23 Ιανουαρίου 2016

O Cameron "έχει υπομονή"

O Cameron "έχει υπομονή"
Κοσμοσυρροή δεν σημειώθηκε κατά την ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού  στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Ωστόσο, ο David Cameron έβγαλε είδηση, καθώς, όπως τόνισε στο ζήτημα της ακροβατική ευρω-βρετανικής διαπραγμάτευσης ο ίδιος "διαθέτει υπόμονή”. Με άλλα λόγια, το χρονοδιάγραμμα το οποίο προέβλεπε επίτευξη συμφωνίας στην Σύνοδο Κορυφής των 28 τον Φεβρουάριο και διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Βρετανία στις αρχές του καλοκαιριού, μπορεί και να ανατραπεί. Προσπαθώντας να αποδράσει από την αυτοπαγίδευση, ο ηγέτης των Συντηρητικών μεταθέτει την πίεση στους συνομιλητές του. 

Λιτότητα, παράβαση και ανταρσία

Δυο μοντέλα διαφοροποίησης από τη γερμανική λιτότητα διαμορφώθηκαν και τείνουν να παγιωθούν για άγνωστο χρονικό διάστημα στην Ευρωζώνη. Προχθές Δευτέρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ολάντ, εξήγγειλε ένα πακέτο 2 δισ. για την καταπολέμηση της ανεργίας, με προφανή στόχο, όπως σχολιάζει ειρωνικά η Monde στην πρώτη σελίδα της, να αποτυπωθεί έγκαιρα μια μείωση του αριθμού των ανέργων στις στατιστικές.
Υποτίθεται ότι πρόκειται για μια εξισορρόπηση προς τα αριστερά της κυβερνητικής πολιτικής, που επενδύει κυρίως στη θέσπιση κατασταλτικών-αστυνομικών μέτρων για την πάταξη της τρομοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ολάντ-Βαλς, παρόλο που μιλούν για κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οικονομία, αποφεύγουν οποιαδήποτε ρητορική αντιπαράθεση, έστω και αψιμαχία, με το Βερολίνο, παρά το γεγονός ότι στην πράξη εγκαταλείπονται οι διαρθρωτικές αλλαγές και αυξάνεται η απόκλιση της Γαλλίας από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη

Ο τίτλος της γνωστής ιταλικής ταινίας αποδίδει πλήρως το σημερινό στίγμα της Ιταλίας, που είναι ο αδύνατος κρίκος της Ευρωζώνης. Εν μέσω αρνητικής παγκόσμιας ψυχολογίας για νέα κρίση σαν του 2008 και προσπαθειών να ανασχεθούν η έστω να περιορισθούν οι κατά κύματα πλέον επιθετικές ρευστοποιήσεις, το τριήμερο 18 με 20/1 ήταν μια συνεχής πτώση τραπεζικών μετοχών στην ιταλική χρηματαγορά, με κορυφαία περίπτωση την Monte dei Paschi di Siena που έχασε το 50% της αξίας της.

Τα όρια της ρητορικής

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρέντσι, σε καθημερινή πλέον βάση βάλλει κατά του Βερολίνου και των Βρυξελλών, κατά της γερμανικής πολιτικής της μόνιμης δημοσιονομικής λιτότητας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ελέγχει την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας από τα κράτη-μέλη. Εύστοχα η χθεσινή «Monde» επισημαίνει ότι πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή μιας στρατηγικής της έντασης, με στόχο την περιφρούρηση της δημοτικότητας του Ιταλού πρωθυπουργού.Μπορεί και θέλει ο Ρέντσι να κάνει πέραν της ρητορικής κινήσεις έμπρακτης αμφισβήτησης της λιτότητας; Θα δούμε τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, Παντοάν, να συγκρούεται σε κάποιο από τα επόμενα Eurogroups με τον Σόιμπλε και τον Ντάισελμπλουμ; Θα απειλήσει η Ρώμη με βέτο τα κείμενα συμπερασμάτων σε κάποια Σύνοδο Κορυφής των «19» της Ευρωζώνης ή των «28» της ΕΕ; Με το τραπεζικό σύστημα της χώρας να πιέζεται σε βαθμό που να μην αποκλείεται ατύχημα, το τελευταίο που θα ήθελε η Ρώμη είναι η αβεβαιότητα μιας, πέραν της ρητορικής για εσωτερική κατανάλωση, ανοιχτής αντιπαράθεσης με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.

ΣΤΗΝ FRONTEX Η ΕΠΑΝΕΙΣΔΟΧΗ ΟΣΩΝ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΑΣΥΛΟ Κοτζιάς σε Σταϊνμάιερ: Ο έλεγχος των μεταναστών να γίνεται στην Τουρκία

Κοτζιάς σε Σταϊνμάιερ: Ο έλεγχος των μεταναστών να γίνεται στην Τουρκία

Οι διμερείς σχέσεις, το προσφυγικό ζήτημα, οι διάφορες περιοχές κρίσεων, αλλά και το Κυπριακό, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά το δείπνο εργασίας που παρέθεσε χθες το βράδυ στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο Γερμανός ομόλογός του, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Τα σχέδια του Ισραήλ για ανεξάρτητο κουρδικό κράτος

Τα σχέδια του Ισραήλ για ανεξάρτητο κουρδικό κράτος

Υπέρ της ίδρυσης ανεξάρτητου κουρδικού κράτους  τάχθηκε κορυφαία υπουργός της ισραηλινής κυβέρνησης σε μια δήλωση η οποία αποκαλύπτει τους σχεδιασμούς των ισραηλινών, άλλα αναμένεται να  μεγαλώσει την δυσπιστία που παραμένει μεταξύ Άγκυρας –Ιερουσαλήμ.
Η γνωστή για τις ακραίες θέσεις της υπουργός  δικαιοσύνης του Ισραήλ Αγελετ Σακεντ μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου Ασφαλείας INSS  στο Τελ Αβίβ  δήλωσε ότι είναι πλέον η στιγμή «να βοηθήσουμε τους Κούρδους, ένα αρχαίο  δημοκρατικό και  ειρηνικό έθνος, που δεν μπόρεσε ποτέ να έχει την δική του χώρα..»

Δύο μαύρες κουκίδες στο Νταβός

Δύο μαύρες κουκίδες στο Νταβός
Της Κύρας Αδάμ
Το βαρύ φορτίο του ΔΝΤ, για όλη τη διάρκεια του προγράμματος, φορτώθηκε… πανηγυρικά στην πλάτη του ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας κατά τις εμφανίσεις του στο Νταβός, κάτι βεβαίως που δεν ήταν ούτε στις προθέσεις του, ούτε στις επιδιώξεις του. Τουναντίον.Στο στρογγυλό τραπέζι χθες το μεσημέρι στο Νταβός, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ Σόιμπλε στην πρώτη δημόσια «σύγκρουσή του» με τον πρωθυπουργό, έβαλε ταφόπλακα στα σχέδια εκείνων των μελών του Μαξίμου που είχαν -για μικρό διάστημα είναι αλήθεια- ονειρευτεί ότι καθώς πλησίαζε η στιγμή της αξιολόγησης θα μπορούσαν να εγείρουν στον διεθνή περίγυρο θέμα απομάκρυνσης του ΔΝΤ, αφού το ελληνικό πρόγραμμα είναι «ευρωπαϊκή υπόθεση».

Η Συριακή κρίση σε κρίσιμο σημείο

Η Συριακή κρίση σε κρίσιμο σημείο

Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου*
Την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου έχει προγραμματισθεί να διεξαχθεί στην Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μία συνάντηση που φιλοδοξεί να ανοίξει τον δρόμο για την ειρηνική διευθέτηση της 6ετούς Συριακής κρίσης, η οποία έχει προκαλέσει μία φρικτή αιματοχυσία με 250 χιλιάδες και πλέον νεκρούς και μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση με 6 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισθέντες και 5 περίπου εκατομμύρια πρόσφυγες σε άλλες χώρες.Το δράμα αυτών των δύστυχων ανθρώπων εκτός από τις γειτονικές χώρες το ζει εδώ και πολλούς μήνες η Ευρώπη και ακόμα περισσότερο η Ελλάδα η οποία αποτελεί την πύλη εισόδου τους στην Ευρώπη.

«Έκρηξη» στα ενεργειακά: Με ενθάρρυνση των ΗΠΑ, ετοιμάζουν δράσεις οι εταιρείες


Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με τα μέλη των αντιπροσωπειών τους. Φωτογραφία ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΥΠΡΟΥ
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Εξελίξεις στα θέματα της ενέργειας προαναγγέλλει η Κυβέρνηση ενώ είναι πρόδηλο πως οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ προετοιμάζονται για τις επόμενες τους κινήσεις.
Η κινητικότητα αυτή ήταν σαφέστατη και κατά τη διάρκεια των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Νταβός. Το βασικό συμπέρασμα από τις επαφές στο Νταβός αλλά και με τα όσα διαδραματίζονται και αλλού, είναι πως Λευκωσία και εταιρείες όπως και Αίγυπτος- Ισραήλ, συντονίζονται για τα ενεργειακά. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, στις 28 Ιανουαρίου Τριμερή Συνάντηση κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ( Αναστασιάδης, Τσίπρας, Νετανιάχου).

«Αποθήκη προσφύγων» ετοιμάζεται να κάνει η ΕΕ την Ελλάδα

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας
«Τοίχος» στα βόρεια σύνορα με την ΠΓΔΜ έχουν στα σκαριά οι ευρωπαίοι για να ανακόψουν τις ροές. Η επιστολή της Σλοβενίας και η διαφαινόμενη στήριξη από Κομισιόν και Γερμανία. Τα αποτυχημένα σχέδια και η de facto έξωση από την Σένγκεν.

Ο Ημεροδρόμος στο Ντιγιάρμπακιρ

Αναλυτικά ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, φωτογραφίες και βίντεο, από την καρδιά της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου η Ιστορία γράφεται με αίμα, θα δημοσιεύουμε από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ
Ντιγιάρμπακιρ, η άτυπη πρωτεύουσα των Κούρδων στην Τουρκία.  Ένας άγριος πόλεμος εξελίσσεται στη νοτιοανατολική Τουρκία (Ντιγιάρμπακιρ, Μάρντιν, Μπατμάν, Μους, Σιρνάκ, Χακάρι, Ελαγίζ).
Ο Ημεροδρόμος, στην αποστολή του στην περιοχή, κατέγραψε την πραγματικότητα, που η «πολιτισμένη» Δύση κάνει πως δεν βλέπει… Ελάχιστες μαρτυρίες και ντοκουμέντα έχουν δημοσιευθεί στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης. Το σημερινό κείμενο είναι το πρώτο από την αποστολή του Ημεροδρόμου στο Ντιγιάρμπακίρ. Αναλυτικά ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, φωτογραφίες και βίντεο, από την καρδιά της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου η Ιστορία γράφεται με αίμα, θα δημοσιεύουμε από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου.Στο Ντιγιάμπακιρ και στις άλλες πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας οι Κούρδοι δολοφονούνται, από τον τουρκικό στρατό. Δολοφονίες αμάχων, μεταξύ τους παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι. Μια καταστροφή ανυπολόγιστη για ολόκληρες πόλεις. Όποιος μιλήσει στην Τουρκία για τη δολοφονία του κουρδικού λαού, χαρακτηρίζεται φίλος των «τρομοκρατών».

Οι ΗΠΑ "τραβάνε αυτί" στην Τουρκία η Γερμανία την "χαϊδεύει"

Image
Οι ΗΠΑ “τραβάνε το αυτί” της Τουρκίας και η Γερμανία σπεύδει να τις χαϊδέψει. Από τη μία ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια επίσκεψής του στην Τουρκία είπε ότι ο εκφοβισμός των μέσων ενημέρωσης, ο περιορισμός της ελευθερίας στο Ίντερνετ και οι κατηγορίες για προδοσία σε βάρος ακαδημαϊκών δεν δίνουν το καλό παράδειγμα στη Μέση Ανατολή και από την άλλη η Μέρκελ έχει σήμερα συνάντηση στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και υπουργούς της κυβέρνησής του για έναν γύρο γερμανοτουρκικών διαβουλεύσεων, για τις οποίες η ίδια θεωρεί ότι θα διαδραματίσουν «ρόλο-κλειδί» στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης! 
Αιχμές Μπάϊντεν

"Η Ελλάδα έχασε 14 δις από τη φυγή 200 χιλιαδων επιστημόνων κι έχει πληρώσει 2 δις για τους πρόσφυγες"

Image Ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tageszeitung δίνει στη δημοσιότητα ένα συγκλονιστικό στοιχείο της ελληνικής κρίσης.“200.000 επιστήμονες με πολύ υψηλό μορφωτικό επίπεδο έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Αυτό μεταφράζεται σε μία απώλεια της τάξης των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ, αν κανείς υπολογίσει τα κόστη για τη μόρφωσή τους από τον παιδικό σταθμό ως απόκτηση ενός διδακτορικού τίτλου. Για αυτούς τους αριθμούς δεν έχει ειπωθεί λέξη με την Τρόϊκα. Αλλά άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, επωφελούνται αυτής της κατάστασης, καθώς δέχονται τους γιατρούς μας χωρίς να έχουν ξοδέψει ούτε ένα σεντ για την εκπαίδευσή τους”, δηλώνει ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tageszeitung. Ο δημοσιογράφος της οποίας σε ερώτηση αποκαλεί τα Σκόπια Μακεδονία!