20 Δεκεμβρίου 2013

ΕΕ: Ελλάδα και Ουγγαρία δεν έχουν παραδεχθεί την πλήρη έκταση του ακροδεξιού εξτρεμισμού

Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (ΟΘΔ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημείωσε στην έκθεσή του ότι η εκτεταμένη μισαλλοδοξία εναντίον των ξένων, των Ρομά και των Εβραίων είναι ένα πρόβλημα το οποίο καταγράφεται επί μακρόν στην Ελλάδα
Δριμύ κατηγορώ κατά της Ουγγαρίας και της Ελλάδας εξαπολύει έκθεση την οποία έδωσε σήμερα Παρασκευή στην δημοσιότητα ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (ΟΘΔ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Σύμφωνα με την έκθεση, οι αρχές της Ουγγαρίας και της Ελλάδας δεν έχουν ακόμη παραδεχθεί την πλήρη έκταση των φαινομένων του εξτρεμισμού και των ρατσιστικών διακρίσεων στις δύο χώρες, κάτι που καθιστά πιο δύσκολο γι' αυτές να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που εγείρονται.

ΣΥΡΙΖΑ: Σοβαρή ερώτηση για τα UAV της ΕΕ και την Ελλάδα

Την ουσία του ζητήματος αναζητούν με την ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, με θέμα «Συμμετοχή της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών». Και μάλιστα χωρίς κραυγές και καταγγελίες, αλλά με νήσιο ενδιαφέρον πληροφόρησης για το ποια είναι η εθνική πολιτική.
Θα μπορούσαν πολλά να ειπωθούν, όμως, το σημαντικότερο είναι ότι τέτοια θέματα προσφέρονται για σοβαρή συζήτηση και ευκαιρία ενημέρωσης των αντιπροσώπων της ελληνικής κοινωνίας στο Κοινοβούλιο, καθότι η αμάθεια που επικρατεί στα θέματα της άμυνας είναι συνήθως μνημειώδης όσο και αυτοκαταστροφική.

Ωρα για… business στη Συρία

http://www.real.gr/Files/Articles/Photo/550_334_167568.jpgΜε την αναζήτηση των εταιρειών που θα αναλάβουν τα συμβόλαια για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του Ασαντ, η χώρα μπαίνει σιγά σιγά στην επόμενη φάση του εμφύλιου, την… επιχειρηματική
Της Μαργαρίτας Βεργολιά
 Επειτα από πέντε ημέρες συνεχών βομβαρδισμών σε συνοικίες ανταρτών στο Χαλέπι, με απολογισμό πάνω από 180 νεκρούς, η πολεμική αεροπορία του Μπασάρ αλ Ασαντ επέκτεινε από χθες τις επιχειρήσεις της στα βορειοδυτικά της Συρίας κατά «θέσεων τρομοκρατών». Λίγο νοτιοδυτικότερα, οι κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζουν την πολιορκία της Χομς, έχοντας ήδη ανακτήσει τον έλεγχο του αυτοκινητόδρομου που συνδέει την περιοχή με τη συριακή πρωτεύουσα.

Θεωρίες συνωμοσίας

http://www.medyafaresi.com//i/16697-ocalan1.jpg
Ο Ερντογάν υπήρξε ξεκάθαρος: οι συλλήψεις για τα σκάνδαλα διαφθοράς είναι μια πολύ βρώμικη επιχείρηση, μια δεύτερη μετά την εξέγερση της πλατείας Ταξίμ συνωμοσία. Αν στον ρόλο του ενορχηστρωτή υποδεικνύονται τα δίκτυα του Φετουλάχ Γκιουλέν, η λογική αυτή, να προσθέσουμε, οδηγεί στο να χρεωθεί η Ουάσιγκτον μια απόπειρα ανατροπής του Ερντογάν εκ τω έσω για να απαλλαγεί από κάποιον που είναι εμπόδιο στις επιδιώξεις της. Την πιο μεγάλη όμως συνωμοσία εναντίον του την εξύφανε, απ' ό,τι φαίνεται, ο ίδιος ο Ερντογάν με τις επιλογές του μετά τον εκλογικό θρίαμβο του 2011:

Ιστορική «βουτιά» της τουρκικής λίρας

http://www.medyafaresi.com//i/14955-4-bakar-muammer-guler-erdogan-bayraktar-egemen-bagis-zafer-caglayan.jpg
Σε ιστορικό χαμηλό σε σχέση με το δολάριο και το ευρώ υποχώρησε χθες η τουρκική λίρα, ως συνέπεια της νέας πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στη γειτονική χώρα. Κυρίως οι πολιτικές εξελίξεις (σ.σ. με τη σύλληψη κυβερνητικών αξιωματούχων, επιχειρηματιών και άλλων μεγαλόσχημων) και λιγότερο η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να επιβραδύνει το πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης (που επηρεάζει τα αναδυόμενα χρηματιστήρια) οδήγησαν σε νέο γύρο ρευστοποιήσεων «τουρκικών αξιών».

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΟΙ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ «Διαφθορά μεγέθους Εβερεστ δεν καλύπτεται με μια μαντίλα»

«Μάταιος ο κόπος σας, όταν η διαφθορά έχει πάρει διαστάσεις Εβερεστ, δεν μπορείτε να την καλύψετε με μαντίλα» έγραφε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση Ερντογάν χθες αρθρογράφος προσκείμενος στο θρησκευτικό τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, δίνοντας τον τόνο του μεγάλου «πολέμου» που έχει ξεσπάσει στη χώρα.
Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, Γεωργίας Μεχντί Εκέρ και Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, σε τελετή στην Αγκυρα. Ο πρώτος, ο δεύτερος και ο πέμπτος εμπλέκονται στο σκάνδαλο χρηματισμού. Οι άλλοι, όχι ακόμη...
Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, Γεωργίας Μεχντί Εκέρ και Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, σε τελετή στην Αγκυρα.  
Ο πρώτος, ο δεύτερος και ο πέμπτος εμπλέκονται στο σκάνδαλο χρηματισμού. Οι άλλοι, όχι ακόμη...

Η Τουρκική ΜΙΤ και Η Ελληνική Στρατηγική πρόβλεψη


http://3.bp.blogspot.com/-50cUtA10A94/UZ8HlN1nmKI/AAAAAAAAOi4/GevkL-76kWw/s640/%CE%B5%CF%81%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%B3%CE%B1%CE%BD-%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BC%CE%B1.jpg
Kατά την τελευταία επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ παρατέθηκε κλειστό γεύμα εργασίας, όπου που συμμετείχαν ο Πρόεδρος Ομπάμα, ο Κέρρι και ο Χάγκελ, από πλευράς των ΗΠΑ, από τουρκικής πλευράς συμμετείχε ο Ερντογάν, ο Νταβούτογλου και ο διοικητής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία των συναντήσεων κορυφής ΗΠΑ-Τουρκίας,Αν και δεν είναι του παρόντος, στον αντίποδα της αναβάθμισης του ρόλου της ΜΙΤ, καλούμε τους αναγνώστες μας και τους διοικούντες τη χώρα να αναλογιστούν την απαξία στην οποία έχει οδηγηθεί χρόνια τώρα η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η σημασία και η αξιοπιστία της οποίας θυσιάστηκε, μεταξύ άλλων, και για μικροπολιτικούς λόγους, με την καθιέρωση της συνδιοίκησης από εγκάθετους κομματικούς παράγοντες και συνδικαλιστές! Αυτό είχε γρεφεί σε άρθρο στις 20/5/13 με τίτλο " Αποκαλύπτουμε το σκοπό του ταξιδιού Ερντογάν στην Ουάσιγκτον: Ετοιμάζουν θρησκευτικό πόλεμο, με "πρωταγωνιστή" την Τουρκία! 

ΤΟΥΡΚΙΑ Στη δίνη του σκανδάλου και ο γιος του Ερντογάν

Ακόμα και τον γιο του Ταγίπ Ερντογάν αγγίζουν τα σκάνδαλα διαφθοράς και οικονομικών ατασθαλιών που έχουν συγκλονίσει τις τελευταίες ημέρες την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της έρευνας των οποίων έχουν ήδη συλληφθεί 52 άτομα.
Στη δίνη του σκανδάλου και ο γιος του ΕρντογάνΣύμφωνα με την ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας «Cumhuriyet», ο Μπιλάλ Ερντογάν εμπλέκεται εμμέσως στις παράνομες δραστηριότητες του συλληφθέντος δημάρχου της συνοικίας Φάτιχ της Κωνσταντινούπολης Μουσταφά Ντεμίρ, μία πτυχή της υπόθεσης που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο πονοκέφαλο στον Τούρκο πρωθυπουργό.Ο μικρότερος γιος του Ερντογάν είναι μεταξύ των ιδρυτικών στελεχών, αλλά και μέλος του διοικητικού συμβουλίου ενός ιδρύματος υπηρεσιών Παιδείας και Νεολαίας (TURGEV), το οποίο επωφελήθηκε των δραστηριοτήτων του Ντεμίρ.

Επίτροπος Ενέργειας Ε.Ε: Η Σερβία πρέπει να αναθεωρήσει το συμβόλαιό της με Gazprom

Η Σερβία θα πρέπει να αλλάξει το συμβόλαιό της με την Gazprom (για τον South Stream) προκειμένου να "συμβαδίζει" με τους κοινοτικούς κανονισμούς, εάν θέλει να αποφύγει τυχόν μελλοντικό "πάγωμα" των επικείμενων ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), δήλωσε ο Επίτροπος, αρμόδιος για ενεργειακά ζητήματα, Γκίντερ Ότινγκερ. "Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), που αναμένεται να ξεκινήσουν περίπου την ίδια περίοδο μ΄ αυτές μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας για τα αναθεωρημένα συμβόλαια, είναι δύο διασυνδεόμενες, παράλληλες διαδικασίες" υππογράμμισε ο κ. Ότινγκερ.

Δηλώσεις του Προκαθήμενου της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική Αντιδράσεις Αρχιεπισκόπου Αμερικής για την Αγία Σοφία


Αντιδράσεις Αρχιεπισκόπου Αμερικής για την Αγία Σοφία«Αν συμβεί οποιαδήποτε αλλαγή που να μεταβάλει την παρούσα χρήση της Αγίας Σοφίας ως μουσείου, τότε η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να επιτρέψει να λειτουργήσει η Αγία Σοφία ως χριστιανικός ναός και όχι ως τέμενος»Σοβαρές ανησυχίες εξέφρασε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος «για τις πρόσφατες αναφορές ορισμένων Τούρκων αξιωματούχων σχετικά με την πρόθεση να μετατρέψουν την Αγία Σοφία από μουσείο σε εν ενεργεία μουσουλμανικό τέμενος», όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Η κρίση στην Τουρκία: Μια ενδοϊσλαμική υπόθεση. Του Νίκου Μούδουρου

98798754r44345bbbyt4564
Γενικά
Η σημερινή κρίση στην Τουρκία θα πρέπει να αντικριστεί ως μια από τις πολλές εκφάνσεις του «νέου σταδίου» ανάπτυξης της χώρας. 
Ως ένας σημαντικός σταθμός στην ιστορική εξέλιξη που φαίνεται να ξεκαθαρίζει από τη μια τον πολιτικό θρυμματισμό του κεμαλικού κατεστημένου και να αναδεικνύει από την άλλη την αντικατάσταση του από ένα νέο. Με λίγα λόγια, ο πολιτικός σεισμός της 17ης Δεκεμβρίου με τις συλλήψεις κομματικών στελεχών, επιχειρηματιών, γραφειοκρατών και γιών Υπουργών της κυβέρνησης Έρντογαν, αποτελεί χαρακτηριστική ένδειξη της διαδικασίας ολοκλήρωσης της ισλαμικής ηγεμονίας και της κορύφωσης των εσωτερικών της αντιπαραθέσεων.

Αφίσες στα Σκόπια καλούν τους μουσουλμάνους να μην γιορτάσουν το νέο έτος

Αφίσες στα Σκόπια καλούν τους μουσουλμάνους να μην γιορτάσουν το νέο έτος
Οι δημιουργοί των αφισών παραμένουν άγνωστοιΟι συνοικίες Τσάιρ και Μπούτελ των Σκοπίων, στις οποίες μένουν οι περισσότεροι Αλβανοί και μουσουλμάνοι των Σκοπίων, γέμισαν με αφίσες, με τις οποίες καλούνται οι μουσουλμάνοι της ΠΓΔΜ, να μην γιορτάσουν το νέο έτος, με χριστιανικά έθιμα.Στις αφίσες απεικονίζεται ένα άτομο με γενειάδα (μουσουλμάνος) να δίνει γροθιά στον Άη Βασίλη και συνοδεύονται από το εξής κείμενο: «Όποιος ακολουθεί τις πρακτικές των απίστων, δεν ανήκει στο λαό μου. Μη γιορτάζετε, φοβού τον Αλλάχ», λέει το κείμενο της αφίσας. Οι δημιουργοί των αφισών παραμένουν άγνωστοι, ωστόσο ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι μουσουλμάνοι στην ΠΓΔΜ καλούνται να μην γιορτάσουν το Νέο Έτος επειδή ο Άη Βασίλης και η Πρωτοχρονιά συνδέονται με τη χριστιανική παράδοση.

Φετουλάχ Γκιουλέν: Ο υπ'αριθμόν 1 «εσωτερικός εχθρός» του Ερντογάν

Ο ισλαμιστής θεωρητικός έχει χτίσει ένα δίκτυο 1.000 σχολείων σε 140 χώρες
Φετουλάχ Γκιουλέν: Ο υπ'αριθμόν 1 «εσωτερικός εχθρός» του Ερντογάν
Όταν ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο Τούρκος πρώην ιμάμης και πρώην πνευματικός καθοδηγητής του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εμφανιζόταν το 1999 σε ένα βίντεο να προτρέπει τους οπαδούς του να κινηθούν «μέσα στις αρτηρίες του συστήματος χωρίς ουδείς να προσέξει την ύπαρξή σας μέχρι να φθάσετε σε όλα τα κέντρα εξουσίας», κανείς δεν πίστευε πως το εννοούσε 100%.

Νότιο Σουδάν: Επίθεση με νεκρούς στη βάση του ΟΗΕ Τρεις ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια επίθεσης των αναρτών


Νότιο Σουδάν: Επίθεση με νεκρούς στη βάση του  ΟΗΕΤα πρώτα θύματα από την έναρξη της κρίσης στο Νότιο Σουδάν μετρά η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ. Όπως ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, τρεις ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια επίθεσης των αναρτών.Συγκεκριμένα, η επίθεση σημειώθηκε σε βάση του ΟΗΕ στην περιοχή Ακάμπο. Αρκετοί πολίτες είχαν καταφύγει εκεί προκειμένου να γλιτώσουν από τις αιματηρές συγκρούσεις.
«Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί ακόμα και πολίτες από την επίθεση» αναφέρει ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του.

Χουριέτ: «Και ξαφνικά, η ζωή έγινε δύσκολη για τον Ερντογάν» Κλονίζεται η αξιοπιστία της κυβέρνησής του


Χουριέτ: «Και ξαφνικά, η ζωή έγινε δύσκολη για τον Ερντογάν»
Το δήθεν «ηθικό πλεονέκτημα» με το οποίο επέβαλε τις πιο συντηρητικές πολιτικές δείχνει να χάνει ο Τούρκος πρωθυπουργός, έντεκα χρόνια μετά την άνοδό του στην εξουσία. (AP Photo/Burhan Ozbilici)
Με τίτλο «Τα ερωτήματα που καταδιώκουν τον Ερντογάν» η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ σχολιάζει την πολιτική βόμβα πρώτου μεγέθους που εξεράγη στη γείτονα και κλονίζει την αξιοπιστία της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την εμπλοκή κορυφαίων πολιτικών, τραπεζιτών και επιχειρηματιών που πρόσκεινται στο ισλαμιστικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) σε πολυεπίπεδο σκάνδαλο διαφθοράς.
«Και ξαφνικά, η ζωή έγινε δύσκολη για τον πρωθυπουργό Ερντογάν, την ίδια ακριβώς στιγμή που θεωρούσε ως απολύτως ασφαλές το πολιτικό του μέλλον. Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της Τουρκίας εχουν μπει σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να δυσφημήσουν την έρευνα κατά της διαφθοράς που εμπλέκει έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και των γιων τριών κυβερνητικών υπουργών, ενός δημάρχου προερχόμενου από το ΑΚΡ, καθώς και διακεκριμένους επιχειρηματίες και τραπεζίτες», σημειώνει το άρθρο της εφημερίδας.

BBG: Ποιο λάθος δεν πρέπει να κάνει ο Σαμαράς

Bloomberg: Ποιο λάθος δεν πρέπει να κάνει ο Σαμαράς με την Προεδρία Η Ελλάδα, σύμφωνα με το Bloomberg, δεν θα πρέπει να βάλει προτεραιότητα τα εθνικά θέματα γιατί δεν θα χτίσει συμμαχίες. Σχεδιάζει μια «σπαρτιατική» προεδρία, προϋπολογίζοντας 50 εκατ. ευρώ για τη φιλοξενία συνεδριάσεων και για τη διεξαγωγή εκδηλώσεων.«Μην πιέσεις πολύ δημοσίως κατά τη διάρκεια της προεδρίας σου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μια καλύτερη συμφωνία διάσωσης», είναι η συμβουλή που δίνουν στον Αντώνη Σαμαρά βετεράνοι της ευρωπαϊκής προεδρίας.Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Σαμαράς έχει δύο στόχους για το πρώτο εξάμηνο του 2014, περίοδος όπου η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε.: να εξασφαλίσει ελάφρυνση του χρέους της χώρας και να διατηρήσει την ασταθή κυβέρνησή του στην εξουσία.

Δεκάδες ερωτήματα χωρίς απαντήσεις

Ρεζά Ζαράμπ: Ποιό “λάθος” έκανε και άνοιξε η πόρτα του σκανδάλου στην Τουρκία – Οι ΗΠΑ δε συγχωρούν…

Ο αζέρος επιχειρηματίας, Ρεζά Ζαράμπ, (φωτογραφία) που βρίσκεται μεταξύ των συλληφθέντων κατηγορείται ότι δωροδόκησε τους γιους των υπουργών
ΤΟΥΡΚΙΑ: Μαζί με τους γιούς  των υπουργών εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, συνελήφθησαν και μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα. Κορυφαίος, ο Ιρανός, αζέρικης καταγωγής Ρεζά Ζαράμπ, του οποίου  η περιουσία κατασχέθηκε. Λέγεται πως χρηματοδότησε και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, συντροφιά του οποίου έχει φωτογραφηθεί, ώστε να τον βοηθήσει να καλύψει τις παράνομες συναλλαγές του και να λάβει την τουρκική υπηκοότητα.