04 Ιουνίου 2014

Τα ρετάλια των παλιών κομμάτων τραγουδούν παράφωνα...

Γιώργος Παυλόπουλος Οι πρόσφατες ευρωεκλογές έδειξαν ότι το πολιτικό σκηνικό έχει αλλάξει σημαντικά στην Ευρώπη. Στη νέα Ευρωβουλή, τα δύο παραδοσιακά στρατόπεδα διατηρούν τυπικά την πλειοψηφία, όμως εμφανίζονται εξαιρετικά αποδυναμωμένα, με το συνολικό τους ποσοστό στις 28 χώρες-μέλη να είναι λίγο πάνω από το 50%. Με δεδομένο, επιπλέον, ότι στις κάλπες προσήλθε μόλις το 43% όσων έχουν δικαίωμα ψήφου, μια απλή μαθηματική αναγωγή δείχνει πως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές αντιπροσωπεύουν μόλις και μετά βίας το 20% των «ενήλικων» Ευρωπαίων -με άλλα λόγια, τον έναν στους πέντε!

Στη Nορμανδία κρίνεται η τύχη της Oυκρανίας

Στις εκδηλώσεις για την εβδομηκοστή επέτειο της απόβασης στη Nορμανδία, Oμπάμα, Oλάντ, Mέρκελ και Πούτιν θα έχουν την ευκαιρία να διαπραγματευθούν άτυπα για τη σύγκρουση στην Oυκρανία, που αν παραταθεί θα έχει μη αντιστρέψιμες παρενέργειες.Oσο διαρκούν οι αιματηρές συγκρούσεις στην Aνατολική Oυκρανία τόσο πιο δύσκολο θα είναι να αποτραπεί μια de facto διαίρεση της χώρας, που θα προκαλούσε αλυσιδωτές αποσταθεροποιητικές παρενέργειες στη Γηραιά Hπειρο, τις οποίες δεν τις επιθυμεί καμία πλευρά. Aλλωστε, τόσο οι HΠA όσο και η Pωσια έστειλαν τα μηνύματα που ήθελαν:H Oυάσιγκτον κατέστησε σαφές ότι μπορεί να αμφισβητήσει έμπρακτα τη θέση του Kρεμλίνου ότι οι χώρες της πρώην EΣΣΔ αποτελούν ζώνη αποκλειστικής επιρροής της Pωσίας. Eπιπλέον απέδειξε ότι χωρίς να προκαλέσει προβλήματα ενεργειακής επάρκειας στους εταίρους της μπορεί με παρεμβάσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα να αποτρέψει περαιτέρω εμπλοκή της Mόσχας στην Oυκρανία. Σήμερα, με δεδομένη την ένταση στην ευρύτερη περιοχή Aσίας Eιρηνικού, οι HΠA εξυπηρετούνται από μια συμβιβαστική λύση.

Τουρκία: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της ένωσης βιομηχάνων

http://turkey.setimes.com/shared/images/2013/01/25/ALAKBARphoto-310_213.jpg
Ο πρόεδρος του τουρκικού συνδέσμου βιομηχάνων και επιχειρηματιών Μουχαρέμ Γιλμάζ, γνωστός για την κριτική που έχει ασκήσει στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται από τη θέση του επειδή κατηγορήθηκε ότι "ασκεί πιέσεις" στους εργαζομένους της επιχείρησής του. Ο Γιλμάζ, που ήταν επικεφαλής της Tusiad από τον Ιανουάριο του 2013, είπε στους δημοσιογράφους ότι έλαβε την απόφαση αυτή "για να μην θίξει το κύρος" της εργοδοτικής ένωσης. Είναι η πρώτη φορά στην Τουρκία που παραιτείται από τη θέση του ο πρόεδρος των εργοδοτών.

Θράκη, η αλήθεια των αριθμών/ Δημήτρης Τσιόδρας,

http://www.newsbomb.gr/media/k2/items/cache/4a810b059ec54191901c74e59fe6937d_XL.jpg?v=2
Η μειονότητα της Θράκης έγινε απροσδόκητα κεντρικό θέμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης, με αφορμή την επιλογή της Σουλεϊμάν Σαμπιχά από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση της υποψήφιας ευρωβουλευτού από τον χώρο της μειονότητας. Υστερα από σφοδρές αντιδράσεις, η υποψηφιότητα άλλαξε και το θέμα της μειονότητας αποσύρθηκε από την επικαιρότητα το ίδιο ξαφνικά όπως εμφανίστηκε. Ούτε η πρωτιά του μειονοτικού DEB-Κόμματος Ισότητας Ειρήνης Και Φιλίας (ΚΙΕΚΦ) απασχόλησε, πέραν κάποιων σύντομων σχολίων. Η ακτινογραφία του αποτελέσματος ωστόσο είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την εξαγωγή συμπερασμάτων αλλά και για την κατάρριψη κάποιων βολικών μύθων.

Κατά φαντασίαν υγιείς/ της Αγγελική Σπανού

http://img837.imageshack.us/img837/5215/96108940.jpgΤρομερό! Ο Γερμανός υπουργός Βόφλγκανγκ Σόιμπλε συνέδεσε την ελληνική παρουσία στην ευρωζώνη με την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων. Ψυχρολουσία στο Μέγαρο Μαξίμου, δυσφορία στην κυβέρνηση για τον “εκβιασμό”, όπως χαρακτηρίστηκε στο δημόσιο σχολιασμό, σκληρή κριτική από στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στον Σόιμπλε λες και πρόκειται για προσωπικές του απόψεις, επίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ που αξιοποίησε επικοινωνιακά το μήνυμα του Βερολίνου για να εκθέσει το Μέγαρο Μαξίμου.Μια πρώτη μετάφραση της παρέμβασης Σόιμπλε είναι ότι η γερμανική πολιτική ηγεσία θέλει να ανακόψει την ελληνική προεκλογική χαλάρωση που συνεχίζεται και να θυμίσει ότι οι κανόνες πρέπει να τηρούνται από τα κράτη μέλη του κοινού νομίσματος, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για χώρες σε κρίση. Μια δεύτερη ανάγνωση λέει ότι το “γεράκι της λιτότητας”, όπως έχει χαρακτηριστεί από διεθνή ΜΜΕ, θέλει να φοβίσει τη χώρα μας τώρα που πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα για να μην εγκαταλείψει πλήρως τον ενάρετο δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αφού οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας δεν έχουν πια τη δύναμη να πιέσουν αποτελεσματικά την κυβέρνηση δεδομένου ότι οι δόσεις τελειώνουν μαζί με το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής.
Υπάρχει και μια τρίτη προσέγγιση κατά την οποία τώρα που τελείωσε η προεκλογική περίοδος, τελειώνει και το παραμύθι του success story και γίνεται αναγκαστική, απότομη προσγείωση στην αμείλικτη οικονομική πραγματικότητα.

Γαλλία: Στόχος να γλιτώσει την BNP Paribas από τα αμερικανικά δίχτυα

Pedestrians pass a branch of BNP Paribas in Paris on Feb. 6Της Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2012, ο Γάλλος Πρόεδρος Francois Hollande περιέγραφε τον κόσμο της χρηματοδότησης ως τον «πραγματικό μου εχθρό». Τώρα η κυβέρνησή του είναι υπό πίεση να υπερασπιστεί τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, την BNP Paribas (BNP:FP), απέναντι σε ένα πιθανό πρόστιμο 10 δισ. δολαρίων για τις υποτιθέμενες συναλλαγές της με το Ιράν και άλλες χώρες που υπόκεινταν σε κυρώσεις.

Επιστρέφει το ΝΑΤΟ στον Ψυχρό Πόλεμο; Αμεσες κινήσεις από τη Συμμαχία με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία


Επιστρέφει το ΝΑΤΟ στον Ψυχρό Πόλεμο;
Στο παρελθόν φαίνεται ότι ανήκει πλέον η περίοδος ηρεμίας στις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας. Με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία η Συμμαχία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μία σειρά άμεσων και μακροπρόθεσμων κινήσεων που σκοπό έχουν να προσφέρουν διασφαλίσεις στα κράτη - μέλη από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη έναντι της «νέας επιθετικότητας» της Μόσχας.Ήδη, η στρατιωτική δομή της Συμμαχίας έχει ζητήσει από τα κράτη - μέλη (και από την Αθήνα) να καταγράψουν πιθανές συνεισφορές που θα μπορούσαν να παράσχουν στο προσεχές και πιο μακρινό μέλλον ώστε να ικανοποιηθεί τόσο η ενίσχυση του επιπέδου ετοιμότητας (action readiness plan), όσο επίσης ο αριθμός των ασκήσεων αλλά και πρόσθετη ανάπτυξη δυνάμεων σε κράτη όπως αυτά της Βαλτικής ή στην Πολωνία.

Αστυνομία και Χρυσή Αυγή

http://www.zougla.gr/assets/images/400x300/1428822.jpg
ΘΑΝΟΣ Π. ΝΤΟΚΟΣ* Εφόσον επαληθευθούν οι πληροφορίες ότι η δημοφιλία της Χρυσής Αυγής στις τάξεις της αστυνομίας (ιδιαίτερα στα χαμηλόβαθμα στελέχη) είναι σημαντικά υψηλότερη του εθνικού μέσου όρου, ασφαλώς πρόκειται για ανησυχητική εξέλιξη, ακόμα και αν δεν επηρεάζεται άμεσα η επαγγελματική συμπεριφορά των αστυνομικών αυτών. Θα ήταν προφανώς πολύ σημαντικό να διερευνηθούν τα αίτια αυτού του φαινομένου έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η διείσδυση ακραίων ιδεολογιών σε ένα υψηλής σημασίας κομμάτι του κρατικού μηχανισμού. Σε μια δημοκρατία η κυβέρνηση έχει το μονοπώλιο της κρατικής βίας. Ωστόσο, αυτό το εργαλείο θα πρέπει να χρησιμοποιείται με εξαιρετική φειδώ και ως έσχατο μέσο διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων.

Τρέμει μια "ασιατική Κριμαία" η Γερμανία

Του Hans Kundnani Από την ημέρα της προσάρτησης της Κριμαίας και το χάος που ακολούθησε στην Ανατολική Ουκρανία, υπήρξε μια έντονη συζήτηση στη Γερμνανία για τη Ρωσία, η έκβαση της οποίας δεν είναι ακόμη σαφής. Συγκεκριμένα, υπήρξε μεγάλη συζήτηση αναφορικά με τον ρόλο των οικονομικών συμφερόντων στην απροθυμία της γερμανικής κυβέρνησης να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία, που θεωρείται ότι είναι αποτέλεσμα του ισχυρού ρωσικού λόμπυ. Στην πραγματικότητα, όπως και στη Γερμανία, η επιχειρηματική κοινότητα από μόνη της φαίνεται να συγκρούεται για τη Ρωσία, μοιρασμένη μεταξύ των αυστηρών κυρώσεων και των business as usual.

Η «κόκκινη» γραμμή του Σόιμπλε

Ο Σόιμπλε για πολλοστή φορά από την αρχή της κρίσης, με αφορμή ή μάλλον με προπέτασμα την Ελλάδα, στέλνει ένα σκληρό μήνυμα, οι πραγματικοί και τελικοί αποδέκτες του οποίου είναι η Γαλλία κατά κύριο λόγο και η Ιταλία κατά δεύτερο. Το «pacta sunt servanta», δηλαδή τα συμφωνηθέντα τηρούνται, αφορά σε πολύ μικρό βαθμό το ενδεχόμενο νέου δανείου έναντι μέτρων στη χώρα μας σε περίπτωση δημοσιονομικού κενού.Η Γερμανία γνωρίζει πολύ καλά ότι η πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει η Γαλλία του Ολάντ και τα δημοσιονομικά αδιέξοδα της Ιταλίας του Ρέντσι δεν αντιμετωπίζονται ούτε με ευχολόγια, ούτε με ημίμετρα, ούτε με διορθωτικές κινήσεις υπέρ της ανάπτυξης σαν αυτές που θα εξαγγείλει αύριο Πέμπτη ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ντράγκι.
Ο Σόιμπλε γνωρίζει ότι η σωτηρία για το Παρίσι και τη Ρώμη δεν είναι άλλη από την κατάργηση του δημοσιονομικού συμφώνου, που καταδικάζει τη δεύτερη και την τρίτη στη σειρά οικονομία της Ευρωζώνης σε διαρκή λιτότητα.

Έντονο ελληνοτουρκικό φλερτ

http://www.defence-point.gr/news/wp-content/uploads/2014/06/Avramopoulos_Yilmaz_2-1024x682.jpgΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ-Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επισκέπτεται την Τουρκία Οι Υπουργοί Άμυνας των δυο χωρών εξέφρασαν πρόθεση για στήριξη προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού και των ζητημάτων στο Αιγαίο

Στην Τουρκία θα μεταβεί ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατόπιν πρόσκλησης του Τούρκου ομολόγου του Ισμέτ Γιλμάζ. Αυτό δήλωσαν οι δυο Υπουργοί στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο χρόνος της συνάντησης θα καθοριστεί μεταξύ των δυο πλευρών. Είναι εμφανές ένα έντονο ελληνοτουρκικό φλερτ, αφού τόσο ο κ. Αβραμόπουλος όσο κι ο κ. Γιλμάζ συμφώνησαν ότι οι χώρες τους έχουν πρόθεση να βοηθήσουν στην ταχεία επίλυση του Κυπριακού και των λοιπών διμερών προβλημάτων.

Περί ηλιθίων στην πολιτική

http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2014/06/BOULH-KYPROS01-07september2013.jpgΤου Χρήστου Ιακώβου
Είθισται να χρησιμοποιούμε τον όρο ηλιθιότητα μόνο ως αντωνυμικό της εξυπνάδος, χωρίς να υπάρχει ή τουλάχιστον χωρίς να έχουμε υπ’ όψιν ένα κοινώς αποδεκτό ορισμό επί τούτου. Κατά τη γνώμη μου η διαφορά μεταξύ του οξυδερκούς ανθρώπου και του ηλιθίου είναι ότι ο δεύτερος έχει περιορισμένη αντίληψη των πραγμάτων, συνεπώς μπορεί να επαναλαμβάνει συνεχώς το ίδιο λάθος, χωρίς να αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις του. Αντιθέτως, ο οξυδερκής έχει όρια. Ξέρει που «στέκεται». Αντιλαμβάνεται με την πρώτη το λάθος.