25 Μαρτίου 2015

Ο πόλεμος των... όπλων

Ο πόλεμος των... όπλων - Η άνοδος της Ρωσίας και ο «άγνωστος Χ» της Κίνας Το 2014 η παγκόσμια αγορά των όπλων εκτιμήθηκε στα $64,4 δισ. έναντι 56,8 δισ. το 2013. Πρωταθλήτρια στις εξαγωγές παραμένουν οι ΗΠΑ, ακολουθούμενες από τη Ρωσία. Ωστόσο δεν υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες για τη βιομηχανία όπλων στην Κίνα.
Ένας βουβός επιχειρηματικός πόλεμος φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για την αγορά οπλικών συστημάτων, που η ετήσια αξία της υπερβαίνει τα 64 δισ. δολάρια.
Οι πολεμικές βιομηχανίες των ΗΠΑ σίγουρα βρίσκονται στην κορυφή του βάθρου, αλλά από ότι φαίνεται σιγά σιγά αποκτούν έναν ισχυρό ανταγωνιστή: Τη Ρωσία, η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, ως προς την ποσότητα όπλων που εξάγει.
Σύμφωνα με έκθεση των συμβούλων του HIS, φέτος μπορεί το ποσοστό εξαγωγών να πέσει κάπως, καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση επηρεάζει και τις αμυντικές δαπάνες.

Νέο πλοίο σεισμικών ερευνών εγκαινιάζει η Τουρκία Θα χρησιμοποιηθεί μαζί με το Barbaros για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου.



Την επόμενη εβδομάδα εγκαινιάζεται το νέο πλοίο σεισμικών ερευνών που κατασκεύασε η Τουρκία. Το πλοίο Turkuaz, το οποίο μαζί με το Barbaros θα χρησιμοποιηθούν για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα εγκαινιάσει σε ειδική τελετή ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου και ο υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ.

Χατζηγεωργίου: Ζητεί αφαίρεση PKK από τρομοκρατική λίστα

SigmaLive Το ζήτημα της επαναξιολόγησης της απόφασης του 2002 που έθετε το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) στη ευρωπαϊκή λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, έθεσε με γραπτή ερώτηση ενώπιον του Συμβουλίου ο Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου.
  Στην ερώτηση που κατατέθηκε τέθηκαν τα συμπεράσματα που είχαν εξαχθεί κατά τη διάρκεια Συνεδρίου Διεθνούς Δικαίου που πραγματοποιήθηκε στη Βόννη τον Δεκέμβριο του 2014 και στο οποίο συμμετείχαν δικηγόροι από όλο το κόσμο.Οι δικηγόροι συζήτησαν μεθόδους με του οποίος το ΡΚΚ θα μπορούσε να αφαιρεθεί από την συγκεκριμένη λίστα της ΕΕ.Το PKK τέθηκε στην Ευρωπαϊκή λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων τον Μάιο του 2002 παρότι είχε τερματίσει τις ένοπλες συγκρούσεις από το 1999.
 

«Ελλάδα: Τα όνειρα παίρνουν εκδίκηση». Ντοκιμαντέρ του Πολ Μέισον και της Θεόπης Σκαρλάτου για τις 100 πρώτες ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

http://news247.gr/huffington-post/article3377846.ece/ALTERNATES/w220/original.jpg
«Greece: Dreams Take Revenge» είναι ο τίτλος ντοκιμαντέρ που ετοιμάζουν ο Πολ Μέισον, economics editor του Channel 4 και η Θεόπη Σκαρλάτου, δημιουργός ταινιών και freelance δημοσιογράφος, με θέμα τις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο επίκεντρο του ντοκιμαντέρ βρίσκεται η «σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ με το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα», και οι συντελεστές του ήταν σε επαφή με ακτιβιστές, ηγέτες και τοπικές κοινότητες για διάστημα 22 ημερών, καταγράφοντας παράλληλα τις διαπραγματεύσεις και το όλο κλίμα αντιπαράθεσης σε Βρυξέλλες, Λονδίνο, Αθήνα και άλλα σημεία της ελληνικής επικράτειας. «Τώρα θέλουμε να καταγράψουμε τι θα συμβεί στη συνέχεια» αναφέρουν.

Οι νταήδες της Ευρωζώνης: Η Ελλάδα μια Γαλακτοκομική Σχολή


Ένας νέος σπουδαστής στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων έχασε τη ζωή του μέσα σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον από το οποίο, με βάση όσα έχουν γίνει προς το παρόν γνωστά, εκπέμπονταν συστηματικά μέσω λόγου και πράξης, ταπεινωτικά μηνύματα, μηνύματα φόβου, απειλής και απαξίωσης. Όλοι οι κατόπιν εορτής διάλογοι με τον αδικοχαμένο νέο έχουν, ίσως, την παιδευτική τους αξία, αλλά δεν πρόκειται να τον φέρουν πίσω. Ενώ το παιδί θα μπορούσε να είχε σωθεί, αν οι θεσμοί – θεσμοί υπάρχουν – λειτουργούσαν όπως προβλέπεται να λειτουργούν.

Απάντησε με πυρά του πυροβολικού σε σειρά επιθέσεων που εξαπέλυσαν Κούρδοι αντάρτες Τουρκία: Ο στρατός συγκρούστηκε με μέλη του PKK στα νοτιοανατολικά

Τουρκία: Ο στρατός συγκρούστηκε με μέλη του PKK στα νοτιοανατολικάΟ τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι απάντησε με πυρά του πυροβολικού σε μια σειρά επιθέσεων με όλμους και αυτόματα όπλα που εξαπέλυσαν Κούρδοι αντάρτες εναντίον μιας θέσης του κοντά στα ιρακινά σύνορα.
Η ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε την ώρα που η διαδικασία ειρήνευσης μεταξύ της Άγκυρας και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) διέρχεται μια δύσκολη φάση.
«Σήμερα ερρίφθησαν τρεις όλμοι εναντίον στοιχείων του τουρκικού στρατού στην περιοχή Νταγκλίκα», που βρίσκεται κοντά στη μεθόριο με το Ιράκ στο νοτιοανατολικό άκρο της Τουρκίας, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του γενικού επιτελείου στρατού της χώρας.

25η Μαρτίου 1821 και 1η Απριλίου 1955: H νόθευση των εθνικών επετείων


H ευψυχία στην Ιστορία (μας)

poliorkia_ton_athinon.jpg

Πολιορκία των Αθηνών κατά το 1827, πίνακας του Παναγιώτη Ζωγράφου με την καθοδήγηση του Μακρυγιάννη
Mέρες λαμπρές, μέρες μνήμης και τιμής, υπέροχες μέρες· γιορτινές, αγλαΐζουσες, πατριωτικές· μέρες ελευθερίας και ανεξαρτησίας, εθνεγερτήριες μέρες. Ως εδώ καλά. Ετσι και τις αναλύσουμε, χάνουν την ουσία τους, αποσύρονται, σχεδόν αυτοκαταργούνται. Διότι οι ελληνικές κυβερνήσεις της απελευθέρωσης φρόντισαν να τις μιάνουν, να τις διαφθείρουν, να τις εξευτελίσουν. Οι πιο πολλοί αγνοούμε το τι και το πώς της Επανάστασης του 1821, δεκάρα δεν δίνουμε για το ποια ήταν η συνείδηση του ελληνικού λαού εκείνα τα χρόνια, ποιος ο ρόλος των διανοουμένων και των κοτζαμπάσηδων, του Φαναριού, του κλήρου, των νησιών, των ξένων δυνάμεων, των Κλεφτών, της Φιλικής Εταιρείας, των οπλαρχηγών, των φιλελλήνων, της Διασποράς και λοιπά.

Υεμένη: Οι αντάρτες «κατέλαβαν αεροπορική βάση» προς το Άντεν Μετά την εγκατάλειψή της από τις ΗΠΑ


Υεμένη: Οι αντάρτες «κατέλαβαν αεροπορική βάση» προς το Άντεν


  Οι αντάρτες που πολεμούν εναντίον του προέδρου της Υεμένης κατέλαβαν, σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών πρακτορείων, την αεροπορική βάση του Αλ-Άναντ, τη σημαντικότερη της χώρας στο νότο. Η βάση βρίσκεται προς το Άντεν, όπου έχει καταφύγει ο πρόεδρος, και μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν από τις δυνάμεις των ΗΠΑ. Την κατάληψη της βάσης αναφέρουν στρατιωτικές πηγές και κάτοικοι στο Reuters και το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ομπάμα: «Σκότωσε» τη λύση των δύο κρατών ο Νετανιάχου Δεν δέχεται τη «διορθωτική» δήλωση ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Ομπάμα: «Σκότωσε» τη λύση των δύο κρατών ο Νετανιάχου
«Δεν μπορούμε να βασίζουμε τη διπλωματία μας σε κάτι που όλοι γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να συμβεί τουλάχιστον τα επόμενα, πολλά χρόνια» δηλώνει ο Μπαράκ Ομπάμα απορρίπτοντας την μετεκλογική απόπειρα Νετανιάχου να ανασκευάσει την εμπρηστική «αποκήρυξη» της δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι οι διαφορές του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό δεν είναι προσωπικές, αλλά βασίζονται σε ουσιώδη πολιτική διαφωνία για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, και προειδοποιεί ότι το ζήτημα μπορεί να κλιμακωθεί. «Αυτό [εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν αυτή τη διπλωματία] μπορεί να πυροδοτήσει αντιδράσεις από τους Παλαιστινίους που με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις από τους Ισραηλινούς, και αυτό μπορεί να καταλήξει σε ένα σπιράλ αρνητικών σχέσεων που θα είναι επικίνδυνο για όλους και κακό για όλους» δήλωσε ο Ομπάμα.

Ιγκόρ Στρέλκοφ: Ο ακροδεξιός που «ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Ο 45χρονος θέλει την αναγέννηση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας υπό την ηγεσία ενός «τσάρου στο πρότυπο του Στάλιν»
Ο «Ρωσικός Κόσμος», κατά τον Ιγκόρ Στρέλκοφ (στο μέσον), θα «πρέπει» να περιλαμβάνει τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, την Αρμενία, μέρη της Κεντρικής Ασίας και οπωσδήποτε την Ουκρανία