε βρίσκονται εναλλακτικές λύσεις σε τόσο μεγάλα projects. Και ο Νότιος Ενεργειακός Διάδρομος είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για την Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν μπορεί να καθίσταται όμηρος μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων».

ΠΡΟΕΛΑΥΝΟΥΝ ΣΤΟ ΡΑΜΑΝΤΙ ΟΙ ΙΡΑΚΙΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Χάνει έδαφος στη Συρία ο Ασαντ

Χάνει έδαφος στη Συρία ο Ασαντ
Παρότι η Τουρκία αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο πλέον στις συγκρούσεις της Μέσης Ανατολής, η κατάσταση στη Συρία και στο Ιράκ έχει μια δική της δυναμική σε καθεμία από τις δύο αυτές χώρες, με τον Μπασάρ Αλ Ασαντ από τη μια να ελέγχει ολοένα και λιγότερο έδαφος και την ιρακινή κυβέρνηση να προχωράει σιγά σιγά μέσα στο Ραμάντι.

Η συμφορά παραμονεύει

συγγραφέα, συντονιστή της σχολής «Ανοιχτή Τέχνη».
       Μετά την ήττα και την παράδοξη κι ακατανόητη στροφή του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη όχι μόνο με ένα τρίτο μνημόνιο που καταλύει κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας και εξαθλιώνει ακόμα περισσότερο τον λαό, αλλά  με κάτι καινοφανές και καινοφανώς επικίνδυνο: Σήμερα, και άγνωστο για πόσο, η Ελλάδα στερείται πολιτικής τάξης και ηγεσίας που να έχουν ένα ελάχιστο ανταπόκρισης στην κοινωνία  και να χαίρουν υποτυπώδους σεβασμού, εμπιστοσύνης και αποδοχής.

Η Αγκυρα στη γωνία

http://ekurd.net/wp-content/uploads/2015/07/450x360xTurkish-tanks-in-Mursitpinar-next-to-the-Syrian-town-of-Kobani-2015-afp.jpg.pagespeed.ic.9mG77yNGK9.jpg
Οι εξελίξεις χθες Παρασκευή ήταν καταιγιστικές: Μαζικές συλλήψεις Κούρδων και οπαδών των τζιχαντιστών σε 13 επαρχίες, βομβαρδισμοί της τουρκικής αεροπορίας κατά του ISIS στο έδαφος της Συρίας και τέλος επίσκεψη του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ στο κουρδικό κράτος του Βορείου Ιράκ. Η Αγκυρα δίχως υπερβολή βρίσκεται στη γωνία. Αν δεν αναμειχθεί στη σύγκρουση στη Συρία, προφανώς θα δει να σταθεροποιείται ένα δεύτερο κουρδικό κράτος στη βορειοανατολική περιοχή της χώρας, τη στιγμή που ο επικεφαλής του Πενταγώνου Κάρτερ συναντάται με τον Μπαρζανί στο Αρμπίλ σε μια περίτρανη ανακήρυξη των Κούρδων ως του στενότερου συμμάχου των ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών. Επιπλέον η μη ανάμειξη δεν διασφαλίζει σταθερότητα εντός συνόρων, όπως απέδειξε η επίθεση στην παραμεθόρια πόλη Σουρούτς.

Το τέλος της συναίνεσης

http://www.enikos.gr/images/resized/590_192d17ad727b77fc7000bf1d3e90454d.jpg
Η οριακή κορύφωση στη διαπραγμάτευση της ελληνικής κρίσης, όπου σύμφωνα με τον Γιούνκερ ο φόβος απέτρεψε τα χειρότερα, προφανώς μια γενικευμένη ευρωπαϊκή κρίση, ήταν από ό,τι φαίνεται μοιραία για τη συναίνεση στη Γερμανία και στην Ευρωζώνη. Πρώτα από όλα είναι φανερό ότι στο εσωτερικό της Χριστιανοδημοκρατίας δεν έχουμε απλά και μόνον μια απόκλιση-αντιπαράθεση Σόιμπλε και Μέρκελ απέναντι στην ελληνική κρίση, αλλά μια δυναμική συνολικού διχασμού της παράταξης ως προς το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ο Σόιμπλε δεν έχει σχέση με τους γραφικούς της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, ούτε καν με τους περιχαρακωμένους στην τοπική επαρχιακή τους ταυτότητα Χριστιανοσοσιαλιστές της Βαυαρίας. Στα 73 του χρόνια ως ο πιο δημοφιλής πολιτικός στη χώρα έχει χαράξει μια κόκκινη γραμμή πέραν της οποίας δεν είναι νοητές υποχωρήσεις ακόμη και στο όνομα της Ευρώπης. Ο Σόιμπλε είναι περίπτωση παρόμοια με αυτή του επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, Βέμπερ, που διεκδικούσε τη διαδοχή του Τρισέ στην ΕΚΤ αλλά αποσύρθηκε την άνοιξη του 2011, όταν κατάλαβε ότι δεν έχει την πλήρη στήριξη της Μέρκελ.

Η σκληρή Ντέλια!

Καμία παρέκκλιση από τον οδικό χάρτη
Στα πέντε και πλέον χρόνια που μεσολάβησαν από την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου μέχρι και σήμερα, άλλαξαν πέντε πρωθυπουργοί, χωρίς όμως να διαμορφωθεί έστω στην πορεία του χρόνου μια συναντίληψη στην πολιτική ηγεσία της χώρας μας για τους συμμάχους και τους αντιπάλους μας στο στρατόπεδο των δανειστών. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι το ΔΝΤ, που έθεσε από την πρώτη στιγμή ως προτεραιότητα το κούρεμα του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους και που σήμερα πιέζει περισσότερο από όλους για την πιο εκτεταμένη διευθέτηση-αναδιάρθρωσή του ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας μας.

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Η οργή έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, με συνοδό την ελπίδα. Η οργή, με συνοδούς την αγανάκτηση και την απογοήτευση, μπορεί να τον στείλει από εκεί που ήρθε. Η χειρότερη υπηρεσία της κυβέρνησης προς τη χώρα και τον εαυτό της είναι ότι έκαψε το καλύτερο χαρτί που είχε στη διάθεσή της: Την ελπίδα, την εμπιστοσύνη για ένα καλύτερο αύριο. Η κυβέρνηση και πολλοί στην Ευρώπη κατηγορούν το Βερολίνο ότι καταπατάει το θεσμικό θεμέλιο της ΕΕ, τις εκλογές και τα δημοψηφίσματα. Ε! το ίδιο ακριβώς δεν έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ;Ο κόσμος, με την εμπιστοσύνη ότι η κυβέρνηση αγωνίζεται τον αγώνα τον καλό, απόδειξε ότι ήταν διατεθειμένος να κάνει υπομονή και θυσίες. Μετά το δημοψήφισμα και το Μνημόνιο η σχέση της κυβέρνησης με τον κόσμο έχει αλλοιωθεί, δεν είναι πια σχέση συναγωνιστών, άσχετα από το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα. Με το δημοψήφισμα/Μνημόνιο η κυβέρνηση έσπειρε ανέμους και θα θερίσει θύελλες.

Έκτακτη συνάντηση του ΝΑΤΟ και στο βάθος... Τουρκία Η συνάντηση των 28 ΥΠΕΞ των χωρών μελών της συμμαχίας γίνεται μετά από αίτηση της Άγκυρας


F16 fighter jetΕκτακτη συνάντηση των 28 κρατών μελών του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί εκτάκτως την Τρίτη έπειτα από αίτημα της Τουρκίας.Επί τάπητος θα βρεθεί κλιμάκωση της έντασης της Άγκυρας με τους Κούρδους αντάρτες και το Ισλαμικό Κράτος.Η Τουρκία «ζήτησε αυτή τη συνάντηση δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης μετά τις ειδεχθείς τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών και προκειμένου να ενημερώσει τους Συμμάχους της για τα μέτρα που θα λάβει» διευκρινίζεται στο δελτίο τύπου.«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς την Τουρκία» προστίθεται.Η Άγκυρα επικαλέστηκε το άρθρο 4 της Συνθήκης του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, που επιτρέπει σε ένα εκ των μελών του να ζητήσει τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων όταν εκτιμά «ότι μία απειλή υφίσταται σε βάρος της εδαφικής του ακεραιότητας, της πολιτικής του ανεξαρτησίας ή της ασφάλειάς του» σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ριψοκίνδυνη στρατηγική Ερντογάν στην Τουρκία Χτυπά τους Κούρδους για να κρατηθεί στην εξουσία στις ενδεχόμενες βουλευτικές εκλογές

http://ekurd.net/wp-content/uploads/2015/07/450x360xMembers-of-the-Turkish-air-force-at-Incirlik-Air-Base-Turkey-2013-Photo-courtesy-US-Air-Force.jpg.pagespeed.ic.yEz0xx5VPG.jpg
Για δρομολόγηση μιας άκρως επικίνδυνης στρατηγικής, η οποία έχει ως απώτερο στόχο την επανάκτηση του εδάφους που χάθηκε στην εσωτερική πολιτική σκηνή μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, προειδοποιούν οι τελευταίες τολμηρές φιλελεύθερες φωνές της Τουρκίας. Σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές, ο Πρόεδρος Ερντογάν χτυπά τους Κούρδους με αφορμή την εξάπλωση της κρίσης της Συρίας στο εσωτερικό της Τουρκίας και με απώτερο στόχο να κρατηθεί στην εξουσία στις ενδεχόμενες βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με τον Χασάν Τζεμάλ, οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία μόνο τυχαίες δεν μπορούν να θεωρηθούν. Έχοντας χάσει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, το Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) οδηγεί την Τουρκία στην ανεπίσημη κήρυξη στρατιωτικού νόμου και σε κατάσταση πολέμου για να κρατηθεί στην εξουσία.
 

Ταξίδι-αστραπή Νετανιάχου στην Κύπρο: Η προσοχή στραμμένη στην ενέργεια

Ταξίδι-αστραπή Νετανιάχου στην Κύπρο: Η προσοχή στραμμένη στην ενέργειαΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Το θέμα της Ενέργειας, της ασφάλειας και της εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μεσανατολικό, θα βρίσκονται στην ατζέντα των αυριανών συνομιλιών, που θα έχει ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη Λευκωσία. Η επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, που θα είναι μονοήμερη( μερικές ώρες), συνδέεται με εξελίξεις σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν και τις δυο χώρες.

Πονοκέφαλος για τη Μέρκελ το ελληνικό χρέος

Ανγκελα Μέρκελ

Να και μια εξέλιξη που μπορεί να χαρακτηριστεί ευνοϊκή για την Ελλάδα. Το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έχει προκαλέσει έντονη διαμάχη μεταξύ του ΔΝΤ και της Ανγκελα Μέρκελ, με την καγκελάριο να βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Αποτέλεσμα της εν λόγω διαμάχης είναι και η καθυστέρηση της άφιξης του κουαρτέτου των θεσμών στην Ελλάδα για διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές…Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε χθες ότι το κουαρτέτο των εκπροσώπων των εταίρων και δανειστών θα έρθει εντός των προσεχών ημερών στην Αθήνα. Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όμως, αποδίδουν την καθυστέρηση της άφιξης του κουαρτέτου στο ελληνικό έδαφος στη διαφορά απόψεων που υφίσταται και παίρνει όλο και μεγαλύτερη διάσταση ανάμεσα στο ΔΝΤ και το Βερολίνο γύρω από τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί σχετικά με το ελληνικό χρέος.

Οι φλόγες του μίσους στοιχειώνουν τη Γερμανία

Διαδηλώσεις ακροδεξιών κατά μεταναστών στη Δρέσδη (Ιούλιος 2015)


Νεκρός αστυνομικός σε συγκρούσεις στην Πόλη

επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη
Κατά τη διάρκεια των βίαιων συμπλοκών στη συνοικία Γκαζί, ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του, καθώς τραυματίστηκε σοβαρά από σφαίρες και εξέπνευσε στη συνέχεια, στο νοσοκομείο.
Οι τουρκικές αρχές έκαναν χρήση δακρυγόνων, αντλιών νερού υπό πίεση και πλαστικών σφαιρών με στόχο να διαλύσουν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στη συνοικία Γκαζί, στο βόρειο τμήμα της πόλης, προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του θύματος, που ανήκε στη μειονότητα των Αλεβιτών. Εκατοντάδες διαδηλωτές απάντησαν εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ και πέτρες, ενώ έστησαν οδοφράγματα στη μέση των δρόμων.

Οι αντάρτες του PKK αντιδρούν και επιτίθενται… Ακόμα ένα λάθος του Λευκού Οίκου

Οι αντάρτες του PKK αντιδρούν και επιτίθενται… Ακόμα ένα λάθος του Λευκού Οίκου
Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που εξερράγη χθες το βράδυ κατά τη διέλευση στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής στην κουρδική επαρχία του Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, και προκάλεσε τον θάνατο δύο τούρκων στρατιωτών και τον τραυματισμό τεσσάρων.
Η επίθεση αυτή σημειώθηκε την ώρα που η τουρκική πολεμική αεροπορία διεξήγαγε σειρά επιδρομών εναντίον στρατοπέδων των ανταρτών του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνείου της επαρχίας, το παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στη συνοικία Λίτσε κατά την άφιξη αυτοκινητοπομπής της χωροφυλακής, η οποία είχε λάβει κλήση για φωτιά σε αυτοκίνητο σε μια διασταύρωση.-Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ντιγιάρμπακιρ, Τουρκία

Ο Κονδύλης εξηγεί “το φαύλο παιγνίδι” της ελληνικής “δανεικής ευημερίας”

Ο Κονδύλης εξηγεί “το φαύλο παιγνίδι” της ελληνικής “δανεικής ευημερίας”Του ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ
Εκεί που πίστευα πως το ζήτημα της ελληνικής κρίσης έχει, ενημερωτικά και επιστημονικά εξαντληθεί, άλλαξα γνώμη, ξαναδιαβάζοντας τον Παναγιώτη Κονδύλη (1943-1998) τον μεγαλύτερο ´Ελληνα πολιτικό φιλόσοφο και στοχαστή του 20ου αιώνα και από τους κορυφαίους της Ευρώπης, που γράφει στην παράδοση των Θουκυδίδη, Μακιαβέλι, Μαξ Βέμπερ και Ρειμόντ Αρόν. Ο Κονδύλης έφυγε αναπάντεχα στα 55.Ως δείγμα γραφής της επιστημοσύνης του Π.Κ., ο οποίος αναλύει, ερμηνεύει αλλά και  προβλέπει, και εκεί φαίνεται και η αξία του, σας παρουσιάζω ένα μικρό απόσπασμα από το “Επίμετρο στην Ελληνική Έκδοση: Προϋποθέσεις, παράμετροι και ψευδαισθήσεις της ελληνικής εθνικής πολιτικής” που συνόδευσε την ελληνική έκδοση του βιβλίου του “Πλανητική πολιτική μετά τον Ψυχρό Πόλεμο” (1992) το οποίο, όπως όλα τα κορυφαία του έργα, γράφθηκε στα Γερμανικά και μεταφράστηκε από τον ίδιο.
Από το απόσπασμα που ακολουθεί (Εκδόσεις Ποντίκι 2013),  η μόνη αλλαγή που έκανα στο κείμενο του Παναγιώτη Κονδύλη, είναι από το πολυτονικό στο μονοτονικό.