28 Απριλίου 2015

Επίθεση στη Βοσνία, στην οδό της αποσταθεροποίησης τα Δυτικά Βαλκάνια…

Επίθεση στη Βοσνία, στην οδό της αποσταθεροποίησης τα Δυτικά Βαλκάνια…
Ένας ένοπλος φωνάζοντας «Αλάου Άκμπαρ» (ο Θεός είναι μεγάλος) επιτέθηκε στις 7 χθες το απόγευμα (20:00 ώρα Ελλάδος) σε ένα αστυνομικό τμήμα στην πόλη Ζβόρνικ στο ανατολικό τμήμα της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας άλλους δύο, πριν πέσει νεκρός από πυρά, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. «Ο ένοπλος εισέβαλε στο αστυνομικό τμήμα και ξεκίνησε να πυροβολεί σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας δύο», δήλωσε η Αλεξάνδρα Σιμόγλοβιτς στο Ρόιτερς, προσθέτοντας πως ο ένοπλος έπειτα έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς.Τα σερβικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν τρομοκρατική ενέργεια την επίθεση. Όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ στη Σερβία ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας, Ντράγκαν Λούκατς έθεσε σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας την αστυνομία σε ολόκληρη την επικράτεια.

ΠΓΔΜ: Υπέρ των παραιτήσεων στελεχών της κυβέρνησης Γερμανία και ΗΠΑ Για να διευκολυνθούν οι έρευνες για περιπτώσεις έκνομων ενεργειών


Οι πρέσβεις της Γερμανίας και των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ εκφράστηκαν υπέρ των παραιτήσεων στελεχών της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, προκειμένου να διευκολυνθούν οι έρευνες σχετικά με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης.
Η πρέσβης της Γερμανίας στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας Κριστίνε Αλτχάουζερ ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα, για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ είναι απαραίτητες παραιτήσεις στελεχών της κυβέρνησης.«Η κυβέρνηση δεν έχει αντιμετωπίσει επαρκώς τις σοβαρές κατηγορίες που απορρέουν από τις πρόσφατες εξελίξεις και τις δημοσιεύσεις υλικού, κάτι που ενοχλεί τόσο εμένα όσο και άλλους δυτικούς παρατηρητές της πολιτικής σκηνής στα Σκόπια», πρόσθεσε η κ. Αλτχάουζερ, σε διάλεξή της στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου των Σκοπίων, που διοργανώθηκε από το ίδρυμα «Κόνραντ Αντενάουερ».

100 ημέρες μετά από πέντε χρόνια


100 ημέρες μετά από πέντε χρόνια
Ποτέ δεν μου άρεσαν οι ιστορίες με τους «αποδιοπομπαίους τράγους» και ιδιαιτέρως όταν τις μετήρχετο η Αριστερά. Οταν ευρίσκετο το εξιλαστήριο θύμα για τις αμαρτίες άλλων (ή όλων) που με τη σειρά τους θα μπορούσαν κι αυτοί -οι θύτες- να γίνουν αργότερα θύματα της ίδιας διαδικασίας. Τη μια μέρα «ορθόδοξος» να διώκεις «αιρετικούς», την άλλη μέρα «αιρετικός» κι εσύ να διώκεσαι από άλλους ορθόδοξους.

Οξός

Οι διαπραγματεύσεις με τους τροϊκανικούς «θεσμούς» βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Λεονταρισμοί έγιναν, μπλόφες επίσης, αλλά τώρα πια οι δύο πλευρές κοιτάζονται στα μάτια με τον κ. Τσίπρα και την κυρία Μέρκελ να βρίσκονται μαζί και απέναντι στην κορυφή των δύο στρατοπέδων. 
Ο τρόπος που η ελληνική πλευρά έφθασε ως εδώ θα συζητηθεί και θα αναλυθεί, όταν οι συνθήκες θα το επιτρέψουν. Και θα το επιτρέψουν αν οι διαπραγματεύσεις μας οδηγήσουν σε έναν έντιμο συμβιβασμό. Αλλιώς, άλλα θα μας απασχολήσουν...
Ετσι όπως ήρθαν τα πράγματα, το δίλημμα που βρέθηκε να είναι σε θέση να μας θέτει η άλλη πλευρά είναι: ξαφνικός θάνατος (ρήξη) ή αργός θάνατος (υποταγή).

Ὁ ‘Ελληνικός ’Ιός τῆς Εὐρώπης

https://pbs.twimg.com/media/B9lmlCvCYAAjw6R.png:large
Εἶναι σαφές ὅτι ἡ ἑλληνική ἔνταξη στήν Εὐρωπαϊκή Οἰκονομική Κοινότητα τοῦ 1981 εἶχε γίνει γιά πολιτικούς λόγους καί διότι ὁ τότε γαλλο-γερμανικός ἄξονας εἶχε ἀποφασίσει ὅτι τό οἰκονομικό κόστος αὐτῆς τῆς εἰσόδου ἦταν μικρό. Ὑπό αὐτή τήν ἔννοια, τό νά ζητᾶ πολιτική λύση στό ἑλληνικό οἰκονομικό πρόβλημα ὁἄσχετος περί τά εὐρωπαϊκά θέματα Ἕλληνας πρωθυπουργός, ὑπακούει σέ κάποια λογική. Πλήν ὅμως, τό πρόβλημά του εἶναι ὅτι, σήμερα, τό οἰκονομικό κόστος αὐτῆς τῆς πολιτικῆς λύσεως εἶναι τεράστιο. Ἀκόμα χειρότερα, μία πολιτική λύση στό ἑλληνικό οἰκονομικό πρόβλημα μπορεῖ πλέον νά ἔχει καί δραματικές πολιτικές ἐπιπτώσεις γι᾽ αὐτό τό ἴδιο τό εὐρωπαϊκό οἰκοδόμημα. Ἡ κατάσταση, ἔτσι, εἶναι ἐξόχως σοβαρή γιά τήν χώρα, διότι ἡ Εὐρώπη ἔχει, ἀπό πενταετίας πλέον, ἀρχίσει να αἰσθάνεται ὅτι ὁἑλληνικός ἰός –πού μέ τήν πλήρη ἀνοχή της ἀφέθηκε ἐλεύθερος νά ἀναπτυχθεῖ στούς κόλπους της– μπορεῖ νά ἀποβεῖ μοιραῖος. Γιά τόν πολύ ἁπλό λόγο ὅτι ἡ Εὐρώπη τοῦ 2015 διαφέρει αἰσθητά ἀπό αὐτήν τοῦ 1979 πού ὑπέγραφε στό Ζάππειο τό «ναί» στήν ἑλληνική ἔνταξη.

Bild: «Το Βερολίνο ενήμερο για την κατασκοπεία ευρωπαϊκών εταιρειών» Επί χρόνια γνώριζαν στην καγκελαρία αλά δεν αντιδρούσαν

Bild: «Το Βερολίνο ενήμερο για την κατασκοπεία ευρωπαϊκών εταιρειών»
Η γερμανική καγκελαρία είχε ενημερωθεί ήδη από το 2008 περί αμερικανικών πρακτικών οικονομικής κατασκοπείας σε βάρος ευρωπαϊκών εταιρειών όπως της Airbus, όμως δεν αντέδρασε, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, τη Δευτέρα, η οποία επικαλείται σχετικά έγγραφα.Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) επιχείρησε να κατασκοπεύσει ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μέσω του σταθμού υποκλοπών της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών (BND) στο Μπαντ Άιμπλινγκ, στη Βαυαρία (νότια Γερμανία).Η Bild αναφέρει ότι είδε δύο έγγραφα τα οποία έστειλε το 2008 και το 2010 η BND στην καγκελαρία για να την ενημερώσει για τις πρακτικές κατασκοπείας της NSA.

Στα έγγραφα αυτά αναφέρονταν απόπειρες κατασκοπείας εκ μέρους της NSA από το 2005 με στόχο ηλεκτρονικές διευθύνσεις και αριθμούς τηλεφώνων του ομίλου EADS (έγινε Airbus) και του Eurocopter (σήμερα Airbus Helicopters).

Ο εθνικός αγώνας και η κατάρα του διχασμού

Οι ώρες που περνάμε είναι κάτι περισσότερο από κρίσιμες. Όμως, όπως πάντα από τα χρόνια της επανάστασης του 1821, για να μην πει κανείς ήδη από την αρχαιότητα, ένα καταστρεπτικό γνώρισμα βρισκόταν τέτοιες ώρες πάντοτε ανάμεσα σε εκείνα της ελληνικής ιστορίας: η κατάρα του διχασμού. Δυστυχώς, αυτή η αιώνια κατάρα της Ελλάδας, που όλοι γνωρίζουμε, αναγνωρίζουμε και καταδικάζουμε, χτυπά και σήμερα ξανά την πόρτα μας στην πιο κρίσιμη στιγμή.Καλώς ή κακώς, είτε συμφωνεί κανείς είτε διαφωνεί, έχουν περάσει μόλις τρεις μήνες από την ώρα που ο ελληνικός λαός έδωσε αυτή την πολιτική εντολή που έδωσε και η οποία οδήγησε στο σχηματισμό της κυβέρνησης που σήμερα ασκεί την εξουσία.Την ασκεί τέλεια; Όχι – άλλωστε ουδεμία κυβέρνηση, ουδέποτε την άσκησε.Υπάρχουν μεμπτά; Ουκ ολίγα. Γίνονται σφάλματα; Επίσης μπορεί να μετρήσει κανείς αρκετά, ορισμένα εκ των οποίων, μάλιστα, είναι σοβαρά.Όμως, όλα αυτά δεν πρέπει να επηρεάζουν ένα θεμελιώδες, καθοριστικής σημασίας γεγονός: ότι η Ελλάδα σήμερα, όπως εκφράζεται από το σχήμα το οποίο ο ελληνικός λαός όρισε, παλεύει με θεούς και δαίμονες για το μέλλον της. Και αυτό σημαίνει ότι, ειδικά αυτή την ώρα, δεν έχει την πολυτέλεια να δίνει καμία άλλη μάχη, ιδίως εσωτερική.

Τα οικονομικά αίτια της γενοκτονίας των Αρμενίων

Η τουρκική ηγεσία του 1915 ήθελε να δημιουργήσει μία μεσαία τάξη επιχειρηματιών που θα ευνοούσε Τούρκους και όχι Αρμένιους και Έλληνες επιχειρηματίες, Το σχέδιο των νεότουρκών και ο ρόλος της Γερμανίας. Γράφει ο Α. Παπανδρόπουλος.
http://static.pblogs.gr/f/451224-%CE%93%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%B1%20%CE%A0%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%AF%CF%89%CE%BD_%CE%9A%CE%B5%CE%BC%CE%AC%CE%BB.jpg
Στις 24 Απριλίου 2015 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τότε που η τουρκική ηγεσία της εποχής αποφάσιζε να εξοντώσει, για συγκεκριμένους λόγους, τους Αρμένιους που ζούσαν στην Τουρκία. Παράλληλα, όμως, η ίδια ηγεσία είχε τις ίδιες προθέσεις και για τους Έλληνες –γεγονός που οδήγησε στην λιγότερο γνωστή, αλλά εξ ίσου αποτρόπαια, γενοκτονία των Ποντίων.Όπως υπογραμμίζει ο Τούρκος κοινωνιολόγος Τανέρ Αξάμ, η γένεση των μηχανισμών που οδήγησαν στην γενοκτονία των Αρμενίων οφείλεται στην προσπάθεια των Νεότουρκων, που τότε βρίσκονταν στην εξουσία, να ομογενοποιήσουν εθνικά την Μικρά Ασία. Αυτή, εξάλλου, ήταν και η μόνιμη επιδίωξη της επιτροπής Ένωση και Πρόοδος, που από τον Φεβρουάριο του 1914 βρισκόταν στην εξουσία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με επικεφαλής τους Ταλαάτ Πασά, Εμβέρ Πασά και Ντζεμάλ Πασά.

Ρυθμιστής η Σκοτία

A man holds a Union flag umbrella
Εννέα μήνες μετά την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας οι Σκότοι Εθνικιστές ετοιμάζονται εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης/5 στη Βρετανία να εισπράξουν μία πολλαπλή εκδίκηση.
Πρώτον, στην κυριολεξία θα εκμηδενίσουν την παρουσία των Εργατικών στη Σκοτία, μια παρουσία που άντεξε τη Θάτσερ, αλλά σήμερα δεν απαντά στη θατσερική κληρονομιά που είναι η αποβιομηχάνιση, η παραγωγική αποψίλωση συνολικά και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας.Δεύτερον, παρά τη δημόσια δέσμευση του ηγέτη των Εργατικών Μίλιμπαντ ότι δεν θα προχωρήσει σε μετεκλογική συνεργασία με τους Σκότους Εθνικιστές, η άλλη εναλλακτική λύση, η συγκρότηση ενός μεγάλου συνασπισμού Συντηρητικών - Εργατικών, προβάλλει να έχει μεγαλύτερο κόστος. Με τίμημα ακόμη πιο διευρυμένη αυτονομία για τη Σκοτία, οι Σκότοι Εθνικιστές έχουν κατά τα άλλα πολιτικό στίγμα στα αριστερά των Εργατικών.

Imperium ΣΥΡΙΖΑ

image
Οι δημοσκοπήσεις είναι πάντα δεκτικές πολλών αναγνώσεων. Πόσο μάλλον τώρα που έχουμε για πρώτη φορά κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στην αντιπολίτευση συγκρατούν ότι η αισιοδοξία έχει μειωθεί, η ανησυχία και ο φόβος έχουν αυξηθεί, η διάθεση για παραμονή στην ευρωζώνη ενισχύεται, το αίτημα για συμφωνία με τους πιστωτές είναι καθολικό. Στην κυβέρνηση ικανοποιούνται με την τεράστια υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ που έχει προβάδισμα γύρω στις 15 μονάδες από τη ΝΔ, με την υψηλότατη αποδοχή του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα και βέβαια με το γεγονός ότι κανένα άλλο κόμμα (με την εξαίρεση του Ποταμιού σε κάποιες μετρήσεις) δεν δείχνει δυναμική υπέρβασης των εκλογικών του ποσοστών.

"Η Μόσχα θα έπρεπε να λογοδοτήσει για τις ενέργειές της στην Ουκρανία και την Κριμαία'' Ερντογάν κατά Πούτιν για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Ερντογάν κατά Πούτιν για τη γενοκτονία των Αρμενίων
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα έπρεπε να λογοδοτήσει για τις ενέργειές της στην Ουκρανία και την Κριμαία, πριν χαρακτηρίσει "γενοκτονία" τη μαζική σφαγή των Αρμενίων το 1915 από τους Οθωμανούς Τούρκους. "Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία χρησιμοποίησε τη λέξη γενοκτονία για το θέμα αυτό. Θλίβομαι προσωπικά που ο Πούτιν προχώρησε σ' ένα τέτοιο βήμα. Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία και την Κριμαία είναι προφανές. Θα πρέπει πρώτα να δώσουν εξηγήσεις γι' αυτό, πριν μιλήσουν για γενοκτονία", δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα.http://www.e-typos.com/

Ερντογάν: Κατηγορεί τον Ακιντζί για πρόωρη διακήρυξη της χειραφέτησης του έναντι της Άγκυρας

Ερντογάν: Κατηγορεί τον Ακιντζί για πρόωρη διακήρυξη της χειραφέτησης του έναντι της Άγκυρας
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακάλεσε δημοσίως στην τάξη τον νικητή των εκλογών στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου Μουσταφά Ακιντζί, κατηγορώντας τον ότι βιάστηκε να διακηρύξει την χειραφέτησή του έναντι της Άγκυρας."Ο κύριος πρόεδρος δεν αντιλαμβάνεται καλά τι λέει", είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει από την τουρκική πρωτεύουσα για το Κουβέιτ.

Ο νέος ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων την Κυριακή, είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα διατηρήσουν "τον έλεγχο των θεσμών τους". "Θα είμαστε κύριοι στο σπίτι μας", πρόσθεσε χαρακτηριστικά.Ωστόσο, ο πρόεδρος Ερντογάν έσπευσε να υπενθυμίσει στον Ακιντζί τους "κανόνες του παιχνιδιού". "Κάθε χρόνο συμβάλλουμε με το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων" στον προϋπολογισμό της λεγόμενης "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου", υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος. "Πληρώσαμε βαρύ φόρο (στη βόρεια Κύπρο) και για αυτό είμαστε η μητέρα πατρίδα", κατέληξε.