20 Δεκεμβρίου 2013

Χουριέτ: «Και ξαφνικά, η ζωή έγινε δύσκολη για τον Ερντογάν» Κλονίζεται η αξιοπιστία της κυβέρνησής του


Χουριέτ: «Και ξαφνικά, η ζωή έγινε δύσκολη για τον Ερντογάν»
Το δήθεν «ηθικό πλεονέκτημα» με το οποίο επέβαλε τις πιο συντηρητικές πολιτικές δείχνει να χάνει ο Τούρκος πρωθυπουργός, έντεκα χρόνια μετά την άνοδό του στην εξουσία. (AP Photo/Burhan Ozbilici)
Με τίτλο «Τα ερωτήματα που καταδιώκουν τον Ερντογάν» η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ σχολιάζει την πολιτική βόμβα πρώτου μεγέθους που εξεράγη στη γείτονα και κλονίζει την αξιοπιστία της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την εμπλοκή κορυφαίων πολιτικών, τραπεζιτών και επιχειρηματιών που πρόσκεινται στο ισλαμιστικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) σε πολυεπίπεδο σκάνδαλο διαφθοράς.
«Και ξαφνικά, η ζωή έγινε δύσκολη για τον πρωθυπουργό Ερντογάν, την ίδια ακριβώς στιγμή που θεωρούσε ως απολύτως ασφαλές το πολιτικό του μέλλον. Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της Τουρκίας εχουν μπει σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να δυσφημήσουν την έρευνα κατά της διαφθοράς που εμπλέκει έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και των γιων τριών κυβερνητικών υπουργών, ενός δημάρχου προερχόμενου από το ΑΚΡ, καθώς και διακεκριμένους επιχειρηματίες και τραπεζίτες», σημειώνει το άρθρο της εφημερίδας.
Και προσθέτει: «όλοι πλέον αναρωτιούνται ποιός είναι πίσω από την επιχείρηση αυτή. Ο υπ. αριθμόν ένα ύποπτος είναι το ισλαμιστικό κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, οι σχέσεις του οποίου με το κόμμα του Ερντογάν ήταν από καιρό τεταμένες. Το κίνημα το διαψεύδει, αλλά ο καταιγισμός πυρών ανάμεσα στην εφημερίδα Ζαμάν, που βρίσκεται κοντά στο κίνημα, και την εφημερίδα Γενί Σαφάκ η οποία στηρίζει την κυβέρνηση, δίνει μία αίσθηση του τί συμβαίνει».

Η Χουριέτ εκτιμά πως τις επόμενες ημέρες θα οργιάσουν ακόμη περισσότερο οι φήμες, δίπλα στην πρόσφατη πως ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς δωροδοκήθηκε με 1,5 εκατ. δολάρια τα οποία του παραδόθηκαν μέσα σε... κουτιά υποδημάτων, ενώ εμπλεκόμενος είναι και ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, ο γιος του οποίου είναι ανάμεσα σε αυτούς που κρατούνται.

«Όλα αυτά είναι καταστροφικά για τον Ερντογάν, ο οποίος προσπάθησε να χτίσει την πολιτική του φήμη πάνω στη καταπολέμηση της διαφθοράς στην Τουρκία. Οπότε, όλες οι προηγούμενες δηλώσεις που έχει κάνει ο ίδιος στο συγκεκριμένο ζήτημα, πλέον είναι έωλες», αναγράφει η ανάλυση της Χουριέτ, δίνοντας εντούτοις έμφαση στο ότι «τίποτα δεν έχει αποδειχτεί μέχρι στιγμής και, νομικά μιλώντας, όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Αλλά εδώ είναι Τουρκία, όπου οι κρίσεις, δίκαιες ή όχι, διατυπώνονται αμέσως. Κι ήδη στην ατμόσφαιρα αιωρούνται μια σειρά από ερωτήματα. Πολλοί αναρωτιούνται αν οι τρεις αυτοί υπουργοί γνώριζαν πως οι γιοι τους χρησιμοποιούσαν την επιρροή του πατέρα τους για να γεμίσουν τις τσέπες και τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς».

Πότε ενημερώθηκε για το σκάνδαλο ο Ερντογάν ;

Πολύ σημαντικό, σύμφωνα με την ανάλυση της Χουριέτ, είναι το εξής ερώτημα: ο ίδιος ο Ερντογάν ήταν ενήμερος για την έρευνα αυτή, η οποία λέγεται πως διεξαγόταν εδώ κι έναν χρόνο; Πότε ακριβώς ενημερώθηκε ; Αν γνώριζε, γιατί δεν έδρασε ; Κι αν τελικά αποδειχτεί πως είχε πλήρη άγνοια και οι κατηγορίες προς τους υπουργούς του αποδειχτούν αληθινές, τί σημαίνει αυτό για την ικανότητα του ως αρχηγός ενός κόμματος που υποτίθεται πως μάχεται εναντίον της κυβερνητικής διαφθοράς;«Αναρωτιέται κανείς τί ζημιά πόση ζημιά θα υποστεί η παράταξη του Ερντογάν, ειδικά σε αυτή τη κρίσιμη πολιτική συγκυρία, λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, που θα διεξαχθούν στις 30 Μαρτίου 2014;», καταλήγει η Χουριέτ.