20 Οκτωβρίου 2013

ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΜΑΓΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ


Toυ ΑΠ.ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Η θεμελιώδης αδυναμία όλων όσοι, στην ιστορική Αριστερά αλλά και εκτός αυτής, ασχολούνται με τα προβλήματα του τόπου είναι ότι ομιλούν πολύ για το «δέον γενέσθαι», για την ανάγκη ενός «λαϊκού ξεσηκωμού», αλλά ελάχιστα αναφέρουν για το γεγονός ότι το «λαϊκό Κίνημα» είναι κυριολεκτικά μαγική εικόνα. Μιλάμε γι' αυτό αλλά δεν το βλέπουμε. Όχι ότι δεν γίνονται απεργίες, διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες. Όλα αυτά συμβαίνουν, έστω κουτσά-στραβά, έστω χωρίς τη μαχητικότητα, την επιμονή και το πείσμα που οι περιστάσεις απαιτούν. Αλλά λαϊκό Κίνημα, με την κυριολεξία του όρου, δεν υπάρχει. Δεν είναι μακριά η εποχή που οι Ισπανοί διαδήλωναν υπό το σαρκαστικό σύνθημα «μην κάνετε θόρυβο και ξυπνήσουν οι Έλληνες». Μετά κοιμήθηκαν κι αυτοί. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό.

Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ


Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ*
Η καταθλιπτική συναίνεση Κεντροδεξιάς και Κεντροαριστεράς σε πολιτικές λιτότητας γιγαντώνει ρεύματα όπως το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, που τείνει να αναδειχθεί στη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της Γαλλίας.Στην Καλιφόρνια υπάρχει από το 1956 η λεγόμενη «Εταιρεία Επίπεδης Γης» («Flat Earth Society»). Τα μέλη της έχουν βαλθεί να αποδείξουν με «επιστημονικά» επιχειρήματα ότι η διαδεδομένη πεποίθηση που θέλει σφαιροειδή το γαλάζιο πλανήτη μας είναι μύθος, ένα προϊόν της πολιτιστικής βιομηχανίας του Χόλιγουντ, το οποίο εδραιώθηκε με τη συνενοχή αργυρώνητων επιστημόνων και αδίστακτων κυβερνήσεων. Η εν λόγω εταιρεία -η οποία περιέργως διέλαθε της προσοχής τηλεοπτικών πλασιέ «επιστημονικών» βιβλίων του κύρους ενός Δημοσθένη Λιακόπουλου ή ενός Αδωνι Γεωργιάδη- υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα ζούμε πάνω σ'έναν κυκλικό δίσκο, το κέντρο του οποίου αποτελεί το Βόρειο Πόλο και το παγωμένο τείχος, που ορθώνεται στην περίμετρο του, τον Νότιο.

Τι (δεν) μας δίδαξε ο «Μεγάλος Πόλεμος»…

http://www.aixmi.gr/wp-content/themes/aixmi2/timthumb.php?src=http://www.aixmi.gr/wp-content/uploads/2013/10/iStock_000004207017XSmall-e1382208633618.jpg&h=260&w=660&zc=1&q=100
Σε πρωινή εκπομπή του στο ραδιόφωνο (πάνε πολλά χρόνια τώρα), ο αμίμητος Γιάννης Καλαμίτσης είχε θέσει στους ακροατές του ένα κουίζ Ιστορίας: «Σε ποια μεγάλη μάχη οι φαντάροι πήγαν στο μέτωπο με… ταξί;» Κάποιοι βρήκαν αμέσως την απάντηση, αναγνωρίζοντας τη Μάχη του Μάρνη (Σεπτέμβριος 1914) όπου τα Παρισινά ταξί επιστρατεύτηκαν για να μεταφέρουν ενισχύσεις στον Γαλλικό στρατό. Το Παρίσι έτσι σώθηκε, και η Γερμανία έχασε τη μοναδική ευκαιρία που είχε να κερδίσει τον πόλεμο, και μάλιστα στην πρώτη του σημαντική μάχη! Ύστερα ήρθαν τα φονικά χαρακώματα…

Λεηλασία νοημάτων – πάλι η Μέρκελ φταίει;

Γιατί στη Γερμανία οι πολιτικοί τρέμουν τους ελεύθερους κυνηγούς του διαδικτύου που ανακαλύπτουν λογοκλοπές στις διδακτορικές τους διατριβές; Γιατί εκεί, μετά την αποκάλυψη ότι κάποιος έχει πιαστεί να κλέβει από ξένες πηγές ακόμη και πριν από τρεις δεκαετίες (!), αυτός χάνει την υπουργική ή όποια άλλη καρέκλα έχει;

Το επικίνδυνο δόγμα της «ξεχωριστής» Αμερικής

Σε μπούμεραγνκ για την παγκόσμια αξιοπιστία των ΗΠΑ κινδυνεύει να εξελιχθεί το επικίνδυνο δόγμα περί «ξεχωριστής» Αμερικής, μετά τις αποτυχημένες επεμβάσεις στο εξωτερικό και τις κραυγαλέες ανισότητες, την εγκληματικότητα και τους φυλετικούς διαχωρισμούς στο εσωτερικό της χώρας.
Του Μ. Κ. Βhadrakumar*Russia Beyond the Headlines

Μεγάλη συζήτηση έχει προκαλέσει στους κύκλους των διανοουμένων το απόσπασμα της πρόσφατης επιστολής-άρθρου του Βλαντιμίρ Πούτιν στην εφημερίδα New York Times, σχετικά με τη Συρία, όπου αναφερόταν στον ισχυρισμό του Μπαράκ Ομπάμα περί του «ξεχωριστού» αμερικανικού λαού. Συγκεκριμένα, ο Πούτιν έγραψε:

Αυτή είναι η αλήθεια για το “γκριζάρισμα” των Ιμίων

Imia-Simitis01-20october2013
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Η υπόθεση των Ιμίων και οι χειρισμοί που έπρεπε να γίνουν και ΔΕΝ έγιναν τον Ιανουάριο του 1996, επανήλθαν στην επικαιρότητα μετά τη σχετική αναφορά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Βασιλείου. Είπε ο κ. Σημίτης:
«Στην υπόθεση των Ιμίων το 1996, η επάνοδος στη ρύθμιση που ίσχυε από τότε που τα Δωδεκάνησα έγιναν ελληνικά αποτέλεσε για τους ίδιους κύκλους προδοσία. Η Ελλάδα κατ’ αυτούς θα έπρεπε να κηρύξει πόλεμο στην Τουρκία. Σήμερα η προσοχή τους στρέφεται στην άμεση κήρυξη της ΑΟΖ. Ετσι θα εξασφαλίσουμε μεταξύ άλλων, ισχυρίζονται, και τα πετρέλαια που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την κρίση».

Η καλή βία και η κεραμίδα -"Και ένα Σχόλιο"

http://www.dimokratianews.gr/sites/default/files/pictures/picture-1492.jpgΤην προηγούμενη εβδομάδα αναφερθήκαμε στους παράγοντες που «ρίχνουν νερό στον μύλο» της Χ.Α. και επικεντρωθήκαμε σε τρεις, στον μη εντοπισμό των υπευθύνων που οδήγησαν σκόπιμα την Ελλάδα στο καταστροφικό Μνημόνιο, στον χειρισμό της «λίστας Λαγκάρντ», που προστατεύει τους παρανόμους, και στο ζήτημα της επιχειρούμενης ακύρωσης της απόφασης αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, συμπεριλαμβάνοντας μόνο τους αρνητές της Γενοκτονίας των Εβραίων στο νομοσχέδιο που υποτίθεται θα καταπολεμά φαινόμενα ρατσισμού!

Χρειαζόμαστε την (τεράστια) δύναμη που έχει η ομογένεια

http://www.apodimos.gr/wp-content/uploads/2013/04/apodimos-ellinismos.jpg
Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος είχαν συναντήσεις κορυφής με τους επικεφαλής των ισχυρών αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επίσημων περιοδειών τους στις ΗΠΑ. Κινήσεις ουσίας σε μια διεθνοπολιτική σκακιέρα που εμφανίζει ολοένα και μεγαλύτερα στοιχεία συστημικής πολυπλοκότητας. Σε αυτήν τη συστημικά προκλητική εποχή η Ελλάδα χρειάζεται α) δομική εξωστρέφεια, β) ενίσχυση των υφιστάμενων συμμαχικών δεσμών, γ) τη δημιουργική αξιοποίηση των πηγών προβολής της ήπιας ισχύος και, βέβαια, δ) ενέργειες επούλωσης των πληγών που τα τελευταία χρόνια αποτυπώθηκαν στο κύρος και το γόητρό της.

Το σχέδιο της Τουρκίας για να ανακινήσει θέμα αυτονομίας της Θράκης



Νέο γύρο έντασης και εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά πυροδοτούν οι πρόσφατες ενέργειες της κυβέρνησης Ερντογάν η οποία, αρνούμενη να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, προσπαθεί να μετατοπίσει τώρα το πρόβλημα και να θέσει για ακόμα μια φορά θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, ζητώντας μάλιστα από την Ευρωπαϊκή Ενωση να... τραβήξει το αυτί της Ελλάδας. Μάλιστα σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Λεβέντ Γκιουμρουκτσού, υποστήριξε ότι «είναι τόσο σοβαρά τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, όπως το γεγονός ότι στερείται του δικαιώματος να καθορίζει η ίδια την εθνική της ταυτότητα και να εκλέγει η ίδια τους θρησκευτικούς ηγέτες της».

ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΓΚΡΕΜΟ Τea party... φαντασμάτων στη χρεοκοπία των ρεπουμπλικάνων

Μικροκομματικοί, εμπρηστικοί, διχαστικοί και πάνω απ' όλα... επικίνδυνοι, όχι μόνο για την αμερικανική, αλλά και για την παγκόσμια σταθερότητα. Οι «φονταμενταλιστές» του Tea Party έβαλαν στόχο να θυσιάσουν τη μεγαλύτερη οικονομία της υφηλίου στον βωμό των (μικρο)πολιτικών εμμονών τους, συμπαρασύροντας μάλιστα ολόκληρη τη ρεπουμπλικανική παράταξη προς την ίδια καταστροφική κατεύθυνση.

Η Σάρα Πέιλιν χαρακτήρισε όσους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνους τολμούν να υπερψηφίζουν μέτρα του Ομπάμα «κότες στην ψυχή».
Στην προσπάθειά τους να ξηλώσουν τη μεταρρύθμιση Ομπάμα στην Υγεία (μια μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε το 2010 και επικυρώθηκε από τον αμερικανικό λαό με την επανεκλογή Ομπάμα στην προεδρία το 2012), οι ακροδεξιοί του Ρεπουμπλικανικού κόμματος οδήγησαν τις ΗΠΑ μόλις ένα βήμα πριν από τον δημοσιονομικό γκρεμό.Μάλιστα είναι τέτοια η μανία τους απέναντι στον Ομπάμα, που δεν δίστασαν να επιστρατεύσουν στη μάχη ακόμη και ορισμένα εξόχως... λαϊκιστικά φαντάσματα του πρόσφατου παρελθόντος. «Κουτσοί, στραβοί», όλοι στο Tea Party, αρκεί να μισούν το κράτος πρόνοιας και τον Ομπάμα.Ξεχασμένες προσωπικότητες με περιορισμένο πολιτικό εκτόπισμα και ενισχυμένη ροπή στην ανοησία, όπως για παράδειγμα η Σάρα Πέιλιν, η γυναίκα που συνήθιζε να αυτοαποκαλείται «πιτ μπουλ με κραγιόν». Πάλαι ποτέ κυβερνήτης της Αλάσκα (2006-2009) και υποψήφια αντιπρόεδρος των ΗΠΑ (το 2008, στο πλευρό του Τζον ΜακΚέιν), η Πέιλιν επανήλθε εσχάτως στο πολιτικό προσκήνιο για να «πολεμήσει» στην εμπροσθοφυλακή του Tea Party. Επιτέθηκε σφόδρα στους Δημοκρατικούς και τάχθηκε αναφανδόν κατά της αύξησης του ορίου του χρέους. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να απειλήσει τον Ομπάμα με «καθαίρεση».

ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ Ο «σουλτάνος» διχάζει την Τουρκία και το κόμμα του

Εναλλακτικές επιλογές και «εφεδρείες», ώστε να διατηρήσει την κυριαρχία του και στο νέο σκηνικό που θα διαμορφωθεί στην Τουρκία μετά τις προεδρικές εκλογές του καλοκαιριού, κατασκευάζει το κυβερνών ισλαμικό κόμμα ΑΚΡ, καθώς ο πανίσχυρος σήμερα Ταγίπ Ερντογάν διχάζει την τουρκική κοινωνία, ενοχλεί τα δυτικόστροφα στελέχη του κόμματός του και προκαλεί πραγματική ανησυχία στους συμμάχους (όσους απέμειναν) της Τουρκίας.
Η σκληρή πολιτική που ακολούθησε ο Τ. Ερντογάν απέναντι στους διαδηλωτές ανησύχησε ακόμη και τους κομματικούς συντρόφους του.

Η σκληρή πολιτική που ακολούθησε ο Τ. Ερντογάν απέναντι στους διαδηλωτές ανησύχησε ακόμη και τους κομματικούς συντρόφους του.

Η ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ «ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ» ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΟΚΕΝΤΡΙΚΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ Κράτος: ο κινητήρας του επεκτατικού καπιταλισμού

Η ιδέα ότι η ανάδυση των υπερεθνικών ελίτ έχει οδηγήσει στην εξάλειψη του εθνοκράτους είναι εκρηκτικά απλοϊκή και απόλυτα λανθασμένη
Ενα από τα πιο περίπλοκα θέματα στις σύγχρονες κοινωνικές επιστήμες αφορά τη σχέση και τη δυναμική μεταξύ του κράτους και της παγκόσμιας οικονομίας.
Πάντα χρειάζεται ο ηγέτης ενός κράτους, ή ακόμη και μιας υπερδύναμης, για τη... μαζική παραγωγή τοστ! (φωτ. AFP)
Πάντα χρειάζεται ο ηγέτης ενός κράτους, ή ακόμη και μιας υπερδύναμης, για τη... μαζική παραγωγή τοστ! (φωτ. AFP)

Σκαραμαγκάς: το ιστορικό ενός μαρασμού

Ο νέος βασικός ιδιοκτήτης, η αγωγή του ΟΣΕ, η αναδρομική καταβολή αποδοχών, η επιστροφή των κρατικών εγγυήσεων και ο περιορισμός στις παραγγελίες από την Κομισιόν
Την υπερασπιστική του γραμμή επιχείρησε να χτίσει ο Ευ. Βενιζέλος αναφερόμενος στους χειρισμούς του στην υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και της προμήθειας των υποβρυχίων όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Αμυνας, μετά την επίκαιρη ερώτηση του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή. Θεωρώντας ότι ο Δ. Αβραμόπουλος δεν υπερασπίστηκε το έργο του, κατέθεσε προχθές στη Βουλή πολυσέλιδα ενημερωτικά σημειώματα, που προηγουμένως είχε αποστείλει στον υπουργό Αμυνας, ως συνημμένα επιστολής μία ημέρα πριν από τη συζήτηση στη Βουλή.

Οι «ωδίνες του τοκετού»

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20131020/low/assets_LARGE_t_420_54262635.JPG
Κάθε προσπάθεια να γεννηθεί το νέο, το καινούργιο στην κοινωνία, στην οικονομία, στην πολιτική κ.α. συνοδεύεται από τις «ωδίνες του τοκετού». Είναι απαραίτητο πριν πεθάνει το παλιό, να γεννηθεί το καινούργιο. Το καινούργιο, αργά ή γρήγορα, θα πάρει τη θέση του παλιού, το οποίο έχει υποστεί φθορά και δεν μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής.

Μικρασιατική Καταστροφή και νέα οικονομία

"Τα ελλαδικά κυρίαρχα στρώματα θα εγκατασταθούν σε δικές τους αποκλειστικές συνοικίες, όπως στο Κολωνάκι, το Ψυχικό, την Κηφισιά, τη Φιλοθέη, το κέντρο του Πειραιά κ.α. Αντίθετα οι προσφυγικές συνοικίες, υποβαθμισμένες πολεοδομικά αλλά και από πλευράς υποδομών, θα αποτελέσουν ενιαία συμπλέγματα με τις βιομηχανικές ζώνες ΛΙΛΑ ΛΕΟΝΤΙΔΟΥ"

Οταν το Βαθύ Κράτος της Δεξιάς έριχνε τον Καραμανλή

http://www.sansimera.gr/media/photos/main/Pavlos-Konstantinos-Karamanlis.jpg*ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕΡΤΖΟΥ
Η σύγκρουση του Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή με τα Ανάκτορα και με το Βαθύ Κράτος της Δεξιάς κορυφώνεται τον Σεπτέμβριο 1962 και καταλήγει σε δημόσια πλέον ρήξη τον Ιούνιο 1963. Το Στέμμα απορρίπτει όλες τις εισηγήσεις του Μακεδόνος Πρωθυπουργού να εκσυγχρονισθεί, ώστε να διασωθεί, και τον εξωθεί εκτός πολιτικής. Πύρρειος νίκη. Ενδεκα χρόνια αργότερα ο Καραμανλής επιστρέφει ως Παράκλητος του Εθνους και ο Λαός καταργεί την Μοναρχία. Είναι, όμως, συναρπαστικά και προ παντός διδακτικά όσα επεισόδια μεσολάβησαν σε διάστημα οκτώ μόλις μηνών.

Θέση Η τουρκοποίηση ε/κ περιουσιών

http://www.aktifhaber.com/images/other/5.20110201081856.jpg
Ένα μέγιστο έγκλημα συντελείται υπό τα όμματα της Κυβέρνησης και της κομματικής ηγεσίας, και ουδείς συγκινείται ή αντιδρά. Πρόκειται για τη μεθοδευμένη τουρκοποίηση των περιουσιών Ελλήνων στα κατεχόμενα, για τα οποία οι στήλες αυτές έχουν κατ’ επανάληψιν επισύρει την προσοχή μιας αδιάφορης Κυβέρνησης και μιας αποχαυνωμένης κομματικής ηγεσίας. Στοιχεία που δημοσίευσε χθες ο «Φιλελεύθερος» επιβεβαιώνουν τα τουρκικά σχέδια και μεθοδεύσεις για σταδιακή, σχεδιασμένη τουρκοποίηση όσων ελληνικών περιουσιών απέμειναν στα κατεχόμενα εδάφη μας.

Ένα κράτος καρικατούρα…

Του Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη

  • Τι ετοιμάζει η ηγεσία για την Κύπρο και τον πολύπαθο λαό της;
  • Έντονη φημολογία θέλει το κυπριακό πρόβλημα να επιλύεται πριν καν αρχίσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης, η οποία θεωρείται πως βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο
  • Ο ΦΟΒΟΣ που υπάρχει είναι πως ακολουθούμε τις υποδείξεις του διεθνούς παράγοντα στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, όπου η λύση συνδέεται με την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού

Η δολοφονία του Σουν Τζου

Του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη

  • Πολιτικά συστημικά σύνδρομα και δημοκρατικά ελλείμματα
  • Γιατί παλινδρομεί το τραπεζικό σύστημα, η σύγκρουση Προεδρικού και Διοικητή, η εμβάθυνση της ΕΕ και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
  • Η ΕΕ ζητά αναγνώριση του ενιαίου κράτους της ΚΔ και εμείς τη διχοτόμησή του σε δυο συνιστώντα κράτη

Ο βολικός μύθος της διαπραγμάτευσης

Μετά τη συμφωνία για τη διακοπή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, ακόμη ένα σημείο σύγκλισης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης διακρίνεται στον ορίζοντα, το οποίο όμως κάθε άλλο παρά ελπιδοφόρο είναι. Μετά την αντιπολίτευση, τώρα και η κυβέρνηση ανακαλύπτει την «πολιτική διαπραγμάτευση» και ορισμένοι από τους γνωστούς σμπίρους στον αυλόγυρο της εξουσίας έσπευσαν να δώσουν τη δική τους ερμηνεία σε μια διαδικασία, η οποία όχι απλώς δεν ξέρουμε εάν και πότε θα εκτυλιχτεί αλλά ούτε καν έχουμε υποψία για το τι μορφή θα μπορούσε να πάρει.

Το έγκλημα των Νεότουρκων κατά της ανθρωπότητας

Χρήστος Ιακώβου
Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών
Προσφάτως η έγκυρη Εταιρεία Μεσανατολικών Σπουδών (MESA) των ΗΠΑ απέδωσε τον τίτλο του βιβλίου της χρονιάς στο έργο του Τούρκου καθηγητή στο πανεπιστήμιο Κλαρκ της Μασσαχουσέτης, Τανέρ Ακσάμ, «The Young Turks Crime against Humanity: The Armenian Genocide and Ethnic Cleansing in the Ottoman Empire» (Princenton University Press, 2012).
Ανακοινώνοντας το σκεπτικό της επιβράβευσης του βιβλίου, η Εταιρεία Μεσανατολικών Σπουδών δήλωσε ότι «πρόκειται για την πιο ισχυρή θέση της ιστοριογραφίας που υπήρξε μέχρι σήμερα σχετικά με την Αρμενική Γενοκτονία και συνεπώς αποτελεί ένα έργο με μεγάλη επιρροή.»Με τον Τανέρ Ακσάμ είχαμε ασχοληθεί και παλαιότερα με αφορμή την έκδοση στα ελληνικά του βιβλίου του «Μία Επαίσχυντη Πράξη» (Εκδόσεις Παπαζήση, 2007).

18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ) ΕΑΜ και Παπανδρέου στην ελεύθερη Αθήνα

Ακριβώς τη μέρα που απελευθερωνόταν η Αθήνα (12 Οκτ. 1944) και ο λαός ξεχυνόταν στους δρόμους, η ελληνική κυβέρνηση εθνικής ενότητας αναχώρησε από την ιταλική κωμόπολη Κάβα ντέι Τιρένι για να επιστρέψει στην Ελλάδα. Εφτασε στον Τάραντα, όπου παρέμεινε μέχρι την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, οπότε και επιβιβάστηκε στο καναδικό πλοίο «Πρίγκηψ Δαβίδ», που με συνοδεία βρετανικών πολεμικών έφτασε στον Πόρο, στις 17 Οκτωβρίου.
Ο Γεώργιος Παπανδρέου με τον Βρετανό στρατηγό Ρόλαντ Σκόμπι στην Ακρόπολη
Ο Γεώργιος Παπανδρέου με τον Βρετανό στρατηγό Ρόλαντ Σκόμπι στην Ακρόπολη