26 Μαΐου 2014

ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΜΟΣΟΥΛΗ Κατά της αυτοκινητοπομπής του Τούρκου Γενικού Προξένου

http://webcdn.aa.com.tr/webdocs/500xxc/content_new/197/5f2407b0-e36b-11e3-88e0-7904c2caf891-jpg20140524224129.jpg
Βομβιστική επίθεση εναντίον της αυτοκινητοπομπής του Γενικού Προξένου της Τουρκίας, Öztürk Yılmaz σημειώθηκε χθες στην Μοσούλη.Δεν υπήρξαν νεκροί και τραυματίες στην επίθεση.Άγνωστοι εκπυρσοκρότησαν με τηλεχειριστήριο μηχανισμό τα εκρηκτικά που είχαν τοποθετήσει στο οδόστρωμα στην συνοικία Μαλίγια την ώρα που περνούσε ο Γενικός Πρόξενος Öztürk Yılmaz και η συνοδεία του.Το τεθωρακισμένο όχημα του γενικού προξένου υπέστη ζημιές στην επίθεση.Βομβιστική επίθεση κατά της αυτοκινητοπομπής του Öztürk Yılmaz είχε εξαπολυθεί και στις 2 Σεπτεμβρίου 2013. ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-TRT

Ο Ερντογάν καλεί ισλαμιστές να προσευχηθούν στην Αγια-Σοφιά

Ολα στον προεκλογικό αγώνα χωρίς περίσκεψη και χωρίς αιδώ. Οπως η ανέγερση ή μη του τζαμιού στην Αθήνα στόχευε σε συγκεκριμένες ομάδες προς άγραν ψήφων, έτσι και στην Τουρκία τίθεται με πάθος από την πλευρά Ερντογάν και του κόμματός του η μετατροπή της Αγια- Σοφιάς από επισκέψιμο μνημείο σε τζαμί.
Τι κι αν είναι κηρυγμένο μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προστατευόμενο από την ΟΥΝΕ-ΣΚΟ; Παρά τις διαμαρτυρίες που έχουν διατυπωθεί, κυρίως από ομάδα διανοουμένων της γείτονος, ο Ερντογάν εντείνει τις δράσεις του μιας και φημολογείται ότι χρειάζεται ένα 7% προκειμένου να επανεκλεγεί, και αυτό επιθυμεί να το αντλήσει από νέους ψηφοφόρους φανατικούς ισλαμιστές. Εχει δώσει μάλιστα ραντεβού την ερχόμενη Τετάρτη στην Αγια-Σοφιά, ημέρα σημαδιακή - είναι η επέτειος άλωσης της Πόλης, την οποία γιορτάζει ανελλιπώς κάθε χρόνο. Κάλεσε ισλαμιστές ηγέτες να προσευχηθούν μέσα στην εκκλησία, προβάλλοντας έτσι την ειλημμένη απόφασή του να αρθεί η μουσειακή χρήση του μνημείου και να επιστρέψει η λατρευτική. Η Αγια-Σοφιά λειτουργεί ως επισκέψιμος μνημειακός χώρος από το 1935, οπότε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ υπέγραψε τη σχετική απόφαση.

Τουρκία: Ένταλμα σύλληψης 4 Ισραηλινών πρώην στρατιωτικών για το Μαβί Μαρμαρά

Εντολή για τη σύλληψη τεσσάρων πρώην επικεφαλής του ισραηλινού στρατού για την εμπλοκή τους στην επιδρομή ισραηλινών κομάντος στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά το 2010 ανοιχτά της Γάζας, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους εννέα Τούρκοι ακτιβιστές, έδωσε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, όπως ανακοίνωσαν συγκλίνουσες πηγές.
Το δικαστήριο θα απευθύνει στην Ίντερπολ αίτημα για την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης εναντίον τεσσάρων πρώην αξιωματούχων του ισραηλινού στρατού, οι οποίοι δικάζονται από το 2012 ερήμην τους σε μια πολύ συμβολική διαδικασία που διεξάγεται στην Τουρκία, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της τουρκικής ισλαμικής φιλανθρωπικής οργάνωσης IHH (Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας) και δικηγόρος της πολιτικής αγωγής.

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΕ ΑΣΚΗΣΗ Τουρκική φρεγάτα και πυραυλάκατοι έφτασαν μέχρι τις Κυκλάδες

Τουρκική φρεγάτα και πυραυλάκατοι έφτασαν μέχρι τις Κυκλάδες
Τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στην περιοχή των Κυκλάδων παραβίασαν σήμερα μία φρεγάτα και τέσσερις πυραυλάκατοι του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, που συμμετέχουν στην άσκηση "BEYAZ FIRTINA 2014", που διεξάγεται στο κεντρικό Αιγαίο, αφού κινήθηκαν διαδοχικά και σταδιακά εκτός των δεσμευμένων περιοχών.Ειδικότερα, η φρεγάτα Kemal Reis και τις πυραυλακάτους Meltem, Imbat, Ruzgar, Firtina, από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα μέχρι τις 4 το απόγευμα, κινήθηκαν βορείως της Νάξου, νοτίως της Πάρου και απομακρύνθηκαν ανατολικά της Σαντορίνης.

Οι 18χρονοι σφάζονται, η ελίτ λεηλατεί στην πΓΔΜ

Τυφλές εξάρσεις βίας γεννά η εμβάθυνση των οικονομικών, κοινωνικών και εθνοτικών δαφορών μεταξύ Αλβανών και Σλαβομακεδόνων
Οι 18χρονοι σφάζονται, η ελίτ λεηλατεί στην πΓΔΜ
Οταν την περασμένη εβδομάδα ένας 18χρονος Σλαβομακεδόνας έπεσε νεκρός από το μαχαίρι ενός 19χρονου Αλβανού στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με αφορμή την κλοπή ενός ποδηλάτου, βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν στα Σκόπια. Πρόκειται για μία εικόνα γνώριμη στη γειτονική χώρα - από το 2001 και μετά, όταν οι εθνοτικές εντάσεις έφεραν την πΓΔΜ στο χείλος του εμφυλίου πολέμου, οι σχέσεις μεταξύ της αλβανικής μειονότητας και της σλαβομακεδονικής πλειοψηφίας «ισορροπούν» πιο επικίνδυνα από ποτέ. Αποκλιμάκωση των εντάσεων δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα: φτώχεια, ανεργία και διαφθορά ενδημούν σε ένα κράτος που αναζητεί την ταυτότητά του αιωρούμενο μεταξύ ακραίων εθνικιστικών εξάρσεων και των δυτικών θεσμών.

Διαδηλώσεις από τους Αλεβίτες σε μεγάλες πόλεις της Τουρκίας

Χιλιάδες μέλη της κοινότητας των Αλεβιτών της Τουρκίας διαδήλωσαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο, την περασμένη εβδομάδα, δύο ανθρώπων σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία σε μια συνοικία της Κωνσταντινούπολης.Οι διαδηλωτές ζητούσαν να καταργηθούν οι διακρίσεις σε βάρος τους, μετά τον θάνατο δύο ανθρώπων, την περασμένη Πέμπτη, όταν αστυνομικοί πυροβόλησαν με αληθινές σφαίρες για να διαλύσουν ένα πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο Οκμεϊντάνι, μια συνοικία της Κωνσταντινούπολης οι κάτοικοι της οποίας είναι στην πλειονότητά τους Αλεβίτες. Τα δύο θύματα, ο Ουγκούρτ Κουρτ και ο Αϊχάν Γιλμάζ δεν συμμετείχαν στην αντικυβερνητική διαδήλωση στο Οκμεϊντάνι. Μάλιστα ο πρώτος είχε πάει στην περιοχή για την κηδεία ενός Αλεβίτη συγγενή του και δέχτηκε μια σφαίρα στο κεφάλι.

Η σοφία του «λαού» και οι διερμηνείς της…

Θανάσης ΓκότοβοςΣτο σύγχρονο πολιτικό λόγο η μομφή του λαϊκισμού είναι πολύ συνηθισμένη. Απευθύνεται κατά κανόνα από εκείνους που είναι υπέρμαχοι της Realpolitik στους οπαδούς μιας (επικίνδυνης για τους πρώτους) εναλλακτικής πολιτικής. Όταν η εναλλακτική πολιτική είναι δεξιά, τότε ο λαϊκισμός είναι δεξιός, σε διαφορετική περίπτωση είναι αριστερός.Λαϊκιστής είναι αυτός που είτε χαϊδεύει τα ταπεινά ένστικτα του «λαού», είτε ενθαρρύνει ανέφικτες προσδοκίες και επιθυμίες, κάτι σαν τον Καραγκιόζη που υπόσχεται στα παιδιά του στιφάδο ή τους υπόσχεται ότι όλοι μαζί θα πάνε να δείρουν τον Βεληγκέκα, ενώ έπρεπε να είναι σαφές ότι κουνέλι δεν υπάρχει και ότι η ισχύς του Βεληγκέκα δεν επιτρέπει την επιχείρηση εναντίον του.Η καλύτερη μετάφραση της λαϊκιστικής πολιτικής σα ελληνικά είναι «ανεύθυνη πολιτική», όπου με τη λέξη ευθύνη εδώ γίνεται αναφορά στον ουτοπικό και ταυτόχρονα βλαπτικό χαρακτήρα της πολιτικής πρότασης.

ΤΡΙΤΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΑΧΜΕΤ ΣΑΔΙΚ Πρώτο κόμμα το DEB σε Ροδόπη και Ξάνθη

http://xronos.gr/upload/iblock/aec/ded1.JPGΤο Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (DEB), που ίδρυσε ο Αχμέτ Σαδίκ, και το οποίο έχει σαφείς δεσμούς με το Τουρκικό Προξενείο και τους ψευδομουφτήδες, είναι το πρώτο κόμμα των ευρωεκλογών σε Ροδόπη και Ξάνθη. Χαρακτηριστικό είναι με την ενσωμάτωση στο σύνολο των εκλογικών τμημάτων στη Ροδόπη, δηλαδή στα 267, το ποσοστό του είναι στο 41,68% και 25.857 ψήφους, έναντι του δεύτερου κόμματος που είναι η Νέα Δημοκρατία και έχει ποσοστό περί το 16,41%. Επίσης, στην Ξάνθη στο σύνολο των εκλογικών τμημάτων, δηλαδή στα 224, το κόμμα Ισότητας και πάλι είναι πρώτο με 25,89% και ψήφους 15.378 με τη δεύτερη ΝΔ στο 17,59%. Στόχος του συγκεκριμένου κόμματος είναι να χειραγωγήσει και να ελέγξει τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Mονοκρατορία του μειονοτικού κόμματος στη Θράκη Του Κώστα Ράπτη

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/imagecache/node_image660/deb-thraki-660.png
Μολονότι δεν οδήγησε στην εκλογή ευρωβουλευτή αποτέλεσε κατά κοινή ομολογία επίδειξη δύναμης. Ο λόγος για τις επιδόσεις του μειονοτικού Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEB) το οποίο ξαναπιάνει το νήμα της αυτόνομης καταγραφής του μουσουλμανικού στοιχείου της Θράκης από εκεί που το είχε αφήσει τη δεκαετία του ΄90 ο σχηματισμός “Εμπιστοσύνη” του μακαρίτη Αχμέτ Σαδίκ.

Εκλογικός "σεισμός" κλονίζει τη γερμανική ΕΕ

http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20140525/engine/newego_LARGE_t_1101_54331924_type12128.jpgτου Γιώργου Παυλόπουλου
Την ώρα που οι περισσότεροι θα επικεντρώνουν την προσοχή τους στα αποτελέσματα των πάσης φύσης ακροδεξιών κομμάτων και θα αναθεματίζουν την ενίσχυσή τους, γενικώς και αορίστως, οφείλουμε να γίνουμε πολύ πιο συγκεκριμένοι. Και να διαπιστώσουμε ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στις περισσότερες χώρες-μέλη συνιστούν ένα πολιτικό "σεισμό" στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη ζώνη του ευρώ. Κυρίως δε τα αποτελέσματα στη Γαλλία και δευτερευόντως στην Ιταλία, δηλαδή στη δεύτερη και τρίτη δύναμη πίσω από τους Γερμανούς (εξαιρώντας, για ευνόητους λόγους, τη Βρετανία), οι οποίες έστειλαν ένα σαφές μήνυμα: ότι δεν πρόκειται να ανεχτούν πλέον μια τόσο προκλητικά και ασφυκτικά γερμανική ΕΕ.

Σήμα κινδύνου από Γαλλία

Από μόνος του ο εκλογικός θρίαμβος του Εθνικού Μετώπου της Λεπέν θα αρκούσε για να σημάνει ένα σοβαρό σήμα κινδύνου για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ακόμη και αν δεν υπήρχε ο Φάρατζ στη Βρετανία και ο Γκρίλο στην Ιταλία.Είναι φανερό ότι πέραν του ήδη υψηλού ποσοστού που ελάμβανε το Εθνικό Μέτωπο στη βάση της ρατσιστικής-ξενοφοβικής ρητορικής του, έγινε φορέας μεγάλου τμήματος της πλειοψηφικής οργής των Γάλλων πολιτών για τη διαρκή συμπίεση του επιπέδου ζωής και των κοινωνικών κεκτημένων στο όνομα της Ευρώπης.
Μπορεί ο υπουργός Εξωτερικών Φαμπιούς να έσπευσε να απορρίψει το αίτημα της Λεπέν για άμεση διάλυση της Βουλής, αλλά από σήμερα η Γαλλία εισέρχεται σε πολιτική και θεσμική κρίση: πώς μπορεί το τρίτο κόμμα στην προτίμηση των ψηφοφόρων να ελέγχει την Προεδρία, την κυβέρνηση, την Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία;
Πώς μπορεί ο Ολάντ να συνεχίσει τη σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή που άρχισε ο Σαρκοζί και επετάχυνε ο ίδιος με τα μέτρα που εξήγγειλε τον Ιανουάριο;

Η οικονομία, η πολιτική και οι ευρωσκεπτικιστές


Συχνά στο δημόσιο λόγο υποστηρίζεται ότι στο σύγχρονο κόσμο η οικονομία κυριαρχεί και ότι περιορίζει ασφυκτικά τις δυνατότητες της πολιτικής. Με άλλα λόγια υποστηρίζεται ότι η οικονομία έχει άκαμπτους νόμους, στους οποίους υπόκειται η πολιτική, δηλαδή η συλλογικά οργανωμένη βούληση μιας κοινωνίας.Σύμφωνα με αυτή την άποψη, οι εξελίξεις στην οικονομία έχουν αυτονομία σε σχέση με την πολιτική βούληση και πράξη και συνεπώς οι πολιτικές αποφάσεις δεν μπορούν να την καθοδηγήσουν και να τη θέσουν στην υπηρεσία της πλειονότητας των πολιτών, ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τους.

Γαλλία: Τι σημαίνει η αποχή

Γαλλία: Τι σημαίνει η αποχή
  • Παπακριβόπουλος ΒασίληςΕδώ και δεκαπέντε χρόνια, οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κινητοποιούν μονάχα μια μειονότητα ψηφοφόρων. Η δε άνοδος της αποχής έχει μετατραπεί σε φαινόμενο που σημαδεύει τη γαλλική δημοκρατική ζωή. Μάλιστα, αυτό το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως στους κόλπους της παραδοσιακής εκλογικής πελατείας της Αριστεράς, η οποία έχει απογοητευθεί από τις κυβερνητικές πολιτικές.
  • Κανόνια ή βούτυρο;

    http://www.defence-point.gr/news/wp-content/uploads/2014/05/Turkish_Navy.jpgΌλοι όσοι σε περίοδο ευρωεκλογών αναμένουν «εξαγωγή της κρίσης που υπάρχει στο εσωτερικό της Τουρκίας» και μία κλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά με αφορμή την τουρκική εξαγγελία περί έρευνας υδρογονανθράκων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Βόρειο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της μεγάλης τουρκικής αεροναυτικής άσκησης «Beyaz Firtina 2014», πλανώνται οικτρά.

    Οι τούρκοι δεν είναι ανόητοι και κυρίως δεν μετρούν τον χρόνο με τα ελληνικά μέτρα και σταθμά. Στις κινήσεις τους λειτουργούν με ορίζοντα δεκαετίας, ακόμη και εικοσαετίας, προετοιμάζοντας προσεκτικά το έδαφος των διεκδικήσεών τους, με συγκεκριμένη στόχευση και κατάλληλο σχεδιασμό.

    Η μάχη της Καλλίπολης συνεχίζεται

    99 χρόνια από την «ιστορική νίκη» των Τούρκων και το μεγαλύτερο φιάσκο των Αγγλων, αναλυτές, ψυχολόγοι, ερευνητές προσπαθούν να εξηγήσουν τα εντελώς αδικαιολότητα, παιδαριώδη λάθη των Συμμάχων
    Η Τουρκία εόρτασε τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου τα 99 χρόνια από την «ιστορική νίκη» της εναντίον των αγγλικών και συμμαχικών δυνάμεων που συμβαίνει να είναι και η πιο εντυπωσιακή ήττα της Αγγλίας, η μοναδική στα τελευταία 300 και πλέον χρόνια. Τον πόλεμο της Καλλίπολης, στη βόρεια ακτή των Δαρδανελίων, έναν από τους πιο αιματηρούς πολέμους και για τις δύο πλευρές, στον οποίο πήραν μέρος το Ναυτικό, χερσαίες δυνάμεις και για πρώτη φορά στα πολεμικά χρονικά η (συμμαχική) αεροπορία σε επιθετικές πτήσεις. Αρχισε στις 25 Απριλίου 1915 με απόβαση άγγλων πεζοναυτών, η οποία συνεχίστηκε το καλοκαίρι και τερματίστηκε στις 9 Ιανουαρίου 1916 με μία κακήν κακώς αποχώρηση των μεικτών δυτικών δυνάμεων και αφού προηγουμένως οι Σύμμαχοι έστειλαν περί τις 40.000 σορούς πολεμιστών στην Ευρώπη και οι Τούρκοι έθαψαν 65.000 και περισσότερους στρατιώτες τους.

    Εδαφος για έντιμη συνεννόηση Ελλάδας – Τουρκίας EΙΔΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ


    Οταν πριν από δέκα χρόνια εκλεγόταν πρωθυπουργός της Τουρκίας ο Ταγίπ Ερντογάν, πολλοί πίστεψαν ότι με τις ηγετικές του ικανότητες, τη λαοφιλία και τις ιδέες του και παρά τον ισλαμικό χαρακτήρα της πολιτικής του κίνησης, θα κατάφερνε να ανατρέψει τις δομές και τις αντιλήψεις του βαθέος κράτους και να ανοίξει τον δρόμο για τον εκδημοκρατισμό και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Στην Ελλάδα, επίσης, πολλοί πίστεψαν, και ακόμη πιστεύουν, ότι ο Ερντογάν εννοεί αυτά που λέει σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και πως το στρατοκρατικό σύστημα της Τουρκίας θα ακολουθούσε τις οδηγίες του και θα απέφευγε κάθε τι που θα μπορούσε να υπονομεύσει την ελληνοτουρκική προσέγγιση.