17 Φεβρουαρίου 2013

Μια «καλή» είδηση (από την Ε.Ε.) έπειτα από καιρό

Σπύρος Λίτσας
 Καμία συμμαχία δεν έχει τη δυνατότητα να ικανοποιεί το σύνολο των απαιτήσεων των συμβαλλόμενων μερών. Ο βασικός ρόλος της κάθε συμμαχίας είναι να εξυπηρετεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των συμφερόντων των συμβαλλόμενων μερών. Οι συμμαχίες, όπως αναφέρει ο John Mearsheimer, είναι γάμοι συμφέροντος μεταξύ των κρατών. Στο νεοελληνικό κράτος με την προβληματική ιστορικοκοινωνική εξέλιξη και την ομφαλοσκοπική αριστεία τέτοιες προσεγγίσεις φαντάζουν κυνικές γρατσουνιές στον συλλογικό ιδεαλισμό. Πέρα όμως από τις εμμονές που μας κατατρύχουν από την εποχή...των Ορλοφικών, ένα είναι σίγουρο. Οι διεθνείς συμμαχίες και συμφωνίες «είναι σαν τις νεαρές γυναίκες και τα λουλούδια. Κρατούν για όσο κρατήσουν», όπως συνήθιζε να λέει ο Ντε Γκολ, όταν ήθελε να δείξει στον συνομιλητή του ότι δεν έχει καιρό για ιδεαλιστικές περιδινήσεις.

Ο αγροτικός τομέας στις λάσπες των δυσκολιών

Ο αγροτικός τομέας στις λάσπες των δυσκολιών
Εξι σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα στον αγροτικό τομέα της οικονομίας εντοπίζει μελέτη του ΙΟΒΕ και προτείνει άμεσο εκσυγχρονισμό, προκειμένου να γίνει ανταγωνιστικός στην παγκοσμιοποιημένη αγορά αλλά και επιπρόσθετα να προσδώσει πολλαπλασιαστικά οφέλη στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Εχοντας ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2011 και μάλιστα επί προεδρίας του σημερινού υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννη Στουρνάρα, η μελέτη όχι μόνον είναι αποκαλυπτική αλλά και ιδιαίτερα επίκαιρη, γύρω από τα προτερήματα και τις παθογένειες του αγροτικού τομέα και ενώ οι κινητοποιήσεις των αγροτών έχουν περάσει ήδη στην τρίτη τους εβδομάδα.

" ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΚΑΙ Η ΣΚΛΗΡΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ Ο επιθετικός κ. Ταγίπ Ερντογάν

o-epithetikos-k-tagip-erntogan Την τακτική της «φουλ επίθεσης» χρησιμοποιεί εντός, αλλά κυρίως εκτός συνόρων, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δείχνοντας ότι ακολουθεί σκληρή γραμμή κατά «εχθρών» αλλά και συμμάχων, αποφεύγοντας όμως να τραβήξει την ύστατη ώρα το σχοινί.

Ποιος θα χτίσει το τέμενος; Αρνητική η ΝΔ, που ανησυχεί ότι η ανέγερση τζαμιού θα ενισχύσει τα ακροδεξιά αντανακλαστικά

Ποιος θα χτίσει το τέμενος;
Μουσουλμάνοι μετανάστες προσεύχονται σε δρόμο της Αθήνας καθώς στην πρωτεύουσα δεν υπάρχει επίσημος χώρος λατρείας

Αθανασόπουλος Άγγελος
Η πρόσφατη δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα επανέφερε στο προσκήνιο ένα ζήτημα που προκαλεί σοβαρή φθορά στη διεθνή εικόνα της Ελλάδας. Ωστόσο η κυβέρνηση (και ιδιαίτερα η ΝΔ) δεν μοιάζει διατεθειμένη να προχωρήσει στην κατασκευή του, φοβούμενη τις αντιδράσεις του δεξιού ακροατηρίου, της Χρυσής Αυγής, αλλά και σκληροπυρηνικών κύκλων της Εκκλησίας που έχουν αναδείξει τη μη ανέγερση τεμένους σε όχημα αναβάθμισης του ρόλου τους.

19 προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Οι πολίτες, στην πλειονότητά τους μη συνταγματολόγοι, ενδιαφέρονται για την ουσία των θεσμών. Διαπιστώνουν εδώ και αρκετά χρόνια με δέος τη διάβρωση θεμελιωδών αξιών της Ελληνικής Δημοκρατίας.  Στο διάλογο που ήδη έχει ξεκινήσει για την αναθεώρηση του Συντάγματος προτάσσουν την ανάγκη το νέο Σύνταγμα να μην περιορίζεται μόνο σε κωδικοποιήσεις αλλά να αναγνωρίζει και να αντανακλά τις βαθιές αλλαγές της ελληνικής κοινωνίας όπως έχει διαμορφωθεί στη μακρά ιστορία της αλλά και κυρίως μετά το 1975. Θλιβερή διαπίστωση όλων είναι ότι υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας, αξιοκρατίας και παιδείας. Κάθε προσπάθεια λοιπόν αναθεώρησης του Συντάγματος οφείλει πρωτίστως να εστιάσει σε αυτούς τους θεσμούς, που σχετίζονται και διαπλέκονται στενά με τη δομή του ελληνικού κράτους.

Τουρκικά παζάρια με το φυσικό αέριο

«Ανοίγματα» στον έως πρόσφατα δεδηλωμένο... εχθρό της, το Ισραήλ, κάνει η Αγκυρα, επιχειρώντας να αποκλείσει πλήρως την Κύπρο από τον υπό διαμόρφωση ενεργειακό χάρτη της ανατολικής Μεσογείου
Ο διαμετακομιστικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο λιμάνι του Τεκιρντάγκ στον Μαρμαρά
Ο διαμετακομιστικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο λιμάνι του Τεκιρντάγκ στον Μαρμαρά
Ο στόχος που φαίνεται πως έχει θέσει η τουρκική διπλωματία το τελευταίο διάστημα είναι να διεκδικήσει πιο ενεργό ρόλο στις εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη θέση της ως ενεργειακού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκει να πείσει, τόσο την ισραηλινή κυβέρνηση όσο και τους παράγοντες της διεθνούς ενεργειακής αγοράς (που έχουν αναμειχθεί ενεργά στη διπλωματία των... αγωγών στη «Λεκάνη της Λεβαντινής», στην περιοχή δηλαδή ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ), ότι η εξαγωγή του ισραηλινού αλλά και του κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μπορεί να γίνει μόνο μέσω Τουρκίας.

«Φαβορί» οι Ρώσοι στο παιχνίδι για τη ΔΕΠΑ

«Φαβορί» οι Ρώσοι στο παιχνίδι για τη ΔΕΠΑ
Της Μανταλένας Πίου
Σε επενδυτικό στόχο για ρωσικά κεφάλαια εξελίσσεται η Ελλάδα. Αιχμή του δόρατος, στην παρούσα φάση, είναι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, καθώς δύο ρωσικές εταιρείες φέρεται να έχουν δώσει τις υψηλότερες ενδεικτικές προσφορές και ετοιμάζονται να περάσουν στον δεύτερο γύρο του διαγωνισμού.Πρόκειται για τον ρωσικό κολοσσό Gazprom και τον όμιλο Sintez, του μεγιστάνα Λεονίντ Λεμπέντεφ, που συμμετέχει στον διαγωνισμό μέσω της θυγατρικής Negusneft. Tη λίστα των υποψηφίων συμπληρώνουν η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar, η «Μ&Μ» κοινή εταιρεία των ομίλων Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου και ο όμιλος ΤΕΡΝΑ που συνεργάζεται με την τσεχική ΡΡF για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ, τη θυγατρική της ΔΕΠΑ, με αντικείμενο τους κεντρικούς αγωγούς και τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.

Ελληνοϊσραηλινή συμμαχία στις ΗΠΑ


Ελληνο-ισραηλινός φορέας στο αμερικανικό Κογκρέσο
 ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ Η ίδρυση της «Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας» στο αμερικανικό Κογκρέσο είναι μία σημαντική εξέλιξη για το Ελληνικό και το Εβραϊκό Λόμπι, αλλά και για τις δύο χώρες, την Ελλάδα και το Ισραήλ. Υστερα από χρόνια ανταγωνισμού, επιθέσεων και βοήθειας προς τη δύναμη εισβολής και κατοχής, την Τουρκία, το Εβραϊκό Λόμπι αποφάσισε να επισημοποιήσει τη σχέση συνεργασίας με την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα και να πορευθεί μαζί της, εν πρώτοις στα θέματα ενέργειας που ενδιαφέρουν όλους τους γείτονες στην περιοχή, τις ΗΠΑ, αλλά και τη Ρωσία.

Σε πώληση «πακέτων» δανείων προχωρούν οι τράπεζες

Σε πώληση «πακέτων» δανείων προχωρούν οι τράπεζες  Της Ελένης Κομίνη
Η απομόχλευση, θα έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση εποπτικών κεφαλαίων για τις τράπεζες -και εντέλει, την αύξηση των δεικτών επάρκειας εποπτικών κεφαλαίων- όπως επίσης και αύξηση ρευστότητας. Για τους διεθνείς αναλυτές, η απομόχλευση και η εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών που καλύπτουν διεθνώς, είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων τους.
Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, ακολουθώντας την τρέχουσα διεθνή πρακτική, προχωρούν σε μείωση των στοιχείων του ενεργητικού τους, καθώς το νέο οικονομικό περιβάλλον προσδιορίζεται πλέον από χαμηλά επίπεδα ρευστότητας, υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις και από έντονους ακόμα ρυθμούς αύξησης των «μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ: ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ & ΑΚΗΣΕΙΣ ΛΟΓΙΚΗΣ


Του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Η παραίτηση του Πάπα ήρθε τόσο ξαφνικά και απροσδόκητα ώστε σάρωσε ακόμα και τις πρώτες εντυπώσεις από την παραίτηση του Στρός-Καν, σκάνδαλο που ακόμα συζητιέται χωρίς να έχουν δοθεί όλες οι απαντήσεις. Τι πραγματικά έκανε, γιατί δεν ήταν αρκετή η απλή παραίτηση αλλά χρειάστηκε και ο πλήρης εξευτελισμός του προέδρου του ΔΝΤ;
Και τώρα δεν λείπουν πάνω-κάτω ανάλογες απορίες. Τα διεθνή ΜΜΕ πχ συσχετίζουν την παραίτηση με το σκάνδαλο της παιδεραστίας καθολικών ιερέων στην Αυστρία, Βέλγιο (ήδη διάσημο για το ίδιο θέμα), Ολλανδία, Νορβηγία και Γερμανία, ιδιαίτερη πατρίδα του Πάπα. Αλλά σκάνδαλο παιδεραστίας πρωτοαποκαλύφθηκε προ ετών στις ΗΠΑ, έγιναν δίκες, δόθηκαν αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων (λένε) και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Όσο για την ανάμιξη της Τράπεζας του Βατικανού σε ξέπλυμα χρήματος πρόκειται για παλιά (και προφανώς αποδοτική) συνήθεια αφού ήδη τη δεκαετία του 60 είχε αποκαλυφθεί ανάλογο σκάνδαλο καθώς και σχέσεις της Τράπεζας με τη μασονική στοά Ρ2. Και πάλι ο Πάπας έμεινε ακλόνητος όπως και όταν αποκαλύφθηκαν σχέσεις (υποστήριξης) του Πάπα με τον Χίτλερ.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ ΧΙΜΑΙΡΑΣ…

Δημήτρης Τσίτος
(Συγγραφέας – Σύμβουλος Διαπραγματεύσεων)
Copyright: www.rieas.gr
Μια επένδυση έχει ως σκοπό την απόκτηση κάποιου παράγωγου – κέρδους.

Όποιος αποφασίζει να κάνει κάποια επένδυση έχει κατά νου ότι κάτι θετικό θα προκύψει ως αποτέλεσμα.Το αποτέλεσμα μιας επένδυσης –ποσοτικά, ποιοτικά και σε προκαθορισμένο χρόνο- μπορεί να είναι πολλών μορφών: οικονομικό, κύρος, επιρροή, εισπήδηση, αποφυγή κόστους, περιορισμός μελλοντικών κινδύνων και απειλών και πολλά άλλα.
Επίσης κάθε επένδυση εμπεριέχει και ρίσκο –προαποφασισμένα μικρό ή μεγάλο.

Τα ψίχουλα του Αναστασιάδη και τα εκατομμύρια του Λιλλήκα.

20050814-0-c-d-5-500Πόσοι Κύπριοι θεωρούν ότι  50 εκ. μπορεί υπο οποιεσδήποτε συνθήκες να χαρακτηριστούν ως ψίχουλα; 
Ήταν μια προκλητική τοποθέτηση του κ. Αναστασιάδη που θα έκανε ακόμα και τους πλέον ήπιους να αντιδράσουν, πόσο μάλλον τον κάθε ταλαιπωρημένο, εργαζόμενο πολίτη ιδιαίτερα υπο τις σημερινές συνθήκες όπου δίνεται μια καθημερινή μάχη επιβίωσης.

Γιατί έρχεται την Τρίτη ο Ολάντ στην Αθήνα «Σημαντική η επίσκεψη» βεβαιώνουν οι Γάλλοι Το παρασκήνιο στα Ηλύσια Πεδία

Της ανταποκρίτριάς μας στο Παρισι Αλεξιας Κεφαλα
http://www.naval-technology.com/contractor_images/orizzonte/2-fremm-frigate.jpg
Σημασία δεν έχει η ταχύτητα, αλλά το να παραμείνεις επικεντρωμένος στον στόχο σου και να μη δείχνεις αλαζονεία. Αυτό το ηθικό δίδαγμα, από τον μύθο του Αισώπου «Ο λαγός και η χελώνα», βρίσκει αναμφίβολα εφαρμογή στη στρατηγική που ακολουθεί ο Φρανσουά Ολάντ. Ο Γάλλος πρόεδρος χαράσσει πορεία προς την Ευρώπη ήδη από την αρχή του μήνα: συζητήσεις στο Στρασβούργο, ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής και, την Τρίτη, επίσκεψη στην Αθήνα. Καθυστέρησε να οργανωθεί επικοινωνιακά γύρω από τις ευρωπαϊκές του φιλοδοξίες, αλλά υπολογίζει να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Ο ρόλος του Ισραήλ στις εξελίξεις...


http://4.bp.blogspot.com/-D4a_XtkI-o4/T5VMAvgPqzI/AAAAAAAAktU/UI2NoAY_JxI/s1600/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1+%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82+%CE%B9%CF%83%CF%81%CE%B1%CE%AE%CE%BB.jpg
Αθανασιος Ελλις
Οι σημερινές εκλογές γίνονται στη σκιά και της ενεργειακής συνεργασίας της Κύπρου με το Ισραήλ, στην οποία συμμετέχουν και αμερικανικά συμφέροντα. Η κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις κάλπες, θα κληθεί να διαχειρισθεί και αυτό το μείζον ζήτημα, που για πολλούς είναι το κρισιμότερο.Η αμερικανική εταιρεία Noble Energy μεταβίβασε πριν από λίγες ημέρες στις ισραηλινές Delek και Anver το 30% των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του περίφημου πλέον «οικοπέδου 12». Εκπρόσωποι των δύο ισραηλινών εταιρειών αναγνώρισαν πως η Κύπρος έχει «μια πραγματική δυνατότητα να καταστεί ενεργειακό κέντρο στην ιδιαίτερη περιοχή όπου ζούμε», σε μια κίνηση που ίσως είναι ενδεικτική της πρόθεσής τους να αξιοποιήσουν το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Κύπρος κοντά στη Λεμεσό.

Τρία αγκάθια για τον νέο πρόεδρο

ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Φωτογραφία
17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 ε το καλημέρα ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολλά και ακανθώδη προβλήματα, τα οποία θα φέρουν και την ετικέτα του κατεπείγοντος. Χρόνος προσαρμογής δεν θα δοθεί από κανένα στον νέο πρόεδρο ούτε και θα έχει την πολυτέλεια να ζητήσει. Είναι σαφές πως η πίεση θα είναι μεγάλη και τα ανοικτά μέτωπα πολλά.

Η προβληματική Τουρκία

ant3493920004
Οι εκπτώσεις στις αρχές και τις διαδικασίες προς όφελος της Τουρκίας, στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας, επιδρούν αρνητικά και μακροπρόθεσμα εξουδετερώνουν  το νομικό και πολιτικό ευρωπαϊκό πλαίσιο. 
Αυτό θα πρέπει να αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και κυρίως να εμπεδώσουν πως μια προβληματική Τουρκία μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στους κόλπους της ΕΕ.

Ο ελληνισμός της Αλβανίας

Tου Σταύρου Τζίμα
Η απόφαση της κυβέρνησης να κόψει τις πενιχρές συντάξεις που χορηγούσε στους ηλικιωμένους Ελληνες της Αλβανίας, για να μην εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες, προκάλεσε αναβρασμό και αίσθημα πικρίας στα χωριά της μειονότητας. Αυτόπτες μάρτυρες μου μετέφεραν σκηνές με γέροντες μειονοτικούς προσερχόμενους στο ελληνικό προξενείο του Αργυροκάστρου να δακρύζουν. Οι αντιδράσεις, επίσης, φορέων και παραγόντων της μειονότητας είναι ενδεικτικές του κλίματος που κυριαρχεί. «Μετά τη μαζική φυγή προς την Ελλάδα των παιδιών και των νέων, σ’ αυτούς, την τρίτη γενιά, είχε μείνει η ευθύνη να διατηρηθεί ζωντανή η εθνική ελληνική μειονότητα» δήλωσε μια εμβληματική φυσιογνωμία του ελληνισμού της Αλβανίας και πρώτος πρόεδρος της «Ομόνοιας», ο Αντρέας Ζαρμπαλάς.

Οι πορτοκαλιές της Τουρκίας

Του Γιάννου Χαραλαμπίδη

  • Γιατί το επόμενο διάστημα βολεύει την Άγκυρα να λύσει το Κυπριακό όπως θέλει - Ποια είναι τα επόμενα βήματα του Ερντογάν στην ΕΕ και στο Κυπριακό, και πώς μεθοδεύεται η απομόνωση της Κύπρου και το άνοιγμα τουρκικών κεφαλαίων
  • ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΕΙ το σκηνικό στη λύση και στο αέριο, μια αναθέρμανση σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ

ΙΣΑ Υπό κατασκευή τουρκικό πλωτό νοσοκομείο για απόβαση στο Αιγαίο

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών επισημαίνει την πρακτική απουσία του ΕΣΥ από τα ακριτικά μας νησιά και προειδοποιεί για υπό κατασκευή πλωτό νοσοκομείο που ετοιμάζουν οι Τούρκοι, με στόχο να αποκτήσουν ερείσματα στο ΑιγαίοΟ Γιώργος Πατούλης επικρίνει τόσο την σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όσο και τις προηγούμενες, αναρρωτώμενος πότε «είχαν μεταβεί στις παραμεθόριες περιοχές... έστω αυθημερόν... για να διαπιστώσουν "ιδίοις όμμασι" τα προβλήματα, να ενθαρρύνουν και να στηρίξουν έμπρακτα τους κατοίκους της ξεχασμενης Ελλάδας και να βελτιώσουν τις συνθήκες που δεκαετίες τους ταλαιπωρούν;».