04 Ιουνίου 2014

Γαλλία: Στόχος να γλιτώσει την BNP Paribas από τα αμερικανικά δίχτυα

Pedestrians pass a branch of BNP Paribas in Paris on Feb. 6Της Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2012, ο Γάλλος Πρόεδρος Francois Hollande περιέγραφε τον κόσμο της χρηματοδότησης ως τον «πραγματικό μου εχθρό». Τώρα η κυβέρνησή του είναι υπό πίεση να υπερασπιστεί τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, την BNP Paribas (BNP:FP), απέναντι σε ένα πιθανό πρόστιμο 10 δισ. δολαρίων για τις υποτιθέμενες συναλλαγές της με το Ιράν και άλλες χώρες που υπόκεινταν σε κυρώσεις.


Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, που ξεπέρασε τα δύο κύρια πολιτικά κόμματα της Γαλλίας στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, ζήτησε σήμερα από την κυβέρνηση να «υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα» στην υπόθεση. Σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα του, το Εθνικό Μέτωπο κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «εκβιασμός», σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσουν την BNP και να ενίσχυσουν τους αμερικανούς ανταγωνιστές της. «Ζητάμε από την γαλλική κυβέρνηση να μην μείνει αδρανής», ανέφερε η δήλωση .

Οι αρχές των ΗΠΑ επιδιώκουν να επιβάλουν το πρόστιμο για να διευθετήσουν τις καταγγελίες πως η BNP μετέφερε κεφάλαια για τους πελάτες παραβιάζοντας τις κυρώσεις κατά του Σουδάν, του Ιράν και της Κούβας, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην έρευνα. Η Κεντρική τράπεζα της Γαλλίας έχει δηλώσει οι συναλλαγές αυτές δεν παραβιάζουν τη γαλλική ή την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οι ΗΠΑ διεκδικούν τη δικαιοδοσία , διότι οι συναλλαγές έγιναν σε δολάρια ΗΠΑ.

Οι φήμες για το πρόστιμο, το οποίο θα ενδέχεται να αντιστοιχεί περίπου στο ετήσιο κέρδος της BNP, έχουν προκαλέσει οργή στη Γαλλία. Γράφοντας χθες στην εφημερίδα Le Monde, ο αρθρογράφος Jean-Baptiste Jacquin ανέφερε ότι η υπόθεση απεικονίζει «τον ιμπεριαλισμό του δολαρίου». Η κεντροδεξιά εφημερίδα Le Figaro ανέφερε ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την BNP για να αμβλύνουν τις επικρίσεις ότι ήταν «επιεικείς με τις αμερικανικές τράπεζες που έφεραν ευθύνη για την οικονομική κρίση». Το περιοδικό L΄ Express σημειώνει ότι οι τράπεζες που εμπλέκονται σε ξέπλυμα παράνομου χρήματος και φοροδιαφυγή έχουν καταβάλει πολύ χαμηλότερα πρόστιμα. «Μήπως παραείναι σκληρό το αμερικανικό χτύπημα;», ρωτά το περιοδικό.

Οι γαλλικές αρχές δεν έχουν συζητήσει την υπόθεση με τις αμερικανικές και το αντιμετωπίζουν ως νομικό ζήτημα που πρέπει να πάρει το δικό του δρόμο, δήλωσαν στο Bloomberg News τρεις άνθρωποι εξοικειωμένοι με τη θέση της κυβέρνησης. Εκπρόσωποι BNP αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η έρευνα της BNP ξεκίνησε το 2007 και επικεντρώθηκε σε μια μονάδα στη Γενεύη που δομούσε συμφωνίες για τη μετακίνηση πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά την υπόθεση. Ο επικεφαλής της μονάδας της Γενεύης αποχώρησε πρόσφατα από την τράπεζα, είπαν. Η BNP έχει δηλώσει ότι συνεργάζεται με τους ερευνητές και λαμβάνει μέτρα να καθαρίσει τις εργασίες της. Ένα πρόσωπο προσκείμενο στην έρευνα δήλωσε στο Bloomberg News ότι η BNP ήταν λιγότερο δεκτική από άλλες τράπεζες που ερευνήθηκαν για παραβιάσεις κυρώσεων, ακόμη και αν είπε ότι συνεργάζεται.

Η μόχλευση της BNP στην υπόθεση είναι περιορισμένη, διότι υπάρχει ο κίνδυνος άρσης της άδειας λειτουργίας της στις ΗΠΑ. Η τράπεζα έχει μεγάλη δραστηριότητα στους τομείς εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής στις ΗΠΑ, ενώ έχει στην ιδιοκτησία της την BancWest, η οποία διαχειρίζεται τράπεζες λιανικής σε 20 δυτικές και μεσοδυτικές πολιτείες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Η μετοχή της BNP έχει υποχωρήσει σημαντικά στον απόηχο της είδησης του πιθανού προστίμου. Ενώ ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ανέφερε στις 29 Μαΐου ότι η BNP θα μπορούσε να «χειριστεί ένα μεγάλο πρόστιμο» χωρίς να επηρεαστεί η αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας ή να πληγεί η ρευστότητά της, προειδοποίησε σε σημείωμα προς τους πελάτες ότι η BNP αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της «αποστασίας των πελατών και απώλειας εσόδων».