16 Ιανουαρίου 2016

Μεγάλο κύμα αμφισβήτησης στην Τουρκία H τουρκική αστυνομία προχωρά στην σύλληψη δεκάδων καθηγητών και ακαδημαϊκών


Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Κουρδικό Ζήτημα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν περνά σε μετωπική επίθεση και κηρύσσει πόλεμο στον ακαδημαϊκό κόσμο και στην φιλελεύθερη διανόηση της χώρας του. Όπως έχει ενημερώσει η «Κ» σε προηγούμενο δημοσιεύματα της, τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε δεκάδες πόλεις της Τουρκίας, η τουρκική αστυνομία προχωρά στην σύλληψη δεκάδων καθηγητών και ακαδημαϊκών. Η «Κ» πληροφορείται ότι οι συλλήψεις και οι ανακρίσεις των ακαδημαϊκών θα συνεχιστούν και κατά τις επόμενες ημέρες. Την ίδια στιγμή, κορυφαία πανεπιστήμια της Τουρκίας χωρίζουν τους δρόμους τους με ακαδημαϊκούς και επιστήμονες, οι οποίοι ξεχωρίζουν με το επιστημονικό έργο και την πορεία τους στην επιστημονική ζωή της Τουρκίας και του εξωτερικού.
Αφορμή για την νέα εξέλιξη αποτελεί ένα ανακοινωθέν το οποίο υπέγραψαν χιλιάδες Τούρκοι ακαδημαϊκοί. Με το συγκεκριμένο κείμενο, ο ακαδημαϊκός κόσμος της Τουρκίας ζητά από την Άγκυρα να τερματίσει την εμφύλια σύρραξη στο ανατολικό κομμάτι της χώρας. Οι ακαδημαϊκοί δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να έχουν μερίδιο σε αυτό το «έγκλημα».

Η κίνηση των ακαδημαϊκών προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του Προεδρικού και της κυβέρνησης. Η κυβερνητική πτέρυγα θεωρεί βρίσκεται αντιμέτωπη με μια επίθεση, η οποία στρέφεται κατά των ζωτικών, εθνικών συμφερόντων της χώρας. Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, οι συλλήψεις των ακαδημαϊκών δεν σχετίζονται με την ελευθερία έκφρασης. Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δηλώνει αδυνατεί να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους οι ακαδημαϊκοί έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν από την κυβέρνηση του να αναγνωρίσει την κουρδική εθνική βούληση. Η διαμάχη λαμβάνει νέες διαστάσεις με την κάθε νέα ώρα. Πλέον, στο πλευρό των ακαδημαϊκών βρίσκονται χιλιάδες δημοσιογράφοι, ηθοποιοί, άνθρωποι και εργαζόμενοι του θεάτρου και της διανόησης. Το νέο κύμα αμφισβήτησης ξυπνά μνήμες από την περίοδο της Εξέγερσης Γκεζί, όταν η φιλελεύθερη αντιπολίτευση της χώρας όρθωσε το ανάστημα της για πολλές, συνεχόμενες εβδομάδες.www.kathimerini.com.cy ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑ