03 Νοεμβρίου 2013

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΕΙΠΕ «ΟΧΙ» ΣΤΟΥΣ ΧΙΤΛΕΡ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ Η προσχώρηση Μεταξά στο αγγλοσαξονικό στρατόπεδο

Οι Βρετανοί επίσημοι συμφωνούσαν με την επιβολή ενός δικτατορικού καθεστώτος, αρκεί να μην αντιστρατευόταν το εθνικό τους συμφέρον, τουλάχιστον όπως το αντιλαμβάνονταν οι ηγετικοί κύκλοι της Αγγλίας
Στο χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο Παγκοσμίων Πολέμων η Μεγάλη Βρετανία παρέμενε μια μεγάλη δύναμη, με αποικίες και επιρροή σε διάφορες ηπείρους. Αλλά είχε αρχίσει να αισθάνεται έντονη απειλή από την άνοδο του Μουσολίνι στην Ιταλία και του Χίτλερ στη Γερμανία, που με την ιμπεριαλιστική τους πολιτική αμφισβητούσαν την κυριαρχία της.
Οταν ξεσπά ο ελληνοϊταλικός πόλεμος και οι μάχες συνεχίζονται, ο Μεταξάς χάνει την εκτίμησή του προς τους ομοϊδεάτες του, Χίτλερ και Μουσολίνι Ομως δεν ήταν ο μόνος κίνδυνος. Η δημιουργία της ΕΣΣΔ το 1917 ήταν επίσης ένα αγκάθι που με τα κατά τόπους Κομμουνιστικά Κόμματα την αμφισβητούσαν έντονα και στόχευαν την Αγγλία ως μια αποικιοκρατική και ιμπεριαλιστική δύναμη.Η Αγγλία και οι σύμμαχοί της (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) είχαν ήδη αποτύχει να ανατρέψουν ένοπλα το σοβιετικό καθεστώς.Ομως η άνοδος του φασισμού και του ναζισμού στην Ευρώπη έκαναν να εμφανίζεται ένας γκρίζος διεθνής ορίζοντας, ιδιαίτερα μετά την ιταλική εισβολή στα αιθιοπικά αφρικανικά εδάφη τον Οκτώβρη του 1935.

Ελλάδα - Ρωσία: μεταξύ μύθων, προσδοκιών και πραγματικότητας

http://www.skai.gr/files/temp//FC53CF8975E5EC25DA509542B29D1757.jpg
Οι ελληνορωσικές σχέσεις, παρά τις ψευδαισθήσεις συγκεκριμένων κύκλων, ουδέποτε υπήρξαν στρατηγικές. Ακόμη και την περίοδο του παρατεταμένου μήνα του μέλιτος (2004-2007), η Αθήνα παρακολουθούσε τις πρωτοβουλίες της Μόσχας (ειδικότερα στον ενεργειακό τομέα) χωρίς να αναπτύσσει δικές της θέσεις στη βάση των εθνικών μας συμφερόντων.Συνεπεία των σπασμωδικών κινήσεων των κυβερνήσεων Καραμανλή βρεθήκαμε στην εξής παράδοξη κατάσταση: από τη μία, η Μόσχα να θεωρεί (κακώς, όπως αποδείχθηκε λίγο αργότερα) ότι στο πρόσωπο της Αθήνας είχε βρει το ΝΑΤΟϊκό/ευρωπαϊκό εταίρο που θα μπορούσε να αποτελέσει το Δούρειο Ιππο της, σπάζοντας ταμπού δεκαετιών, και από την άλλη, η Ουάσιγκτον (χάρη και στη μανιχαϊστική αντίληψη της κυβέρνησης Μπους) να μας έχει βάλει στο στόχαστρο, θεωρώντας μας σχεδόν αμελητέα ποσότητα για να αμφισβητήσουμε την αμερικανική πρωτοκαθεδρία, και δη σε μια ιστορική συγκυρία υποχώρησης της υπερδύναμης.

ΣΥΡΙΑ Ασαντ και ισλαμιστές παίρνουν θέση για την τελική μάχη

Πώς κινούνται στο παρασκήνιο ΗΠΑ, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία και Ιράν για να επωφεληθούν
Το υπουργείο Παιδείας της Συρίας ζήτησε από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αλ-Καλαμούν που διαμένουν και σπουδάζουν εκεί να μαζέψουν όλα τα πράγματά τους και να εγκαταλείψουν το πανεπιστήμιο το αργότερο ώς την Τετάρτη.
Ο αρχηγός του «Στρατού του Ισλάμ» Ζαχράν Αλούς (δίπλα στο δέντρο) μαζί με αξιωματικούς και μαχητές σε χαρακώματα στην πόλη Ντούμα
Ο αρχηγός του «Στρατού του Ισλάμ» Ζαχράν Αλούς (δίπλα στο δέντρο) μαζί με αξιωματικούς και μαχητές σε χαρακώματα στην πόλη Ντούμα 


Οι μαχητές του «Στρατού του Ισλάμ», που ήδη βρίσκονται σε πολλά σημεία και χωριά μέσα στα υψίστης στρατηγικής σημασίας για το καθεστώς Ασαντ βουνά Αλ-Καλαμούν, φτιάχνουν χαρακώματα, σκάβουν χαντάκια και τούνελ και παγιδεύουν με εκρηκτικά-νάρκες κτήρια και δρόμους.Την οροσειρά Αλ-Καλαμούν το καθεστώς Ασαντ την έχει μετατρέψει σε «στρατιωτική πολιτεία», στην οποία έχτισε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, με τη βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν, πάνω από 40 στρατιωτικές βάσεις, ραντάρ, κέντρα τηλεπικοινωνιών και ασυρμάτων και υποκλοπής συνδιαλέξεων και μηνυμάτων, υπόγειες αποθήκες όπλων και οχημάτων και πυραύλων, δεξαμενές καυσίμων, στρατόπεδα εκπαίδευσης ειδικών δυνάμεων, πεδία στρατιωτικών ασκήσεων, αεροδρόμια, βάσεις εκτόξευσης πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς...

Το Ιράκ ανησυχεί για τα σχέδια των Κούρδων για ενεργειακά έργα μεταφοράς πετρελαίου

http://www.ekurd.net/mismas/articles/misc2013/11/turkey4819.jpg
Η Τουρκία γνωρίζει τις ανησυχίες του Ιράκ σχετικά με τα ενεργειακά έργα στο ιρακινό Κουρδιστάν και θα τις λάβει υπόψη δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, μετά την ανακοίνωση της ημι - αυτόνομης περιοχής ότι στοχεύει στην κατασκευή ενός δεύτερου αγωγού μεταφοράς πετρελαίου προς την Τουρκία.Ο αγωγός που θα παρέχει μια ακόμη ενεργειακή διαδρομή προς τις δυτικές αγορές, εάν και εφόσον κατασκευαστεί, μπορεί να ενθαρρύνει τη βόρεια περιφερειακή κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν ( KRG ) να επιδιώξει μεγαλύτερη ανεξαρτησία από την επίσημη Βαγδάτη, με την οποία είναι σε διαρκή διαμάχη για τις συμβάσεις παραγωγής πετρελαίου και την κατανομή των εσόδων .

Ο κήπος του προφήτη με τα δολάρια

ΤΟΥΡΚΙΑ Η κοσμική Πόλη κοιτά στον καθρέφτη και βλέπει το γιγαντωμένο υπό τον Ερντογάν ισλαμικό είδωλό της και όλα αυτά τα καταγράφει ένας Ελληνας δημοσιογράφος, αυτόπτης μάρτυρας στα εγκαίνια της σιδηροδρομικής ζεύξης του Μαρμαρά
Του Θωμά Σίδερη
 Πάνω από την προβλήτα του Αϊριλίκ Τσεσμεσί, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, κυματίζουν τρεις γιγάντιες φωτογραφίες-σεντόνια: στα δεξιά είναι ο Ταγίπ Ερντογάν, στη μέση ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ και αριστερά ο Κεμάλ Ατατούρκ. Η σημειολογία σε όλο το μεγαλείο της. «Ο,τι απέμεινε από το κεμαλικό κοσμικό κράτος είναι οι φωτογραφίες του Κεμάλ στα δημόσια κτίρια» θα μου πει ο Σαφάκ, ένας νεαρός Τούρκος επιχειρηματίας με οικονομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κεντ.

Πού πάει η Τουρκία; Του Θεοδωρου Κουλουμπη*

http://asset.tovima.gr/vimawebstatic//06A124156343EBBF1111F8013C9CC3C0.jpg
Υστερα από δέκα χρόνια συνεχούς παραμονής στην εξουσία, ο Ταγίπ Ερντογάν (και το κόμμα του) εμφανίζει τα πρώτα σημάδια φθοράς και κόπωσης. Η Τουρκία, όλα αυτά τα χρόνια, υπό την αναμφισβήτητα χαρισματική προσωπικότητα του Τούρκου πρωθυπουργού, αναπτύχθηκε οικονομικά και σταθεροποιήθηκε πολιτικά. Η τουρκική περίπτωση χαρακτηρίστηκε διεθνώς ως ένα «πολιτικό και οικονομικό θαύμα», και η Τουρκία τοποθετήθηκε στην ομάδα των είκοσι οικονομικά ισχυρών του πλανήτη. Ταυτοχρόνως, θεωρήθηκε η πρώτη ισλαμική χώρα που κατάφερε να συμφιλιώσει τη θρησκευτική της παράδοση με τα χαρακτηριστικά ενός δυτικού τύπου δημοκρατικού πολιτεύματος

ΔΙΩΞΗ ΜΕ ΟΣΜΗ ΣΚΕΥΩΡΙΑΣ Κατασκοπικό «Αρλεκιν» με στόχο τον Μιχάλη Καρχιμάκη

Κατασκοπικό «Αρλεκιν» με στόχο τον Μιχάλη Καρχιμάκη  Με μια πρωτοφανή υπέρβαση νομική και νοηματική επιχειρείται να εμπλακεί ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης σε υποθέσεις παραβίασης του απορρήτου των μυστικών της Πολιτείας και μάλιστα στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας για τις «συνενωμένες υποθέσεις» των υποκλοπών και του... σχεδίου (σ.σ. σεναρίου) δολοφονίας του Κ. Καραμανλή.Ο Μ. Καρχιμάκης, με δήλωσή του την Παρασκευή, χαρακτήρισε εντελώς αβάσιμα όσα γράφονται εις βάρος του προειδοποιώντας ότι η «σκευωρία θα καταρρεύσει». O ίδιος καλείται να απολογηθεί για ηθική αυτουργία στην κακουργηματική πράξη της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, από τον 3ο τακτικό ανακριτή Δημήτρη Φούκα, που χειρίζεται την υπόθεση των υποκλοπών και του σχεδίου δολοφονίας κατά του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.
Η αποτύπωση του τρόπου με τον οποίο μεθοδεύτηκε η εμπλοκή του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ αφήνει πολλά ερωτηματικά, καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για εσκεμμένη και στοχευμένη προσπάθεια συγκεκριμένης προέλευσης, στην οποία φαίνεται να εμπλέκεται και συνδικαλιστής της ΕΥΠ που έχει τεθεί σε αργία και έχουν ασκηθεί εναντίον του διώξεις για κακουργηματικές πράξεις και για κατασκοπεία.

Οι Κούρδοι της Συρίας Σπάνε το Εμπάργκο της Τουρκίας και του Νοτίου Κουρδιστάν


http://kurdpress.com/En/Images/News/Larg_Pic/4-8-1392/IMAGE635183873783649571.jpg
Mε την κατάληψη της πόλης Αl-Yaroubia απο τις Μονάδες "Λαϊκής Επιτροπής Άμυνα"- YPG ( το ένοπλο τμήμα του Κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) της Συρίας) συνέπεια των  συγκρούσεων με τους τζιχαντιστές της Αλ Νόσρα  άνοιξε ένα σημείο διέλευσης ζωτικό για το Παρακλάδι του ΠΚΚ στην Συρία με το Ιράκ απο το οποίο μπορεί να ανεφοδιάζεται με όπλα και προμήθειες για τους μαχητές του .Με τον τρόπο αυτό έσπασαν τον αποκλεισμό τους απ οτην Τουρκία και το Νότιο Κουρδιστάν. Δεν είναι  παράδοξο λοιπόν ότι συνεχίζεται η σφοδρή αντιπαλότητα μεταξύ Κουρδικής Περιφερειακής Διοίκησης του Νοτίου Κουρδιστάν και του Προέδρου του PYD Σαλίχ Μουσλίμ.

Ενεργειακές σχέσεις Ευρώπης - Ρωσίας: Από τον προβληματισμό στο ρεαλισμό

http://m.ruvr.ru/2012/12/28/1283034647/map-southstream.jpgΤου Κωνσταντίνου Φίλη



Με αφορμή την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, θα επιχειρήσουμε μία ψύχραιμη αποτίμηση των ενεργειακών δεσμών Ευρώπης-Ρωσίας. Το θέμα παραμένει στην επικαιρότητα για περίπου μία δεκαετία, συνάμα, όμως, η ελλειμματική και πολλές φορές κατευθυνόμενη γνώση προκαλεί έντονο προβληματισμό στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μεταξύ των οποίων και στην Αθήνα.Ορισμένοι κύκλοι εντός και εκτός Ε.Ε. εγείρουν συχνά, με διάφορες αφορμές, το ζήτημα της διαφοροποίησης, χάριν της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας. Επιζητούν, λοιπόν, νέες πηγές τροφοδοσίας και νέους δρόμους με κοινό παρανομαστή την απεξάρτηση από τη Ρωσία.

Το αιγυπτιακό αγκάθι για την ΑΟΖ


AOZ-XARTHS01-03NOVEMBER2013
Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
Σε δύσκολο πάζλ που απαιτεί τουλάχιστον την σαφή πολιτική βούληση για συνεννόηση εκ μέρους του Καϊρου ,εξελίσσεται η προσπάθεια που ξεκίνησε και πάλι με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών.Σημαντικό και κρίσιμο πρόβλημα είναι η «τεχνική» όπως ισχυρίστηκαν οι Αιγύπτιοι, υπερκάλυψη τμήματος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το «Οικόπεδο 12» που έχει  χαράξει η Αίγυπτος στο βορειοδυτικό τμήμα της ΑΟΖ της, ένα «τεχνικό σφάλμα» που μέχρι στιγμής όμως αρνείται να επανορθώσει, προκαλώντας έτσι ερωτηματικά  για τις πραγματικές προθέσεις της.

Οι Ρώσοι αναδεικνύουν τους δεσμούς με την Ελλάδα/ Του Σταυρου Τζιμα

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSL2AI1UijeK-sos_LW8--AD3RkSa3M-kfDMGAprYCcvsrVKJjeSw
Παραμονές της 28ης Οκτωβρίου του 2012 κατέπλευσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το αποβατικό πλοίο του ρωσικού πολεμικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας «Νοβοτσρκάσκι» μεταφέροντας 600 πεζοναύτες.Μία ημέρα πριν το πλοίο πιάσει στον Θερμαϊκό, ο Ρώσος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Αλεξέι Ποπόφ επισκέφθηκε τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρο Καράογλου στον οποίο διατύπωσε το αίτημα να συμμετάσχει στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την εθνική επέτειο, παρουσία του κ. Κ. Παπούλια, άγημα του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και μάλιστα με τη δική του μπάντα. Ο υπουργός, μάλλον αιφνιδιασμένος, παρέπεμψε τον Ρώσο διπλωμάτη στην Περιφέρεια, που είχε και την ευθύνη για τις εορταστικές εκδηλώσεις. Εκεί, κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο Αμυνας, του εξήγησαν πως η συγκυρία δεν ευνοούσε μια τέτοια πρωτοβουλία.

Aναζητείται αλλοδαπός για υποκλοπές Των Ιωαννας Μανδρου, Τασου Τελλογλου

Επενδυτική εταιρεία-φάντασμα παρακολουθούσε τον ΚαραμανλήΕξελίξεις με απρόβλεπτες προς το παρόν διαστάσεις προσλαμβάνει η ανάκριση που διενεργείται για δύο υποθέσεις που αφορούν τις υποκλοπές οι οποίες καταγγέλθηκαν δημόσια το 2005, αλλά και τις καταγγελίες που διερευνώνται για σχεδιαζόμενη απόπειρα κατά του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.Ο ανακριτής που χειρίζεται την κοινή έρευνα των δύο αυτών υποθέσεων –οι σχετικές δικογραφίες έχουν από καιρό συνενωθεί, καθώς κρίθηκε από τις δικαστικές αρχές ότι έχουν κοινά σημεία διερεύνησης– έχει στα χέρια του καταθέσεις από πρώην υπαλλήλους και στελέχη της ΕΥΠ, αλλά και άλλους που δίδουν χρήσιμες πληροφορίες, οι οποίες ερευνώνται προκειμένου οι ελληνικές δικαστικές αρχές να καταλήξουν στο αν έγιναν και από ποιους υποκλοπές σε βάρος τότε κυβερνητικών στελεχών και επιχειρηματιών. Επίσης αναζητείται από τις δικαστικές αρχές αλλοδαπός που εκινείτο για χρόνια στη χώρα μας και φέρεται να διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στο δίκτυο των υποκλοπών.

ΤΟ Ελλειμμα του Ελληνικού Κράτους -Τουρκικά εμπόδια στην Aegean

 Nα τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.Ουδείς Έλληνας έχει ανάγκη από το τεκμήριο της Ελληνικότητας.Κατά συνέπεια διαχωριστικές γραμμές  από όπου και αν ορθώνονται δεν ευσταθούν. Κανείς δεν δύναται να υποστηρίξει επίσης ότι διαθέτει το τεκμήριο της αυθεντικής  αλάθητης στρατηγικής. Πράξεις παραλείψεις,λανθασμένες επιλογές είναι σύνηθες φαινόμενο σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής ζωής
https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQCKHg60BgO7H_0t2UAl8gJx507lQqpN6Z1hYWGTpp5B0UnQemN0gΗ Ιστορική μνήμη δυστυχώς είναι σκληρή . Αν λοιπόν ο Κος Μπουτάρης αποτελεί λάτρη του Κεμάλ Ατατούρκ , τι θα μπορούσε να πει ο καθείς για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά, την Βασιλομήτωρ Φρειδερίκη ,τον Παπάγο, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Κώστα Καραμανλή, τον Γιώργο Παπανδρέου, την  Κα Μπακογιάνη. την Κα Πετραλιά, τον Κο. Σημίτη, τον Κο Μίκη Θεοδωράκη,τον Κο Μητσοτάκη, την Κα Μάργκαρετ Παπανδρέου; Μήπως επιθυμεί κάποιος να ανατρέξω στο ιστορικό της  Διακήρυξης της 25ης Νοεμβρίου 1986, με την οποία ιδρύθηκε στην Αθήνα η πρώτη Επιτροπή Ελληνο-Τουρκικής Φιλίας;  Στο ίδιο μήκος κύματος ο Κος Μπουτάρης ο οποίος δυστυχώς  αδυνατεί όπως και παρα πολλοί να αντιληφθούν τα αυτονόητα.

Από ήπειρο σε ήπειρο εντός τεσσάρων λεπτών

Στις 29 Οκτωβρίου 1923 ο Mustafa Kemal (μετέπειτα Atatürk) ανακήρυξε την Τουρκική Δημοκρατία. Ενενήντα χρόνια μετά η κυβέρνηση του Tayyip Erdogan τιμά την εθνική εορτή υλοποιώντας το όραμα ενός... Σουλτάνου: την υπόγεια ζεύξη του Βοσπόρου την οποία πρώτος εμπνεύσθηκε πριν από 153 χρόνια ο Abdülmecid A΄, απευθυνόμενος για το λόγο αυτό σε Γάλλους μηχανικούς.Αν όμως η βασιλεία του Abdülmecid (1839-1861) ταυτίσθηκε με την μεταρρύθμιση (Tanzimat) της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την συμπερίληψή της στον κύκλο των Ευρωπαϊκών Μεγάλων Δυνάμεων (με την συμμετοχή της το 1856 στη Διάσκεψη των Παρισίων, την επαύριο του Κριμαϊκού Πολέμου), η σημερινή επέτειος βρίσκει την προεδρευόμενη Τουρκία να πραγματοποιεί μιαν αποφασιστική στροφή προς την Ασία. Το μαρτυρεί αυτό η παρουσία του Ιάπωνα πρωθυπουργού Shinzo Abe στα εγκαίνια της σήραγας μετρό Marmaray, του πρώτου τεχνικού έργου που ενώνει δύο διαφορετικές ηπείρους.

Απατηλό το όνειρο της "Σαουδικής Αμερικής"-Ο πυρετός άντλησης μαύρου χρυσού από σχιστόλιθο δεν θα διαρκέσει

Απόδοση Αναστασία Κυριανίδη - Νικολαΐδη

Η πετρελαιοπηγή Serenity Chesapeake Energy 1-3Η, κοντά στο Οκλαχόμα Σίτι, ξεπρόβαλε ως ένας ορμητικός πίδακας το 2009, αποδίδοντας πάνω από 1.200 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα και προκαλώντας πυρετό άντλησης που εξαπλώθηκε έως το Κάνσας. Σήμερα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της πολιτείας, το πηγάδι παράγει λιγότερα από 100 βαρέλια ημερησίως. Η απότομη βουτιά του Serenity αποκαλύπτει το βρώμικο μυστικό της πετρελαϊκής έκρηξης στις ΗΠΑ: Δεν θα διαρκέσει. Τα σχιστολιθικά κοιτάσματα έχουν την ιδιότητα να ξεκινούν δυναμικά, αλλά να μειώνονται γρήγορα, ενώ τα τρυπάνια δουλεύουν με ιλιγγιώδη ρυθμό προκειμένου να κρατήσουν σταθερή την παραγωγή.Στα σημεία άντλησης αυτή η αδιάκοπη ανάγκη για γεώτρηση είναι γνωστή ως η «Κόκκινη Βασίλισσα», από τον γνωστό χαρακτήρα του «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», που λέει στην Αλίκη: «Πρέπει να τρέξεις με όλη σου τη δύναμη για να παραμείνεις στο ίδιο σημείο».

Πολεμικός τουρισμός: Κυνηγώντας αδρεναλίνη στο Ιράκ

Emma Jacobs
Διακοπές στη Συρία, την Καμπούλ και το... Μογκαντίσου. Άνθρωποι που αναζητούν extreme ταξιδιωτικές εμπειρίες και εταιρείες έτοιμες να τις προσφέρουν. Πόσο κοστίζει ένα οργανωμένο ταξίδι στη Βαγδάτη; Το προφίλ των τουριστών του πολέμου.
Πολεμικός... τουρισμός - Κυνηγώντας την αδρεναλίνη σε Συρία και Ιράκ Ο Rick Sweeny προσφάτως οργάνωσε ένα ταξίδι για μία μικρή ομάδα παραθεριστών. Οι τεχνικές λεπτομέρειες οργανώθηκαν πλήρως. Θα πήγαιναν αεροπορικώς στην Τουρκία και από εκεί θα μετέβαιναν στον προορισμό τους, τη Συρία. Την τελευταία στιγμή αποφάσισαν να το ακυρώσουν. Όχι λόγω του κινδύνου – παρά το γεγονός ότι ο τραγικός απολογισμός από τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα υπολογίζεται στους 100.000 νεκρούς. Αντιθέτως, ο ταξιδιωτικός πράκτορας, που έχει έδρα στις ΗΠΑ φοβήθηκε πως θα μπει στο στόχαστρο των αρχών για ενδεχόμενη συνεργασία με την αλ-Κάιντα.Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα ήταν αδύνατο για τον κ. Sweeny και τους άλλους ιδρυτές του ταξιδιωτικού πρακτορείου Warzone Tours, να κάνουν τη δουλειά τους, δηλαδή να οργανώνουν ταξίδια για τουρίστες σε προορισμούς όπως το Μογκαντίσου και τη Βαγδάτη και ως ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας για στελέχη και πολιτικούς.

Ο Τζαμίλ δηλώνει ότι θα επιστρέψει στη Δαμασκό/ Ο καθαιρεθείς αντιπρόεδρος διαβεβαιώνει ότι δεν έχει αυτομολήσει.

Ο Τζαμίλ δηλώνει ότι θα επιστρέψει στη Δαμασκό

Ο πρώην αντιπρόεδρος της συριακής κυβέρνησης Κάντρι Τζαμίλ, ο οποίος απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του στις αρχές της εβδομάδας, διέψευσε τις φήμες ότι έχει αυτομολήσει δηλώνοντας ότι σκοπεύει να επιστρέψει στη Δαμασκό και να μιλήσει στο κοινοβούλιο για λογαριασμό της αντιπολίτευσης.
Ο Τζαμίλ καθαιρέθηκε πιθανότατα επειδή εξόργισε την κυβέρνηση, καθώς συναντήθηκε με Αμερικανούς αξιωματούχους για να συζητήσει την οργάνωση της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης της Γενεύης στόχος της οποίας θα είναι ο τερματισμός του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Ο ίδιος αυτοπροβάλλεται ως εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, μολονότι δεν έχει στηρίξει την εξέγερση εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι αντάρτες από την πλευρά τους τον θεωρούν μαριονέτα της κυβέρνησης.

Συνάντηση Ομπάμα – Μαλίκι Συζήτησαν το πρόβλημα της Αλ Κάιντα.


Συνάντηση Ομπάμα – Μαλίκι
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε χθες στο Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Νουρί αλ-Μαλίκι. Τις συζητήσεις απασχόλησε, κυρίως, η ανάγκη να αντιμετωπιστεί η αναζωπύρωση της απειλής της Αλ Κάιντα εν μέσω της αυξανόμενης βίας στο Ιράκ κατά τους τελευταίους μήνες. «Δυστυχώς, η Αλ Κάιντα εξακολουθεί να δραστηριοποιείται και πρόσφατα αύξησε την ενεργητικότητά της» δήλωσε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση. «Συζητήσαμε την ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής οργάνωσης που δρα όχι μόνο στο Ιράκ, αλλά αποτελεί επίσης απειλή για ολόκληρη την περιοχή και για τις Ηνωμένες Πολιτείες» συμπλήρωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

ΙΡΑΝ Δύο επιθέσεις με πολλά ερωτηματικά

http://rudaw.net/ContentFiles/24279image1.jpg
Δύο επιθέσεις σε μεθοριακές περιοχές με διαφορά λίγων ημερών σημειώθηκαν στο Ιράν, την περασμένη βδομάδα, μεταξύ 25 και 28 Οκτώβρη. Δύο επιθέσεις σε εξαιρετικά ευαίσθητες περιοχές: στη νοτιοανατολική επαρχία Σιστάν Μπαλουχιστάν στα σύνορα με το Πακιστάν και στη βορειοδυτική επαρχία Κουρδιστάν, που βρίσκεται στα σύνορα με το βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με τις ελάχιστες πληροφορίες που δόθηκαν, η πρώτη επίθεση σημειώθηκε, αργά το βράδυ της Παρασκευής 25 Οκτώβρη, όταν άγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε μεθοριοφύλακες και σκότωσαν 14 εξ αυτών. Η δεύτερη, με βάση την επίσημη εκδοχή, σημειώθηκε στην περιοχή Μπάνε της ιρανικής επαρχίας Κουρδιστάν, τα ξημερώματα της Δευτέρας, όπου σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε άνδρες των «Φρουρών της Επανάστασης» και «ενόπλους τρομοκράτες», εκ των οποίων σκοτώθηκαν τρεις και συνελήφθησαν άλλοι δύο.

Το αξιακό σύστημα ως υπόθεση ισχύος

Του Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη

Η υπαρξιακή υποχρέωση κάθε λαού και έθνους να αφιερώνει στιγμές εορτασμού
Οι παρελάσεις, στρατιωτικές παρελάσεις και μαθητικές, αποτελούν ένα συμβολισμό με τον οποίο εμείς διαδηλώνουμε τον σεβασμό μας, την περηφάνια μας και αποδίδουμε την πρέπουσα τιμή σε αυτούς που μας κράτησαν ελεύθερους

Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ Ελληνισμός κινδυνεύει να περάσει στο στάδιο του επιθανάτιου ρόγχου, αν δεν υπάρξει γρήγορη κινητοποίηση αποτροπής αυτού που έρχεται…

Η τουρκική «βλακεία» και η ωριμότητα του Βίσμαρκ

Του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη

  • Πώς ο χρόνος και η αδιαλλαξία μπορούν να γίνουν αχίλλειος τουρκική πτέρνα
  • Η νέα διάσταση του ζωτικού χώρου και τα ζητήματα ασφάλειας του φυσικού αερίου, ως προϋπόθεση επενδύσεων εκμετάλλευσης και στρατηγικών συμμαχιών
  • Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ της ιστορίας και των χαμένων ευκαιριών
Η θεωρία του ζωτικού χώρου δεν είχε εμπνεύσει μόνο τον Χίτλερ, κατά τρόπον ώστε να οικοδομήσει την επεκτατική του πολιτική, αλλά και κάθε άλλο κράτος - έθνος που δεν μπορεί να ασφυκτιεί και να περιμένει με δεμένα τα χέρια το πετρωμένο του.

Ο ρόλος των Ην. Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο Όπως τον αναλύει ο υποδιευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ

http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/01649/Turkey-Israel_1649874c.jpgΜε τον Σάββα Ιακωβίδη

  • Οι τρεις κρίσεις -
  •  Η ταύτιση Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας και ο ρόλος του Ιράν - 
  • Το «Μαβί Μαρμαρά» επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των Ισραηλινών για την Τουρκία, που ψαρεύει σε θολά νερά - 
  • Οι ΗΠΑ τηρούν αποστάσεις από την πολιτική Ερντογάν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολιτική για την Ανατολική Μεσόγειο; Ποια είναι και τι σημαίνει για τις χώρες της περιοχής και ειδικά για την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Τουρκία, το Ιράν και την Αίγυπτο; Η απάντηση στα πιο πάνω ερωτήματα είναι αρνητική! Ο υποδιευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, δρ Eran Lerman, ήταν ξεκάθαρος την Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια κλειστής συζήτησης στρογγύλης τραπέζης, που οργανώθηκε από κοινού από το Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και την ισραηλινή πρεσβεία στη Λευκωσία. «Η Ανατολική Μεσόγειος», είπε, «δεν βρίσκεται ακόμα στους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ».

ΤΟΥΡΚΙΑ Κινητικότητα στο Κουρδικό και οικονομική διείσδυση

http://kurdpress.com/En/Images/News/Larg_Pic/10-8-1392/IMAGE635189942346719097.jpg
Το Κουδρικό ζήτημα παραμένει «αγκάθι» για την τουρκική αστική τάξη στα σχέδια αναβάθμισής της στην περιοχή, καθώς δέχεται πιέσεις από το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ), που απειλεί να επαναφέρει τον ένοπλο αγώνα τερματίζοντας την εκεχειρία εάν δεν υπάρξουν ουσιαστικά βήματα στην ειρηνευτική διαδικασία, αλλά και στο εσωτερικό μετά και την ανακοίνωση των μεταρρυθμιστικών μέτρων, τα οποία ωστόσο δεν ικανοποίησαν στις προσδοκίες των μειονοτήτων και κυρίως των Κούρδων. Το ζήτημα οπωσδήποτε επηρεάζουν και οι εξελίξεις στη Συρία, όπου οι Κούρδοι της Δημοκρατικής Ενωσης Κουρδιστάν (ΡΥD) που έχει στενές σχέσεις με το ΡΚΚ συμμετέχουν ενεργά στις συγκρούσεις.