07 Φεβρουαρίου 2015

Κorruption: Διαφθορά & Πολιτική στη Γερμανία

Η Γερμανία ως ωραία ψευδαίσθηση. Από τις αποκλειστικές άδειες και τη φοροαπαλλαγή με δάνεια, στα εισοδήματα των βουλευτών από "δώρα" και τη διαφθορά στην κυβέρνηση. Έρευνα - ανάλυση από το 1519 έως σήμερα
Όταν η διαφθορά αλλάζει την ιστορία: Οι Αυτοκρατορικές Εκλογές του 1519
Στις 28 Ιουνίου του 1519, έλαβαν χώρα οι εκλογές για το Στέμμα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που από πολλούς ιστορικούς θεωρούνται ότι επηρέασαν αποφασιστικά το μέλλον της Ευρώπης για περίπου δύο αιώνες. Οι συγκεκριμένες εκλογές έμειναν στην ιστορία ως ένα παράδειγμα διαφθοράς του πολιτικού συστήματος και συνεργασίας του με το πανίσχυρο τραπεζικό, επιχειρηματικό κατεστημένο. Αν και η εκλογική αναμέτρηση μετατράπηκε σε μία μονομαχία ενός Ισπανού με ένα Γάλλο, το αποτέλεσμα της κρίθηκε από την καταλυτική παρέμβαση ενός Γερμανού τραπεζίτη και την δωροδοκία επτά Γερμανών εκλεκτόρων Πριγκίπων. Η αναδρομή, στο πρώτο τμήμα του άρθρου, σε γεγονότα που συνδέονται με τις Αυτοκρατορικές εκλογές που έλαβαν χώρα πριν από 500, περίπου χρόνια, χρησιμοποιείται ως γέφυρα για τη σύνδεση με το δεύτερο τμήμα του άρθρου, όπου παρουσιάζεται η διαφθορά στο σήμερα, με επίκεντρο τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης των 500 εκ ανθρώπων, τη Γερμανία.

Πολ Κρούγκμαν: Κυρία Μέρκελ, ήρθε η ώρα της αλήθειας... Chicken Game

Το περίφημο “Παιχνίδι του Δειλού” (chicken game) από την Θεωρία των Παιγνίων ανασύρει ο Πολ Κρούγκμαν για να στηλιτεύσει για μια ακόμη φορά τη στάση της Γερμανίας στο ελληνικό ζήτημα και να διαμηνύσει σε όλη την Ευρώπη ότι “ήρθε η ώρα της αλήθειας”.
Ο Πολ Κρούγκμαν, στη νέα του παρέμβαση με άρθρο του στους New York Times εγκαλεί την Ανγκελα Μέρκελ ότι “δεν μπορεί να αντικρύσει την πραγματικότητα” και καλεί τον Μάριο Ντράγκι να αρνηθεί να παίξει το παιχνίδι της αυτοκαταστροφής στην Ευρώπη.Ολόκληρο το άρθρο του Πολ Κρούγκμαν με τον τίτλο “Το παιχνίδι του δειλού” είναι το εξής:Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι σταματάει να δέχεται ως ενέχυρα τα ελληνικά ομόλογα . Αυτή η κίνηση, όπως αποδεικνύεται, ήταν περισσότερο συμβολική παρά ουσιαστική. Παρ' όλα αυτά η στιγμή της αλήθειας πλησιάζει. Και είναι η στιγμή της αλήθειας όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη - και συγκεκριμένα για την κεντρική τράπεζα, η οποία θα πρέπει σύντομα να αποφασίσει για ποιόν πραγματικά δουλεύει. Βασικά, η κατάσταση τώρα μπορεί να συνοψισθεί στον εξής διάλογο:

Διπλωματικός «πυρετός» για την Ουκρανία

ukraine.jpg

Συντάκτης: efsyn.gr
«Η Ρωσία δεν σχεδιάζει να εξαπολύσει πόλεμο εναντίον οποιουδήποτε, πρόκειται να συνεργαστούμε με όλους», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τις συναντήσεις που είχε χθες (6/2) με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για την κρίση στην Ουκρανία. Το Κίεβο έχει δικαίωμα να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ Ερχεται νέο σκάνδαλο με μίζες για εξοπλιστικά ύψους 62 εκατ. - Εμπλέκονται Ελληνες και Γερμανοί

Ερχεται νέο σκάνδαλο με μίζες για εξοπλιστικά ύψους 62 εκατ. - Εμπλέκονται Ελληνες και Γερμανοί
Αποκαλύψεις για νέο σκάνδαλο με μίζες στα εξοπλιστικά ύψους 62 εκατ. ευρώ, προανήγγειλε ο υφυπουργός Νίκος Τόσκας.
Σε συνέντευξή του (ρ/σ Στο Κόκκινο) ο κ. Τόσκας επιβεβαίωσε ότι υπάρχει δικαστικό έγγραφο το οποίο ερευνά η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπ. Αμυνας που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αφορά μίζες 62 εκατομμυρίων ευρώ από εξοπλιστικά προγράμματα γερμανικών εταιρειών, με άμεσα εμπλεκόμενους 12 Γερμανούς και αριθμό Ελλήνων.

Aνάγνωση ενός μηνύματος

H προειδοποιητική βολή Nτράγκι στην Aθήνα είναι πίεση για συμφωνία με τους εταίρους μας με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, μια κίνηση που εξυπηρετεί ουσιαστικά και επικοινωνιακά το Bερολίνο, με την EKT να χρεώνεται την κλιμάκωση της έντασης.Tο τελευταίο για το οποίο θα μπορούσε να κατηγορηθεί ο κεντρικός τραπεζίτης της Eυρωζώνης είναι η υποταγή στη Γερμανία: Eδώ και 2,5 χρόνια, από τον Iούλιο του 2012, όταν δήλωσε ότι θα κάνει ότι χρειασθεί για να θωρακίσει την Eυρωζώνη, ήταν μόνιμος στόχος μέρους της ηγετικής ελίτ της χώρας και της πλειονότητας των MME, με συνεχή τη διαμαρτυρία ότι η προετοιμασία και υλοποίηση της ποσοτικής χαλάρωσης είναι πολιτική πρωτοβουλία εκτός των καταστατικών του αρμοδιοτήτων.
Eιρωνεία της τύχης, λοιπόν, η πρώτη εδώ και καιρό κίνηση του κεντρικού τραπεζίτη της Eυρωζώνης που ικανοποιεί το Bερολίνο να είναι μια, με επίκληση του καταστατικού, καθαρά πολιτική του παρέμβαση.

Ευκαιρία για κυριαρχία ή τελευταία πράξη του δράματος;

http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20150207/engine/imerisia_LARGE_t_1061_43971394_type12128.jpg
Γράφει ο Γιάννης Λούλης
www.johnloulis.gr
Τα εκλογικά αποτελέσματα μπορούν να προβλεφθούν μήνες πριν, αν υπάρχουν τα κατάλληλα δεδομένα και η αντίστοιχη ερμηνεία τους. Αυτό επιχείρησα και ολοκληρώνοντας το νέο βιβλίο μου, που κυκλοφορεί τις επόμενες εβδομάδες, για το γκρέμισμα των δύο πυλώνων της μεταπολίτευσης και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, το πώς θα πορευτεί η νέα κυβέρνηση και ποια θα είναι τα αποτελέσματα των όποιων επιλογών της αποτελεί τοπίο στην ομίχλη. Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, οι πρώτες θετικές εντυπώσεις έχουν μετατραπεί σε προβληματισμούς, και στη συνέχεια σε πιο καθησυχαστικές εξελίξεις. Άλλωστε, κάθε μέρα που περνάει βλέπουμε να διαμορφώνεται μία νέα εικόνα.

DIE ZEIT Γερμανική «ρουκέτα»: 700 e-mail - φωτιά, προϊόν υποκλοπής, για τις σχέσεις Ελλήνων με Ρώσους αντιευρωπαϊστές!

Γερμανική «ρουκέτα»: 700 e-mail - φωτιά, προϊόν υποκλοπής, για τις σχέσεις Ελλήνων με Ρώσους αντιευρωπαϊστές!
Ενα ιδιαίτερα «περίεργο» δημοσιείυμα που αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, έχει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit η οποία παρουσιάζει περίπου 700 εμπιστευτικά e-mail, προϊόν υποκλοπής.

Το τέλος ή προς το τέλος;

Η εσωστρέφεια των εκλογών πριν και μετά τις 25/1 δεν μας επέτρεψε να αφομοιώσουμε πλήρως τη μεγάλη ανατροπή που συνιστά η απόφαση της ΕΚΤ στις 22/1 να προχωρήσει στην ποσοτική χαλάρωση. Σχεδόν ταυτόχρονα με την εξαγγελία Ντράγκι λύθηκε αθόρυβα και διακριτικά και το ψυχόδραμα των παραβατικών προϋπολογισμών Γαλλίας - Ιταλίας για το 2015, καθώς η προσμέτρηση ρήτρας ανάπτυξης τους καθιστά αυτόματα κανονικούς.Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω αθροιστικά; Οτι το Βερολίνο, πέραν της ανοχής στο τύπωμα χρήματος, κατανοεί και το αυτονόητο, ότι η ρευστότητα της ΕΚΤ δεν θα οδηγήσει στην ανάπτυξη αν δεν χαλαρώσει η λιτότητα. Ετσι προκύπτει το δίπτυχο σεβασμός των συνθηκών (pacta sunt servanda), που εξυπηρετεί τους Μέρκελ - Γκάμπριελ στο εσωτερικό ακροατήριο, και ταυτόχρονα de facto αποδοχή είτε διορθωτικής ρήτρας, είτε διασταλτικής ερμηνείας και παρερμηνείας, που δεν εξυπηρετεί μόνον τον Νότο συν τη Γαλλία, αλλά είναι και ο μόνος τρόπος το πακέτο Ντράγκι να αποτρέψει τον εγκλωβισμό της Ευρωζώνης σε σπιράλ αποπληθωρισμού. Ολα τα παραπάνω ήταν μία διαμορφωμένη χορογραφία, στο πλαίσιο της οποίας κινήθηκαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών στις διαβουλεύσεις τους σε Ρώμη, Παρίσι, Βρυξέλλες, Λονδίνο και Βερολίνο.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ INTERNET Οδηγός συμπεριφοράς για... τζιχαντίστριες

Πώς είναι να είσαι γυναίκα και να έχεις επιλέξει να ζεις ανάμεσα σε εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους; Την απάντηση δίνουν οι ίδιες οι τζιχαντίστριες από το Ιράκ και τη Συρία σε έναν «οδηγό» που δημοσιεύτηκε ηλεκτρονικά στα αραβικά, θέλοντας προφανώς να προσελκύσουν κι άλλες γυναίκες από τη Σαουδική Αραβία και τον Κόλπο.
Οδηγός συμπεριφοράς για... τζιχαντίστριες
Το εκτενέστατο έγγραφο δημοσιεύτηκε στις 23 Ιανουαρίου στο ίντερνετ, μέχρι τώρα ωστόσο είχε περάσει απαρατήρητο από τα διεθνή μέσα. Και σε αντίθεση με τα -συχνά βίαια- μηνύματα που αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γυναίκες τζιχαντίστριες που έχουν μεταναστεύσει από τη Δύση για χάρη του Ισλαμικού Κράτους, αυτό κινείται σε πιο ψύχραιμους τόνους.

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ «GUARDIAN» Τι φοβούνται περισσότερο οι Ευρωπαίοι

Αν «φοβάσαι χάθηκες», έλεγαν Γάλλοι που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ στο Παρίσι λίγες ώρες μετά την αιματηρή επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Σαρλί Εμπντό, στην οποία σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι
Τι φοβούνται περισσότερο οι Ευρωπαίοι
Κι όμως ο φόβος, που περιγράφεται ως μία αμυντική αντίδραση του οργανισμού χωρίς να απαιτείται συνειδητή σκέψη, διέπει την πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών. Τον αντιμετωπίζουν στην προσωπική τους ζωή, τον αντιμετωπίζουν μαζικά όταν παίρνει, για παράδειγμα, τη μορφή της οικονομικής ανασφάλειας ή της ανεργίας, τον αντιμετωπίζουν και σε εθνικό επίπεδο, όταν αφορά την τρομοκρατική απειλή ή τους πολέμους.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΧΑΙΝΤΣ-ΓΙΟΑΧΙΜ ΝΟΙΜΠΙΡΓΚΕΡ Αυτοκτονία πρώην στελέχους της Siemens με εμπλοκή σε μίζες

Τέλος στη ζωή του έβαλε ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Siemens, Χάιντς-Γιόαχιμ Νόιμπιργκερ, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί στο μεγαλύτερο σκάνδαλο δωροδοκίας στην ιστορία του γερμανικού κολοσσού και της χώρας.
Σε μια περίοδο που οι «αμαρτίες» της Siemens επανέρχονται στην επικαιρότητα, η αυτοκτονία του πρώην μεγαλοστελέχους της Siemens, Χάιντς-Γιόαχιμ Νόιμπιργκερ, προκαλεί αίσθηση

Σε μια περίοδο που οι «αμαρτίες» της Siemens επανέρχονται στην επικαιρότητα, ήταν φυσικό η αυτοκτονία του πρώην μεγαλοστελέχους να προκαλέσει αίσθηση. Από το περιβάλλον του, πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την εμπλοκή του στο σκάνδαλο ο Νόιμπιργκερ είχε περιέλθει σε κατάθλιψη, καθώς η καριέρα του τερματίστηκε άδοξα και οι επαγγελματικές του προοπτικές ήταν μηδαμινές, όχι μόνο εντός Γερμανίας αλλά και διεθνώς.

Μοναδικό φαινόμενο στην Ευρώπη η ελληνική «νεοτρομοκρατία»

APOSTOLIDHS
Για φαινόμενο το οποίο είναι «μοναδικό στην Ευρώπη» έκανε λόγο ο Παύλος Αποστολίδης, πρέσβης ε.τ. και διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών κατά την περίοδο 1999-2004, αναφερόμενος στην αποκαλούμενη «νεοτρομοκρατία», ενώ, σχετικά με τον κίνδυνο που προκύπτει από την άνοδο της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας, εκτίμησε πως η όποια απειλή για τη χώρα μας είναι στο πλαίσιο του «μοναχικού λύκου», χωρίς ειδική στόχευση. «Η μετατρομοκρατική εποχή (μετά τη 17Ν) είναι σχεδόν μοναδικό φαινόμενο στην Ευρώπη» δήλωσε στη HuffPost Greece ο κ. Αποστολίδης.

Η Κυβέρνηση καλεί την Τουρκία να ανοίξει τα αρχεία της για τους αγνοούμενους

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη διαλεύκανση όλων των περιπτώσεων των αγνοουμένων, διαβεβαίωσε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, καλώντας παράλληλα την Τουρκία να ανοίξει τα αρχεία της και να επιτρέψει εκταφές σε όλες τις περιοχές που χαρακτηρίζει στρατιωτικές.“Δυστυχώς, παρά τη δική μας καλή θέληση και βούληση, είμαστε αντιμέτωποι με τη διαρκώς κλιμακούμενη τουρκική αδιαλλαξία, η οποία με εκβιασμούς και πιέσεις επιχειρεί να υφαρπάξει ακόμα και τμήμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Δημοκρατίας, ενεργώντας δήθεν, εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων,” ανέφερε μιλώντας στην κηδεία του φονευθέντος από τους Τούρκους το 1974 Σάββα Χριστοδούλου.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ BBC Γιατί ο Βαρουφάκης μίλησε για Ναζί μέσα στο Βερολίνο;

«Ουάου»..!
Αρθρο που ήδη συζητιέται έντονα σε όλη την Ευρώπη, δημοσιεύει το BBC με τίτλο «Γιατί ο Έλληνας Βαρουφάκης ανέφερε τους Ναζί στο Βερολίνο». Για τον αρθρογράφο του βρετανικού δικτύου, το μήνυμα Βαρουφάκη προς το Σόιμπλε ήταν «επιμείνετε στις απαιτήσεις σας για νέες περικοπές και ο εφιάλτης που κι εσείς αντιμετωπίσατε (σ.σ. νεοναζί), θα συνεχίσει να εξαπλώνεται στην Αθήνα».
Το βρετανικό κανάλι κάνει αναφορά και στον πιο «επίμονο συνήγορο του ΣΥΡΙΖΑ» επί του θέματος των γερμανικών αποζημιώσεων, τον Μανώλη Γλέζο.

Παραιτήθηκε, για να στραφεί στην πολιτική, ο επικεφαλής της τουρκικής MİT

Παραιτήθηκε, για να στραφεί στην πολιτική, ο επικεφαλής της τουρκικής MİT Ο Χακάν Φιντάν διαδραμάτισε σκιώδη αλλά και φαινομενικά καθοριστικό ρόλο σε μια σειρά θεμάτων κατά τη διάρκεια της σχεδόν 5ετούς θητείας του στην ηγεσία των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, όντας ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Χακάν Φιντάν ήταν μέλος του πολύ στενού κύκλου του Ερντογάν
Την παραίτησή του υπέβαλε ο επικεφαλής της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας MİT, Χακάν Φιντάν, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του τούρκου προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Εργντογάν, προκειμένου να είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.