13 Σεπτεμβρίου 2014

Αποψη: Το Ηνωμένο Βασίλειο ως μικρογραφία της Ευρωπαϊκής Ενωσης

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ*

Η Ρωσία ρίχνει λάδι στη φωτιά στον Νότιο Καύκασο

Η Ρωσία ρίχνει λάδι στη φωτιά στον Νότιο Καύκασο
Η Ουκρανία δεν είναι το μοναδικό σημείο του πλανήτη όπου Ρωσία και Δύση αντιπαρατίθενται. Από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, το 1991, η Μόσχα έχει επανειλημμένως υποστηρίξει αποσχιστικά κινήματα σε κράτη με τα οποία συνορεύει προκειμένου να αναγκάσει τις κυβερνήσεις αυτών των κρατών να αποδεχθούν τις εντολές της. Αλλη μια τέτοια προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη στον Νότιο Καύκασο.Τις τελευταίες εβδομάδες η Μόσχα ρίχνει λάδι στη φωτιά της χρόνιας διαμάχης ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, παίζοντας ωστόσο τον ρόλο του ειρηνοποιού και στις δύο. Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 40 αρμένιοι και αζέροι στρατιώτες σε μεθοριακά επεισόδια λίγο πριν από διμερή συνάντηση την οποία προκάλεσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τα αγκάθια στο χαρτοφυλάκιο του Αβραμόπουλου

Στο χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης και εσωτερικών υποθέσεων το οποίο αναλαμβάνει η Ελλάδα, η συλλογικότητα είναι το ζητούμενο προς τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν αυξημένες μεταναστευτικές ροές.
Τα αγκάθια στο χαρτοφυλάκιο του Αβραμόπουλου
Της Αλεξίας Τασούλη
“Au coin du feu” είναι μια έκφραση που χρησιμοποίησε πολύ ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Zαν Κλωντ Γιούνκερ μιλώντας στους επιτρόπους. Η φράση σημαίνει στα γαλλικά «κοντά στο τζάκι» και που οι διπλωμάτες την ερμηνεύουν, «να κουβεντιάσουμε όλοι μαζί σε πνεύμα συλλογικότητας και αλληλεξάρτησης τα σημαντικά προβλήματα που μας απασχολούν, ώστε ενωμένοι να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα». Ο Γιούνκερ δίνοντας το στίγμα του για τη νέα δομή της επιτροπής είπε οτι δεν θα υπάρχουν επίτροποι πρώτης και δεύτερης κατηγορίας αλλά θα υπάρχει ενας συλλογικός τρόπος εργασίας.

Λαμπρά μυαλά σε μια «σκοτεινή» χώρα

Οι Ελληνες πάσχουν από μια πολύ μεγάλη... ασθένεια. Αγνοούν ή δεν θυμούνται σημαντικά αποφθέγματα αρχαίων φιλοσόφων, τα οποία αν η χώρα αυτή εφάρμοζε θα ήταν σίγουρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση.Ενα από αυτά τα σπουδαία αποφθέγματα είχε πει για την Παιδεία ο Αριστοτέλης, ο οποίος ανέφερε: «Η παιδεία και η ηθική είναι σχεδόν τα μόνα πράγματα που δημιουργούν τον καλό άνθρωπο. Αυτές φτιάχνουν και τον καλό πολιτικό και τον καλό βασιλιά».
Σε πιο απλά... νεοελληνικά, η επένδυση στην Παιδεία και η ηθική, η οποία όπως γνωρίζουμε είναι η αισθητική του μέλλοντος, αποτελούν τις βάσεις για ένα καλό και ισχυρό κράτος που θα μπορεί να αντιμετωπίσει κοινωνικές ή αξιακές κρίσεις.Δυστυχώς στην Ελλάδα, ειδικά στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, επενδύθηκαν δισεκατομμύρια σε πολλούς άλλους κλάδους, αλλά όχι στην «καρδιά» της χώρας. Με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.

Αντιφατική η Στάση του Ισραήλ Όσον Αφορά τις Εξαγωγές Φυσικού Αερίου


http://www.mediterraneansailing.info/East%20Med%20map%20OPAL.jpg
του Χάρη Αποσπόρη -Μείωση μεγέθους κειμένουΑύξηση μεγέθους κειμένουΜέγεθος κειμένου Μοιραστείτε το: Αντικρουόμενα μηνύματα φαίνεται πως στέλνει σε Ελλάδα και Κύπρο το Ισραήλ, αν κρίνουμε από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, ο οποίος μίλησε υπέρ του αγωγού East Med που έχει στόχο να μεταφέρει το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη μέσω της χώρας μας. Ο Λίμπερμαν τόνισε ότι αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος μεταφοράς του ισραηλινού αερίου στις διεθνείς αγορές, καθώς η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει απομακρυνθεί πλέον από το ενδεχόμενο κατασκευής ενός σταθμού LNG στο δικό της έδαφος και παράλληλα οι σχέσεις με την Τουρκία έχουν πάρει την κατιούσα, οπότε αποκλείεται κατασκευή αγωγού προς τα εκεί.

ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΤΑ «ΓΕΡΑΚΙΑ» ΤΩΝ ΗΠΑ «Απομονώνουν» τη Ρωσία, εγκλωβίζουν την Ευρώπη

Ο Τζον Κέρι βρέθηκε αυτή την εβδομάδα σε ειδική αποστολή στη Μέση Ανατολή, αναθέτοντας στους Άραβες συμμάχους των ΗΠΑ να ξεκινήσουν τον πόλεμο κατά των "τζιχαντιστών" (που κάποτε ενίσχυαν...)
Ο Τζον Κέρι βρέθηκε αυτή την εβδομάδα σε ειδική αποστολή στη Μέση Ανατολή, αναθέτοντας στους Άραβες συμμάχους των ΗΠΑ να ξεκινήσουν τον πόλεμο κατά των  τζιχαντιστών  (που κάποτε ενίσχυαν...) Του Γιώργου Παυλόπουλου
Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η άρνηση αρκετών ευρωπαϊκών χωρών-μελών να εξοπλιστεί η Ουκρανία και, κυρίως, να ανοίξει το κεφάλαιο ένταξής της στη Συμμαχία, δεν απέτρεψε τους Αμερικανούς και τους υποστηρικτές τους από το να επιβάλουν ένα ψυχροπολεμικό κλίμα απέναντι στη Ρωσία.
Αυτή την εβδομάδα, επίσης, η αντίσταση την οποία προέβαλαν ορισμένοι από τους «28» -όπως Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Αυστρία και Ιταλία- στην κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Ρωσία, δεν κατάφερε τίποτε άλλο παρά να καθυστερήσει για μερικές μέρες την εφαρμογή των νέων κυρώσεων. Έτσι, χθες, μετά από δύο τουλάχιστον αναβολές και αλλεπάλληλες συνεδριάσεις των μονίμων αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες, τα μέτρα δημοσιεύτηκαν στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. και είναι πλέον εν ισχύ -σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίηση ανάλογου «πακέτου» στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

ΕΡΕΥΝΑ ALPHA BANK Ετσι δημιουργήθηκε η «φούσκα» στην κτηματαγορά - Μέσα σε 10 χρόνια κτίστηκαν 900.000 νέα σπίτια - Ποιες οι προβλέψεις για τις τιμές

Ετσι δημιουργήθηκε η «φούσκα» στην κτηματαγορά - Μέσα σε 10 χρόνια κτίστηκαν 900.000 νέα σπίτια - Ποιες οι προβλέψεις για τις τιμές
Εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των κατοικιών τη δεκαετία 2001-2011 δείχνουν τα στοιχεία του ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάστηκε η Alpha Bank. Σύμφωνα με τη μελέτη της τράπεζας, μέσα σε 10 χρόνια η Ελλάδα απέκτησε σχεδόν 900 χιλιάδες περισσότερες κατοικίες (895,7 χιλιάδες συγκεκριμένα) ως αποτέλεσμα της εκρηκτικής αύξησης της ζήτησης για νέα σπίτια.
Συνολικά η Ελλάδα το 2011 διέθετε 6,37 εκατ. κατοικίες από 5,48 εκατ. το 2001 και από 4,64 εκατ. το 1991 και 3,97 εκατ. το 1981. Αυτό σημαίνει ότι στη 10ετία του 2000 χτίστηκαν 896 χιλ. νέες κανονικές κατοικίες, έναντι 833 χιλ. νέων κατοικιών που είχαν χτιστεί στη 10ετία του 1990 και 674 χιλ. κατοικιών που είχαν χτιστεί στη 10ετία του 1980. Ετσι, από το 1980 και μετά κτίστηκαν σχεδόν 2,3 εκατομμύρια νέα σπίτια!

Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΝΕΙ 1,5 ΕΚΑΤ. ΛΙΡΕΣ! Ολα τα έργα του Σέξπιρ θα μεταφραστούν στα κινέζικα

Το αστρονομικό ποσό των 1,5 εκατομμυρίων λιρών προσφέρει η βρετανική κυβέρνηση στο Royal Shakespeare Company προκειμένου να μεταφραστούν τα έργα του κορυφαίου θεατρικού συγγραφέα Ουίλιαμ Σέξπιρ στα κινέζικα.
Ολα τα έργα του Σέξπιρ θα μεταφραστούν στα κινέζικα Οπως αναφέρει η Telegraph, βρετανικό υπουργείο Πολιτισμού θα δώσει επιπλέον 300.000 λίρες στο RSC για περιοδεία σε όλη την Κίνα με την ελπίδα να ενισχύσει τον τουρισμό και τους «πολιτισμικούς δεσμούς».
Τα χρήματα αυτά θα επιτρέψουν στο RSC να μεταφράσει όλα τα έργα του Σέξπιρ στην μανδαρινική γλώσσα, ευελπιστώντας να κερδίσει ένα νέο ακροατήριο.Τα μεταφρασμένα κείμενα θα επιτρέψουν εν συνεχεία στις θεατρικές επιχειρήσεις της Κίνας να «ανεβάζουν» τις δικές τους εκδοχές παραστάσεων για το εγχώριο κοινό.Το σχέδιο αυτό ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Πολιτσμού Σάτζιντ Τζέιβιντ με στόχο να βελτιωθούν οι οικονομικές διασυνδέσεις με την Κίνα και να ενθαρρύνουν τους τουρίστες να επισκεφθούν την πατρίδα του Σέξπιρ.

Ακήρυχτος πόλεμος κατά των ΜΚΟ στην Ουγγαρία

div id="item-photo-description"> O Oρμπάν και η κυβέρνησή του έχουν κηρύξει πόλεμο στις ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό.
O Oρμπάν και η κυβέρνησή του έχουν κηρύξει πόλεμο στις ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό.
ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, «πουτινοποιεί» τη χώρα του, καταγγέλλει σε χθεσινό δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, αναφερόμενο στον ακήρυχτο πόλεμο της κυβέρνησης κατά των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Κατά τη γνώμη του Ορμπάν είναι «πληρωμένοι πολιτικοί ακτιβιστές» και «πράκτορες ξένων υπηρεσιών». Ακολουθούν «ξένα συμφέροντα, που στρέφονται κατά του έθνους» και δωροδοκούνται με εκατομμύρια από διεθνείς οικονομικούς παράγοντες, απεργαζόμενοι «την καταστροφή του εγχώριου πληθυσμού».

Είναι χαρακτηρισμοί που θα μπορούσαν κάλλιστα να ανήκουν στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά με παρόμοια επιχειρήματα νομιμοποιεί και ο Ορμπάν την εκστρατεία του κατά των ΜΚΟ που υποστηρίζονται οικονομικά από το εξωτερικό.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ INTERMARIUM ΚΑΙ Η ΧΩΡΑ - «ΚΛΕΙΔΙ» Η ΤΟΥΡΚΙΑ Πώς η Αγκυρα παίζει σε όλα τα ταμπλό σε Ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή

Πώς η Αγκυρα παίζει σε όλα τα ταμπλό σε Ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή Γράφει ο Κάσσανδρος, ειδικός συνεργάτης
www.kassandros.gr
Oι μεγάλες ανακατατάξεις στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων, τόσο στην Aνατολική Eυρώπη όσο και στη Mέση Aνατολή, πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνουν υπόψη τους την Tουρκία, χωρίς την οποία η εφαρμογή οποιασδήποτε πολιτικής γίνεται δύσκολη αν όχι αδύνατη.Tο απώτερο σχέδιο της Δύσης είναι να περικυκλώσει τη Pωσία με μια αλυσίδα κρατών που θα αρχίζει από την Φινλανδία και τις Bαλτικές Xώρες στην Eυρώπη και θα προχωρεί μέσω Γεωργίας και Kαυκάσου στην Aσία. Aυτή είναι η περίφημη στρατηγική του Intermarium, της ξηράς μεταξύ των δύο θαλασσών, της Bαλτικής και του Eυξείνου Πόντου, η οποία θα επεκτείνεται και μέχρι την Kασπία, πάντα με σκοπό κυκλώσεως της Pωσίας.

Τουρκία: Στο σφυρί ελληνικό χωριό - φάντασμα


H Τουρκία  βγάζει στο σφυρί ελληνικό χωριό-φάντασμα
Στο σφυρί βγάζει η Τουρκία  ελληνικό χωριό-«φάντασμα». Πρόκειται για το Λεβίσι ( Καγιάκιοϊ στα τουρκικά)   στα παράλια της Μικράς Ασίας απέναντι από τη Ρόδο, το οποίο θα βγει σε δημοπρασία από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της γειτονικής χώρας.Η Τουρκία αναζητά επενδυτή που θα ενδιαφερθεί να αναστηλώσει το χωριό και να το εκμεταλλευτεί τουριστικά, αναφέρει το «Βήμα». Το Λεβίσι αποτελείται από εκατοντάδες ερειπωμένες κατοικίες ενώ  σήμερα οι τουρίστες που επισκέπτονται το γειτονικό παραθαλάσσιο θέρετρο  της Μάκρης (Φετιγέ)  το χρησιμοποιούν σαν…  πάρκινγκ.

Διελεύσεις τζιχαντιστών από την Ελλάδα

Ατομα που σχετίζονται με τη δράση των τζιχαντιστών στη Μέση Ανατολή διήλθαν το προηγούμενο διάστημα από τα ελληνικά σύνορα. Σε κινητοποίηση η ΕΥΠ και οι ξένες μυστικές υπηρεσίες.
Διελεύσεις τζιχαντιστών από την Ελλάδα -Σε κινητοποίηση ΕΥΠ και ξένες υπηρεσίεςΤης Χριστίνας Κοραή
Σαράντα άτομα που θεωρούνται ύποπτα ότι μπορεί να είναι μαχητές της τζιχάντ και βρίσκονται υπό τη στενή παρακολούθηση των μυστικών περιοχών πολλών χωρών, πέρασαν «τράνζιτ» από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και διήλθαν τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Real.gr. Ανάμεσα τους ήταν 2-3 έμποροι όπλων για τους οποίους υπάρχουν υπόνοιες ή ενδείξεις ότι δεν είναι τζιχαντιστές αλλά προμηθεύουν τα ένοπλα τμήματα της οργάνωσης και άλλα δύο άτομα που ερευνώνται για απαγωγές που έχουν στόχο τη χρηματοδότηση της.

Ενοχλημένη η Τουρκία με τον Γιούνκερ


Ενοχλημένη η Τουρκία με τον Γιούνκερ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Σφόδρα έχει ενοχληθεί η τουρκική πλευρά με την απόφαση του νέου Προέδρου της Κομισιόν να μεταφερθεί η Ομάδα Δράσης για την τουρκοκυπριακή κοινότητα στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. από τη Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης που ανήκε ως τώρα.Όπως πληροφορούμαστε, υπήρξαν παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες προς τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ χθες εκδόθηκε από το λεγόμενο υπουργείο Εξωτερικών του ψευδοκράτους μακροσκελής ανακοίνωση. Σημειώνεται πως η δημιουργία και λειτουργία της Ομάδας Δράσης στη Διεύθυνση Διεύρυνσης έγινε αμέσως μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και ήταν προδήλως ένα τιμωρητικό μέτρο κατά της Λευκωσίας για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.