19 Νοεμβρίου 2014

Φοβούνται οι Τ/κύπριοι διείσδυση τζιχαντιστών

  Σημερινή-Όταν ο Ερντογάν ταυτίζεται με το Ισλαμικό Κράτος.Αν οι «εκλογές» στα κατεχόμενα καταδείξουν αντίθεση στην πολιτική Ερντογάν, δημιουργούνται νέες προοπτικές στο Κυπριακό
Τη σημαντική μεταβολή δεδομένων στην Κύπρο και ειδικότερα στα κατεχόμενα, την οποία θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει η πολιτική της Τουρκίας έναντι των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, επισήμανε από το Λονδίνο ο ιδρυτής της οργάνωσης «Friends of Cyprus» Κώστας Καρράς. Κατά τη διάρκεια διάλεξης-συζήτησης με τίτλο «Κύπρος και ISIS» το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Καρράς αναφέρθηκε αρχικά στο πώς η δράση του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους αφορά άμεσα την Κύπρο. Συγκεκριμένα, παρέπεμψε στη χρήση της βάσης του Ακρωτηρίου για τις εξορμήσεις βρετανικών αεροσκαφών και τις επιθέσεις κατά στόχων στο ιρακινό έδαφος.

Ωστόσο, ο κ. Καρράς στάθηκε ιδιαίτερα στη «συμπάθεια» που επιδεικνύει η τουρκική κυβέρνηση προς τους τζιχαντιστές, απόρροια σε πολύ μεγάλο βαθμό της τόσο μεγάλης εχθρότητας απέναντι στο καθεστώς Άσαντ στη Συρία. Ο ομιλητής, που είχε πρόσφατα επαφές στην Κύπρο υπό την ιδιότητα του Συντονιστή του Ελληνο-Τουρκικού Φόρουμ για τον ανεπίσημο διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σημείωσε πως η στάση αυτή, παρά το γεγονός ότι οι πρόσφατες προεδρικές εκλογές ανέδειξαν αδιαμφισβήτητο νικητή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι αμφιλεγόμενη στην Τουρκία. Όπως είπε, υπάρχουν αρκετές φωνές στη δημόσια σφαίρα διαλόγου που προειδοποιούν για λάθος και για καταστροφική πολιτική.

Αντιδημοφιλείς οι τζιχαντιστές
Σύμφωνα με τον κ. Καρρά, αυτό που καθιστά την τουρκική πολιτική απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος δυνητικά πολύ σημαντική για την Κύπρο είναι το γεγονός ότι, κατά την αίσθηση που έχει αποκομίσει ο ίδιος, η ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση είναι αντιδημοφιλής μεταξύ των κατά πλειοψηφίαν κεμαλιστών Τουρκοκυπρίων. Τόνισε, πάντως, ότι το συμπέρασμα αυτό βασίζεται στην αίσθησή του και όχι σε κάποια επιστημονική μέτρηση.Αν η εντύπωσή του είναι σωστή, σημείωσε ο Κώστας Καρράς, τότε οι ψευδοεκλογές του Απριλίου στα κατεχόμενα αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία για την Κύπρο: «Αυτή η εκλογική διαδικασία θα είναι ούτως ή άλλως σαν καμία άλλη προηγουμένως στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, διότι είναι σαφές από δηλώσεις των Ερντογάν και Νταβούτογλου ότι θέλουν λύση δύο κρατών. Οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν αυτήν τη λύση ή μια λύση προς το συμφέρον το δικό τους και της Τουρκίας, δηλαδή λύση ενός κράτους και εκπροσώπησή τους στην ΕΕ».

Συνεχίζοντας στην ίδια γραμμή ανάλυσης, ο κ. Καρράς επισήμανε ότι για να προκύψει μία τέτοια αλλαγή κατεύθυνσης και στην ουσία αποτέλεσμα αποδοκιμασίας της πολιτικής Ερντογάν στα κατεχόμενα, θα πρέπει να υπάρχει κάποιο κοινό συμφέρον μεταξύ των δυο κοινοτήτων στο νησί. Στο σημείο αυτό, τόνισε, υπεισέρχεται η ανησυχία των Τουρκοκυπρίων, ο «φόβος» που, όπως είπε, έχει αρχίσει να διατυπώνεται στον δημόσιο διάλογο στα κατεχόμενα για τη σχέση της Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Καρρά, το κοινό συμφέρον είναι ότι η Κύπρος «δεν πρέπει να είναι μέρος μιας βίαιης περιοχής, που βυθίζεται όλο και περισσότερο, πολύ γρήγορα». Εκτίμησε πως αν αποφασίσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο οι Τουρκοκύπριοι, τότε είναι πιθανό οι δυτικές δυνάμεις να πουν στον Πρόεδρο Ερντογάν να προσπαθήσει για μια λύση. Όπως τόνισε, όλα αυτά είναι αβέβαια, ένα μεγάλο ερωτηματικό, αλλά η κατάσταση στη Συρία και στο Ιράκ, η πίεση σε άλλες χώρες της περιοχής, τα συνεχιζόμενα ερωτηματικά στο Παλαιστινιακό, το ότι η Τουρκία κινείται προς μια κατεύθυνση όπου η θρησκεία παίζει κεντρικό ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας, δημιουργούν μια ευκαιρία που ίσως να αδράξουν οι Τουρκοκύπριοι.

Απομονωμένος ο Ερντογάν

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Καρράς πρόσθεσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έχει ήδη ταυτιστεί σε τέτοιο βαθμό με το Ισλαμικό Κράτος, ώστε το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια στις ΗΠΑ να επισημαίνει σε έκθεσή του τον βαθμό συνεργασίας των δύο πλευρών. Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, είπε πως ο κ. Ερντογάν ήδη έχει απομονωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς πλέον η ΕΕ έχει σταματήσει να διαπραγματεύεται ουσιαστικά μαζί του. Την εκδήλωση σε κτίριο του βρετανικού κοινοβουλίου διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Κυπριακών, Ελληνικών και Τουρκικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με τη Friends of Cyprus. Ο Κώστας Καρράς είναι επίσης ο μακροβιότερος Αντιπρόεδρος της Europa Nostra (ομοσπονδία των ευρωπαϊκών οργανώσεων περιβάλλοντος και πολιτισμικής κληρονομιάς) και συνιδρυτής του Κέντρου για τη Δημοκρατία και Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Πηγή: ΚΥΠΕ