11 Μαΐου 2015

Τρεις ΕΡΤικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά Ταγματάρχη

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/20150511075155_img_875714313256728.jpg
Τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογράφοι της ΕΡΤ οι Αννέτα Καββαδία, Αγλαΐα Κυρίτση και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης με κοινή ανακοίνωσή τους εκφράζουν την αντίθεσή τους στην τοποθέτηση του Λάμπη Ταγματάρχη στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου στη νέα ΕΡΤ. Οι τρεις βουλευτές καλούν την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό «να επανεξετάσει την απόφασή του».Ειδικότερα στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε – στην αρχή ως φήμες, στη συνέχεια μέσω μερίδας του Τύπου – τη σύνθεση του Δ.Σ. της νέας ΕΡΤ. Με δεδομένο ότι η βουλευτική μας ιδιότητα δεν ακυρώνει την ιδιότητά μας ως δημοσιογράφων της ΕΡΤ, θα θέλαμε να κάνουμε ορισμένες αναγκαίες διευκρινίσεις:

Να ποιος έστειλε το επίμαχο e-mail μέσα από την ΤτΕ


Διάλογος προς Ανατολάς, ανησυχία από Βορράν

http://i.guim.co.uk/media/w-620/h--/q-95/8003d76aa433f6ea9ff60ce06977f5012ded1125/0_216_3500_2099/1000.jpgΤου Κώστα Ράπτη Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην γειτονική Τουρκία (σήμερα Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη, την Τρίτη στην Άγκυρα και την Τετάρτη στην Αττάλεια για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ) θα ήταν αυτονόητα το κορυφαίο θέμα της διπλωματικής επικαιρότητας, αν δεν σκιαζόταν από την ανησυχία που προκαλεί (όχι μόνο στην Αθήνα) η έκρυθμη κατάσταση στην ΠΓΔΜ, μετά τις πολύνεκρες συγκρούσεις των δυνάμεων καταστολής με (Αλβανούς) “τρομοκράτες στο Κουμάνοβο.Στην πραγματικότητα, όμως, τόσο προς Βορράν όσο και προς Ανατολάς, η ελληνική διπλωματία βρίσκεται αντιμέτωπη με εξελίξεις, πέρα από τη γνωστή διμερή “ατζέντα”, που αναδεικνύουν μιαν επικίνδυνη ροπή των ηγεσιών των γειτονικών χωρών προς τον τυχοδιωκτισμό.

Δυσφορία της Σαουδικής Αραβίας για την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ιράν

بروجردی آفریقای جنوبی
Η απουσία του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας από την περιφερειακή διάσκεψης κορυφής που φιλοξενεί ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, φανερώνει το δισταγμό των χωρών του Κόλπου --που είναι δυσαρεστημένες για την αδιαφορία των ΗΠΑ στην ανάμειξη του Ιράν στον αραβικό κόσμο-- να υποστηρίξουν μια οποιαδήποτε πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη. Αναλυτές και διπλωμάτες στην Μέση Ανατολή χαρακτήρισαν την απόφαση του βασιλιά Σαλμάν να απουσιάσει από την συνάντηση στο Καμπ Ντέιβιντ αυτή την εβδομάδα ως περιφρόνηση, παρά τις διαψεύσεις Αμερικανών και ορισμένων Σαουδαράβων αξιωματούχων. Το Ριάντ ανακοίνωσε την Κυριακή την απουσία του μονάρχη, μόλις δύο μέρες μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι θα συμμετείχε στη διάσκεψη κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας των Χωρών του Κόλπου (ΣΣΠΚ). Κάποιες από τις χώρες αυτές μάλιστα αμφισβητούν τη δέσμευση του Ομπάμα να αντιμετωπίσει την υποστήριξη που παρέχει το Ιράν σε σιιτικές στρατιωτικές οργανώσεις σε όλη την περιοχή.

Πρόταση συμμετοχής της Ελλάδας στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο γραφείο του
Πρόσκληση να γίνει η Ελλάδα το 6ο μέλος της νέας αναπτυξιακής τράπεζας που δημιουργούν οι χώρες BRICS (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Ν. Αφρική) έλαβε η Ελλάδα.Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας με τον υφυπουργό Οικονομικών της Ρωσίας και εκπρόσωπο/αντιπρόσωπο της NDB, Σεργκέι Στορτσακ, δέχθηκε τη συγκεκριμένη πρόσκληση.Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την θετική του έκπληξη και εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ελλάδος και τη δέσμευση να εξετάσει διεξοδικά την πρόταση.Η πρόταση θα συζητηθεί με τους ηγέτες, των κρατών των BRICS στην Αγία Πετρούπολη, την οποία θα επισκεφτεί ο Αλ. Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στο Οικονομικό Φόρουμ που διοργανώνεται 18 με 20 Ιουνίου.

Βραβείο και στην Άντριαν Πάιπερ Στο περίπτερο της Αρμενίας ο Χρυσός Λέοντας της Μπιενάλε Βενετίας

Στο περίπτερο της Αρμενίας ο Χρυσός Λέοντας της Μπιενάλε Βενετίας
Στο περίπτερο της Αρμενίας, που φέτος τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας που πραγματοποιήθηκε πριν από 100 χρόνια, απονεμήθηκε ο Χρυσός Λέοντας της 56ης Μπιενάλε Τέχνης στη Βενετία.Στο περίπτερο συμμετείχαν καλλιτέχνες της διασποράς της Αρμενίας.   Η κριτική επιτροπή, πιστή στο γενικότερο πνεύμα της φετινής Μπιενάλε, όπως το προανέκρουσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Οκούι Ενουέζορ, το οποίο κινείται προς τα μπρος στρέφοντας το βλέμμα προς την Ιστορία, απέτισε με την απόφασή της αυτή τιμή στον αρμενικό λαό, την παράδοση και την ιστορία του, αλλά και τους αγώνες του και τη συνεισφορά του στον ανθρώπινο πολιτισμό, αλλά και στην πορεία της σύγχρονης τέχνης, μέσα από πολλαπλούς ρόλους επιφανών εκπροσώπων του.
 

Δεν φεύγει κανείς

image
Στην Βρετανία τρεις πολιτικοί αρχηγοί (των Εργατικών, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και του Κόμματος Ανεξαρτησίας UKIP, Εντ Μίλιμπαντ, Νικ Κλεγκ και Νάιτζελ Φάρατζ) παραιτήθηκαν πριν καν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, χωρίς να τους ασκηθεί καμία εσωκομματική πίεση, χωρίς να το ζητήσει κάποιος δελφίνος, χωρίς να γίνουν πολύωρες συσκέψεις και συνεδριάσεις κομματικών οργάνων ή να πάρουν φωτιά τα τηλεοπτικά πάνελ.Δεν πρόκειται για κάποια βρετανική ιδιαιτερότητα αλλά για το αυτονόητο, το οποίο απλώς υπενθυμίστηκε με αφορμή την επανεκλογή του Ντ. Κάμερον. Στην πολιτική ισχύει ότι ο ηγέτης παίρνει πάνω του και τη νίκη και την ήττα, επομένως όταν χάνει, φεύγει. Αυτός είναι ο κανόνας. Η εξαίρεση έχει να κάνει με τις ειδικές συνθήκες κάθε περίπτωσης. Αν, για παράδειγμα, η ήττα είναι οριακή, αν η επίδοση είναι καλύτερη του αναμενόμενου, αν καταγράφεται αύξηση ποσοστών ανεξάρτητα από τη σειρά κατάταξης, αν δηλαδή, με αντικειμενικούς όρους, το κόμμα πήγε καλά.

Κοτζιάς στη Sabah: «Μπορεί να τελειώσει το θέμα του Αιγαίου»

Πηγή: Express.gr Με τίτλο «Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Κοτζιάς, πριν από την επίσκεψή του στην Τουρκία μίλησε στη Sabah: Μπορεί να τελειώσει το θέμα του Αιγαίου» και υπότιτλο «Ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε: Επιθυμούμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τις οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία, που βαίνουν θαυμάσια. Μπορούμε να κλείσουμε τις διαφωνίες στο Αιγαίο» η εφημερίδα δημοσιεύει σήμερα συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.Ο κ. Κοτζιάς ερωτηθείς για το τι υπάρχει στην ημερήσια διάταξή του απάντησε ότι είναι «υπουργός Εξωτερικών μιας αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα, η οποία δίνει βαρύτητα στις διαπραγματεύσεις» και τόνισε: «σκοπεύουμε να επιβεβαιώσουμε και πάλι τις προθέσεις μας αναφορικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), να συζητήσουμε σε ποια φάση έχουν φθάσει οι διερευνητικές συνομιλίες και να δώσουμε επιτάχυνση στους στόχους μας».

Bομβαρδισμός τουρκικού πλοίου έξω από τη Λιβύη - Ένας νεκρός, δεκάδες τραυματίες

Ένα τουρκικό φορτηγό πλοίο δέχτηκε επίθεση από θάλασσα και αέρα, ενώ προσέγγιζε τον λιμένα του Τομπρούκ στη Λιβύη το πρωί της Δευτέρας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα.

«Look who is talking» για την οπισθοδρόμηση στην Παιδεία

Γιάννης Μυλόπουλος Με αφορμή το νομοσχέδιο Μπαλτά, το οποίο αποκαθιστά, επιτέλους, την εσωτερική δημοκρατία και τις ακαδημαϊκές ελευθερίες στα πανεπιστήμια και τα επαναφέρει σε πορεία ομαλής ακαδημαϊκής λειτουργίας, οι θύτες και κατ’ εξοχήν υπεύθυνοι για το σημερινό αυταρχικό, αλλά και απαξιωμένο και συρρικνωμένο και καθημαγμένο πανεπιστήμιο, ενδεδυμένοι προβιά προβάτου, ανακαλύπτουν καθυστερημένα και κυρίως για λάθος αιτία την οπισθοδρόμηση της ανώτατης εκπαίδευσης.Η σημερινή δυσχερέστατη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα δεν είναι ούτε τυχαία, αλλά ούτε και προϊόν αποκλειστικά της οικονομικής κρίσης. Είναι το αποτέλεσμα μιας συστηματικής και μακρόχρονης πολιτικής νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης, η οποία με πρόσχημα την κρίση, απεργάστηκε την υποβάθμιση και τη συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης.

ΠΟΙΑ ΣΑΛΩΜΗ…


Του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Αν η διαπραγμάτευση οδηγηθεί σε αδιέξοδο και η Ελλάδα στην έξοδο τότε θα κινδυνεύσει η παγκόσμια Οικονομία, υποστηρίζουν Αμερικανοί και τα ΜΜΕ. Ο Τσίπρας έριξε την ευθύνη για μια τέτοια εξέλιξη στους «μικρόμυαλους» των Βρυξελλών. Αν το GREXIT, από μόνο του, χωρίς άλλες προϋποθέσεις, έφερνε την παγκόσμια καταστροφή, οι ΗΠΑ θα είχαν κάνει τα πάντα για το εμποδίσουν. Αλλά περιορίζονται σε χλιαρές και αμφίσημες δηλώσεις. Αν είναι έτσι, η κυβέρνηση θα όφειλε να μιλάει με άλλο τουπέ στον Σόϊμπλε και συνεργάτες. Αλλά δεν το κάνει. Προς τι λοιπόν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνουν άσφαιρες απειλές; Η κυβέρνηση αντιστέκεται βεβαίως στις απαιτήσεις των δανειστών αλλά δεν μπορεί να κάνει κι αλλιώς αν δεν θέλει να βυθιστεί στην καταισχύνη. Συνοπτικά: το GREXIT θα είχε παγκόσμια επίπτωση αν η Ελλάδα μετατόπιζε το κέντρο του προσανατολισμού της, πχ προς τη Ρωσία.

Η Ρωσία, η Κίνα και η Μεσόγειος

Τέσσερα κινέζικα και έξι ρώσικα πολεμικά σκάφη συναντώνται σήμερα στην ανατολική Μεσόγειο, για μία κοινή ναυτική άσκηση διάρκειας δέκα ημερών με πραγματικά πυρρά. Στόχος της άσκησης, είναι αφ ενός η επίδειξη ισχύως της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας και αφ' ετέρου το μήνυμα ότι η Μεσόγειος δεν είναι πια μία "αμερικανική λίμνη".

Και οι δύο στόχοι είναι περισσότερο συμβολικοί παρά πραγματικοί. Ο 6ος Στόλος των ΗΠΑ, με βάση την Νάπολη, και ο 5ος, ο οποίος περιπολεί τον Περσικό Κόλπο και την Αραβική Θάλασσα απο το Μπαχρέιν, μπορούν να κινητοποιήσουν πολύ μεγάλη δύναμη.

Το λάθος του κ. Σαμαρά και η πλάνη του κ.Τσίπρα

http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2015/05/STRAUSS-KAHN-PAPACONSTANTINOU-Photograph-Stephen-Jaffe-500x321.jpgΓυρίζοντας πίσω το ρολόι του χρόνου, μπορεί να εντοπίσει ο καθείς την αφετηρία των δεινών της παρούσης περιόδου. Τον Μάρτιο του 2014 η χώρα είχε διαμορφώσει ατμόσφαιρα προόδου για την εξέλιξη των δημοσίων οικονομικών και εκμεταλλευόμενη το θετικό κλίμα που επικρατούσε τότε στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα κατάφερε να πραγματοποιήσει την πρώτη επιτυχή έξοδο στις αγορές από το 2009. Η κυβέρνηση Σαμαρά υπερεκτίμησε την «επιτυχία» και άρχισε να χτίζει πολιτικά σενάρια προόδου και απελευθέρωσης από το Μνημόνιο. Εκείνα τα σενάρια ενισχύθηκαν έτι περαιτέρω μετά την ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές που ακολούθησαν. Τότε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, υπό την πίεση των αποτελεσμάτων και του επελαύνοντος Αλέξη Τσίπρα που δήλωσε ότι δεν θα συναινέσει στην εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και θα επιβάλει πρόωρες εκλογές, εγκατέλειψε την πιστή εφαρμογή του προγράμματος και διεκδίκησε πολιτική λύση από τους εταίρους και τους δανειστές. Μετέθεσε στην Τράπεζα της Ελλάδος τον Γιάννη Στουρνάρα, εγκατέστησε τον Γκίκα Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών και ενσωμάτωσε στην κυβέρνησή του όλες τις εκδοχές του λαϊκισμού.

Σκόπια: Ο Ιβάνοφ εκμεταλλεύεται την επίθεση και ζητά να ανοίξει ο δρόμος για ΝΑΤΟ-Ε.Ε.

Σκόπια: Ο Ιβάνοφ εκμεταλλεύεται την επίθεση και ζητά να ανοίξει ο δρόμος για ΝΑΤΟ-Ε.Ε.
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ,σε διάγγελμα του, μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας καταδίκασε την «τρομοκρατική επίθεση» στο Κουμάνοβο από ένοπλες ομάδες και εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να μην επιτρέψει την ανάφλεξη των εντάσεων.Παράλληλα, ο κ.Ιβάνοφ εκτίμησε ότι η στασιμότητα όσον αφορά την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική πορεία της χώρας του προκαλεί «σοβαρή απογοήτευση» στον πληθυσμό και ζήτησε εκ νέου από την Διεθνή Κοινότητα «να άρει τις παρεμποδίσεις» όσον αφορά την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ.

ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΗΠΑ Νέο χτύπημα Bild στη Μέρκελ: Γερμανοί κατασκόπευαν... τη Siemens

Νέο χτύπημα Bild στη Μέρκελ: Γερμανοί κατασκόπευαν... τη Siemens
Η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) ζήτησε από τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND να κατασκοπεύει τον βιομηχανικό όμιλο Siemens, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag.

ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ: ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ Εικόνες εμπόλεμης ζώνης στα Σκόπια: 14 νεκροί αλβανόφωνοι και 8 των ειδικών δυνάμεων

ΣΚΟΠΙΑ ΚΟΥΜΑΝΟΒΟ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΟΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Οκτώ αστυνομικοί και 14 "τρομοκράτες" σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ, ενώ 37 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν. Δεν υπάρχουν νεκροί μεταξύ των πολιτών, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο ασκός του Αιόλου

Με τα σημερινά δεδομένα η επαναδιαπραγμάτευση της Βρετανίας του Κάμερον με τις Βρυξέλλες, επί της ουσίας με το Βερολίνο για επιστροφή κυριαρχίας στο Λονδίνο έτσι ώστε να μην επικρατήσει το ναι στην αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ προβάλλει ως αδιέξοδη και μάλλον ως προσχηματική. Ο Κάμερον έχει ενσωματώσει μεγάλο τμήμα των Ευρωσκεπτικιστών που πριν από έναν χρόνο ανέδειξαν το UKIP του Φάρατζ πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές και έχει οριακή πλειοψηφία πέντε εδρών στη Βουλή. Για να μπορέσει να προτείνει παραμονή του Λονδίνου στην ΕΕ θα πρέπει να παρουσιάσει ουσιαστικές παραχωρήσεις τις οποίες το Βερολίνο δεν θα θέλει και δεν θα μπορεί να του δώσει.Δεν θα θέλει γιατί θα δημιουργήσει προηγούμενο διεκδίκησης εξαιρέσεων από τον Νότο της Ευρωζώνης όχι σε θέματα κυριαρχίας αλλά στο πεδίο της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Δεν θα μπορεί γιατί η όποια παραχώρηση προς το Λονδίνο εν όψει του δημοψηφίσματος θα πριμοδοτήσει τη Λεπέν και το Εθνικό Μέτωπο που έχουν δεσμευθεί σε δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Γαλλίας από την ΕΕ ένα εξάμηνο μετά την προεδρική εκλογή του 2017.

ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ Επικίνδυνη ανάφλεξη με 22 νεκρούς στα Σκόπια

Επικίνδυνη ανάφλεξη με 22 νεκρούς στα Σκόπια
Φόβοι για ανάφλεξη των παλιών εθνοτικών συγκρούσεων στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή εκφράζονται μετά την ένταση στην αλβανόφωνη συνοικία του Κουμάνοβο μεταξύ ομάδας ενόπλων και των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας.
Με την κυβέρνηση Γκρούεφσκι να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο εξαιτίας του σεισμού από τις αποκαλύψεις για παράνομες παρακολουθήσεις και κατάχρηση εξουσίας, η εισβολή των περίπου 45 ενόπλων κατά τα φαινόμενα αλβανόφωνων στο Κουμάνοβο προκάλεσε έντονη ανησυχία σε όλες τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, αλλά και στην Ε.Ε.

Ευρωπαϊκής Ένωσης μέλλον αβέβαιο

http://www.clickatlife.gr/fu/p/7750/632/395/0x00000000004c330e/2/nea-meleti-gia-to-mellon-tou-euro.jpgΤου Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη  Οφείλουν οι ηγέτες της Ένωσης να ξανασκεφτούν το μέλλον της Ευρώπης ως πολιτικής ένωσης, δηλαδή ως κράτους, που έχει υποχρέωση να παίξει ρόλο σε έναν κόσμο δύσκολο, συγκρουσιακό, ανασφαλή και ιδιαίτερα επικίνδυνο στο ούτως ή άλλως άναρχο διεθνές σύστημα που διατρέχει την υφήλιο

Η ελληνική κρίση, που εκδηλώθηκε σε μια στιγμή παρατεταμένης κρίσης και της παγκόσμιας οικονομίας, δεν κατέδειξε μόνο τα προβλήματα, δομικά και θεσμικά του ελληνικού κράτους, αλλά ανέδειξε και τις αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ενός πολιτικού συστήματος, που εδώ και πέντε και πλέον δεκαετίες επιχειρεί να επιτύχει την ένωση της Ευρώπης σε ένα πολιτειακό σχήμα ομοσπονδιακής δόμησης των λαών της Γηραιάς Ηπείρου.

«Τουρκική» η θέση Χάμοντ για Αμμόχωστο

ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ
 ΩΣ ΜΕΡΟΣ ΜΙΑΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟΤΕΡΗΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΠΕΞ
Όταν ο κ. Φίλιπ Χάμοντ, Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας, μίλησε στις 10 Απριλίου 2015 σε προεκλογική συγκέντρωση των «Συντηρητικών φίλων της Κύπρου» στην Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα στο βόρειο Λονδίνο, έκανε και μιαν αναφορά για την επιστροφή της Αμμοχώστου, η οποία δεν δόθηκε στη δημοσιότητα.
Τη δημοσιοποιούμε σήμερα, αφού έκλεισαν οι κάλπες των εκλογών.

Επικίνδυνη πτήση μέσω Τύμπου

Του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη
  • Η IΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΛΥΣΗΣ ΚΑΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΤΑΪΒΑΝ
  • Τα ΜΟΕ μπορούν να συμβάλουν στη λύση, φτάνει να είναι προς την κατεύθυνση της ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην ΚΔ και όχι στη λογική των αμοιβαίων αναγνωρίσεων
  • Το ζητούμενο είναι εάν τα ΜΟΕ, είτε του λιμανιού της Αμμοχώστου είτε ακόμη και του αεροδρόμιου της Τύμπου, θα οδηγούν στην επανενσωμάτωση των κατεχομένων στην Κυπριακή Δημοκρατία ή σε διαδικασίες αναγνώρισης του ψευδοκράτους ως χωριστής από την Κυπριακή Δημοκρατία οντότητας
  • Μακάρι να ξέρει η Κυβέρνηση τι λέει και τι πράττει. Διά στόματος πάντως του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ι. Κασουλίδη, επισημάνθηκε ότι υπάρχουν φόρμουλες, επί τη βάσει των οποίων μπορούν να γίνουν απευθείας πτήσεις από την Τύμπου στο πλαίσιο της νομιμότητας

ΠΑΡΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ Airbus: Θα συνεχιστούν οι πτήσεις του A400M

Η Airbus, ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός όμιλος αεροδιαστημικής, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δοκιμαστικές πτήσεις του στρατιωτικού αεροσκάφους A400M θα συνεχιστούν σύμφωνα με το πρόγραμμα, εκτός αν προκύψουν στοιχεία που θα απαιτήσουν τη διακοπή τους.

Να υπενθυμίσουμε πως ένα αεροσκάφος A400M το οποίο επρόκειτο να παραδοθεί στην Τουρκία συνετρίβη χθες σε ένα χωράφι βόρεια του αεροδρομίου της Σεβίλλης, στην Ισπανία, στη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης, σκοτώνοντας τέσσερα από τα έξι μέλη του πληρώματος - ήταν η πρώτη φορά που συνετρίβη ένα από τα νέα αεροσκάφη της Airbus.

Στον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ εντός Συρίας Συριακή οργή για «εισβολή» Νταβούτογλου με επίσκεψη σε ιστορικό μαυσωλείο

Συριακή οργή για «εισβολή» Νταβούτογλου με επίσκεψη σε ιστορικό μαυσωλείο
Άγκυρα: Σε συριακό έδαφος πέρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου για να επισκεφθεί το μαυσωλείο του Σουλεϊμάν Σαχ, παππού του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα σύνορα.Ο τάφος βρισκόταν βαθύτερα εντός της Συρίας αλλά μετακινήθηκε πιο κοντά στη μεθόριο, 200 μέτρα από τα σύνορα, τον Φεβρουάριο σε μυστική τουρκική στρατιωτική επιχείρηση υπό το φόβο ότι μπορεί να καταστραφεί από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.Η επιχείρηση του Φεβρουαρίου -η πρώτη εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στα χρόνια που μετρά ο εμφύλιος- χαρακτηρίστηκε «κατάφωρη επίθεση» από τη Δαμασκό, όπως και η επίσκεψη που πραγματοποίησε την Κυριακή ο Αχμέτ Νταβούτογλου.Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana κατήγγειλε «διείσδυση χωρίς κυβερνητική άδεια σε συριακό έδαφος, που αποτελεί σαφή επίθεση εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους μέλους του ΟΗΕ και παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου».

Μπορεί να αλλάξει η Ευρώπη;

Συντάκτης: ΕΦ.ΣΥΝ.
Ενα ερώτημα πλανάται πάνω από την Ευρώπη. Μπορεί να αλλάξει η ευρωζώνη και ευρύτερα η Ευρωπαϊκή Ενωση; Το ερώτημα έχει απασχολήσει εδώ και χρόνια την Αριστερά σε όλες τις εκφάνσεις της, από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία μέχρι τις επαναστατικές εκδοχές της, καθώς η τύχη του ενιαίου νομίσματος αφορά ουσιαστικά ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.Χιλιάδες σελίδες και τόνοι μελάνι που έχουν ξοδευτεί βρίσκουν τώρα τη ρεαλιστική αποτύπωσή τους. Μια κυβέρνηση με αριστερό πρωθυπουργό και πολλούς μαρξιστές υπουργούς, στη φτωχή βαλκανική και μεσογειακή γωνιά της Ευρώπης, επιχειρεί το φαινομενικά ακατόρθωτο: να βρει τη «χαραμάδα» στο αδιαπέραστο τείχος των Βρυξελλών και να αναδιατάξει, έχοντας απέναντί της αδυσώπητη πολεμική από πολλά κράτη-μέλη, τον κυρίαρχο κανόνα για την επιβολή σκληρής λιτότητας.