05 Νοεμβρίου 2014

Έλληνες αλεξιπτωτιστές και F16 στην Κύπρο πριν τον Σαμαρά – Η μυστική άσκηση ΕΦ και ΕΛΔΥΚ μαζί με Ισραηλινούς

Μία ημέρα πριν την κάθοδο του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Κύπρο, ελληνικά μαχητικά F16 μεταστάθμευσαν στη Βάση «Ανδρέα Παπανδρέου» στην Πάφο, ασκούμενα από κοινού με την ισραηλινή πολεμική αεροπορία σε περιοχές του FIR Λευκωσίας.Παράλληλα, τα ελληνικά και ισραηλινά αεροσκάφη παρείχαν κάλυψη σήμερα το πρωί στην άσκηση ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς από κοινού με τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του Ελληνικού Στρατού.Στο πλαίσιο αυτό, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 14.00 το μεσημέρι, έγινε μεταξύ Μαζωτού και αεροδρομίου της Λάρνακας μαζική ρίψη δεκάδων Ελλήνων αλεξιπτωτιστών -της 2ης Μοίρας με έδρα τον Ασπρόπυργο Αττικής- από C130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία μεταστάθμευσαν στο Αεροδρόμιο Λάρνακας.

Ελληνορωσικό έτος 2016: Όταν οι λαοί Ελλάδας-Ρωσίας στήνουν γέφυρες

Δημήτρης Λιάτσος, ειδικά για τη RBTH
Το δημοσίευμά μας για το Προεδρικό Διάταγμα Πούτιν που ανακηρύσσει το 2016 «Ετος της Ρωσίας στην Ελλάδα, και της Ελλάδας στη Ρωσία», έφερε πλημμυρίδα επισκεπτών στην ελληνόφωνη ιστοσελίδα gr.rbth.com. Καταδείχνει δε, το τεράστιο ενδιαφέρον των Ελλήνων για τη Ρωσία και τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων, σε πείσμα των επίσημων ελληνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών.
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, υπογράφει το διάταγμα με επίσημη ανακήρυξη του 2016 ως «Ετος Ελλάδας» στη Ρωσία και «Ετος Ρωσίας» στην Ελλάδα.
Ελληνορωσικό έτος 2016: Όταν οι λαοί Ελλάδας-Ρωσίας στήνουν γέφυρεςΣε συμπλήρωμα του ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε στις 27-10-2014, και το οποίο είχε εντυπωσιακά μεγάλη ανταπόκριση στους αναγνώστες της RBTH, να προσθέσουμε ότι η πρόθεση είναι να μην περιοριστούν οι όποιες ποικίλες εκδηλώσεις, μόνο στις τέσσερις μεγάλες πόλεις των δύο χωρών, Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Αθήνα, και Θεσσαλονίκη, αλλά να επεκταθούν και στην περιφέρεια, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για γνωριμία και συνεργασία σε σημαντικά κέντρα βιομηχανίας, εμπορίου, πολιτισμού, θρησκευτικών μνημείων, κ.ο.κ. Από ελληνικής πλευράς, καλό είναι να ληφθεί υπόψη ότι στη Ρωσία υπάρχουν περί τις 15 πόλεις με πληθυσμό ενός εκατομμυρίου και πάνω.

Χόχσταϊν: Η Τουρκία να χρησιμοποιήσει διπλωματία και όχι βία Αυτό υποστηρίζει ο Αμερικανός ΥΦΕΞ σύμφωνα με το περιοδικό Foreign Policy


Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγει έρευνες για την ενέργεια εντός των υδάτων της και ελπίζουν πως η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τη διπλωματία, και όχι τη βία, για να επιλύσει τη διάφορα που προέκυψε αναφορικά με τους φυσικούς πόρους, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, υπεύθυνος για την ενεργειακή διπλωματία Άμος Χόχσταϊν σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του περιοδικού Foreign Policy.Σύμφωνα με το περιοδικό, ο Αμερικανός ανώτατος αξιωματούχος στα θέματα ενέργειας, βρέθηκε στην Κύπρο την Τρίτη για να συζητήσει τις ελπίδες της χώρας να καταστεί ένας περιφερειακός ενεργειακός παράγοντας, καθώς και τις τουρκικές προκλήσεις σχετικά με τις εργασίες εξόρυξης φυσικού αερίου.

Συμμετοχή της Τουρκίας σε στρατιωτική άσκηση στην Αν. Μεσόγειο Από τις 6 μέχρι τις 12 Νοεμβρίου


Μεγάλη στρατιωτική άσκηση από τις 6 Νοεμβρίου μέχρι τις 12 Νοεμβρίου πραγματοποιούν στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και το Πακιστάν.Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στην άσκηση με την επονομασία Μαβί Μπαλίνα -14, η Τουρκία θα συμμετάσχει με εννέα πολεμικά πλοία και δύο πολεμικά αεροσκάφη. Σχολιάζουν ακόμη ότι η Τουρκία επέλεξε αυτή την περιοχή για την άσκηση για να δοθεί απάντηση στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία διεξάγει έρευνες φυσικού αερίου στην περιοχή. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ

Αποφεύγοντας την κλιμάκωση στην Ανατ. Μεσόγειο

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20141105/engine/assets_LARGE_t_420_54418808_type12713.jpg
ΘΑΝΟΣ Π. ΝΤΟΚΟΣ* Οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας εντός των ορίων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας αποσκοπούν αφενός στο πάγωμα των προσπαθειών περαιτέρω εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων από την Κύπρο και αφετέρου στην προσπάθεια της Αγκυρας να κατοχυρώσει μελλοντικά κάποιο μερίδιο στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι η Κύπρος υλοποιεί τον σχεδιασμό της για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και ότι εάν δεν επιλυθεί το Κυπριακό (σενάριο μάλλον υψηλής, δυστυχώς, πιθανότητας), κινδυνεύει να μείνει εκτός νυμφώνος στο ενεργειακό παιγνίδι της Ανατολικής Μεσογείου. Το γεγονός είναι ότι η Αγκυρα δεν έχει πολλούς φίλους ή συμμάχους στο ζήτημα των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου.

32 μείνανε

Οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν κρατιούνται. Είδαν και απόειδαν και ανακοίνωσαν μόνοι τους το χρονοδιάγραμμα για τη λύση του ελληνικού γρίφου για τη «μετά Μνημόνιο» εποχή της χώρας. Ετσι ο αρμόδιος επίτροπος και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, κ. Μοσκοβισί, στην παρθενική του εμφάνιση με την ανάληψη των καθηκόντων του έδωσε και την πορεία των εργασιών με την Αθήνα μέχρι το τέλος του χρόνου.
Αύριο Πέμπτη, στο Eurogroup ανοίγει η συζήτηση για την «επόμενη ημέρα» της Ελλάδας, μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού σκέλους του παρόντος Μνημονίου στο τέλος του χρόνου. Οι εταίροι καλούν τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών κ. Χαρδούβελη να τους ξεδιπλώσει τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα, τα οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είναι πολύ αμφίβολο αν είναι έτοιμα, αξιολογημένα και κοστολογημένα και, κυρίως, συμφωνημένα.

Ανίεροι ανταγωνισμοί και συμμαχίες Αερ(ι)ομαχίες για την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο

Συνάντηση υπ. Εξωτερικών Ισραήλ-Κύπρου, ετοιμάζει βαλίτσες και ο Σαμαράς
Ολο και περισσότερο σφίγγουν οι «σχέσεις» των κυβερνήσεων και των στρατιωτικών επιτελείων Ελλάδας και Κύπρου με το καθεστώς του Ισραήλ στον ανταγωνισμό με την Τουρκία για τα φιλέτα των υποθαλάσσιων ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο έλεγχος και η εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών ήταν βασικό θέμα συζήτησης σήμερα στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκτορ Λίμπερμαν, ο οποίος βρίσκεται στη Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη. Ετοιμάζει βαλίτσες και ο Σαμαράς. Η ενέργεια, το Κυπριακό, οι σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ και η κατάσταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, υπό το φως και των τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ, ήταν στο επίκεντρο των επαφών του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκτορ Λίμπερμαν, ο οποίος είχε σήμερα στη Λευκωσία συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Το απόγευμα ο Ισραηλινός υπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Φραγκίσκος και Σουλεϊμάν!

Ερτογάν- Ολαντ
Από χθες το πρωί ο Ερντογάν δεν είναι πια μόνος στην προσπάθειά του να πείσει τις ΗΠΑ και τη Δύση ότι ο Ασαντ είναι το ίδιο, αν όχι μεγαλύτερο, πρόβλημα από τους Τζιχαντιστές. Στο πλευρό του από τις στήλες της «Φιγκαρό» ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Φαμπιούς ζητά επέμβαση κατά του Ασαντ για να σωθεί το Χαλέπι ως προπύργιο των «μετριοπαθών» και υιοθετεί σχεδόν όλα τις απαιτήσεις της Άγκυρας περιλαμβανομένης και της δημιουργίας Ζώνης Ασφαλείας εντός της Συρίας υπό τουρκική κατοχή!Η Συρία είναι μια τραυματική περίπτωση. Η Γαλλία για να διασφαλίσει την παρουσία της στη Συρία και στον Λίβανο το 1921 τερμάτισε εσπευσμένα την κατοχή στην Κιλικία και άφησε στον Κεμάλ τον οπλισμό των εκεί γαλλικών δυνάμεων, με μια συμφωνία που διαπραγματεύθηκε ο Γερουσιαστής Φρανκλέν Μπουγιόν και η οποία διέρρηξε τη συμμαχία με τη Βρετανία και υπήρξε μοιραία για την ελληνική εκστρατεία στη Μικρά Ασία.

Οι πονοκέφαλοι Ομπάμα μετά τη νίκη των Ρεπουμπλικάνων

Αλλαγή δεδομένων, καθώς ο Ομπάμα καλείται να συνεργαστεί με ένα Κογκρέσο που ελέγχουν πλήρως οι Ρεπουμπλικάνοι. Το αδιέξοδο που βαθαίνει, τα σημεία τριβής και το προηγούμενο του Κλίντον. Ο ρόλος της... Χίλαρι.
Οι πονοκέφαλοι Ομπάμα μετά τη νίκη των ΡεπουμπλικάνωνΔεν υπάρχει καμία αμφιβολία: Το αμερικανικό εκλογικό σώμα την Τρίτη απέρριψε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Θα περάσει τα δύο τελευταία του χρόνια στην προεδρία με ένα Κογκρέσο που ελέγχεται πλήρως από τους Ρεπουμπλικάνους.Θα μπορούσαν να διαψευστούν οι προβλέψεις για ακόμη πιο βαθύ αδιέξοδο στην Ουάσιγκτον. Οι Ρεπουμπλικάνοι θα μπορούσαν να επικεντρωθούν στις προεδρικές εκλογές του 2016 και να προσπαθήσουν να δείξουν κυβερνητικό έργο, αντί να μπλοκάρουν αντανακλαστικά οτιδήποτε προτείνει ο Λευκός Οίκος. Ο κ. Ομπάμα από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να κρύψει το στυλό που υπογράφει τα βέτο και να επιτρέψει κάποιες μεταρρυθμίσεις στο νόμο για την υγεία. Οι Ρεπουμπλικάνοι θα μπορούσαν ακόμη και να εγκρίνουν fast track διαδικασίες για να προχωρήσει ο πρόεδρος στις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες.Όλα αυτά είναι εφικτά. Είναι όμως, μάλλον απίθανα.

Μπάιντεν: Συγγνώμη στον Ερντογάν; Οχι βέβαια…

Μπάιντεν: Συγγνώμη στον Ερντογάν; Οχι βέβαια…
Η διακοπή των καθημερινών μπρίφινγκ του Λευκού Οίκου, λόγω των χθεσινών αμερικανικών εκλογών, μετέφεραν στην καθημερινή ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα ερωτήματα των δημοσιογράφων, για το αν ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε ή όχι συγγνώμη από τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο (ΚΥΠΕ-CNA). Ο ίδιος, το βράδυ της Δευτέρας απάντησε αρνητικά σε συνέντευξή του στο CNN.  «Δεν ζήτησα συγγνώμη. Τον ξέρω πολύ καλά. Του τηλεφώνησα και του είπα, κοίτα, αυτό που δημοσιεύθηκε δεν είναι ακριβές γι’ αυτά που είπα. Αυτό του είπα».Ωστόσο το Σάββατο 4 Οκτωβρίου, μετά από σκληρές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν και μία αρχική ανακοίνωση της εκπροσώπου του κ. Μπάιντεν, η οποία μετά από λίγο αποσύρθηκε, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρόεδρο. Η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη σελίδα του Λευκού Οίκου από τον εκπρόσωπο, ανέφερε για τη συνομιλία:

Η σημασία της συμμαχίας με την Αίγυπτο


Η σημασία της συμμαχίας με την Αίγυπτο
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η πρόοδος που σημειώθηκε κατά τις διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, την περασμένη Τετάρτη στη Λευκωσία.Οι κύριοι Κασουλίδης, Shoukry και Βενιζέλος ξεκίνησαν δειλά στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Αιγύπτου στο περιθώριο της περσινής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συνέχισαν φέτος πάλι στον ΟΗΕ, αυτή τη φορά στο Γραφείο Τύπου της ελληνικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας και κατέληξαν με συμφωνία στη Λευκωσία. Η συνάντηση κορυφής στο Κάιρο, στις 9 Νοεμβρίου, μεταξύ του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, του Αιγύπτιου ομολόγου του στρατηγού Σίσι και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά θα αποτελέσει την κορύφωση μίας συνεργασίας που θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά οφέλη στους λαούς των τριών χωρών εάν οι πάντες συμπεριφερθούν με σύνεση.

Ισραήλ: Η Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ τάχθηκε υπέρ του σεβασμού της ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του δικαιώματός της να διεξάγει έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
Ισραήλ: Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΚύπρουΌλες οι χώρες της περιοχής, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, πρέπει να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκτορ Λίμπερμαν, ύστερα από τις συνομιλίες που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.Ο κ. Λίμπερμαν τάχθηκε υπέρ του σεβασμού της ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του δικαιώματός της να διεξάγει έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Ισραηλινός υπουργός χαρακτήρισε την ένταση που έχει δημιουργηθεί αχρείαστη, επισημαίνοντας ότι ήδη υπάρχει αρκετή στη Μέση Ανατολή.Ο κ. Λίμπερμαν εξέφρασε την ελπίδα μέχρι τον επόμενο χρόνο να επιτευχθεί ο καταρτισμός στρατηγικής σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Νταβούτογλου: Σφαγές από τις δυνάμεις του Άσαντ στο Χαλέπι

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου κατηγόρησε τις συριακές δυνάμεις που διαπράττουν σφαγές εντός και πέριξ του Χαλεπίου και δήλωσε ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει νέα σοβαρή κρίση προσφύγων, εάν η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Συρίας πέσει στα χέρια των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος.Την ώρα που οι αεροπορικές δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους έχουν επικεντρώσει τις επιδρομές τους στην περιοχή του κουρδικού Κομπάνι, στο βόρειο άκρο της Συρίας, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ έχουν ενισχύσει τις επιθέσεις τους κατά αντικαθεστωτικών ανταρτικών ομάδων, τις οποίες η Ουάσινγκτον θεωρεί συμμάχους, στη δυτική και τη βόρεια Συρία, περιλαμβανομένης της περιοχής του Χαλεπίου.
Η Άγκυρα ασκεί πιέσεις προς τον διεθνή συνασπισμό να επεκτείνει την εκστρατεία του για να πλήξει το καθεστώς Άσαντ παράληλλα με το Ισλαμικό Κράτος, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη Συρία εάν ο Σύρος πρόεδρος παραμείνει στην εξουσία.

Συρία: Κοιτάσματα φυσικού αερίου ανακατέλαβε ο στρατός από το Ισλαμικό Κράτος

O συριακός στρατός ανακατέλαβε δύο σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου και εταιρεία φυσικού αερίου τα οποία οι τζιχαντιστές είχαν καταλάβει την περασμένη εβδομάδα στην επαρχία Χομς στην κεντρική Συρία, ανέφερε μη κυβερνητική οργάνωση.«Οι δυνάμεις του καθεστώτος, με τη βοήθεια των πολιτοφυλάκων, ανέκτησαν τον έλεγχο των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Τζάχαρ και Μαχρ, όπως και της εταιρείας φυσικού αερίου Χάγιαν, στα ανατολικά της επαρχίας Χομς», διευκρίνισε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Οι εγκαταστάσεις είχαν περιέλθει στον έλεγχο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος την περασμένη εβδομάδα.«Το Τζάχαρ και το Χάγιαν είναι πολύ σημαντικά καθώς εφοδιάζουν τη Δαμασκό και την πόλη Χομς με φυσικό αέριο, το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», εξήγησε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Αντιδρά η Τουρκία σε πιθανή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. - ΗΠΑ

Η Άγκυρα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σήμερα να αναστείλει την εφαρμογή της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν προχωρήσει η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ.Η Τουρκία, η οποία είναι χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε., εφαρμόζει μια συμφωνία τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε. από τη δεκαετία του 1990 και πολλοί πολιτικοί εκφράζουν ανησυχίες ότι η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Συναλλαγών και Επενδύσεων (TTIP) που διαπραγματεύονται οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να βλάψει ή να απειλήσει την θέση της Τουρκίας ως εμπορικού εταίρου.

Europolitics: "Συνηγορώντας υπέρ ενός ελληνικού κόμβου ενέργειας"

http://nstatic.tanea.gr/19526460_EV_AA_250914_SYN_TYPOU_MANIATHS_FYSIKO_AERIO2.limghandler.jpg?i=aT1maWxlcyUyZjElMmZtZWRpYSUyZjIwMTQlMmYxMSUyZjA0JTJmMTk1MjY0NjBfZXZfYWFfMjUwOTE0X3N5bl90eXBvdV9tYW5pYXRoc19meXNpa29fYWVyaW8yLmpwZyZ3PTY2MCZoPTM3NiZzdD10cnVlJmJnPTE2Nzc3MjE1JmNyPXRydWUmYXQ9NA%3d%3d
«Συνηγορώντας υπέρ ενός ελληνικού κόμβου ενέργειας», είναι ο τίτλος άρθρου στο έντυπο Europolitics, το οποίο αναφέρεται στην επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, στην Ουάσιγκτον. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Ελλάδα προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα της και εμφανίζεται ως περιφερειακός κόμβος, που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Μιλώντας στο Europolitics, ο Έλληνας υπουργός χαρακτήρισε την Ελλάδα «όαση» και «άγκυρα σταθερότητας» σε μια εξαιρετικά αποσταθεροποιημένη περιοχή, σημειώνει το δημοσίευμα. Σκοπός της επίσκεψης του κ. Μανιάτη στην Ουάσιγκτον ήταν η προώθηση ορισμένων έργων, στα οποία, κατά την άποψή του, η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως κόμβος διαμετακόμισης, κυρίως φυσικού αερίου, για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο ΑΝΤ1 φέρνει απόψε στο φως έγγραφο της Τουρκίας προς τα Ηνωμένα Εθνη, που αποκαλύπτει ότι χρονολογούνται από το 2004 οι διεκδικήσεις της στο φυσικό πλούτο της Κύπρου, και μάλιστα μέχρι την περιοχή όπου σήμερα σεργιανίζει το Barbaros διενεργώντας παράνομες έρευνες.

Ο ΑΝΤ1 φέρνει απόψε στο φως έγγραφο της Τουρκίας προς τα Ηνωμένα Εθνη, που αποκαλύπτει ότι χρονολογούνται από το 2004 οι διεκδικήσεις της στο φυσικό πλούτο της Κύπρου, και μάλιστα μέχρι την περιοχή όπου σήμερα σεργιανίζει το Barbaros διενεργώντας παράνομες έρευνες. Στο βίντεο και το ρεπορτάζ του Κυριάκου Κυριακίδη όλες οι αποκαλυπτικές πληροφορίες.
 Από το 2004 και συγκεκριμένα από τις 2 Μαρτίου, η Τουρκία ενημέρωσε με σχετικό υπόμνημα τα Ηνωμένα Εθνη, για τις διεκδικήσεις της στο θαλάσσιο πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εκτείνονται νότια και δυτικά της Κύπρου. 

Dr Yucel Vural: Δοκιμάζεται η στρατηγική σχέση Κύπρου-ΗΠΑ

Θανάσης Αθανασίου
Στην προσπάθεια της Άγκυρας να καταστεί περιφερειακή δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο αποδίδει τις τουρκικές ενέργειες ο τουρκοκύπριος πολιτικός επιστήμονας Dr Yucel Vural.
Σε συνέντευξή του στο Sigmalive, ο Dr Vural, υποστηρίζει ότι η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για αναστολή της συμμετοχής του Προέδρου Αναστασιάδη στις διαπραγματεύσεις «δοκιμάζει» την έννοια της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Κύπρου-ΗΠΑ (κατά πόσο η έννοια είναι πραγματική ή ρητορική). Η Τουρκία, σύμφωνα με τον Dr Vural , αποτελεί διαχρονικό στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ, ενώ πρόσφατα, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν την Κύπρο στρατηγικό τους εταίρο. Οι ΗΠΑ δημιουργούν ουσιαστικά «στρατηγικούς εταίρους» και στη συνέχεια, μέσω αυτής της σχέσης και υπό αυτή την ιδιότητα, προσεγγίζουν τις δύο «αντιμαχόμενες» πλευρές.