02 Μαρτίου 2015

Φθαρμένα είδωλα μακροχρόνιας χρήσης

Θεοδωράκης και Γλέζος, το σκάνδαλο της αριστερής εικονολατρίας
Tου Αναγνώστη Λασκαράτου, https://roides.wordpress.com
ΗΑριστερά στο βαθμό που ηθελημένα ή αθέλητα είναι σε ένα ποσοστό ένα εύκολο θρησκευτικής τάξης φαινόμενο Σωτηρίας, που απευθύνεται περισσότερο στα ένστικτα και στο συναίσθημα και λιγότερο στη γνώση και στη λογική,  επιστράτευσε εικόνες και σύμβολα, πρώτης ή και τρίτης διαλογής. Αν ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. Μ. Θοδωράκης έχει μια μεγάλη καλλιτεχνική αξία και ανήκει στα πρώτα ο πρώην ευρωβουλευτής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Γλέζος δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο χάρισμα, όλος ο μύθος του βασίζεται σε έναν ηρωϊσμό (μικρό μπροστά σε αυτόν χιλιάδων συντρόφων του που ξεχάστηκαν, πολλοί χάνοντας και τη ζωή τους), που πήρε σχεδόν μεταφυσική διάσταση από τη στιγμή που σχετίστηκε με το φετίχ της σημαίας.

Δεν παρατούν τα όπλα οι Κούρδοι αντάρτες Εξακολουθούν να μην εμπιστεύονται τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν


Του Νίκου Στέλγια
Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Σε αντίθεση με κεντρικό μήνυμα της νέας επικοινωνιακής εκστρατείας της Άγκυρας στο Κουρδικό Ζήτημα, η κουρδική πλευρά ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να αποχαιρετίσει τα όπλα το αμέσως επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις της κουρδικής πλευράς, οι οποίες βρίσκουν αντίκτυπο κυρίως στον κουρδικό τύπο της γειτονικής Τουρκίας, αναλύοντας το περιεχόμενο του Κοινού Ανακοινωθέντος, το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα από την τουρκική κυβέρνηση και την πολιτική πτέρυγα του κουρδικού κινήματος το Σάββατο, οι Κούρδοι εξακολουθούν να μην εμπιστεύονται τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και την κυβέρνηση του.

Μετά τη σφοδρή αντίδραση της Αθήνας η Αγκυρα απέσυρε τη ΝΟΤΑΜ που δέσμευε το μισό Αιγαίο για 10μηνο

Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος - Η Τουρκία είχε εκδώσει μια διορθωτική ΝΟΤΑΜ που την απέρριψε η Ελλάδα - Δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης

Ν Τόσκας: Τα οικονομικά συνδυάζονται με τα γεωπολιτικά

http://www.onalert.gr/files/Image/ONALERTPHOTOS/APOSTRATOI/TOSKAS/toskas1.jpg
“Τα οικονομικά συνδυάζονται με τα γεωπολιτικά”, επεσήμανε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Τόσκας, με αφορμή το θέμα της τουρκικής ΝΟΤΑΜ, στη διάρκεια συνέντευξής του στο “tppRadio”, το διαδικτυακό ραδιόφωνο του “ΤhePressProject.gr”, κατά την εκπομπή “Εντός/Εκτός”, των δημοσιογράφων Κώστα Εφήμερου και Γεράσιμου Λιβιτσάνου.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:
Ν. ΤΟΣΚΑΣ: “Επιδιώκουμε να δημιουργηθεί μία πολιτική ειρήνης, φιλίας και καλών γειτονικών σχέσεων. Δεν έχουμε κατορθώσει να πείσουμε τους γείτονες. Και μάλιστα, αυτές τις μέρες, τη στιγμή που είχε ξεκινήσει μία διαδικασία επανεκκίνησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης από το Υπουργείο Εξωτερικών, πριν αλέκτωρ λαλήσει ξεκίνησαν και οι προκλήσεις της Τουρκίας με τη δέσμευση αυτών των περιοχών στο Κεντρικό Αιγαίο. Τί επιδιώκουν, γιατί το κάνουν, θα ρωτούσε κάποιος...”

Εθισμός στο ψέμα

image
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι και μετά την ελληνική συμφωνία με τους πιστωτές παραμένει ισχυρή η κοινωνική στήριξη της κυβέρνησης. Οι περισσότεροι, δηλαδή, αποδέχονται αδίστακτα την εγκατάλειψη των προεκλογικών υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, τα παιχνίδια με τις λέξεις (η τρόικα που έγινε “θεσμοί”, το μνημόνιο που έγινε “πρόγραμμα” κοκ), ενώ δεν ενοχλούνται από τους κυβερνητικούς θεατρινισμούς και τη μετατροπή της διαπραγμάτευσης σε λαϊκό υπερθέαμα. Δεν τους πειράζει το γεγονός ότι από τη διαβεβαίωση Βαρουφάκη “δεν θέλουμε χρήμα αλλά χρόνο” φτάσαμε μπροστά στον κίνδυνο πιστωτικού γεγονότος μέσα στον Μάρτιο ούτε ότι αντί για αποτελέσματα από τον διακηρυγμένο πόλεμο εναντίον της ολιγαρχίας περιμένουμε την αύξηση του ανταποδοτικού τέλους για την ΕΡΤ.

Προβληματίζει η ανακατάληψη της Μοσούλης

AFP, THE NEW YORK TIMESΚρίσιμη δοκιμασία της πολιτικής Ομπάμα στο Ιράκ θα αποτελέσει η διαφαινόμενη «μάχη της Μοσούλης», την οποία Αμερικανοί ανώτατοι αξιωματούχοι και αναλυτές τοποθετούν στις αρχές Απριλίου.

Την πόλη, δεύτερη σε μέγεθος στο Ιράκ, φέρεται να κατέχει δύναμη 2.000 μαχητών του «Ισλαμικού Κράτους» Ιρακινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι, όμως, εξέφραζαν στις αρχές της εβδομάδας αμφιβολίες κατά πόσον οι ιρακινές δυνάμεις είναι ικανές να απωθήσουν τους αποφασισμένους, φανατικούς ισλαμιστές. Σε δηλώσεις του στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ανώτατος αξιωματικός της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης, αρμόδιος για τα επιχειρησιακά ζητήματα στη Μέση Ανατολή, έθετε θέμα ετοιμότητας των ιρακινών στρατευμάτων, διερωτώμενος πώς θα μπορούσαν να ανακαταλάβουν τη Μοσούλη έχοντας αντιμετωπίσει τόσες δυσχέρειες σε μικρότερες πόλεις.

Μια ανάσα από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν THE NEW YORK TIMES

Η συμφωνία δεν θα τερματίσει μια και καλή το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ούτε θα εξαλείψει την πυρηνική τεχνογνωσία της Τεχεράνης.
Το Ιράν και οι έξι μεγάλες δυνάμεις φαίνεται να βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Επειτα από μήνες μικρής, κατά τα φαινόμενα, προόδου, η επιτάχυνση του ρυθμού των συνομιλιών διαμηνύει ότι οι διαπραγματευτές που βρίσκονται στη Γενεύη ενδέχεται να ολοκληρώσουν το γενικό πλαίσιο έως τα τέλη Μαρτίου, με την τελική συμφωνία να υπογράφεται στα τέλη Ιουνίου. Αυτό δεν είναι βέβαιο, δημιουργεί ωστόσο την ελπίδα πως η πυρηνική απειλή του Ιράν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ειρηνικό τρόπο.

Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗΝ «ΕΚΤΡΟΠΗ» Γιουρούσι... στο κράτος με αιχμή την αστυνομία

Στον κατήφορο της δημοκρατικής εκτροπής παρασύρεται η Τουρκία με τον Ταγίπ Ερντογάν να επιβάλλει ένα όλο και πιο αυταρχικό και προσωποπαγές σύστημα εξουσίας που παραπέμπει σε ιδιόμορφα μεσανατολικού και κεντρασιατικού τύπου καθεστώτα.

Ο σουλτάνος στο «παλάτι» του με τη νέα φρουρά που φορά στολές Μογγόλων και Οθωμανών. Ο σουλτάνος στο «παλάτι» του με τη νέα φρουρά που φορά στολές Μογγόλων και Οθωμανών.Καθώς οι εκλογές της 7ης Ιουνίου είναι κρίσιμες για την επιδίωξη του Ερντογάν να αλλάξει το Σύνταγμα και να μετατρέψει το σύστημα σε Προεδρικό, καθοδηγεί ουσιαστικά την προεκλογική εκστρατεία του κόμματός του. Για να καλύψει μάλιστα τα «νώτα» της η κυβέρνηση προωθεί ένα πρωτοφανές πακέτο μέτρων με την επωνυμία «Νομικό Πακέτο για την Προστασία των Ελευθεριών», που μετατρέπει την Τουρκία σε αστυνομικό κράτος.Από τα 132 συνολικά άρθρα έχουν περάσει μόνον τα 33 από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση λόγω της σφοδρότατης αντίδρασης από την αντιπολίτευση που οδήγησε στις πρωτοφανείς εικόνες ξυλοδαρμών μεταξύ των βουλευτών.Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει διαδηλώσεις και μπαράζ αποκαλύψεων μέσω του Διαδικτύου την προεκλογική περίοδο και γι' αυτό ο ίδιος ο Ερντογάν είπε ότι το πακέτο μέτρων «θα περάσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο».

Το κουρδικό χαρτί

http://www.medya262.com/wp-content/uploads/abdullah-ocalan-tayyip-erdogan-akpli-oldu.jpg
Πίσω από τη δήλωση Οτσαλάν για έκτακτο συνέδριο του ΡΚΚ που θα επικυρώσει την εγκατάλειψη του ένοπλου αγώνα διακρίνεται σαφώς η συμμαχία του έγκλειστου στο Ιμραλί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν. Ο κύβος ερρίφθη: Ο Οτσαλάν επενδύει το μέλλον των Κούρδων της Τουρκίας στο ισλαμικό νεοοθωμανικό μείγμα του Ερντογάν όπου υπό τη στέγη του σουνιτικού ισλάμ και το πλαίσιο ενός νέου συντάγματος θα υπάρχει διακριτός χώρος μιας αυτονομίας το πλαίσιο και το εύρος της οποίας δεν προσδιορίζονται.Η προσέγγιση των δύο ανδρών είναι μη αντιστρέψιμη: Ο αφοπλισμός καθιστά την πολιτικοποίηση του ΡΚΚ μονόδρομο και οι όποιες έστω και σταδιακές και προσεκτικές παραχωρήσεις του Ερντογάν ακυρώνουν ανεπιστρεπτί την παρακαταθήκη του Κεμάλ «ένα έθνος - ένα κράτος». Αν τα κέρδη για το ΡΚΚ προσδοκώνται σε βάθος χρόνου, για το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ προεξοφλείται η άμεση απόδοση μερίσματος στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Εντονη ελληνική αντίδραση στην τουρκική πρόκληση να δεσμεύσει το μισό Αιγαίο για 10 μήνες

Καταθέτει εντονότατο διάβημα στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας και στην Τουρκία
Εντονη ελληνική αντίδραση στην τουρκική πρόκληση να δεσμεύσει το μισό Αιγαίο για 10 μήνες
Μόνιμο πεδίο βολής που ουσιαστικά «κόβει στη μέση το Αιγαίο» διεκδικεί η Τουρκία, εκδίδοντας την περασμένη Παρασκευή παράτυπη αγγελία προς αεροναυτιλλομένους (ΝΟΤΑΜ) και δεσμεύοντας μία τεράστια περιοχή από τα δυτικά της Σκύρου μέχρι και ανατολικά της Λήμνου εντός του FIR Αθηνών.Η παράτυπη τουρκική ΝΟΤΑΜ «δεσμεύει» την περιοχή αυτή από τις 2 Μαρτίου ως και τις 31 Δεκεμβρίου 2015 και όπως ήταν αναμενόμενο οδήγησε την Αθήνα στην ανταπάντηση με έκδοση ακυρωτικής ΝΟΤΑΜ.Ήδη δόθηκαν σαφείς εντολές στους Μονίμους Αντιπροσώπους της χώρας μας σε Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ΝΑΤΟ, στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπλοϊας (ICAO) – εντός του οποίου μάλιστα η Άγκυρα διεκδικεί το τελευταίο διάστημα ισχυρότερο και διευρυμένο ρόλο – καθώς και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς να προβούν σε αυστηρά διαβήματα, ενώ ανάλογο διάβημα θα πραγματοποιήσει ο έλληνας πρέσβης στην Τουρκία.

Αποψη: Γεωπολιτική και εθνική διαπραγμάτευση- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΙΛΗΣ*

Το τελευταίο διάστημα έχει ανακύψει το ζήτημα της γεωπολιτικής σημασίας της Ελλάδας και πώς αυτό μπορεί να αποτελέσει ατού στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές μας. Πριν προχωρήσουμε στην αποτίμηση των πραγματικών δεδομένων, ας προβούμε σε μία σύντομη καταγραφή της κατάστασης διεθνώς.

Εχουμε διέλθει μία μεταβατική φάση της νεότερης ιστορίας, όπου ο κόσμος μοιάζει περισσότερο άναρχος, μη κρατικοί υβριδικοί δρώντες επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο τις εξελίξεις, ενώ απουσιάζει ένα συντονιστικό όργανο ικανό να αντιμετωπίσει επαρκώς παραδοσιακές και νέες προκλήσεις. Η οικονομική στασιμότητα πολλών περιφερειών, η εξαθλίωση ολόκληρων περιοχών, οι διακρατικές και εμφύλιες συγκρούσεις, οι μεταναστευτικές ροές και η ενίσχυση ακραίων, εξτρεμιστικών στοιχείων δημιουργούν συνθήκες παρατεταμένης και ώς ένα βαθμό ανεξέλεγκτης αστάθειας. Ταυτόχρονα, το κέντρο βάρους της οικονομικής ισχύος μετατοπίζεται προς την Ανατολή, όπως και το ενδιαφέρον της μόνης υπερδύναμης, ενώ αναμένουμε με ενδιαφέρον μέχρι πού θα φτάσουν οι κινήσεις αμφισβήτησης της πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ. Η απουσία ενός κανονιστικού πλαισίου -με αποδυναμωμένη την ισχύ του διεθνούς δικαίου υπέρ ενός περιοριστικού τρόπου λήψης αποφάσεων από μικρά μπλοκ κρατών με ελεγχόμενη νομιμοποίηση- και η υποχώρηση της ηθικής καθολικότητας της Δύσης τροποποιούν περαιτέρω τους συσχετισμούς. Προσώρας, η διεθνής τάξη κλονίζεται από την αδυναμία αποτελεσματικής παρέμβασης μέσω ενός μηχανισμού πρόληψης ή ουσιαστικής διαχείρισης κρίσεων.

Πρώτη επέμβαση των Τούρκων εντός της Συρίας COSTANZE LETSCH / THE GUARDIAN

Δεκάδες άρματα μάχης και εκατοντάδες στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από μαχητικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροπλάνα, πήραν μέρος στην τουρκική επιχείρηση.
Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, η Τουρκία πραγματοποίησε την πρώτη ανοιχτή στρατιωτική της επέμβαση στη Συρία από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη γειτονική της χώρα, το 2011. Δεκάδες άρματα μάχης και εκατοντάδες στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από μαχητικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροπλάνα, εισέβαλαν σε βάθος 35 χιλιομέτρων για να απομακρύνουν με ασφάλεια 38 στρατιώτες τους, οι οποίοι φρουρούσαν έναν ιστορικό τάφο της οθωμανικής εποχής, πολιορκούμενοι από μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS).Η «Επιχείρηση Σαχ Ευφράτης», όπως ονομάστηκε, είχε ως διακηρυγμένο στόχο την απομάκρυνση της σορού του Σουλεϊμάν Σαχ, παππού του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Οσμάν Α΄. Η Τουρκία θεωρεί το μνημείο του Σουλεϊμάν Σαχ, πάνω στον Ευφράτη, τουρκικό έδαφος βάσει συνθήκης που υπέγραψε το νεαρό κράτος του Κεμάλ Ατατούρκ με την τότε αποικιοκρατική δύναμη της περιοχής, τη Γαλλία, το 1921. Ωστόσο, ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Aσαντ, καταδίκασε την τουρκική επιχείρηση ως «ωμή επίθεση» και προειδοποίησε την Aγκυρα ότι «φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τις όποιες επιπτώσεις της ενέργειάς της».

Ο Μαύρος Οκτώβρης της Κύπρου

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΥΟΣ* Ο Αχυρώνας του Λιοπετρίου, πεδίο μιας από τις πιο κομβικές συγκρούσεις του κυπριακού απελευθερωτικού αγώνα.
Ο Αχυρώνας του Λιοπετρίου, πεδίο μιας από τις πιο κομβικές συγκρούσεις του κυπριακού απελευθερωτικού αγώνα.
Το κυπριακό ζήτημα κατά το δεύτερο μισό του 1958 είχε λάβει τον χαρακτήρα μετωπικής σύγκρουσης, με έκδηλη την αδυναμία των εμπλεκομένων μερών στο διεθνές πεδίο να καταλήξουν στην εξεύρεση μιας κοινώς αποδεκτής φόρμουλας λύσης. Η Βρετανία μέσω του Σχεδίου Μακμίλαν προσπάθησε να δημιουργήσει τετελεσμένα που να ικανοποιούν τις απαιτήσεις της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων για διχοτόμηση του νησιού. Η πολιτική αυτή ήταν αντίθετη με το αίτημα των Ελλήνων της Κύπρου για ένωση της νήσου με την Ελλάδα. Ωστόσο, η διακηρυγμένη πρόθεση της βρετανικής ηγεσίας για μονομερή επιβολή του Σχεδίου τον Οκτώβριο του 1958 εξώθησε την ελληνική κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή και τον ηγέτη των Ελληνοκυπρίων Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄ σε μια διαφορετική προσέγγιση, η οποία αφορούσε μια συμβιβαστική λύση όπως την ανακήρυξη της Κύπρου ως ανεξάρτητου κράτους.

Το Γουότεργκεϊτ του Νίκολα Γκρούεφσκι

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ-Δημοσιογράφοι διαδηλώνουν εναντίον της καταπάτησης των ελευθεριών στα ΜΜΕ και ζητούν την απελευθέρωση του δημοσιογράφου Tomislav Kezharovski που βρίσκεται στη φυλακή εξαιτίας ενός άρθρου του στην εφημερίδα Nova Makedonija.
Δημοσιογράφοι διαδηλώνουν εναντίον της καταπάτησης των ελευθεριών στα ΜΜΕ και ζητούν την απελευθέρωση του δημοσιογράφου Tomislav Kezharovski που βρίσκεται στη φυλακή εξαιτίας ενός άρθρου του στην εφημερίδα Nova Makedonija.
Ο ηγέτης της FYROM Νίκολα Γκρούεφσκι περνάει δύσκολες ώρες. Τις δυσκολότερες στα περίπου οκτώ χρόνια που κυβερνάει – ηγεμονεύει καλύτερα. Η χώρα έχει βυθιστεί στη δίνη μιας σοβαρής πολιτικής αναταραχής, την οποία τροφοδοτούν πρωτοφανείς αποκαλύψεις της αντιπολίτευσης για παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών περισσότερων από 20.000 (!) πολιτών από τις μυστικές υπηρεσίες. Η εικόνα που μεταδίδει η κυβέρνησή του είναι αυτή μιας ομάδας που κολυμπάει στη διαφθορά και παραμένει στην εξουσία χάρη στο «όπιο» του εθνικοπατριωτισμού και τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους και της δημόσιας ζωής. Οι μυστικές υπηρεσίες αναδεικνύονται σε πολύτιμο εργαλείο για την επιβολή της θέλησης του Γκρούεφσκι.