19 Νοεμβρίου 2014

Η επιτυχία με Ελ Σίσι και η αποτυχία με... Γιούνκερ

Η εντυπωσιακή επιτυχία της Συνόδου Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου και η εξίσου εντυπωσιακή αποτυχία των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων της Αθήνας με την τρόικα αποδεικνύουν τις αντιφάσεις των σημερινών πολιτικών καιρών: από τη μία πλευρά, η συναίνεση και η αποφασιστικότητα αποδίδουν καρπούς σε ένα δύσκολο θέμα διπλωματίας και εθνικής ασφάλειας και, από την άλλη πλευρά, τα λάθη και η διχόνοια (αναμενόμενα, σε σχήματα κυβερνητικού συνασπισμού) μπορεί να εξανεμίσουν τις θυσίες των τελευταίων ετών.Η εσωτερική πολιτική ρευστότητα, η κρίση από τη Μέση Ανατολή ως την Ουκρανία, αλλά και η αστάθεια μέσα στην ίδια την Ε.Ε. θα συνεχιστούν ολόκληρο το επόμενο έτος, αν όχι και πέραν του 2015, επιβάλλοντας την προετοιμασία της χώρας για όλα τα πιθανά σενάρια.

«Κοπελιά άκου»

Διαβάστε τη συγκλονιστική μαρτυρία και απάντησή του Ανδρέα Μαλεφάκη:
http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/onned5.jpghttp://www.athensvoice.gr/sites/default/files/imagecache/image_easyjet_630x384/article/49895-110500.jpg«Δεσποινίς Έλλη Παπαγγελή.
Διαβάζοντας αυτά που γράψατε για τους αγωνιστές του πολυτεχνείου σηκώθηκε η τρίχα μου κάγκελο που λέμε στην Κρήτη.
Λοιπόν κοπελιά,το όνομα μου είναι Ανδρέας Μαλεφάκης και τα παιδιά μου είναι στην ηλικία σου.
Επομένως, αυτά που έγραψες από κάπου τα διάβασες η κάποιοι σου τα υπαγόρευσαν.
Εγώ δεν ξέρω τα γράμματα που ξέρεις αλλά κρίμας αυτά που έμαθες γιατί πήγανε χαμένα.
Έχω να σου πω τούτο, ότι είσαι και απολίτικη, ανιστόρητη, αγράμματη: Επιπόλαια.
Λοιπόν, άκου για να μαθαίνεις γιατί είσαι πολύ μικρή ακόμη και έχεις πολλά να μάθεις.
Ήμουν εργάτης στην οικοδομή στην Αθήνα, σε ηλικία δέκα επτά χρόνων, διότι κοπελιά μου έπρεπε να δουλέψω για να βοηθήσω την οικογένεια μου και τον εαυτό μου να επιβιώσουμε.
Για σχολειό δεν υπήρχε χρόνος. Το σχολειό μας ήταν το πεζοδρόμιο και η καθημερινή βιοπάλη. Δεν τα βρήκα όλα έτοιμα σαν και την πάρτη σου.
Οι οικοδόμοι ήταν ένας από τους πρώτους κλάδους εργαζομένων που βρεθήκαμε διπλά στους φοιτητές.
Από εκείνη τη μέρα έχουν περάσει σαράντα ένα χρόνια, ποτέ άλλοτε στην ζωή μου δεν τα έχω διηγηθεί η παινευτεί.
Αν τα λέω τώρα, κοπελιά, είναι γιατί αυτοί που υπηρετείς είναι οι καινούργιοι Δικτάτορες της Ελλάδος. Ξανά χούντα.

Εξαιρετικά σημαντική η συμμετοχή της Τουρκίας

ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ-ΤΙ ΛΕΕΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
 Τη θέση ότι δεν θα συντρέχουν πάντοτε οι συγκυρίες που θα δημιουργούν αυξημένο ενδιαφέρον για το Κυπριακό, εξέφρασε στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με δημοσιογράφους, ο Ντέιμον Ουίλσον, εκτελεστικός διευθυντής της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Atlantic Council, ο οποίος εξειδικεύεται σε θέματα ΝΑΤΟ, καλώντας μας να αδράξουμε την ευκαιρία. «Το πρόβλημα σάς ανήκει, δεν είναι δικό μας», ανέφερε για το Κυπριακό.Δεν είναι οι Αμερικανοί που υποφέρουν από όσα συμβαίνουν στο νησί αλλά εσείς, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι σήμερα όλοι οι εξωτερικοί παίκτες ενδιαφέρονται για το Κυπριακό. Τόνισε, δε, ότι διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σε όλες τις βαθμίδες της Κυβέρνησης, επισημαίνοντας, μάλιστα, το γεγονός πως γνωρίζει προσωπικά πολύ καλά το θέμα ο Αντιπρόεδρος της χώρας. Ο ίδιος πιστεύει πως θα πρέπει οι πολιτικοί στις δυο πλευρές να πάρουν πρωτοβουλίες και να στείλουν μηνύματα στον κόσμο.

Φορτίζει το κλίμα η Aγκυρα

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ Εντός της κυπριακής ΑΟΖ συνεχίζει να κινείται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός».
Εντός της κυπριακής ΑΟΖ συνεχίζει να κινείται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός».
Την προκλητική απαίτηση για άμεση διακοπή των ερευνητικών γεωτρήσεων που διεξάγονται στην κυπριακή ΑΟΖ από τη Λευκωσία επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, ενώ ήγειρε εκ νέου ζήτημα συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τους υδρογονάνθρακες. Η Λευκωσία πάντως δεν το συζητεί και αποφάσισε χθες να απορρίψει τις ιδέες του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Αϊντα, επειδή καθιστούν το ζήτημα των υδρογονανθράκων αντικείμενο της διαπραγμάτευσης.Ο κ. Τσαβούσογλου επιχείρησε εκ νέου να απαξιώσει την κρατική υπόσταση της Κύπρου αλλά και το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καλεί την Αγκυρα να αποσύρει το «Μπαρμπαρός» και να ακυρώσει τη NAVTEX, χαρακτηρίζοντάς το άνευ σημασίας.

Φοβούνται οι Τ/κύπριοι διείσδυση τζιχαντιστών

  Σημερινή-Όταν ο Ερντογάν ταυτίζεται με το Ισλαμικό Κράτος.Αν οι «εκλογές» στα κατεχόμενα καταδείξουν αντίθεση στην πολιτική Ερντογάν, δημιουργούνται νέες προοπτικές στο Κυπριακό
Τη σημαντική μεταβολή δεδομένων στην Κύπρο και ειδικότερα στα κατεχόμενα, την οποία θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει η πολιτική της Τουρκίας έναντι των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, επισήμανε από το Λονδίνο ο ιδρυτής της οργάνωσης «Friends of Cyprus» Κώστας Καρράς. Κατά τη διάρκεια διάλεξης-συζήτησης με τίτλο «Κύπρος και ISIS» το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Καρράς αναφέρθηκε αρχικά στο πώς η δράση του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους αφορά άμεσα την Κύπρο. Συγκεκριμένα, παρέπεμψε στη χρήση της βάσης του Ακρωτηρίου για τις εξορμήσεις βρετανικών αεροσκαφών και τις επιθέσεις κατά στόχων στο ιρακινό έδαφος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ Σκόπια: «Οχι» στην πρόταση της Ελλάδος για μία ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων

Σκόπια: «Οχι» στην πρόταση της Ελλάδος για μία ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων«Η θέση της Ελλάδας για μία ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes) κρίνεται ως μη αποδεκτή, μη λογική και εκτός της βασικής αρχής περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, κληθείς να σχολιάσει σχετικές αναφορές του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, σε συνέντευξή του σε ελληνική κυριακάτικη εφημερίδα.
Σχετικά με τις αναφορές του κ. Βενιζέλου ότι η ΠΓΔΜ έχει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από αυτό της ονομασίας, όπως οι εύθραυστες διεθνοτικές σχέσεις, η διαφορά με τη Βουλγαρία για ζητήματα εθνικής ταυτότητας και γλώσσας, προβλήματα λειτουργίας του κράτους δικαίου και ελευθερίας του Τύπου κ.α., ο κ. Πόποσκι ανέφερε ότι τα ζητήματα αυτά προβάλλονται σκόπιμα από την ελληνική πλευρά για να μην υπάρξει ενασχόληση με το θέμα του ονόματος.

Delek και Avner αναθεώρησαν προς τα πάνω την εκτίμησή τους για την ποσότητα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ

Delek και Avner αναθεώρησαν προς τα πάνω την εκτίμησή τους για την ποσότητα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ   Οι ισραηλινές εταιρείες Delek και Avner συνιδιοκτήτριες με την αμερικανική Noble, του τεμαχίου «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ, με ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, ανέβασαν κατά 12% την εκτίμησή τους για την ποσότητα φυσικού αερίου που υπάρχει στο κοίτασμα.Οι δύο εταιρείες αναφέρουν ότι, σύμφωνα με τη νέα τους εκτίμηση, στο κοίτασμα υπάρχουν 4,54 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Γερμανός πρόεδρος βγήκε στη... Ρουμανία, γιορτή στο Βερολίνο!

Τρελάθηκαν από τη χαρά τους οι Γερμανοί - και δεν έχουν καθόλου άδικο! Μα να βγάλουν έναν Γερμανό πρόεδρο της δημοκρατίας στη... Ρουμανία, τη μοναδική πλέον μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας μεσαίου μεγέθους χώρα των Βαλκανίων με 22 εκατομμύρια κατοίκους! Παραληρεί από τον ενθουσιασμό της η γερμανική Δεξιά στο Βερολίνο, κάτι που αντανακλάται και στις γερμανικές εφημερίδες. Πρώτο θέμα στην πρώτη σελίδα η νίκη του γερμανικής καταγωγής Κλάους Γιοχάνις στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής στη δεξιά εφημερίδα της γερμανικής ελίτ "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε". Πρωτοσέλιδη ανάλυση με τη μορφή άκρως εκτεταμένου άρθρου στην ίδια εφημερίδα με τίτλο "Πρόεδρος Γιοχάνις". ικαιολογημένος ο κομπασμός για την ομολογουμένως απροσδόκητη επιλογή του ρουμανικού λαού.Μεταξύ των Ρουμάνων, γράφει το άρθρο, "απολαύει η Γερμανία καλής φήμης. Διαφορετικά από την Ελλάδα ή την Ιταλία, η καγκελάριος Μέρκελ είναι δημοφιλής στους Ρουμάνους.

Από το Κίεβο στην Τεχεράνη

Υπάρχει κοινός παρονομαστής στην αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας στην Ουκρανία και μεταξύ των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας συν τη Γερμανία (5 συν 1) με το Ιράν για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της χώρας;Από σύμπτωση χθες στη Βιέννη άρχισε ο κρίσιμος γύρος της διαπραγμάτευσης των 5 συν 1 με την Τεχεράνη, ενώ ο υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας, Σταϊνμάγιερ, ξεκίνησε προσπάθεια διαμεσολάβησης με πρώτο σταθμό το Κίεβο και δεύτερο τη Μόσχα. Ο κοινός παρονομαστής υπάρχει και είναι εκτεταμένος:
  • Πρώτον το κόστος της αποτυχίας εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης είναι πολύ υψηλό αν όχι απαγορευτικό για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
  • Δεύτερον σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με το Ιράν ο ρόλος της Μόσχας μπορεί να είναι καταλυτικός και εύλογα τίθεται το ερώτημα αν το Κρεμλίνο μπορεί να είναι ταυτόχρονα διευκολυντής με την Τεχεράνη και αντίπαλος σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο.
  • Τρίτον και με δεδομένη τη νίκη των ρεπουμπλικάνων στις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ ο Ομπάμα θα έχει εκ των πραγμάτων δυσκολίες στον χειρισμό μιας ταυτόχρονης συμβιβαστικής λύσης με τη Ρωσία και με το Ιράν. Κινδυνεύει να κατηγορηθεί ως υποχωρητικός, με τους ρεπουμπλικάνους να πιέζονται και αυτοί με τη σειρά τους από τα πολυάριθμα λόμπι της Ουάσιγκτον, που θέλουν τη Ρωσία και το Ιράν σε καραντίνα.

ΤΑΧΥΤΑΤΗ Η ΙΣΛΑΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η... θεωρία Ερντογάν στα σχολεία

Οι μουσουλμάνοι ανακάλυψαν την Αμερική, o Χίτλερ ήταν ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές στην ιστορία της ανθρωπότητας, και ο Μουσολίνι ήταν ιδιοφυΐα, ενώ ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ιλ περπάτησε σε ηλικία μόλις τριών εβδομάδων και έγραψε στη διάρκεια της ζωής του περισσότερα από 1.500 βιβλία.
Η... θεωρία Ερντογάν στα σχολεία  Ολα τα παραπάνω μπορεί πια να προκαλούν γέλιο και ειρωνικά σχόλια, αλλά έχουν όντως ειπωθεί κατά περιόδους, και μάλιστα από επίσημα χείλη κυβερνώντων σε διάφορες γωνιές της υφηλίου.Η εξουσία περνάει μέσα από την εκπαίδευση. Ειδικά η αυταρχική εξουσία εδραιώνεται στα σχολικά έδρανα, επιβάλλοντας στο εύπλαστο μαθητικό μυαλό ακριβώς εκείνη την εκδοχή της ιστορίας που αρμόζει στο «μεγαλείο» του εκάστοτε σουλτάνου-μονάρχη. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι την ιστορία τη γράφουν οι νικητές (για όσο φυσικά παραμένουν νικητές).Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, ως αδιαφιλονίκητος νικητής των τελευταίων τεσσάρων εθνικών εκλογικών αναμετρήσεων στην Τουρκία, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «ισλαμοποιεί» πλέον με ταχείς ρυθμούς την τουρκική εκπαίδευση. Αφαιρεί σταδιακά από το σχολικό πρόγραμμα τα όποια «κοσμικά-δυτικά» στοιχεία (τον δαρβινισμό, τις ιστορικές αναφορές στον Καρλ Μαρξ, τη δυνατότητα συνύπαρξης αγοριών και κοριτσιών στο ίδιο περιβάλλον, τις «άσεμνες» εικόνες από το εγχειρίδιο της βιολογίας) και μειώνει τις ώρες διδασκαλίας των μαθηματικών... προς όφελος της διδασκαλίας των θρησκευτικών και του σουνιτικού Ισλάμ, που αναβαθμίζεται πια ως υποχρεωτικό μάθημα για όλους τους μαθητές... ανεξαρτήτως θρησκεύματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο «Σίτι»


Αθανάσιος Έλλις ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θέλουν να αποτύχει μια κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν εξηγείται αλλιώς ο τρόπος που αντέδρασαν σε αυτονόητες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου του κόμματος όπως είναι οι επαφές με επενδυτικές τράπεζες και funds στο Λονδίνο. Η πλήρης έλλειψη ιδεολογικής ευελιξίας και η προσκόλληση σε έναν επικίνδυνο απομονωτισμό δεν αποτελούν ούτε πατριωτική πράξη ούτε θα βοηθήσουν τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Αν δεν επενδύσουν στην Ελλάδα κάποιοι ξένοι και αν η παραγωγική πίτα δεν αυξηθεί, καμία κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες των ασθενέστερων, όσο κοινωνικά ευαίσθητη και αν είναι. Είναι τόσο απλό.Οπως ορθά εξήγησε ο υπεύθυνος του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος το Σάββατο θα συμμετάσχει σε συνέδριο του Ινστιτούτου Levy στην Αθήνα, στόχος των επαφών που θα έχουν οι κ. Σταθάκης και Μηλιός τη Δευτέρα και την Τρίτη, στο «Σίτι», με περίπου είκοσι fund managers και τραπεζίτες, είναι «να έχουμε αδιαμεσολάβητες και όσο γίνεται αξιόπιστες σχέσεις με τους φορείς της παγκόσμιας οικονομίας και να ξέρουμε με ποιους διαφωνούμε και με ποιους μπορούμε να συμφωνήσουμε, υπό κάποιες προϋποθέσεις». Και διευκρίνισε: «Την ίδια στιγμή που πρέπει να μιλάμε με τον κόσμο που υποφέρει, πρέπει να μιλάμε και με φορείς που εκπροσωπούν και εκφράζουν την παγκόσμια αυτή οικονομία. Αυτοί οι θεσμοί είναι τα όργανα της Ε.Ε., το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, και είναι και δυνάμεις που χονδρικά λέγονται αγορές».

Σκηνές από επίκαιρα του ’60 - ’70


ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ Νίκος ΞυδάκηςΠαράπλευρα οφέλη επετείων. Με αφορμή τη 17η Νοεμβρίου στην τηλεόραση, ιδίως στο κανάλι της Βουλής, προβλήθηκαν μερικές ταινίες, κυρίως ντοκιμαντέρ, για τα χρόνια της απριλιανής δικτατορίας με κατάληξη στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και στην τραγωδία της Κύπρου. Ωφέλιμη η αναδρομή στα χρόνια του ’60 και του ’70, με πολλούς τρόπους. Για τόνωση της ιστορικής γνώσης και της πολιτικής κατανόησης, πρώτα πρώτα. Αλλά και για βαθύτερη επανασύνδεση με την ανθρωπολογία και την ψυχολογία των Ελλήνων εκείνα τα χρόνια, τα τόσο κρίσιμα από πολλές σκοπιές. Παρατηρώντας ατυπικά στιγμιότυπα συχνά ξανασκέφτεσαι βαθύτερα την κοινωνία, την ιστορική κίνηση, τις προσδοκίες, τους ανθρώπινους τύπους.

«Μπουρλότο» το Αιγαίο Το ένα μετά το άλλο επεισόδιο έρχεται να δώσει νέα διάσταση στην ένταση Του Νίκου Στέλγια


Τις τελευταίες ημέρες, το ένα μετά το άλλο επεισόδιο έρχεται να δώσει νέα διάσταση στην ένταση, η οποία επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Χθες, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κατήγγειλαν ένα νέο «επικίνδυνο» περιστατικό, στο οποίο εμπλέκεται το ελληνικό λιμενικό και ένα υποβρύχιο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του τουρκικού τύπου, ένα σκάφος του ελληνικού λιμενικού επιχείρησε να διακόψει το ψάρεμα τουρκικών καϊκιών στα  ανοιχτά των τουρκικών παραλίων Τουργκούτρεις του Μπόντρουμ. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι αξιωματικοί του ελληνικού λιμενικού ζήτησαν από τα τουρκικά καΐκια να αποσυρθούν στα τουρκικά παράλια. Η ένταση κορυφώθηκε τις μεσημεριανές ώρες με την εμφάνιση στην περιοχή ενός υποβρυχίου του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Το τουρκικό υποβρύχιο προσέγγισε σε σημείο αναπνοής το σκάφος του ελληνικού σκάφους.

Στο «ψιλό» πήραν τον Ερντογάν για τα περί μουσουλμάνων και Αμερικής

Καυστικά σχόλια των τούρκικων ΜΜΕ για τις δηλώσεις του
Αψηφώντας τα κυβερνητικά «μέτρα προστασίας του κύρους και του πατριωτικού τίτλου»  - οι ποινές για όσους τα αγνοήσουν είναι βαρειες - οι τουρκικές εφημερίδες «πήραν στο ψιλό» τον πρόεδρο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη «φούσκα» που διαλάλησε την περασμένη Κυριακή σχετικά με την  ανακάλυψη της Αμερικής, ότι δηλαδή  μουσουλμάνοι ήταν εκείνοι που πρώτοι πάτησαν το πόδι τους στο δυτικό ημισφαίριο.«Ο πρόεδρός μας έχει δίκιο», γράφει η Hurrijet την Τρίτη 18 Νοεμβρίου. «Παρέλειψε όμως κάτι σημαντικό. Αυτοί που ανακαλύψαν την Αμερική δεν ήταν μονό μουσουλμάνοι. Ήταν Τούρκοι».

Αναδίπλωση του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού»

Σε πόλη - φάντασμα έχει μετατραπεί το Κομπάνι, στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας, όπου οι Κούρδοι μαχητές κερδίζουν, βασανιστικά αλλά σταθερά, έδαφος σε βάρος των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».
Σε πόλη - φάντασμα έχει μετατραπεί το Κομπάνι, στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας, όπου οι Κούρδοι μαχητές κερδίζουν, βασανιστικά αλλά σταθερά, έδαφος σε βάρος των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».
Στρατηγική ήττα υπέστη ο υποστηριζόμενος από τη Δύση «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» (FSA), ο οποίος έχει αποδυθεί σε διμέτωπο αγώνα εναντίον τόσο του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ όσο και του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS). Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο FSA απέσυρε τις δυνάμεις του από το Χαλέπι, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Συρίας, ενώ ο αρχηγός του, Τζαμάλ Μαρούφ, κατέφυγε στην Τουρκία.Τη σημαντική αυτή εξέλιξη επιβεβαίωσε, με δηλώσεις του στη Hurriyet, ανώτερος αξιωματούχος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ο ίδιος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι όπλα και πολεμοφόδια που είχαν σταλεί από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους στον FSA έπεσαν στα χέρια ακραίων ισλαμικών οργανώσεων, όπως το Μέτωπο Νούσρα, το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα.