13 Σεπτεμβρίου 2014

Ακήρυχτος πόλεμος κατά των ΜΚΟ στην Ουγγαρία

div id="item-photo-description"> O Oρμπάν και η κυβέρνησή του έχουν κηρύξει πόλεμο στις ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό.
O Oρμπάν και η κυβέρνησή του έχουν κηρύξει πόλεμο στις ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό.
ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, «πουτινοποιεί» τη χώρα του, καταγγέλλει σε χθεσινό δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, αναφερόμενο στον ακήρυχτο πόλεμο της κυβέρνησης κατά των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Κατά τη γνώμη του Ορμπάν είναι «πληρωμένοι πολιτικοί ακτιβιστές» και «πράκτορες ξένων υπηρεσιών». Ακολουθούν «ξένα συμφέροντα, που στρέφονται κατά του έθνους» και δωροδοκούνται με εκατομμύρια από διεθνείς οικονομικούς παράγοντες, απεργαζόμενοι «την καταστροφή του εγχώριου πληθυσμού».

Είναι χαρακτηρισμοί που θα μπορούσαν κάλλιστα να ανήκουν στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά με παρόμοια επιχειρήματα νομιμοποιεί και ο Ορμπάν την εκστρατεία του κατά των ΜΚΟ που υποστηρίζονται οικονομικά από το εξωτερικό.


Ο ισχυρός προσωπάρχης του Ούγγρου πρωθυπουργού, Γιάνος Λαζάρ, συνέταξε τον Μάιο μαύρη λίστα με τις «προβληματικές οργανώσεις πολιτών», στην οποία περιλαμβάνονται η Διεθνής Διαφάνεια, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων TASZ, η ελεύθερη θεατρική ομάδα «Κύκλος με την κιμωλία», το πρακτορείο ειδήσεων των Ρομά, καθώς και πολλές ενώσεις ομοφυλοφίλων.

Το πρόβλημα είναι πως η εκστρατεία δεν περιορίζεται σε χαρακτηρισμούς και απειλές. Στις αρχές της εβδομάδας η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία της οργάνωσης DemNet και του ιδρύματος Ökotars στη Βουδαπέστη και κατέσχεσε έγγραφα και ηλεκτρονικό εξοπλισμό.Το Ökotars, που υποστηρίζεται από τη νορβηγική κυβέρνηση, δίνει υποτροφίες για συγκεκριμένα πρότζεκτ Ούγγρων ακτιβιστών, οι οποίοι συνήθως είναι επικριτές του Ορμπάν.

«Είναι μία πολιτικά υποκινούμενη ενέργεια, αφού καμία κατηγορία εναντίον μας δεν έχει επιβεβαιωθεί», σχολιάζει η Βερόνικα Μόρα, επικεφαλής του Ökotars. «Οι ΜΚΟ είναι από τις ελάχιστες δυνάμεις που έχουν απομείνει στην Ουγγαρία να υπερασπίζονται τη δημοκρατία», αναφέρει η διευθύντρια της TASZ, Στεφανία Καπροντσάι, χαρακτηρίζοντας την αστυνομική επιχείρηση ένα νέο ναδίρ στις επιδόσεις της κυβέρνησης στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε πρόσφατη ομιλία του ο Ορμπάν ανέφερε ότι το δυτικό μοντέλο της φιλελεύθερης δημοκρατίας πνέει τα λοίσθια και παρουσίασε τη Ρωσία, την Κίνα, τη Σιγκαπούρη και την Τουρκία ως νέα πρότυπα της Βουδαπέστης.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ