30 Αυγούστου 2016

Γιώργος Πρεβελάκης: Κι όμως, υπάρχει ελπίδα

Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός.
Σε μια συγκυρία παρατεταμένης πολιτικής έντασης, γενικευμένης κόπωσης και διχαστικού κλίματος, το ζήτημα «ποιοι είμαστε;» εμείς οι Ελληνες αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Ο Γιώργος Πρεβελάκης, καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Paris 1 της Σορβόννης, στο πρόσφατο βιβλίο του με τίτλο «Ποιοι είμαστε; Γεωπολιτική της Ελληνικής Ταυτότητας» (εκδόσεις Κέρκυρα - Economia Publishing), ανιχνεύει τη σύσταση και ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής περιπέτειας με τρόπο υποδειγματικό. Με νηφαλιότητα, γνώση και επιστημονική διαύγεια προσεγγίζει τις διαφορετικές όψεις και φάσεις της διαδρομής των Ελλήνων στον ιστορικό χώρο και χρόνο. Δεν επιδιώκει να δώσει κάποια οριστική απάντηση στο βασικό αυτό ερώτημα, αλλά επιχειρεί να μας βοηθήσει να παρατηρήσουμε την πορεία της σύνθετης ελληνικής εμπειρίας και να εντοπίσουμε τα ίχνη της στη σύγχρονη Ελλάδα.

Το Ρίσκο Ερντογάν στη Μάχη σε Τρία Μέτωπα

https://pbs.twimg.com/media/CrHLI7vUIAAR5NZ.jpg
Ο Ερντογάν μάχεται ταυτόχρονα κατά των γκιουλενιστών, του ISIS και της εξέγερσης των Κούρδων, τη στιγμή που η Άγκυρα συνεχίζει να συγκρούεται με τους δυτικούς συμμάχους της. «Ευκαιρία» για τον Τούρκο πρόεδρο το πραξικόπημα του Ιουλίου.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, πήγε στην Άγκυρα αυτή την εβδομάδα, μια άσκηση για να μπαλώσει τις σχέσεις με τον εριστικό πρόεδρο Ερντογάν, που ξέφτισαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου. Ταυτόχρονα, ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε την πρώτη του πραγματική εισβολή στη Συρία, καταλαμβάνοντας την πύλη εισόδου στα σύνορα, την πόλη Τζαραμπλούς που κατείχε ο ISIS, και θυμίζοντας στην Ουάσιγκτον πόσο σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ είναι η Άγκυρα.

Η Νέα Τουρκία και σκέψεις για το ζήτημα του Κουρδιστάν

Η 15η Ιουλίου στην Τουρκία και τα γεγονότα που ακολούθησαν δημιουργούν τα «δομικά υλικά» της Νέας Τουρκίας. Η νέα κατάσταση της Τουρκίας μπορεί να θεωρηθεί για πολλούς ερευνητές ως η Τέταρτη Τουρκική Δημοκρατία (29 Οκτωβρίου 1923, 27 Μαΐου 1960, 12 Σεπτεμβρίου 1980 και 15 Ιουλίου 2016), αλλά το κοινό σημείο δεν παύει να είναι η παρέμβαση των στρατιωτικών στην ομαλή λειτουργία της πολιτικό-κοινωνικής ζωής.

Ψευδοκράτος στην Συρία όπως και στην Κύπρο φτιάχνει ο Ερντογάν!

http://www.militaire.gr/wp-content/uploads/2016/08/pseftokratos-587x330.png-Η Τουρκία μετά από το ψευδοκράτος της Κύπρου φαίνεται ότι είναι έτοιμη να φτιάξει ένα ακόμη ψευδοκράτος στη βόρεια Συρία!Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκησης των τζιχαντιστών της Αλ Κάϊντα και του του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στη νότια Συρία, η Τουρκία σχεδιάζει να  εγκαταστήσει την εξόριστη «κυβέρνηση» της Συρίας, που δημιουργήθηκε  το 2013, στην  Τζαραμπλούς.
Τι προβλέπει το σχέδιο σε γενικές γραμμές;

Η Γερμανία απορρίπτει τον εκβιασμό Ερντογάν: Όχι σε σύνδεση Ιντσιρλίκ με Αρμενική Γενοκτονία

German chancellor Angela Merkel (C), her advisor for foreign and security policy, Christoph Heusgen (R), and foreign minister Frank-Walter Steinmeier (L). EPA, RAINER JENSENΟ σοσιαλδημοκράτης Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ απέρριψε την απαίτηση του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να συνδεθεί το ψήφισμα της γερμανικής Βουλής (Bundestag), με το οποίο αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων, με το αίτημα του Βερολίνου να επισκεφθούν μέλη της Bundestag την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ. Δεν αντιλαμβάνομαι την άμεση συνάφεια και το είπα στον Τούρκο ομόλογό μου», είπε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε συνέντευξή του στο πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Ανεξέλεγκτες εξελίξεις στη Μεσοποταμία Δεν αποκλείεται εκτροχιασμός των εξελίξεων σε Τουρκία και Συρία Του Νίκου Στέλγια

..Ο κ. Καλκάν υπογραμμίζει και ένα άλλο σημαντικό σημείο. Επισημάνει ότι με την νέα επιθετικότητας της, η Άγκυρα έδειξε στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι τα τεχνητά σύνορα στην Μεσοποταμία δεν φέρουν καμία σημασία. Έτσι, και οι Κούρδοι πλέον έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν στην ισοπέδωση τους.

«Βιώνουμε ένα Καλοκαίρι παρόμοιο με αυτό του 1914, όταν ακριβώς πριν από έναν αιώνα ισοπεδώθηκαν όλες οι ισορροπίες στην περιοχή μας και ξεκίνησε ο Μεγάλος Πόλεμος». Την συγκεκριμένη βαρυσήμαντη επισήμανση μοιράζονται μαζί μας πηγές από τους κύκλους των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες το προηγούμενο διάστημα παρακολούθησαν από κοντά τις εξελίξεις στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου.

Οι πηγές μας δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους απέναντι στις νέες εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, στο Κουρδικό Ζήτημα και στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Παρά την νέα προπαγανδιστική εκστρατεία της Άγκυρας στο ζήτημα της Συρίας, οι πηγές μας τονίζουν ότι οι εξελίξεις σε πολλά μέτωπα ξεφεύγουν με γρήγορους ρυθμούς από κάθε είδους έλεγχο. Σε λίγο χρονικό διάστημα, οι παρασκηνιακές, διπλωματικής υφής συνεννοήσεις και συνδιαλλαγές ενδέχεται να μην είναι αρκετές για να εμποδίσουν τον εκτροχιασμό των εξελίξεων σε Τουρκία και Συρία.

Η ανησυχία των πηγών μας έρχεται σε μια στιγμή που η Ουάσιγκτον εκπέμπει δυο σημαντικά μηνύματα. Πρώτον, το βράδυ της Δευτέρας, η αμερικανική πλευρά προειδοποίησε εκ νέου την Άγκυρα σχετικά με τις επιπτώσεις των κινήσεων της στην Συρία. Η ειδική ομάδα των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους διαφωνεί με τις νέες επιθέσεις της Τουρκίας στο βόρειο κομμάτι της Συρίας και χαρακτηρίζει το νέο κύμα επιθέσεων κατά των Κούρδων της Συρίας ως «απαράδεκτη εξέλιξη».

Την ίδια στιγμή, η αμερικανική πλευρά ανακοινώνει ότι σε λίγες ημέρες, στο περιθώριο της συνόδου των G20, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντήσει εκτάκτως τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Από ότι φαίνεται η αμερικανική πλευρά δεν θεωρεί αρκετά και ικανοποιητικά τα μηνύματα που δόθηκαν πριν από λίγες ημέρες στην Άγκυρα κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Αντιπροέδρου Τζο Μπάϊντεν.

Η Συρία προσφεύγει στον ΟΗΕ
Την ίδια ώρα, η επίσημη κυβέρνηση της Συρίας προσφεύγει στον ΟΗΕ. Με γραπτή επιστολή της, η Δαμασκός καταδικάζει τις αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας στην Συρία και κάνει λόγο για «δολοφονίες» πολιτών της. Την ίδια άποψη έχει και το κουρδικό κίνημα που το βράδυ της Δευτέρας μοιράστηκε την παγκόσμια κοινή γνώμη την είδηση του θανάτου άοπλων πολιτών εξαιτίας τα πυρά του τουρκικού στρατού. Ο τουρκικός στρατός διαψεύδει κατηγορηματικά αυτό τον ισχυρισμό.
Τα τελευταία μηνύματα των Κούρδων

Εν τω μεταξύ, οι Κούρδοι μεταφέρουν νέες δυνάμεις στο Μίμπιτς, την στιγμή που οι δυνάμεις ανταρτών που υποστηρίζονται από την Άγκυρα ανακοινώνουν ότι η συγκεκριμένη πόλη αποτελεί τον επόμενο στόχο της συμμαχίας.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο Ντουράν Καλκάν, ο οποίος είναι ένα από υψηλόβαθμα και έμπειρα στελέχη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), ανακοινώνει ότι το ΡΚΚ είναι έτοιμο να μεταφέρει δυνάμεις στην Συρία για να συμβάλλουν στην προσπάθεια της αναχαίτισης της τουρκικής επιθετικότητας. Ο κ. Καλκάν υπογραμμίζει και ένα άλλο σημαντικό σημείο. Επισημάνει ότι με την νέα επιθετικότητας της, η Άγκυρα έδειξε στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι τα τεχνητά σύνορα στην Μεσοποταμία δεν φέρουν καμία σημασία. Έτσι, και οι Κούρδοι πλέον έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν στην ισοπέδωση τους.
http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=247936

Νεκρός μετά από έκρηξη στο αυτοκίνητό του γνωστός Ρώσος δημοσιογράφος

Νεκρός μετά από έκρηξη στο αυτοκίνητό του γνωστός Ρώσος δημοσιογράφοςΝεκρός βρέθηκε ένας από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους της Ρωσίας, ο Pavel Sheremet.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, ο δημοσιογράφος κάηκε ζωντανός, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε πήρε φωτιά, στο κέντρο του Κιέβου.Όπως αναφέρει το Russia Today η έκρηξη σημειώθηκε στις 7:45, ενώ το αυτοκίνητο φέρεται να ανήκει στην διευθύντρια της εφημερίδας, krainskaya Pravda, στην οποία εργαζόταν.

Με τη γενοκτονία των Αρμενίων συνδέει η Τουρκία την κόντρα για το Ιντσιρλίκ

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2016/06/02/14/34DAEE0C00000578-3621850-image-m-58_1464875643030.jpg
Συνέχεια στην αντιπαράθεση ανάμεσα σε Τουρκία και Γερμανία γύρω από το εάν θα επιτραπεί σε γερμανούς βουλευτές να επισκεφτούν τους γερμανούς στρατιώτες που βρίσκονται στη βάση του Ιντσιρλίκ έδωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνδέοντας το θέμα με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Γερμανία.Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο κ. Τσαβούσογλου διαμήνυσε πως η πρόσβαση των γερμανών βουλευτών στο Ιντσιρλίκ θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον το Βερολίνο θα κάνει τα «απαραίτητα βήματα» σχετικά με το πολύκροτο ψήφισμα της γερμανικής Βουλής που χαρακτηρίζει ως «γενοκτονία» τις σφαγές των Αρμενίων από τους Οθωμανούς του 1915.Στελέχη του τουρκικού ΥΠΕΞ δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι με τον όρο «απαραίτητα βήματα» η Άγκυρα εννοεί ότι περιμένει από το Βερολίνο να αποστασιοποιηθεί από το επίμαχο ψήφισμα και να καταστήσει σαφές ότι δεν το υποστηρίζει.