30 Αυγούστου 2016

Ανεξέλεγκτες εξελίξεις στη Μεσοποταμία Δεν αποκλείεται εκτροχιασμός των εξελίξεων σε Τουρκία και Συρία Του Νίκου Στέλγια

..Ο κ. Καλκάν υπογραμμίζει και ένα άλλο σημαντικό σημείο. Επισημάνει ότι με την νέα επιθετικότητας της, η Άγκυρα έδειξε στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι τα τεχνητά σύνορα στην Μεσοποταμία δεν φέρουν καμία σημασία. Έτσι, και οι Κούρδοι πλέον έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν στην ισοπέδωση τους.

«Βιώνουμε ένα Καλοκαίρι παρόμοιο με αυτό του 1914, όταν ακριβώς πριν από έναν αιώνα ισοπεδώθηκαν όλες οι ισορροπίες στην περιοχή μας και ξεκίνησε ο Μεγάλος Πόλεμος». Την συγκεκριμένη βαρυσήμαντη επισήμανση μοιράζονται μαζί μας πηγές από τους κύκλους των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες το προηγούμενο διάστημα παρακολούθησαν από κοντά τις εξελίξεις στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου.

Οι πηγές μας δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους απέναντι στις νέες εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, στο Κουρδικό Ζήτημα και στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Παρά την νέα προπαγανδιστική εκστρατεία της Άγκυρας στο ζήτημα της Συρίας, οι πηγές μας τονίζουν ότι οι εξελίξεις σε πολλά μέτωπα ξεφεύγουν με γρήγορους ρυθμούς από κάθε είδους έλεγχο. Σε λίγο χρονικό διάστημα, οι παρασκηνιακές, διπλωματικής υφής συνεννοήσεις και συνδιαλλαγές ενδέχεται να μην είναι αρκετές για να εμποδίσουν τον εκτροχιασμό των εξελίξεων σε Τουρκία και Συρία.

Η ανησυχία των πηγών μας έρχεται σε μια στιγμή που η Ουάσιγκτον εκπέμπει δυο σημαντικά μηνύματα. Πρώτον, το βράδυ της Δευτέρας, η αμερικανική πλευρά προειδοποίησε εκ νέου την Άγκυρα σχετικά με τις επιπτώσεις των κινήσεων της στην Συρία. Η ειδική ομάδα των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους διαφωνεί με τις νέες επιθέσεις της Τουρκίας στο βόρειο κομμάτι της Συρίας και χαρακτηρίζει το νέο κύμα επιθέσεων κατά των Κούρδων της Συρίας ως «απαράδεκτη εξέλιξη».

Την ίδια στιγμή, η αμερικανική πλευρά ανακοινώνει ότι σε λίγες ημέρες, στο περιθώριο της συνόδου των G20, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντήσει εκτάκτως τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Από ότι φαίνεται η αμερικανική πλευρά δεν θεωρεί αρκετά και ικανοποιητικά τα μηνύματα που δόθηκαν πριν από λίγες ημέρες στην Άγκυρα κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Αντιπροέδρου Τζο Μπάϊντεν.

Η Συρία προσφεύγει στον ΟΗΕ
Την ίδια ώρα, η επίσημη κυβέρνηση της Συρίας προσφεύγει στον ΟΗΕ. Με γραπτή επιστολή της, η Δαμασκός καταδικάζει τις αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας στην Συρία και κάνει λόγο για «δολοφονίες» πολιτών της. Την ίδια άποψη έχει και το κουρδικό κίνημα που το βράδυ της Δευτέρας μοιράστηκε την παγκόσμια κοινή γνώμη την είδηση του θανάτου άοπλων πολιτών εξαιτίας τα πυρά του τουρκικού στρατού. Ο τουρκικός στρατός διαψεύδει κατηγορηματικά αυτό τον ισχυρισμό.
Τα τελευταία μηνύματα των Κούρδων

Εν τω μεταξύ, οι Κούρδοι μεταφέρουν νέες δυνάμεις στο Μίμπιτς, την στιγμή που οι δυνάμεις ανταρτών που υποστηρίζονται από την Άγκυρα ανακοινώνουν ότι η συγκεκριμένη πόλη αποτελεί τον επόμενο στόχο της συμμαχίας.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο Ντουράν Καλκάν, ο οποίος είναι ένα από υψηλόβαθμα και έμπειρα στελέχη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), ανακοινώνει ότι το ΡΚΚ είναι έτοιμο να μεταφέρει δυνάμεις στην Συρία για να συμβάλλουν στην προσπάθεια της αναχαίτισης της τουρκικής επιθετικότητας. Ο κ. Καλκάν υπογραμμίζει και ένα άλλο σημαντικό σημείο. Επισημάνει ότι με την νέα επιθετικότητας της, η Άγκυρα έδειξε στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι τα τεχνητά σύνορα στην Μεσοποταμία δεν φέρουν καμία σημασία. Έτσι, και οι Κούρδοι πλέον έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν στην ισοπέδωση τους.
http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=247936