16 Ιανουαρίου 2016

Τι σημαίνει η επικοινωνία Obama-Putin

Τι σημαίνει η επικοινωνία Obama-Putin Του Κώστα Ράπτη-Αν έκρινε κανείς από την Ομιλία για την Κατάσταση του Έθνους, την τελευταία της θητείας του, που εκφώνησε ο Barack Obama την Τρίτη, θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις δεν έχουν μέλλον."Την ώρα που η οικονομία της συρρικνώνεται, η Ρωσία σπαταλά τις δυνάμεις της στην Ουκρανία και τη Συρία – δύο κράτη τα οποία βλέπει να ξεφεύγουν από την τροχιά της” αποφάνθηκε απαξιωτικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Και όμως: μόλις την επομένη ο Barack Obama είχε, με δική του πρωτοβουλία, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin, με ευρεία θεματολογία και σε κλίμα, όπως δηλώθηκε και από τις δύο πλευρές, εποικοδομητικό.

Το ΔΝΤ θέλει “αγελάδα” στο Ασφαλιστικό


Αθήνα: Η φράση «ζητήσαμε αγελάδα, μας έφεραν γάτα» αποτυπώνει τις διαθέσεις των δανειστών -ιδίως του ΔΝΤ- απέναντι στο Ασφαλιστικό που τους παρουσίασε η Αθήνα.
Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τον διευθυντή ευρωπαϊκών υποθέσεων του ταμείου Πόλ Τόμσεν. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥΌπως σημειώνει Το Βήμα της Κυριακής, o γερμανός υπουργός Οικονομικών και ο Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ θέλουν να κάνουν «αγνώριστο» το Ασφαλιστικό, ώστε να αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και τη ρύθμιση του χρέους.Όπως αναφέρουν στην εφημερίδα καλά πληροφορημένες πηγές, ο Τόμσεν εργάζεται πυρετωδώς μέσω παρασκηνιακών επαφών με τριπλό στόχο:
>> Την υιοθέτηση μιας «φιλόδοξης» ασφαλιστικής μεταρρύθμισης>> Τη συμφωνία με τον Σόιμπλε για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα>> Την επανεκλογή της Λαγκάρντ στη θέση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ

Χιούμορ χωρίς ηθική: Υβρις για τον μικρό Αϊλάν



Το σκίτσο που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις...

Του Άκη Κοσώνα *
Αυτό είναι το σκίτσo του Riss στο τελευταίο τεύχος του Charlie Hebdo. Ένα από τα σκίτσα. «Τι θα γινόταν ο μικρός Αϊλάν όταν θα μεγάλωνε; – Θα χούφτωνε γυναίκες στη Γερμανία». Με αφορμή προφανώς τις σεξουαλικές επιθέσεις κατά γυναικών σε πόλεις της Γερμανίας (και κυρίως στην Κολωνία) την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Να σπάσει η σιωπή για το Κουρδικό. Του Νεοκλή Συλικιώτη

kurdturkΑντιπροσωπία του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) από την Τουρκία επισκέφτηκε την ομάδα μας στο ευρωκοινοβούλιο για να μας ενημερώσει αναφορικά με τις διώξεις και την τρομοκρατία που ασκείται πάνω στον εκεί κουρδικό πληθυσμό.
Θηριωδίες και φόνοι δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Ακόμα και μικρά παιδιά ή γυναίκες δεν γλιτώνουν από τη μανία του βαθέως κράτους της Τουρκίας. Σε πολλές περιπτώσεις τα πειθήνια όργανα του τουρκικού αυταρχικού κράτους δεν αφήνουν καν τους συγγενείς των θυμάτων να θάψουν τους οικείους τους.

Σκοτώνουν παιδιά με το πυροβολικό οι Τούρκοι, στο Τσιζρέ


Οικίες πλήττονται από τα τουρκικά πυρά στο Τσιζρέ. Φωτογραφία Βestanews
Τουλάχιστον πέντε αμάχους, εκ των οποίων τρία παιδιά, δολοφόνησαν οι τουρκικές δυνάμεις στην κουρδική πόλη Τσιζρέ στην επαρχία Σιρνάκ.
Οι τουρκικές δυνάμεις, υπό το απαθές βλέμμα της διεθνούς κοινότητας, συνεχίζουν, για τρίτη εβδομάδα, τις επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ στην εν λόγω και σε άλλες πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας.«Οι τουρκικές δυνάμεις βομβάρδισαν οικίες στις συνοικίες Νταγκ και Σαχ της πόλης Τσιζρέ με πυροβολικό. Πέντε άνθρωποι, μεταξύ τους τρία παιδιά σκοτώθηκαν», αναφέρουν κουρδικές πηγές. «Άλλοι τέσσερις άμαχοι τραυματίσθηκαν από τον βομβαρδισμό», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.«Στο Τσιζρέ δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και νερό και υπάρχει έλλειψη φαρμάκων και τροφίμων. Ιδιαίτερα υποφέρουν οι άμαχοι», αναφέρουν οι αυτές πηγές.

Μελάς: Η Ελλάδα και η πρωτιά στις... λάθος μεταρρυθμίσεις

Μελάς: Η Ελλάδα και η πρωτιά στις... λάθος μεταρρυθμίσειςΜπορεί να έχουμε πραγματοποιήσει τον μεγαλύτερο αριθμό μεταρρυθμίσεων από την αρχή της κρίσης, αλλά πολλές από αυτές δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και δεν θίγουν τα πραγματικά κακώς κείμενα στην ελληνική οικονομία. Γράφει ο Κ. Μελάς.
Από την αρχή της κρίσης μέχρι το 2014, ποια χώρα έχει πραγματοποιήσει τον μεγαλύτερο αριθμό μεταρρυθμίσεων;
Σε αντίθεση με ό,τι λέγεται και υποστηρίζεται, είναι η Ελλάδα. Ακολουθείται από Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία. Ακριβώς οι χώρες PIGS. Ποιος το υποστηρίζει; Μα ο ΟΟΣΑ στην τελευταία του Ετήσια Έκθεση Going for growth, στον ακόλουθο Πίνακα (σ. 109).

Το «νερό της ειρήνης» και η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση


image

Ποιοι οι σχεδιασμοί της Άγκυρας για το νερό στα κατεχόμενα και πως αντιδρά η Τουρκοκυπριακή κοινότητα
Οι αξιωματούχοι του τουρκικού κράτους επιμένουν σε δύο ονομασίες για τον υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη: «Το έργο του αιώνα» ή και το «νερό της ειρήνης». Η επιλογή των τίτλων γίνεται συνήθως σε ένα συμβολικό επίπεδο.

Η Δύση και ο πόλεμος στην τρομοκρατία


Η Δύση και ο πόλεμος στην τρομοκρατίαSoros George -Οι ανοιχτές κοινωνίες βρίσκονται πάντα σε κίνδυνο. Αυτό αληθεύει, ειδικά για την Αμερική και την Ευρώπη σήμερα, λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι και αλλού και λόγω του τρόπου με τον οποίο οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, ειδικά η Γαλλία, αντέδρασαν σε αυτές. Οι τζιχαντιστικές τρομοκρατικές ομάδες, όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα, ανακάλυψαν την αχίλλειο πτέρνα των δυτικών μας κοινωνιών, ήτοι τον φόβο του θανάτου. Μέσω τρομακτικών επιθέσεων και μακάβριων βίντεο, οι προπαγανδιστές του Ισλαμικού Κράτους μεγεθύνουν αυτόν τον φόβο, ωθώντας κατά τα άλλα ευαίσθητους ανθρώπους σε ανοιχτές κοινωνίες να εγκαταλείψουν τη λογική. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι το συναίσθημα είναι ένα βασικό στοιχείο της ανθρώπινης λογικής. Αυτή η ανακάλυψη εξηγεί γιατί η τρομοκρατία των τζιχαντιστών αποτελεί τόσο μεγάλη απειλή για τις κοινωνίες μας: ο φόβος του θανάτου οδηγεί εμάς και τους ηγέτες μας να σκεπτόμαστε, και στη συνέχεια να πράττουμε, παράλογα.

BBC: Το απαρτχάιντ του Βελγίου

BBC: Το απαρτχάιντ του Βελγίου
Δύο μήνες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, είναι το Βέλγιο που προβληματίζεται περισσότερο για την ισλαμική ριζοσπαστικοποίηση. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του βρετανικού BBC, στο Μόλενμπεκ, την συνοικία από όπου προέρχονταν οι τρεις από τους δράστες, ο θυμός είναι μεγάλος. Αλλά ένας πρώην αξιωματικός της αστυνομίας προειδοποιεί ότι η αδυναμία του Βελγίου να ενσωματώσει τη μουσουλμανική μειονότητα έχει δημιουργήσει ένα ντε φάκτο «σύστημα απαρτχάιντ». Ο Πολ Γιάκομπς, ο οποίος επί 20 χρόνια ασχολείτο με τις καταγγελίες για διακρίσεις στην βελγική αστυνομία, διδάσκει στην ακαδημία τους νεοσύλλεκτους «διαπολιτισμική επικοινωνία».

Αίρονται οι κυρώσεις κατά του Ιράν

"Σήμερα είναι μια καλή μέρα για τον ιρακινό λαό και οι κυρώσεις θα αρθούν", δήλωσε ο Ζαρίφ. "Σήμερα είναι μια καλή ημέρα για την περιοχή που απαλλάσσεται από τη σκιά μιας ανώφελης αντιπαράθεσης (...) Είναι επίσης μια καλή μέρα για τον κόσμο, γιατί δείχνει ότι μεγάλα προβλήματα μπορούν να επιλύονται μέσω της διπλωματίας και όχι μέσω της πίεσης και απειλών"."Εκτός από την ανακοίνωση της εφαρμογής της πυρηνικής συμφωνίας, θα έχω επαφές με τον Τζον Κέρι, τη Φεντερίκα Μογκερίνι και τον Γιουκίγια Αμάνο", γενικό διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)", τόνισε.

Ραγδαία αλλαγή σκηνικού στα νερά του Ανατολικού Αιγαίου


Ραγδαία αλλαγή σκηνικού στα νερά του Ανατολικού ΑιγαίουΤης Κύρας Αδάμ-Με το που ξημέρωσε το νέο έτος, σημειώνεται ραγδαία αλλαγή σκηνικού και πολιτικής από την Αθήνα και την Άγκυρα στα ταραγμένα νερά του Ανατολικού Αιγαίου, που οδηγούν σε τετελεσμένα σε βάρος της Ελλάδας.
Η Τουρκία επιχειρεί για μια ακόμα φορά εμπράκτως να κατοχυρώσει τις διεκδικήσεις της σε βάρος της κυριαρχίας της Ελλάδας- αυτήν τη φορά στην περιοχή Έρευνας και Διάσωσης μέσα στο FIR Αθηνών- εφαρμόζοντας πρακτική νομιμοποίησης τις παρανομίας της, με συνήγορο, τώρα, την Ευρωπαϊκή Ένωση.Η έκδοση διεθνών αγγελιών (ΝΟΤΑΜ - Notice to Airmen - ειδοποίηση προς αεροναυτιλλομένους) εκατέρωθεν, σε πραγματικούς χρόνους και για πραγματικά περιστατικά, τείνει να πάρει την επικίνδυνη μορφή... ανταλλαγής εγγράφων, με την Ελλάδα να βγάζει διεθνείς ΝΟΤΑΜ για να τις… αποσύρει αμέσως μετά και με την Τουρκία να καραδοκεί και να εκμεταλλεύεται στο έπακρο ελληνικές μόνιμες ασάφειες, αλλά και λανθασμένες πολιτικές που εκφράζονται μέσω των ΝΟΤΑΜ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς τα λάθη των ΗΠΑ Ο καθηγητής Στίβεν Γουόλτ σε άρθρο του στο περιοδικό «Foreign Policy»

Πώς θα ήταν ο κόσμος αν οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αποφύγει κάποια από τα μεγαλύτερα λάθη τους στην εξωτερική πολιτική; διερωτάται ο γνωστός καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και θεωρητικός της σχολής του ρεαλισμού Στίβεν Γουόλτ σε άρθρο του στο αμερικανικό περιοδικό «Foreign Policy». Οπως σημειώνει, η ρεαλιστική προσέγγιση, παρότι συνιστά δομικό στοιχείο της ακαδημαϊκής μελέτης των διεθνών σχέσεων, δεν βρίσκει εφαρμογή στην πολιτική, όπου μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου κυριαρχεί είτε ο φιλελεύθερος διεθνισμός των Δημοκρατικών είτε ο νεοσυντηρητισμός των Ρεπουμπλικανών.

Κάποιοι χρησιμοποιούν το Ισλαμικό Κράτος δηλώνει ο Νταβούτογλου Η τουρκική κυβέρνηση του ψάχνει να εντοπίσει τους πραγματικούς δράστες της επίθεσης Του Νίκου Στέλγια


Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου πραγματοποίησε σημαντικές δηλώσεις σε ότι αφορά το χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη. Ο κ. Νταβούτογλου δηλώνει ότι η κυβέρνηση του ψάχνει να εντοπίσει τους πραγματικούς δράστες της επίθεσης και αφήνει να εννοηθεί ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι ένα είδος «πιονιού» κάποιων σκοτεινών κύκλων. Ο κ. Νταβούτογλου δηλώνει ότι σήμερα οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στην σύλληψη τεσσάρων υπόπτων, οι οποίοι ενδέχεται να σχετίζονται με το χθεσινό χτύπημα. «Δυστυχώς χάσαμε 10 επισκέπτες μας με ξένη υπηκοότητα. Είχαμε 15 τραυματίες. Οι 6 νοσηλεύονται αυτή την στιγμή στα νοσοκομεία μας», δηλώνει ο κ. Νταβούτογλου.

Η Τουρκία βομβαρδίζει το Ισλαμικό Κράτος Άμεση «απάντηση» στην βομβιστική επίθεση της Κωνσταντινούπολης Του Νίκου Στέλγια

Άμεση υπήρξε η αντίδραση της Τουρκίας μετά την προχθεσινή βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, αφού σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου, οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ξεκίνησαν τον βομβαρδισμό θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, το τελευταίο 48ωρο οι χερσαίες δυνάμεις του τουρκικού στρατού έπληξαν 500 θέσεις του ISIS στη Βόρεια Συρία και στην περιοχή Μπεσίκα, του Ιράκ, αφήνοντας πίσω τους τουλάχιστον 200 νεκρούς. Την ίδια ώρα, σε περίπτωση που χρειαστεί, η Πολεμική Αεροπορία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων εμφανίζεται έτοιμη να υποστηρίξει τις νέες επιθέσεις της Τουρκίας.

Ριψοκίνδυνη απόφαση στα Κατεχόμενα για το περιβάλλον Δίνεται για τελευταία φορά άδεια για ξεφόρτωμα επικίνδυνων καυσίμων Του Νίκου Στέλγια


Μια αμφιλεγόμενη απόφαση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας αφήνει το στίγμα της στην τουρκοκυπριακή επικαιρότητα. Η «κυβέρνηση» δίνει για τελευταία φορά άδεια στην ιδιωτική εταιρία, η οποία παράγει ηλεκτρική ενέργεια να ξεφορτώσει στο νησί καύσιμα, άκρως επικίνδυνα για το περιβάλλον ολόκληρης της Κύπρου. Συγκεκριμένα, με την προϋπόθεση ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο για τελευταία φορά, η «κυβέρνηση» έδωσε στην τουρκική εταιρία AKSA το πράσινο φως για το ξεφόρτωμα καυσίμων, τα οποία φέρουν υψηλότερα ποσοστά θείου (kükürt στα τουρκικά) από το επιτρεπόμενο όριο. Αρχικά, η «κυβέρνηση» είχε ανακοινώσει ότι δεν επρόκειτο να επιτρέψει το ξεφόρτωμα του νέου καυσίμου. Σχετική δέσμευση ήρθε από τον αρμόδιο «υπουργό» παρά τις προειδοποιήσεις της τουρκικής εταιρίας. Η εταιρία εκβίασε την τουρκοκυπριακή κοινή γνώμη με το επιχείρημα ότι σε περίπτωση που δεν λάμβανε το πράσινο φως από τις «αρχές» θα διέκοπτε άμεσα την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Μάλιστα, η «αρχή ηλεκτρικής ενέργειας», λαμβάνοντας υπόψη της αυτόν τον εκβιασμό είχε δημιουργήσει πρόγραμμα με ωράρια κυλιόμενων διακοπών. Ωστόσο, αντιμέτωπη με μια γενικευμένη «ενεργειακή κρίση», η «κυβέρνηση» οπισθοχώρησε και έδωσε την τελική συγκατάθεση της.

Οι τυχοδιωκτισμοί του Ερντογάν πλήττουν την τουρκική οικονομία Μείωση στον τουρισμό της Τουρκίας κατά 40% αναμένεται το 2016 Του Νίκου Στέλγια


Η μεγάλη ένταση στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, οι σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και στο κουρδικό κίνημα στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, οι τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις και η μεγάλη ένταση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις πλήττουν την τουρκική οικονομία. Σε αυτό το συμπέρασμα μας οδηγούν οι τελευταίες πληροφορίες από κύκλους της τουρκικής οικονομίας και της τουρκικής τουριστικής βιομηχανίας. Εκπρόσωπος μεγάλης εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται διεθνώς στον χώρο του τουρισμού και ο οποίος προτίμησε την ανωνυμία επειδή φοβάται τις κυρώσεις της Άγκυρας, αναφέρει στην «Κ» ότι μετά την κορύφωση της ρωσοτουρκικής κρίσης, στην τουρκική τουριστική βιομηχανία άρχισε να παρατηρείται μια αξιοσημείωτη πτώση. Συγκεκριμένα, οι τουριστικοί πράκτορες της Τουρκίας προβλέπουν ότι το 2016, η τουριστική βιομηχανία ενδέχεται να σημειώσει πτώση της τάξης του 40% σε σχέση με το 2015 και τα προηγούμενα έτη. «Ήδη έχουν ξεκινήσει οι ακυρώσεις των κρατήσεων των Ρώσων τουριστών. Σαν δεν έφταναν όλα αυτά, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις επιπτώσεις των βομβιστικών επιθέσεων και των συγκρούσεων, οι οποίες προβληματίζουν τον ξένο τουρίστα, ο οποίος, υπό κανονικές συνθήκες θα επιθυμούσε να επισκεφτεί την Τουρκία».

Μεγάλο κύμα αμφισβήτησης στην Τουρκία H τουρκική αστυνομία προχωρά στην σύλληψη δεκάδων καθηγητών και ακαδημαϊκών


Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Κουρδικό Ζήτημα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν περνά σε μετωπική επίθεση και κηρύσσει πόλεμο στον ακαδημαϊκό κόσμο και στην φιλελεύθερη διανόηση της χώρας του. Όπως έχει ενημερώσει η «Κ» σε προηγούμενο δημοσιεύματα της, τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε δεκάδες πόλεις της Τουρκίας, η τουρκική αστυνομία προχωρά στην σύλληψη δεκάδων καθηγητών και ακαδημαϊκών. Η «Κ» πληροφορείται ότι οι συλλήψεις και οι ανακρίσεις των ακαδημαϊκών θα συνεχιστούν και κατά τις επόμενες ημέρες. Την ίδια στιγμή, κορυφαία πανεπιστήμια της Τουρκίας χωρίζουν τους δρόμους τους με ακαδημαϊκούς και επιστήμονες, οι οποίοι ξεχωρίζουν με το επιστημονικό έργο και την πορεία τους στην επιστημονική ζωή της Τουρκίας και του εξωτερικού.
Αφορμή για την νέα εξέλιξη αποτελεί ένα ανακοινωθέν το οποίο υπέγραψαν χιλιάδες Τούρκοι ακαδημαϊκοί. Με το συγκεκριμένο κείμενο, ο ακαδημαϊκός κόσμος της Τουρκίας ζητά από την Άγκυρα να τερματίσει την εμφύλια σύρραξη στο ανατολικό κομμάτι της χώρας. Οι ακαδημαϊκοί δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να έχουν μερίδιο σε αυτό το «έγκλημα».

Συνελήφθη Ολλανδός που πολέμησε στο πλευρό Κούρδων Ο πρώην στρατιωτικός σκότωσε τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία


Ένας Ολλανδός, πρώην στρατιωτικός, που φέρεται ότι πολέμησε στο πλευρό των Κούρδων της Συρίας και σκότωσε τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα αυτή, συνελήφθη στην Ολλανδία, ανακοίνωσαν σήμερα οι εισαγγελικές αρχές.Ο 47χρονος άνδρας συνελήφθη την Τετάρτη στο Άρνεμ και σήμερα προσήχθη ενώπιον δικαστή που τον άφησε προσωρινά ελεύθερο υπό τον όρο ότι θα παραδώσει στις αρχές το διαβατήριό του, ώστε να μην φύγει ξανά για τη Συρία."Η ολλανδική νομοθεσία δεν δίνει στους πολίτες το δικαίωμα —εκτός εξαιρετικών περιστάσεων, όπως αν είναι σε νόμιμη άμυνα— να χρησιμοποιούν βία και, ακόμη περισσότερο, βία με σκοπό να σκοτώσουν" ανέφερε η εισαγγελία σε ανακοίνωσή της. "Ο φόνος ενός μαχητή του ΙΚ μπορεί να οδηγήσει σε άσκηση ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία", πρόσθεσε.

ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ 600 Εκατοντάδες Βρετανοί έχουν προσπαθήσει να ενταχθούν στον ISIS

Εκατοντάδες Βρετανοί έχουν προσπαθήσει να ενταχθούν στον ISIS Οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας υπολογίζουν ότι άλλοι 800 υπήκοοι της χώρας κατάφεραν τελικά να ταξιδέψουν στη Συρία, με 400 από αυτούς να πολεμούν μέχρι σήμερα στο πλευρό των τζιχαντιστών.Ο κ. Χάμμοντ τόνισε ότι οι βρετανικές και τουρκικές μυστικές υπηρεσίες συνεργάστηκαν για να «μπλοκάρουν» το ταξίδι των φερέλπιδων τζιχαντιστών, με ορισμένους από αυτούς να συλλαμβάνονται στη Βρετανία και άλλους στην Κωνσταντινούπολη.
Από αυτούς, ορισμένοι έχουν επιστρέψει στη Βρετανία ενώ κάποιοι άλλοι έχουν εκτίουν ποινές στην Τουρκία επειδή προσπάθησαν να περάσουν παράνομα τα σύνορα. Πηγή: The Guardian ΕΘΝΟΣ

Νομιμοποίηση και δυνατότητα

Μια χώρα που δέχεται τρομοκρατικό πλήγμα των τζιχαντιστών, είτε πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο είτε για ενέργεια «μοναχικού λύκου», νομιμοποιείται να παρέμβει στο έδαφος της Συρίας για να πλήξει το Ισλαμικό Κράτος στην καρδιά του. Από προχθές Τρίτη η Αγκυρα έχει τη νομιμοποίηση, μετά το αιματηρό τρομοκρατικό πλήγμα στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, ένα επιχείρημα πιο αξιόπιστο από την προστασία των Τουρκμένων στη Συρία και στο Ιράκ. Εχει όμως τη δυνατότητα επέμβασης;
Η απάντηση είναι αρνητική, καθώς μετά την άφρονα κίνηση κατάρριψης του Σουχόι η Μόσχα με την ανοχή, αν όχι τη σιωπηρή συνενοχή, των ΗΠΑ έχει διαμηνύσει ότι δεν υπάρχει χώρος στη Συρία για εναέρια και χερσαία πολεμική δράση της Τουρκίας. Επιπλέον με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σε πλήρη υποχώρηση και τους Κούρδους της Βορειοανατολικής Συρίας να αποτελούν τον κύριο όγκο της δύναμης που τους απωθεί στα δυτικά του ποταμού Ευφράτη, η όποιας μορφής επιχειρησιακή εμπλοκή της Αγκυρας θα πρόβαλλε ως μέρος της αντικουρδικής εκστρατείας που έχει εξαπολύσει ο Ερντογάν. Μετά το τουριστικό μποϊκοτάζ της Ρωσίας το πλήγμα στην πλατεία Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης προμηνύει συρρίκνωση των ξένων τουριστών για το 2016. Η νευρικότητα όμως στην Αγκυρα έχει και άλλες συνιστώσες.

Δρόμος χωρίς επιστροφή

Η προσέγγιση των ΗΠΑ με τη Ρωσία και με το Ιράν είναι δρόμος χωρίς επιστροφή, όπως προκύπτει και από την τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Πούτιν και από την αίσια έκβαση της αιχμαλωσίας δέκα Αμερικανών ναυτών από το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό.ΗΠΑ και Ρωσία κάνουν έκκληση να πέσουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση Ριάντ - Τεχεράνης, τονίζουν την ανάγκη να προχωρήσουν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ οι διαβουλεύσεις Ασαντ -μετριοπαθούς αντιπολίτευσης, συμφωνούν για πολιτική λύση στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία και τέλος τονίζουν την ανάγκη σθεναρής και ενιαίας απάντησης της διεθνούς κοινότητας στις πυρηνικές προκλήσεις της Βορείου Κορέας. Δίχως υπερβολή, η θεματολογία του τηλεφωνήματος δεν δείχνει αντιπάλους σε δύσκολες διαβουλεύσεις αλλά δυναμική στενής συνεργασίας με ορίζοντα ειδικής σχέσης!

«Πολεμικό ναυτικό αλλιώς έξω από τη Σένγκεν»