03 Απριλίου 2014

Τουρκική φρεγάτα εισήλθε την Πέμπτη στα ελληνικά χωρικά ύδατα Ελικόπτερο πραγματοποίσε πτήση συνεργασίας

Τουρκική φρεγάτα εισήλθε την Πέμπτη στα ελληνικά χωρικά ύδατα
Σε ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ των νησιών Αμοργού και Κίναρος εισήλθε την Πέμπτη η τουρκική φρεγάτα «BARBAROS», ενώ το ελικόπτερό της πραγματοποίησε πτήση συνεργασίας με το πλοίο, προσεγγίζοντας τις ακτές της νήσου Κίναρος. Η τουρκική φρεγάτα , προερχόμενη από το λιμάνι του Ακσάζ, εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα στις 15:25, με βόρεια πορεία, και εξήλθε από αυτά στις 16:00. Πλοία και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολούθησαν και παρακολουθούν το τουρκικό σκάφος, ενώ αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας αναχαίτισαν και αναγνώρισαν το ελικόπτερο.http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=583482

Στρέφονται στους Κούρδους ΑΚΡ και CHP...

Kάλεσμα στις υπόλοιπες δυνάμεις της αντιπολίτευσης στην Τουρκία απηύθυνε χθες ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλου ενόψει προεδρικών εκλογών. Ο πρόεδρος του κεμαλικού CHP δήλωσε στη Wall Street Journal ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με έναν κοινό υποψήφιο. Μετά τη νίκη του ισλαμικού νεοφιλελεύθερου ΑΚΡ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρά τα σκάνδαλα, τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και τις καταγγελίες για λογοκρισία και στο διαδίκτυο, ο Τούρκος πρωθυπουργός παρουσιάζεται έτοιμος να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας στην επερχόμενη πρώτη άμεση από το λαό εκλογή του επικεφαλής του κράτους.

Σία Αναγνωστοπούλου: Τουρκία - Στον αστερισμό της σύγκρουσης Ερντογάν-Γκιουλέν

http://media.cdn.t24.com.tr/media/stories/2013/06/page_basbakan-erdogan-economistin-kapaginda_749523192.jpgEδώ και δύο περίπου μήνες, η πολιτική ζωή της Τουρκίας κινείται στον αστερισμό της σύγκρουσης Eρντογάν-Γκιουλέν. Για να κατανοήσουμε την ουσία και το πολιτικό της βάρος, χρειάζεται να δούμε μερικά ιστορικά δεδομένα, για τον τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκε η δημοκρατία στη χώρα.

Το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα στην Τουρκία συγκροτήθηκε, λοιπόν, μέσα από μια μάχη που υπερκαθορίστηκε από ένα αντιδημοκρατικό ερώτημα:

Τρικυμία στη Μαύρη Θάλασσα

http://s.kathimerini.gr/resources/2014-04/03s7ukrania-thumb-large.jpg
Οποια τροπή και να πάρουν οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας, όποια διευθέτηση de facto ή de iure διατυπωθεί μεταξύ Δύσης και Κιέβου από τη μια μεριά και Μόσχας από την άλλη για το μέλλον της Ουκρανίας, η τρικυμία στη Μαύρη θάλασσα είναι δεδομένη.Αν υπάρξει σε σύντομο διάστημα διευθέτηση μεταξύ Δύσης - Ρωσίας, τότε η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα έχει αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή.Η όποια διευθέτηση είναι δυνατή μόνον στη βάση μιας άτυπης δέσμευσης της Ουάσιγκτον ότι δεν θα επιδιώξει την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ και κάποιες διευθετήσεις για την άρση της απομόνωσης της Τρανδνειστερίας μεταξύ Μολδαβίας και Ουκρανίας.

Μοντέλο ή άλλοθι;

Ποιος θυμάται σήμερα τον Τόνι Μπλερ, σύμβουλο του πρωθυπουργού της Αλβανίας Ράμα; Δίχως αμφιβολία ο Ολάντ και ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας Βαλς, που τον ανακαλύπτουν σε μια προσπάθεια να περιτυλίξουν ιδεολογικά και προγραμματικά την επίσημη και οριστική εγκατάλειψη της προεκλογικής ρητορικής που χάρισε στους Σοσιαλιστές τη νίκη την άνοιξη του 2012.Δεν πρωτοτυπούν, καθώς ο πρώτος που ταυτίστηκε με τον Μπλερ και το μοντέλο του ήταν ο Σαρκοζί, που στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2007 τον επισκέφθηκε στην Ντάουνιγκ Στριτ δύο μήνες πριν παραδώσει την εξουσία στον Γκόρντον Μπράουν.
Δεξιά και Αριστερά στη Γαλλία συναγωνίζονται σκληρά ποιος θα συγκαλύψει πιο καλά το κύριο και καίριο ερώτημα: ποια στάση να κρατήσει το Παρίσι απέναντι στο Βερολίνο, στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ συνολικά.

Μνήμη με το ζόρι

http://www.e-reportaz.gr/wp-content/uploads/parelasi_irakleiokritis_646_355.jpg

Ο «μεγάλος πατριωτικός πόλεμος» του Ερντογάν

Το προεκλογικό σποτ με την σημαία δείχνει καθαρά την πολιτική ψυχολογία του
Ο «μεγάλος πατριωτικός πόλεμος» του Ερντογάν
«Στροφή προς τον εθνικισμό θα κάνει τώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μετά την νίκη στις τοπικές εκλογές, θα γίνεται όλο και πιο αυταρχικός, και θα ψαρεύει ψήφους από τους Τούρκους, και τους Κούρδους εθνικιστές», λέει μιλώντας στο ΒΗΜΑ ο Εμρέ Ερντογάν (απλή συνωνυμία με τον Τούρκο πρωθυπουργό), από το κέντρο πολιτικών ερευνών Infakto, στην Κωνσταντινούπολη. «Με δεδομένο ότι έχει χάσει πλέον για πάντα το μοντέρνο τμήμα της τουρκικής κοινωνίας, που είναι φυσικοί οπαδοί της κεμαλικής αντιπολίτευσης και τον μισούν μετά από την βίαιη καταστολή στο Πάρκο Γκεζί, την επιβολή του ισλαμιστικού τρόπου ζωής και την απαγόρευση του Twitter και του YouTube, ο Ερντογάν θα στρέψει την προσοχή στην δεξαμενή των εθνικιστών ψηφοφόρων. Αυτοί είναι οι Τούρκοι που ψηφίζουν το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Μπαχτσελί (ΜΗΡ), και οι Κούρδοι του BDP», μας λέει ο Τούρκος αναλυτής.

Πνευματικά Αοπλοι


http://static.madata.gr/gim/greenthumb.php?src=/files/mpaltakoskasidiaris1_130134448.jpg&w=472&h=263&zc=1&s=1
Απο τα όσα έχουν έρθει μέχρις στιγμής στην δημοσιότητα γίνεται αντιληπτό πως εκ των πλέον βαριών και παλαιότερων πολιτικών σκελετών της Ν.Δ. συζητά με έναν πνευματικά άοπλο.Άπο την ποιότητα του διαλόγου προκύπτει πως και ο Κος Μπαλτάκος τα ίδια πνευματικά εφόδια με τον συνομιλητή του διέθετε. Κατά συνέπεια το ερώτημα αποκτά αμείλικτο χαρακτήρα.Αυτή είναι η ποιότητα των κορυφαίων στελεχών που κάλυπτε  σταθερά και επίμονα τ​ο Κόμμα της Ν.Δ. και οι φίλα προσκείμενοι πρός αυτό μέχρι πρότινος; 

Καταγγελία από Θεοχάρους προς Μπαρόζο, Σουλτς και Φούλε


SigmaLive
Η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο,  και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, καθώς και προς τον Αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε και άλλους αξιωματούχους της ΕΕ, ζητά όπως διερευνηθεί το θέμα της βεβήλωσης και των βανδαλισμών των Ελληνικών Κοιμητηριών στα κατεχόμενα  από τουρκικές ή και τουρκοκυπριακές  διαφημιστικές εταιρίες ή ιδιώτες.
Η κ. Θεοχάρους επισυνάπτει σχετική με το θέμα επιστολή του Δημάρχου Κερύνειας Γλαύκου Καριόλου με φωτογραφικό υλικό  και ζητά από τους αξιωματούχους της ΕΕ να πράξουν ό,τι είναι δυνατό στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους για να εξευρεθούν  οι ένοχοι, οι οποίοι  δεν μπορούν να μένουν ατιμώρητοι.
Σύμφωνα με την κα Θεοχάρους, η ενέργεια αυτή, δηλαδή οι φωτογραφίες για διαφημιστικούς προφανώς σκοπούς, πάνω σε τάφους Ελλήνων της Κύπρου, συνιστά αποτρόπαια ενέργεια και προσβολή για την Ευρώπη, για ολόκληρο τον κόσμο και για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο. Η κα Θεοχάρους υπενθυμίζει στην επιστολή της ότι με βάση τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης η Τουρκία φέρει την ευθύνη για τις όποιες παραβιάσεις και δη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων και τα θρησκευτικά, διότι με τα στρατεύματά της κατέχει παρανόμως το βόρειο τμήμα της Κύπρου.  Καταλήγοντας, εκφράζει την πεποίθηση ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ θα κάνουν ότι είναι δυνατό για να δοθεί τέλος σε τέτοιες  βέβηλες ενέργειες και σε βανδαλισμούς που προσβάλλουν τον πολιτισμό μιας και το ανθρώπινο γένος.   - See more at: http://www.sigmalive.com/

DW: H επίσκεψη Μέρκελ και η «στροφή» του Βερολίνου


Η επικείμενη επίσκεψη της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, έρχεται να επιβεβαιώσει τη «στροφή» του Βερολίνου και των άλλων εταίρων στο πεδίο της διαχείρισης της ελληνικής κρίσης, γράφει σήμερα η Deutsche Welle.Το Βερολίνο επιβεβαίωσε χθες με μια λακωνική δήλωση την επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, στις 11 Απριλίου, χωρίς να δώσει ωστόσο περισσότερες λεπτομέρειες για την ατζέντα και τους στόχους του ταξιδιού. Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η νέα αυτή επίσκεψη Μέρκελ στην Ελλάδα έρχεται να υπογραμμίσει την πρόοδο στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και κυρίως να προσφέρει πολιτική στήριξη στα κόμματα της συγκυβέρνησης.Πολιτικοί αναλυτές στο Βερολίνο ανέφεραν, ότι από την Αθήνα η γερμανίδα καγκελάριος θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε φάση ανάκαμψης και πως κερδίζει το στοίχημα της αξιοπιστίας, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο και στην προσπάθεια της Αθήνας να επιστρέψει σύντομα στις αγορές. Παράλληλα, η Άγκελα Μέρκελ θα απευθυνθεί και πάλι στους Έλληνες για να τους διαβεβαιώσει ότι οι θυσίες τους έχουν αντίκρισμα και ότι ήταν αναγκαίες προκειμένου η χώρα τους να ανακάμψει.

Απειλείται η κυριαρχία του Κατάρ στο φυσικό αέριο


Απειλείται η κυριαρχία του Κατάρ στο φυσικό αέριο

Με φλόγες που φτάνουν σε ύψος 70 μέτρων προς τον ουρανό και 295 τετραγωνικά χιλιόμετρα εγκαταστάσεων, που φιλοξενούν τους μεγαλύτερους σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου και το μεγαλύτερο λιμάνι εξαγωγών LNG στον κόσμο, το Ras Laffan είναι η αιτία για την οποία το Κατάρ είναι το πλουσιότερο κράτος στον κόσμο, με κατά κεφαλήν εισόδημα 101.000 δολαρίων.
Όμως, τώρα, τα πλούτη του Κατάρ απειλούνται από τον ανταγωνισμό, σύμφωνα με σχετική ανάλυση του Bloomberg, καθώς άλλες χώρες αμφισβητούν την κυριαρχία του στο LNG.Η Αυστραλία χτίζει εργοστάσια υγροποίησης που θα υπερτριπλασιάσουν την ετήσια παραγωγική δυναμικότητά της στους 85 εκατ. τόνους έως το 2018, με αποτέλεσμα να ετοιμάζεται να ξεπεράσει το Κατάρ.

Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και η παραγωγική βάση της οικονομίας Πηγή: Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και η παραγωγική βάση της οικονομίας

ΗΠΑ: Τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2006 εμφάνισαν οι τιμές των κατοικιών  - Cover ImageΗ όλη προσπάθεια της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, κατατείνει στην εμπέδωση του «ελεύθερου ανταγωνισμού», στη βελτίωση των συνθηκών του, στην πάταξη όλων των εμποδίων που υψώνονται εμπρός του. Σε αυτή τη συλλογιστική όλα αυτά τα διαπιστούμενα εμπόδια αποτελούν απλά στρεβλώσεις και ατέλειες της λειτουργίας της αγοράς και ως εκ τούτου χρειάζεται ένας εποπτικός μηχανισμός –κάτι σαν την Επιτροπή Ανταγωνισμού–, ο οποίος να επεμβαίνει όποτε προκύπτει ανάγκη.Το ότι εδώ και πολλά χρόνια σε διάφορες χώρες έχουν ψηφισθεί αντι- trust  νόμοι και αντιμονοπωλιακές νομοθεσίες δείχνει με πολύ απλό τρόπο την αλήθεια του πράγματος. Η απλή αυτή αλήθεια αποκαλύπτει περίτρανα ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα πάνω στα οποία  έχει κτισθεί μια ολόκληρη αντίληψη για τον τρόπο λειτουργίας του οικονομικού συστήματος στο οποίο όλοι μας ζούμε : την κυριαρχία του καταναλωτή.

O επιτήδειος ουδέτερος μπροστά στην Ουκρανία

Αλέξανδρος ΤάρκαςΟι θεωρίες που ακούγονται συχνά στην Ελλάδα περί συνέχειας, συνέπειας και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, για τον απλούστατο λόγο ότι οι διπλωμάτες της γειτονικής χώρας, ακόμα κι αν ήθελαν, δεν μπορούν να προβλέψουν τα γεγονότα. Τα παραδείγματα του πολέμου κατά του Ιράκ του Μαρτίου 2003 ή της Αραβικής Ανοιξης του Δεκεμβρίου 2010 ή του εμφυλίου στη Συρία του Μαΐου 2011 είναι χαρακτηριστικά. Ολες οι κρίσεις ξέσπασαν αιφνιδιαστικά, καθιστώντας κωμικούς τους απώτερους σχεδιασμούς. Στην πρώτη περίπτωση, η Αγκυρα ήρθε σε ρήξη με τις ΗΠΑ, όταν δεν επέτρεψε τη διέλευση χερσαίων δυνάμεων που θα επιτάχυναν την ανατροπή του Σαντάμ. Στη δεύτερη απέτυχε παταγωδώς στις επαφές με τις διάφορες αντιμαχόμενες πλευρές στην Αίγυπτο και τη Λιβύη. Στη δε τρίτη, η επιλογή ενίσχυσης των ακραίων ισλαμικών ομάδων διέλυσε τις τελευταίες αυταπάτες της Δύσης περί μετριοπάθειας του πρωθυπουργού Τ. Ερντογάν.

ΟΜΙΛΙΑ ΓΛΕΖΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Τα διεθνή δικαστήρια δεν είναι λύση για αποζημιώσεις

«Οι Ελληνες δεν θεωρούμε ένοχο τον γερμανικό λαό για όσα διέπραξε το Γ' Ράιχ. Οχι μόνο δεν τον θεωρούμε ένοχο, αλλά θέλουμε να αναπτύξουμε και τη φιλία μεταξύ μας».
Οι μαθητές γέμισαν ασφυκτικά το αμφιθέατρο της Γερμανικής Σχολής για να παρακολουθήσουν την ομιλία του Μ. Γλέζου
Με αυτήν την πρόταση ξεκίνησε τη χθεσινή ομιλία του στους μαθητές και τους αποφοίτους της Γερμανικής Σχολής Αθηνών ο Μανώλης Γλέζος, θέλοντας να τονίσει ότι 70 χρόνια μετά το τέλος της Κατοχής οι δύο λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν.
Ο κ. Γλέζος αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα. Οπως επανέλαβε, αυτές ξεπερνούν συνολικά τα 160 δισεκατομμύρια ευρώ. «Εστω και αν η οφειλή ήταν μόνο ένα μάρκο, θα έπρεπε να πληρωθεί ως εγγύηση ότι στο μέλλον δεν θα γίνουν παρόμοια εγκλήματα», τόνισε.Οπως εξήγησε, πλέον απορρίπτει, ως μη συμφέρουσα για την Ελλάδα, την προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο. Ανέφερε ως παράδειγμα την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το Δίστομο, με την οποία κρίθηκε ότι η διαφορά πρέπει να λυθεί σε διακρατικό επίπεδο.

Τουρκία: Ομοιότητες ανάμεσα στα σχέδια προβοκάτσιας στη Συρία και την υπόθεση "Βαριοπούλα"

Η αποκάλυψη του γεγονότος ότι η τουρκική κυβέρνηση σχεδίαζε να προβεί σε προβοκάτσιες ώστε να προκληθεί εμπόλεμη κατάσταση με τη Συρία παρουσιάζει σημαντικές ομοιότητες με μία από τις διαστάσεις της υπόθεσης «Βαριοπούλα», τον σχεδιασμό αντίστοιχης προβοκάτσιας από πλευράς των στρατιωτικών εναντίον της Ελλάδας. Οι στρατιωτικοί που κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν στην υπόθεση «Βαριοπούλα» για σχεδιασμό επιβολής στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2003, στο σχέδιό τους για πρόκληση χάους στην Τουρκία είχαν περιλάβει και την πρόκληση έντασης με την Ελλάδα. Αυτό είχε αποκαλυφθεί από μία εφημερίδα και στη συνέχεια περιλήφθηκε στο κατηγορητήριο.

ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ


apostolopoulos
Η Ρωσία με την Ουκρανία είναι αυτοκρατορία, χωρίς την Ουκρανία είναι απλώς μια χώρα, έγραφε ο Μπρζεζίνσκι στη «Μεγάλη Σκακιέρα» το 1996. Τι θα είναι η Αμερική χωρίς την Ευρώπη, την ΕΕ; Θα είναι μια ισχυρή χώρα αλλά δεν θα είναι αυτοκρατορία, όπως η Ρωσία χωρίς την Ουκρανία. Η Ευρώπη είναι το μαλακό υπογάστριο των ΗΠΑ στην αποδώ μεριά του Ατλαντικού. Χωρίς την Ευρώπη, οι ΗΠΑ θα βρεθούν ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα, σε μέγγενη. Θυμίζω ότι ιδρυτικός σκοπός του ΝΑΤΟ ήταν και παραμένει να κρατήσει την Αμερική εντός Ευρώπης, τη Ρωσία εκτός και τη Γερμανία υπό έλεγχο, σύμφωνα με τον πρώτο γραμματέα της Συμμαχίας λόρδο Ισμέϊ. Ο Μπρζεζίνσκι θεωρεί, στο ίδιο βιβλίο, ότι η Ευρώπη είναι προτεκτοράτο των ΗΠΑ και αυτό είναι ο όρος για να μην εγκλωβιστούν στην τανάλια Ρωσίας-Κίνας.