07 Μαΐου 2013

Τα πάνω κάτω στην αγορά φυσικού αερίου

Τα πάνω κάτω στην αγορά φυσικού αερίου Μιχαήλ Σερόφ, Kommersant
Στρατηγικής σημασίας είναι η συμμαχία της Gazprom, με τη γερμανική, Wintershall, για τη διοχέτευση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Παράλληλα, εξαγοράζονται μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες διανομής, ενώ υπερπηδώνται κάποια εμπόδια που θέτουν οι Βρυξέλλες. Η αγορά όμως αλλάζει, εξαιτίας του αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου.

Kινέζοι: οι νέοι αποικιοκράτες της Αφρικής;

Η Κίνα αναπτύσσει την οικονομική ανάπτυξή της στην Αφρική ήδη επί πολλά χρόνια. Εξασφαλίζοντας χρηματικούς πόρους στη Μαύρη Ήπειρο η ΛΔ Κίνας όχι μόνο αποκτά πρόσβαση στους πόρους της, αλλά επεκτείνει εκεί και την πολιτική της επιρροή.Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Κίνας και Αφρικής αυξήθηκε από περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια το 2000 στα 200 δισ. ευρώ το 2012. Το σύνολο των άμεσων επενδύσεων της Κίνας στην Αφρική το περασμένο έτος ανήλθαν σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια και ο αριθμός των κινεζικών εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στην ήπειρο, έχει φτάσει τις δύο χιλιάδες. Την ίδια στιγμή το Πεκίνο παρέχει με μεγάλη προθυμία στις αφρικανικές χώρες δάνεια με ευνοϊκούς όρους. Την κατάσταση αυτή σχολιάζει ο επικεφαλής του Κέντρου Ρωσο-Κινεζικών Μελετών του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας (Λομονόσωφ) Γεβγκένι Ζάιτσεφ:

Απάντηση Αναστασιάδη στο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ για την ΑΟΖ

Αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας η αξιοποίηση καθ’ οιονδήποτε τρόπο των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της Κύπρου, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, απαντώντας στις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ. “Δηλώσεις που επιχειρούν να μεταθέσουν χρονικά την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ ενισχύουν την τουρκική αδιαλλαξία και ουδόλως υποβοηθούν τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού”, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ μίλησε για “παράλογη κατάσταση”, όσον αφορά στις σχέσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ, εξαιτίας εντάσεων μεταξύ της Τουρκίας, χώρας μέλους της Συμμαχίας, και της Κύπρου, μέλους της ΕΕ. Ως αποτέλεσμα, η Βοσνία, όπως είπε, είναι το μόνο θέμα που μπορεί να τεθεί στις επίσημες συνομιλίες των δυο οργανισμών. “Εάν δε βρούμε μια λύση στο Κυπριακό θα συνεχίσουμε να έχουμε αυτό το παράλογο πρόβλημα”, τόνισε.

Τέλος εποχής. Αρχή μιας νέας;

Τέλος εποχής. Αρχή μιας νέας;  Η οικονομική «φούσκα» των προηγούμενων ετών και η δανεική ευμάρεια είχαν μια αμφίδρομη σχέση με την κατασκευή και την αναπαραγωγή ενός συγκεκριμένου φανταστικού τρόπου ζωής. Οι εφημερίδες, το πλήθος των περιοδικών και οι αναρίθμητες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές κατασκεύαζαν και αναπαρήγαν την εικόνα ενός κόσμου, όπου η ζωή ήταν μια χαρούμενη διαδρομή από τα πανάκριβα και εκλεκτά εστιατόρια στα απίστευτης χλιδής ξενοδοχεία με κάποια ενδιάμεση στάση στα μοδάτα μπαρ και κλαμπ και πάντα ενδεδυμένη με φιρμάτα πολυτελή ρούχα.

Συντηρητικοποίηση της κοινωνίας

Συντηρητικοποίηση της κοινωνίας Για περισσότερα από τρία χρόνια η οικονομική κρίση έχει απωθήσει σε δεύτερο πλάνο μια σειρά από ζητήματα προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Η πρωτοφανής ανεργία, η κατάρρευση των θεσμών κοινωνικής προστασίας και η όξυνση των φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού περιθωριοποιούν άλλα κρίσιμα διακυβεύματα της οργανωμένης κοινωνικής συμβίωσης.Υπό συνθήκες αποσύνθεσης όλων των βεβαιοτήτων, των υλικών όρων διαβίωσης και των προϋποθέσεων κοινωνικής αναπαραγωγής, πεδία όπως η περιβαλλοντική προστασία, τα δικαιώματα ποικίλων μειονοτήτων και η αποκατάσταση της ισότητας των φύλων θεωρούνται πολυτέλεια. Και όμως, η εγκατάλειψη των διεκδικήσεων στα επίμαχα αυτά ζητήματα έχει μείζονες επιπτώσεις σε όλες τις κοινωνίες που πλήττονται από την κρίση, αφού οδηγεί στην αργόσυρτη αλλά βαθιά συντηρητικοποίηση και στην απώλεια μη ανακτήσιμων κοινωνικών αγαθών.

Συριακή κρίση: Ολοι φοβούνται την επόμενη μέρα

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQL7kEriTG0mnCE7EsPlZX9ENlVXfWkVJS2UAjVLu2vNAgJhh-F
Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος
kapopoulos@pegasus.gr


Το αδιέξοδο είναι πλήρες στην Συρία καθώς η μεν παράταση της εσωτερικής σύγκρουσης οδηγεί σε μη ελεγχόμενη περιφερειακή αποσταθεροποίηση, αλλά ταυτόχρονα μια εξωτερική παρέμβαση-επέμβαση θα μπορούσε να διογκώσει το πρόβλημα, να το καταστήσει μια συνολική αποδόμηση όλων των περιφερειακών σταθερών.Όσοι επενδύουν στην πτώση του Ασσαντ έχουν κίνητρα που δεν σχετίζονται με την επόμενη μέρα στην Συρία, αλλά με ευρύτερες περιφερειακές στοχεύσεις;

Τρία χρόνια μνημόνιο: Πώς η «ευλογία» αποδείχθηκε εφιάλτης

Σε άρθρο του ο Σταύρος Λυγερός αναφέρει πως το Μνημόνιο έχει ταξικό πρόσημο .Πάνω σε αυτή την βάση χωρίζει την Ελληνική Κοινωνία σε μνημονιακούς και μή αναφέροντας χαρακτηριστικά πως όσοι προειδοποιούσαν για την επερχόμενη καταστροφή λόγω μνημονίου δικαιώθηκαν απο τις εξελίξεις.Αναφέρει πως ο ισχυρισμός της τρόικας-, που αναμασάει με φανατισμό εξαρτημένου μεταπράτη η εγχώρια παράταξη του μνημονίου-, είναι ότι η συνταγή είναι σωστή, αλλά δεν εφαρμόσθηκε σωστά.Αποδέχεται πως το μνημόνιο προβλέπει αλλαγές που έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια και πως  η ελληνική κρίση δεν είναι μια τυπική κρίση χρέους. Στην πραγματικότητα, κατέρρευσε  ένα μοντέλο πλασματικής ανάπτυξης..Σε αυτή την φράση κλειδί ο Κος Λυγερός δεν δίνει την δέουσα βαρύτητα.Γιατί αν πραγματικά αναλυθεί σωστά και με τρόπο επαρκή τότε θα διαφανεί και το μέγεθος και η διάσταση και η πολυπλοκότητα της Ελληνικής Κρίσης.

Οι πιο αλλοτριωμένοι επιχειρηματίες!

Photo: Scott "Mazhude" Michaud @flickr
Τάκης Μίχας H Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρηματιών που θα μετέφεραν τις οικονομικες τους δραστηριότητες σε μια άλλη χώρα με χαμηλότερη φορολογία επιχειρήσεων! Αυτό είναι το αποτέλεσμα της παγκόσμιας έρευνας της εταιρείας Grant Thornton, που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Η έρευνα περιέλαβε 3.450 επιχειρήσεις από 44 χώρες.Αυτό το οποίο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό με τα ευρήματα της έρευνας, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι Ελληνες επιχειρηματίες που είναι διατεθειμένοι να μεταφερθούν σε χώρες χαμηλότερης φορολογίας, σε σχέση με επιχειρηματίες χωρών (όπως π.χ. η Γερμανία) όπου ο φόρος των επιχειρήσεων είναι μεγαλύτερος από τον Ελληνικό. Από την άλλη πλευρά, όπως δείχνει η έρευνα, το επίπεδο της φορολογίας στις επιχειρήσεις -με εξαίρεση την Ελλάδα- δεν παίζει τον καθοριστικό ρόλο στις επιλογές μιας επιχείρησης στο πού θα εγκατασταθεί. Αλλοι παράγοντες -π.χ. πολιτική σταθερότητα, υποδομές, ασφάλεια, έλλειψη διαφθορας, κρατική γραφειοκρατία κ.λπ.- παίζουν, ίσως, πιο σημαντικό ρόλο.

Αναζητώντας συνομιλητές στα Σκόπια

Αναζητώντας συνομιλητές στα Σκόπια
Αθανασόπουλος ΆγγελοςΠαρά τη συνεχιζόμενη αδιάλλακτη στάση του Νίκολα Γκρούεφσκι, η Αθήνα αναζητεί διαύλους συνεννόησης στα Σκόπια σε μία προσπάθεια να διευκολυνθεί η άρση του αδιεξόδου στο θέμα της ονομασίας. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να τοποθετηθεί η συνάντηση του κ. Δ. Αβραμόπουλου την Τετάρτη 8 Μαϊου με τον αντιπρόεδρο της σκοπιανής κυβέρνησης Φατμίρ Μπεσίμι.Ο κ. Μπεσίμι, ο οποίος προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI που συμμετέχει στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι, θεωρείται από τα μετριοπαθή πολιτικά στελέχη στην πΓΔΜ. Με τον κ. Αβραμόπουλο είχε συναντηθεί και στο παρελθόν, όταν ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών βρισκόταν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας επί κυβερνήσεως του κ. Λ. Παπαδήμου και ήταν ομόλογος του κ. Μπεσίμι. Σήμερα, ο αλβανός πολιτικός έχει αναβαθμιστεί σε αντιπρόεδρο με αρμοδιότητα τα ευρωπαϊκά θέματα.

Στα δεσμά της Τρόικας. Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου


Iceland-protests-0016Μια σοβαρή έλλειψη πραγματικής πολιτικής βούλησης για αντίσταση στην Τρόικα και τις νεοφιλελεύθερες συνταγές της, καταγράφεται δυστυχώς στους κόλπους της ΕΕ και κυρίως στις κυβερνήσεις των χωρών του Ευρωπαϊκού νότου, όπου η κρίση καταστρέφει τα οικονομικά συστήματα και εξαθλιώνει τις κοινωνίες.

ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τα μετέωρα βήματα του Ολάντ

Η αντιπολίτευση στη Γαλλία έσπευσε να κεφαλαιοποιήσει την απογοήτευση των πολιτών για τον πρώτο χρόνο της θητείας Ολάντ. Σε αφίσες του δεξιού κόμματος UMP φαίνεται το πρόσωπο του σοσιαλιστή προέδρου μ Εναν χρόνο μετά την πανηγυρική εκλογή του ο Φρανσουά Ολάντ μετατράπηκε από «πρόεδρος της αλλαγής» σε πρόεδρο της απογοήτευσης.

Η αντιπολίτευση στη Γαλλία έσπευσε να κεφαλαιοποιήσει την απογοήτευση των πολιτών για τον πρώτο χρόνο της θητείας Ολάντ. Σε αφίσες του δεξιού κόμματος UMP φαίνεται το πρόσωπο του σοσιαλιστή προέδρου μέσα σε καταρρακτώδη βροχή με τη λεζάντα «Η αποτυχία»

Φίλος μεν Σάββας , φιλτάτη δε αλήθεια ή Γέρων ἀλώπηξ οὐχ ἁλίσκεται πάγη

http://3.bp.blogspot.com/_bGbOSl1F1dA/TGC1IlAyKjI/AAAAAAAAFGA/47Xs8q9ISLM/s400/imia.jpg
1) AlManar: Ένας πρώτος απολογισμός ζημιών και θυμάτων από την ισραηλινή επιδρομή στη Συρία. Κατερρίφθη ένα ισραηλινό αεροπλάνο
Blogger Ο/Η skal είπε...Κριστιάναπό όσα ηλεκτρονικά ΜΜΕ είδα, είμαστε το μοναδικό που έχει εκτενή αναφορά στα γεγονότα, με πηγές από τη Μέση Ανατολή.Αυτό οφείλεται στο ότι όχι μόνο έψαξες αλλά κάθησες πασχαλιάτικα και μετέφρασες τόσα κείμενα, για να μας ενημερώσεις.Σ' ευχαριστώ ως αναγνώστης και ως διαχειριστής του ιστολογίου.6 Μαΐου 2013 - 3:04 μ.μ.

Gregos Akritas είπε...http://www.aixmi.gr/index.php/to-israel-xtypa-ti-syria-erdogan-apedeixthi-kota/
Σεμνά και ταπεινά , διδαχή Ελληνικού ΠολιτισμούKαλό θα είναι ηγούμενος και μοναχοί να ξανακοιτάξετε τις δημοκρατικές σας ευαισθησίες6 Μαΐου 2013 - 7:07 μ.μ. 

Τρία χρόνια μνημόνιο: Πώς η «ευλογία» αποδείχθηκε εφιάλτης

Γράφει ο Σταύρος Λυγερός ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ μετά την υιοθέτηση του μνημονίου, η αξιολόγησή του δεν γίνεται με βάση εκτιμήσεις, όπως το 2010, αλλά με βάση τα γεγονότα. Και τα γεγονότα είναι πεισματάρικα για να υποταχθούν σε ιδεοληψίες και προπαγανδιστικά σχήματα. Εχει, άλλωστε, περάσει ανεπιστρεπτί ο καιρός που η παράταξη του μνημονίου και τα «παπαγαλάκια» της χλεύαζαν αλαζονικά όσους προειδοποιούσαν για την επερχόμενη καταστροφή.Το πρώτο γεγονός είναι ότι όλες οι επίσημες προβλέψεις της τρόικας και των ελληνικών κυβερνήσεων για την πορεία της οικονομίας διαψεύσθηκαν, και μάλιστα παταγωδώς. Η μείωση του ΑΕΠ αθροιστικά προσεγγίζει το 25%, καταστρέφοντας και υγιή παραγωγικό ιστό και προκαλώντας κοινωνικά ερείπια. Με άλλα λόγια, η συνταγή της μονοδιάστατης λιτότητας είναι όχι μόνο κοινωνικά επώδυνη αλλά και οικονομικά καταστροφική.

Αζερμπαϊτζάν: Η εμπορικότητα το τελικό κριτήριο για την επιλογή του αγωγού

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSmu554-WgcUIyj4f3A1mBuklUsVbWOVqq5ETKiQu3Yd5aZTI9j6w
Η επιλογή του αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη θα γίνει με αυστηρά εμπορικούς όρους, δήλωσε χθες ο Υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας της χώρας, Natik Aliyev, μετά από συνάντηση που είχε  στο Όσλο με το Νορβηγό Υπουργό Πετρελαίου και Ενέργειας, Ola Borten Moe.

Πως οι Πελάτες της Gazprom Εξασφάλισαν Εκπτώσεις στο Φυσικό Αέριο

http://m.ruvr.ru/data/2012/09/04/1285863342/235631.jpgΌταν η Βουλγαρία πίεσε το 2009 την Gazprom για μια έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου, η μεγαλύτερη παραγωγός του πλανήτη αρνήθηκε να κάνει πίσω. Το περασμένο φθινόπωρο όμως, ήταν η σειρά της να οπισθοχωρήσει και η Βουλγαρία εξασφάλισε έκπτωση 20% από τον γίγαντα του φυσικού αερίου.«Δεν μπορούν να μας εξαναγκάσουν όπως παλαιότερα και η αδυναμία τους στις διαπραγματεύσεις το φανέρωσε αυτό», τονίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, Συμεών Ντζανκώφ, ο οποίος συμμετείχε στις διμερείς επαφές. «Μας έδωσαν την αίσθηση ότι μας χρειάζονταν περισσότερο από ότι τους χρειαζόμασταν εμείς και το εκμεταλλευτήκαμε», συμπληρώνει.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΡΙΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΕΣ Το Κουρδιστάν αναπτύσσεται με 12% και μυρίζει πετρέλαιο

Η κυβέρνηση υποστηρίζει με 100 εκατ. δολ. τις μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται μεταξύ των χωρών του προγράμματος, αν και στη χώρα μας ζουν 20.000 Κούρδοι.Οργασμός οικοδομικών εργασιών στην πρωτεύουσα Ερμπίλ, τα αρχαία Αρβηλα ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ πολλά χρόνια από τότε που ο Μέγας Αλέξανδρος έφτασε στα Αρβηλα και έδωσε τη νικηφόρο μάχη στα Γαυγάμηλα. Σήμερα τα Αρβηλα (που κατοικούνται συνεχώς επί 6.000 χρόνια και η παλιά πόλη προστατεύεται από την UNESCO) έχουν γίνει Ερμπίλ και είναι η πρωτεύουσα του αυτονομημένου τμήματος του βόρειου Ιράκ, του Κουρδιστάν.

Η Αίγυπτος έχει χρεοκοπήσει; Πηγή:www.capital.gr

http://www.tradearabia.com/source/2013/04/12/egypt.jpgΤου Elliott Abrams

Το ότι η Αίγυπτος αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα δεν είναι μυστικό, αλλά η σοβαρότητα της κατάστασης υποτιμάται. Γνωρίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις του ΔΝΤ με την Αίγυπτο για ένα δάνειο 4,8 δισ. δολαρίων έχουν «τραβήξει» από μήνα σε μήνα, και ότι η ομάδα του ΔΝΤ που εστάλη για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, έφυγε από την Αίγυπτο χωρίς να το κάνει. Από την άλλη πλευρά, το Κατάρ και η Λιβύη συμφώνησαν την προηγούμενη εβδομάδα να αυξήσουν τη βοήθεια προς την Αίγυπτο κατά 5 δισ. δολάρια. Και επισήμως, η Αίγυπτος ισχυρίζεται ότι έχει περίπου 16 δισ. δολάρια σε αποθεματικά.Μια νέα ανάλυση από τον David Goldman αποκαλύπτει πόσο άσχημα είναι τα πράγματα, και προσδίδει αξιοπιστία σε αυτά που ακούω από καλά πληροφορημένες πηγές: τα αποθέματα της Αιγύπτου έχουν εξαφανιστεί (δεν υπάρχουν). Η χώρα είναι χρεοκοπημένη. Εδώ είναι η ανάλυση του Goldman (γράφοντας ως Spengler στους Asia Times) με τίτλο «Όταν η πείνα ήρθε στην Αίγυπτο»:

Η αμετάκλητη διεθνοποίηση του συριακού εμφυλίου

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQosXFZgQSUWCxLvyvu6rh6qV9Bn35HziKVu55Q-hvZlZbZqEqKLQ
Του Κώστα Ράπτη
Οι αλλεπάλληλες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου εναντίον εγκαταστάσεων του συριακού (κυβερνητικού) στρατού γεννούν περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντούν. Ωστόσο, αναδεικνύουν μετά βεβαιότητας (σε συνδυασμό με τις πληροφορίες ότι συριακές δυνάμεις έπληξαν εντός του ιορδανικού εδάφους κονβόι ανταρτών που επιχειρούσε να διασχίσει τα σύνορα) το ξεπέρασμα ενός κρίσιμου ορίου: την αμετάκλητη διεθνοποίηση της, μέχρι τώρα πρωτίστως εμφύλιας, σύρραξης στη Συρία. Το δυσοίωνο προηγούμενο της ισραηλινής εμπλοκής στον εμφύλιο του Λιβάνου (1975-1990) επανέρχεται ζωηρά στη μνήμη.

Σχέδιο ψηφίσματος στην αμερικανική Βουλή για άμεσο άνοιγμα της Σχολής της Χάλκης


Σχέδιο ψηφίσματος, που κατατέθηκε στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, ζητά να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, «άνευ όρων», μεταδίδει, από την Ουάσιγκτον, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΑΤΟΛΗ.Η Ἱερὰ Θεολογικὴ Σχολὴ τῆς Χάλκης πριν κλειστεί από τις τούρκικες αρχές το 1971 ήταν η κύρια θεολογική σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Οι εγκαταστάσεις της σχολής βρίσκονται στο νησί Χάλκη, ένα από τα Πριγκηπονήσια.
Το 1971 η σχολή έκλεισε εξαιτίας ενός τουρκικού νόμου που απαγόρευε τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το 1998 η επιτροπή ιδιοκτητών της σχολής διατάχθηκε να διαλυθεί, αλλά διεθνής κριτική έπεισε την Άγκυρα να ακυρώσει τη διαταγή.

Όπλα από την Τουρκία στο ψευδοκράτος

http://i.onbesyirmibes.org/image/2011/05/13/120269.jpg
Όπλα και πυρομαχικά αξίας 156000 ευρώ παραχώρησε η Τουρκία στο ψευδοκράτος μέσα στο 2012, το οποίο αποτελεί έναν από τους εξαγωγικούς προορισμούς της Άγκυρας σε στρατιωτικά προϊόντα.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Βιομηχανίας και Mηχανημάτων της Τουρκίας (ΜΚΕΚ), βασικού προμηθευτή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, η πρώτη χώρα στις εισαγωγές όπλων και πυρομαχικών από την Τουρκία είναι η Σαουδική Αραβία, με εισαγωγές αξίας σχεδόν 22 εκ. ευρώ.