15 Δεκεμβρίου 2013

Επιστολή από το Κουρδιστάν

Στην άκρη των αυτοκρατοριών βρίσκεται το Κουρδιστάν, η γη των Κούρδων. Το ορεινό τοπίο είναι εδώ και καιρό το θέατρο των αυτοκρατορικών συγκρούσεων. Για αιώνες, Τούρκοι, Πέρσες, Άραβες, Ρώσοι και Ευρωπαίοι, κοιτούν προς τα βουνά, όλο και πιο μακριά, στερώντας στους ορεσίβιους της περιοχής τον θρόνο, στον οποίον θα υποκύψουν τελικά
Επιστολή από το Κουρδιστάν ─ «coming soon»
Το καυτό ταμπεραμέντο αυτής της παραμεθόριας περιοχής ήταν εμφανές στην ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του Οθωμανού Σουλτάνου Σελίμ Α και Σαφαβιδών Σαχ Ισμαήλ, λίγο πριν οι αντίπαλες δυνάμεις της Τουρκικής και Περσικής αυτοκρατορίας έρθουν στα χέρια στο 1514 στην Μάχη της Καλντιράν στο βόρειο Κουρδιστάν. Ο Οθωμανός Σουλτάνος, γεμάτος με σιγουριά ότι οι γενίτσαροί του εξοπλισμένοι με πυροβόλα όπλα, θα κρατήσουν το τεχνολογικό πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης. Οι στρατοί πολέμησαν στα όρια των αυτοκρατοριών τους και μετά από μια σειρά πολέμων με αποκορύφωμα τη Συνθήκη της Τσουχάμπ του 1639, τα όρη Ζάγκρος ήταν να καθορίσουν την παραμεθόριο περιοχή μεταξύ των Οθωμανών και Περσών, με τους Κούρδους να έχουν «κολλήσει» στη μέση.

Γιατί τα σύνορα που χαράχτηκαν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο προκαλούν ακόμα τριγμούς στη Μέση Ανατολή

Antinews./Ένας χάρτης που χαράχθηκε με μολύβι στη δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα δείχνει τη φιλοδοξία – και την τρέλα – του 100ετούς βρετανο- γαλλικού σχεδίου που βοήθησε στη δημιουργία της σύγχρονης Μέσης Ανατολής. Οι ευθείες γραμμές κάνουν απλά σύνορα. Πιθανότατα αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο οι περισσότερες από τις γραμμές που συμφώνησαν το 1916  ο Μαρκ Σάικς, που εκπροσωπούσε τη βρετανική κυβέρνηση και ο Φρανσουά Πικό, από τη γαλλική κυβέρνηση, ήταν ευθείες.
Σε μία συνάντηση στην Downing Street, ο Μάρκ Σάικς επισήμανε έναν χάρτη και είπε στον πρωθυπουργό : «Θα ήθελα να χαράξουμε μια διαχωριστική γραμμή από το «e» στην Άκρη ως το  τελευταίο «k» στο Κιρκούκ. Ο Σάικς και ο Πικό ήταν ουσιαστικά «άνδρες  της αυτοκρατορίας». Και οι δύο ήταν αριστοκράτες, με πείρα στην αποικιακή διοίκηση και πιστοί στην ιδέα ότι οι άνθρωποι της περιοχής θα ήταν καλύτερα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αυτοκρατοριών. Και οι δύο άνδρες είχαν επίσης βαθιά γνώση της Μέσης Ανατολής.

Ο Ιμάμης της... Πενσιλβάνια τα ψέλνει στον Σουλτάνο

Σε μια άνευ προηγουμένου διαμάχη εξουσίας στο εσωτερικό του πανίσχυρου ισλαμικού «στρατοπέδου» -στην αφετηρία, μάλιστα, μιας δύσκολης εκλογικής χρονιάς- έχει εξελιχθεί η προσπάθεια του Τ. Ερντογάν να απαλλαγεί από την «κηδεμονία» τού άλλοτε συμμάχου του, φιλοδυτικού ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. http://content-mcdn.e-go.gr/filesystem/images/20131215/engine/newego_LARGE_t_420_54285821_type11883.jpgΗ αντιπαράθεση αυτή, η οποία έχει πάρει πολεμική μορφή, επηρεάζει όχι μόνο τις εσωτερικές ισορροπίες στην Τουρκία και το νέο σύστημα εξουσίας αλλά και την εξωτερική πολιτική της χώρας.
Ο Τ. Ερντογάν, ο οποίος μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου θα επιχειρήσει να διεκδικήσει την ανάδειξή του σε πρώτο εκλεγμένο από τον λαό πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, θεωρεί ότι, εκτός του κεμαλικού κατεστημένου, πρέπει να απαλλαγεί από την ισχυρή επιρροή που ασκεί στην τουρκική κοινωνία αλλά και στο ίδιο το κόμμα του ο ιδιόρρυθμος ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, (που ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ) και η «Κοινότητά» του, γνωστή και ως Hizmet (Διακονία).

Βάστα Ρόμελ (Στουρνάρα)

Εχει καταγραφεί στα χρονικά της Κατοχής. «Βάστα Ρόμελ» κραύγαζαν με χιούμορ, αναμε­ταδίδοντας την είδηση του απ­α­­­­­γο­ρευμένου BBC, οι μαγαζάτορες της οδού Αθηνάς. Η προέλαση του Μοντ­γκό­­­­­­μερι, προάγγελμα της νίκης των συμμάχων, έκανε τις τιμές να πέφτουν.
Βάστα Στουρνάρα, σε αντί­στροφη εφαρμογή. Ηρθε στη σκέψη, παρακολουθώντας τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Η προ­οπτική κατάργησης του μνημονίου θα έχει ως συνέπεια να πέσουν οι τιμές των... δημοσκοπήσεων. Λίγο το ΄χεις; Αν δεν το καταργήσουν, προηγουμέ­νως, οι «σύμμαχοι», πώς θα ήταν δυνα­τόν να το καταργήσουν οι αντι­­­μνη­μο­νιακοί εσωτερικού; Οι του εξωτερικού απλώς θα το... διαπραγμα­τευθούν (δήλωση Τσίπρα στο Ντάλας).

Οι εύθραυστες ισορροπίες της τρόικας

Η συνεχής εναλλαγή των ρόλων του «καλού» και του «κακού» από τεχνοκράτες και πολιτικούς
http://adplaw.files.wordpress.com/2011/06/20110612-181704.jpgΤου Αθανασιου Ελλις
Οι συσχετισμοί στο εσωτερικό της τρόικας ήταν από την αρχή εύθραυστοι. Το πρωτόγνωρο σχήμα που κλήθηκε να διαχειρισθεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες μία από τις βαθύτερες κρίσεις στην ιστορία της Γηραιάς Ηπείρου πέρασε από πολλούς σκοπέλους έως ότου ομαλοποιηθεί η λειτουργία του. Ακόμη και σήμερα, τριάμισι έτη μετά την είσοδο της Ελλάδας στην τροχιά των Μνημονίων, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις διάστασης απόψεων ή και συγκρούσεων στο εσωτερικό της τρόικας, απόρροια των διαφορετικών προσωπικοτήτων των πρωταγωνιστών, αλλά και προτεραιοτήτων των θεσμών που αυτοί υπηρετούν. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι η πρόσφατη διαρροή email από το ΔΝΤ προς την Κομισιόν, που αποκάλυψε η «Κ».

Μικρασιατική Τραγωδία: Oι έμποροι Κεμαλιστές, οι αγοραστές Γάλλοι, οι μεταφορείς Βρετανοί…

armenia_sfagi1 (12Η “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία” της 15ης Σεπτεμβρίου 2013, φιλοξένησε στις “ιστορικές σελίδες” ένα από τα πλέον άγνωστα θέματα της Μικρασιατικής Καταστροφής: την αποτρόπαια εκμετάλλευση των υπολειμμάτων των θυμάτων της Γενοκτονίας.  Το αφιέρωμα  περιλάμβανε δύο θέματα: 
-τη μεταχείριση των λειψάνων των θυμάτων από τους Κεμαλιστές όπως την είδαν οι εφημερίδες NewYorkTime και γαλλική  Midi-Hervé Georgelin, “Παραφωνίες στα γαλλικά αρχεία σχετικά με την καταστροφή της Σμύρνης”,καθώς και ένα απόσπασμα από το κλασικό βιβλίο του Ηλία Βενέζη: «Το νούμερο 31328. Το βιβλίο της σκλαβιάς»

Ο Ερντογάν περί Θράκης: Η εθνικοποίηση του χώρου και η ψυχολογία της επέκτασης

Başbakan Erdoğan, Kosova'da
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ
Προσφάτως, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην Κεσάνη της Ανατολικής Θράκης, πλησίον των ελληνοτουρκικών συνόρων είπε:«Για μας, η Θράκη έχει ιδιαίτερη σημασία και έννοια. Η Θράκη ταυτόχρονα είναι Θεσσαλονίκη, ταυτόχρονα είναι Κομοτηνή, ταυτόχρονα είναι Ξάνθη, ταυτόχρονα είναι Ντελίορμαν (Ντόμπρουτζα), είναι Κιρτζάαλι (πόλη της Βουλγαρίας), είναι Βαρδάρ (Βαρδάρης) και, αν πάμε πιο πίσω, Θράκη είναι ταυτόχρονα Σκόπια, Πρίστινα, Πρίζρεν (Κόσοβο), είναι Σαράγεβο», και συμπλήρωσε: «Η Θράκη είναι η ζωντανή κοινή ιστορία μας στην Ευρώπη. Είναι εκπρόσωπος του παρελθόντος μας σ’ αυτή τη γεωγραφία. Σήμερα, στη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων, στο επίκεντρο των σχέσεών μας βρίσκεται η Θράκη μας με την Αδριανούπολη, το Τεκίρνταγ, το Κιρκλάρελι και βέβαια την Κωνσταντινούπολη».

Κυπριακά μαθήματα για την Ελλάδα

Το ΔΝΤ πρόσφατα έδωσε συγχαρητήρια στην Κύπρο για την πιστή εφαρμογή του Μνημονίου, τουλάχιστον όσον αφορά τα δημοσιονομικά. Η κυπριακή κυβέρνηση φαίνεται ότι θα πετύχει το στόχο της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά 7% του ΑΕΠ το 2013-14.Τονίζοντας τη μεγάλη επιτυχία της, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το πρωτογενές έλλειμμα για το 2014 θα είναι 3% και όχι 4,25% του ΑΕΠ. Βιάστηκαν να υπερθεματίσουν οι γνωστοί υποστηρικτές των Μνημονίων στην Αθήνα μιλώντας για την ελληνική κακοδαιμονία σε σύγκριση με την κυπριακή αποτελεσματικότητα..Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα από την έρευνα της κυπριακής οικονομίας που πρόσφατα ξεκίνησε το ερευνητικό δίκτυο RMF στο Λονδίνο σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Προμηθέας στη Λευκωσία, με σκοπό τη διαμόρφωση εναλλακτικού προγράμματος.

Η γερμανική ενοχή και η ανεξήγητη (;) ελληνική σιωπή...

Το ζήτημα της ανάδειξης της ιστορικής μνήμης και της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών έχει πάρει φωτιά το τελευταίο διάστημα: οι χώροι θυσίας σε όλη την Ελλάδα γεμίζουν με κόσμο, το ζήτημα συσπειρώνει σε ποσοστά άνω του 90% την ελληνική κοινή γνώμη, απασχολεί τα ΜΜΕ και την πολιτική τάξη της Γερμανίας.
Το πρωτοσέλιδο άρθρο των κυριακάτικων «New York Times» (6.10.2013), της Suzanne Daley, που παρακολούθησε τις εργασίες του «2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις και τα Ολοκαυτώματα» στη Βιάνο (13-15.9.2013), προκάλεσε αναταράξεις στη Γερμανία και ανέδειξε διεθνώς τις διαστάσεις και τη δυναμική του ζητήματος.

Μια τεράστια ιστορική ήττα (;)

http://content-mcdn.e-go.gr/filesystem/images/20101030/low/assets_LARGE_t_420_35071546.JPG
Σάββας Καλεντερίδης Στο άρθρο μας της Παρασκευής αναφερθήκαμε στο ιστορικό και το θεωρητικό υπόβαθρο του ναζισμού και του κεμαλισμού, δύο εννοιών που, αν και έχουν τεράστιες ομοιότητες, έτυχαν -και, δυστυχώς, τυγχάνουν- διαφορετικής αντιμετώπισης από τη διεθνή κοινότητα.Αυτή η διάκριση είχε ως αποτέλεσμα από τη μια πλευρά ο ναζισμός να έχει εξοβελιστεί και να διώκεται παντού και πανταχόθεν, ενώ ο κεμαλισμός, ως αποτέλεσμα εργωδών και λυσσαλέων προσπαθειών της Τουρκίας και άλλων παραγόντων, τείνει να αγιοποιηθεί. Μια επίπεδη και ίσως ισοπεδωτική προσέγγιση μας επιτρέπει να πούμε ότι εάν ανάμεσα στους γενοκτονημένους λαούς της Μικράς Ασίας ήταν και οι Εβραίοι, σήμερα ο κεμαλισμός θα είχε ακριβώς την ίδια τύχη με τον ναζισμό.Στο προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στη γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, ήτοι των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Μια τεράστια ιστορική ήττα (;)

http://www.armeniancommunity.gr/plugins/content/fboxbot/thumbs/320px-armenia-by-the-sevres-treaty-1920_269x167_35149a57ca64363c3e051d9d24719ea9.jpg
Σάββας ΚαλεντερίδηςΗ Περίεργη ανοχή της διεθνής Κοινότητας απέναντι στην Γενοκτονία των Χριστιανικών λαών της Ανατολίας ή όποια δεν ήταν απόρροια μόνο του Κεμαλικού Δόγματος ( επι των ημερών  του Μουσταφά Κεμάλ  η γενοκτονική πολιτική απέκτησε καλύτερη οργάνωση σε κεντρικό επίπεδο , ιδιαίτερα πιο μεθοδική και πιο συστηματική  , πολύ πιο μελετημένη και πολύ πιο συστηματική) είναι απόρροια πέραν τους ενός παράγοντα. Το Εβραϊκό στοιχείο έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στον ομογενοποίηση της Τουρκίας.

Αντί ενημέρωσης δηλώσαμε πρόθυμοι να... εξαγνιστούμε!

http://www.dimokratianews.gr/sites/default/files/pictures/picture-1493.jpgΣπύρος Λίτσας Εγκλωβισμένοι στο συλλογικό σισύφειο μαρτύριο, νομίζουμε ότι όλος ο πλανήτης γνωρίζει σε βάθος τις λεπτομέρειες του ελληνικό ζητήματος, θεωρούμε ότι η διεθνής κοινή γνώμη συναισθάνεται το καθημερινό δράμα που εξελίσσεται στο εσωτερικό της χώρας και πίσω από τις κλειστές πόρτες των παγωμένων διαμερισμάτων πιστεύουμε ότι είμαστε στην πρώτη γραμμή της διεθνούς ενημέρωσης. Η Ελλάδα και το δημοσιονομικό κενό παράγουν πρωτοσέλιδα σε μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού και στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των καναλιών. Η είδηση όμως δεν ξεπερνά την τεχνοκρατική ανάλυση και δεν έχει στόχο να εισέλθει στον πυρήνα συναισθηματικής νοημοσύνης της δυτικής κοινής γνώμης, ώστε να παράξει κύμα υποστήριξης για τη βαρύτατα δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία.

Στο Αμβούργο θα κριθούν η ΑΟΖ και το Καστελόριζο



Στο Αμβούργο της Γερμανίας θα κριθεί σε εύθετο χρόνο η τύχη του Καστελόριζου και θα διευθετηθεί το σύνολο των ελληνοτουρκικών διαφορών, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του περιοδικού «Crash» στο τεύχος που κυκλοφορεί.

http://www.dimokratianews.gr/sites/default/files/6f098_97.jpg?1386977420Ο σχετικός οδικός χάρτης, ο οποίος έχει καταρτιστεί από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σε συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τον στενό συνεργάτη του Χρύσανθο Λαζαρίδη και τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα, έχει ως στόχο να αξιοποιήσει η Ελλάδα την ευνοϊκή για αυτή γεωστρατηγική συγκυρία στη Μεσόγειο, να εκμεταλλευτεί τον ενεργειακό πλούτο της και να λύσει οριστικά τις διαφορές της με την Τουρκία.

Μάριος Ευρυβιάδης: Η Κληρονομιά του Τρομοκράτη και Κομουνιστή Μαντέλα

του Μάριου Ευρυβιάδη*
Ένα ακόμη κείμενο προς τιμήν του αγωνιστή της ελευθερίας Νέλσον Μαντέλα είναι πλεονασμός. Και ειλικρινά τι περισσότερο διαφωτιστικό θα μπορούσε να προσθέσει κανείς σε όλα αυτά που γράφηκαν και γράφονται; Δύο όμως δηλώσεις από δυο ηγέτες, έναν εν ενεργεία και έναν πρώην, έγιναν αφορμή για το κείμενο που ακολουθεί. Η πρώτη προέρχεται από τον Τσέχο Πρωθυπουργό Τζίρι Ρουσνόκ και η άλλη από τον τέως Πρόεδρο Κλίντον.

ΠΥΡΑΥΛΟΙ S-300 ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΣΤΟΝ ΚΡΗΤΙΚΟ ΟΥΡΑΝΟ To θρίλερ μιας βολης που άργησε 15 χρόνια

Η επιτυχημένη εκτόξευση πραγματοποιήθηκε παρουσία των υπουργών Αμυνας της Ελλάδας και της Κύπρου, μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Εξωτερικών και Αμυνας αλλά και ξένων στρατιωτικών παρατηρητών.Το «κόκκινο φάντασμα» των S-300 πλανάται πάνω από την Κύπρο και την Ελλάδα εδώ και 22 χρόνια. Η προεργασία για την παραγγελία των S-300 ξεκινάει στις αρχές της δεκαετίας του '90. Μια κίνηση για την οποία από την πρώτη στιγμή έχει λάβει γνώση η κυβέρνηση των Αθηνών.Η επιτυχημένη εκτόξευση πραγματοποιήθηκε παρουσία των υπουργών Αμυνας της Ελλάδας και της Κύπρου, μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Εξωτερικών και Αμυνας αλλά και ξένων στρατιωτικών παρατηρητών.

Ο Κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή τόσο με τον Κύπριο Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη όσο και με τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς στρατηγό Γ. Σειραδάκη.
Επτά χρόνια μετά, τον Γενάρη του 1997, μόλις επικυρώνεται η αγορά των S-300 από την Κύπρο, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ εκμυστηρεύεται όλο το παρασκήνιο στο «Εθνος» και μάλιστα μεσολαβεί στον στρατηγό Σειραδάκη για να δώσει συνέντευξη στο «Εθνος» αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά άγνωστες πτυχές της αγοράς των ρωσικών πυραύλων που προκάλεσε ταραχή σε ολόκληρη τη Δύση.

ΧΩΡΙΖΕΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ Κρυφά μνημόνια στην ατζέντα Μέρκελ

«Το γερμανικό οικονομικό... τείχος θα χωρίζει την Ευρωζώνη πολλά χρόνια ακόμη», είναι η χαρακτηριστική δήλωση ενός διεθνούς πολιτικού αναλυτή στο «Εθνος της Κυριακής».
Η καγκελαρία δεν επιθυμεί με κανέναν τρόπο τον αυστηρό κεντρικό έλεγχο των τραπεζών που σχεδίασε ο Ντράγκι, γιατί φοβάται ότι στην περίπτωση αυτή θα οδηγηθούν στο λουκέτο και γερμανικές τράπεζες.

Ο ίδιος εξηγεί ότι «το ευρωπαϊκό όνειρο οικονομικής ολοκλήρωσης πήρε κάποιο επίχρισμα από την τελευταία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup, διότι θεωρήθηκε ότι για να γίνει η οικονομική ολοκλήρωση πρέπει να προηγηθεί η τραπεζική αφού πρώτα θεσπιστεί ο κεντρικός έλεγχος, ο οποίος θα οδηγήσει στο κλείσιμο τραπεζών που έχουν σημαντικά προβλήματα έγκαιρα, ώστε να μην παρουσιάζονται τα κακά φαινόμενα του παρελθόντος.Οι Γερμανοί δεν επιθυμούν με κανέναν τρόπο να υπάρχει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ενωση έτσι όπως σχεδιάστηκε από την Ευρώπη και τον επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Ντράγκι. Δεν επιθυμούν δηλαδή για κανέναν λόγο να υπάρχει η τραπεζική ενοποίηση, μέρος της οποίας είναι ο αυστηρός κεντρικός έλεγχος που θα οδηγεί σε διαφάνεια και που θα μπορούσε να οδηγήσει τις γερμανικές τράπεζες, μεγάλες και μικρές, σε κλείσιμο.

Γιατί αλλάζει η αμερικανική στάση στη Μέση Ανατολή Του Ανδρεα Ανδριανοπουλου

Πολλά αλλάζουν με τη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν. Δεδομένα που ίσχυαν στη Μέση Ανατολή αρχίζουν να ανατρέπονται. Το ζήτημα δεν είναι μόνο τα πυρηνικά του Ιράν. Η ουσία των εξελίξεων έχει ως εκκίνηση την ανακάλυψη από τις ΗΠΑ της δυνατότητας αυτόνομης ενεργειακής επάρκειας μέσω φυσικού αερίου και πετρελαίου από σχιστόλιθους και αμμώδεις περιοχές. Εκτοτε οι ΗΠΑ άρχισαν να δείχνουν μια σαφή αποστασιοποίηση από τις παραδοσιακές δεσμεύσεις και να κινούνται περισσότερο ορθολογικά με βάση τις εξελίξεις στην περιοχή.

Η τουρκική οικονομία βασίζεται στις εισροές ξένων κεφαλαίων

Ενώ επηρεάζεται από τις διεθνείς πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις
Το ΔΝΤ ανησυχεί για τη μείωση των αποταμιεύσεων στην Τουρκία, που υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των χωρών της Ομάδας των Είκοσι (G20).Ο ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΣ παράγοντας που θα οδηγήσει το 2014 στον ρυθμό ανάπτυξης είναι η εσωτερική κατανάλωση. Κάτι, όμως, που θα οδηγήσει σε πιο υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών
Η Τουρκία, την οποία το ΔΝΤ χαρακτηρίζει ως μιαν αναδυόμενη οικονομία αγοράς, είναι μια από τους πιο σημαντικούς παραγωγούς γεωργικών προϊόντων, ειδών ρουχισμού, αυτοκινήτων, πλοίων, ηλεκτρονικών ειδών και οικιακών συσκευών. Κατά τα τελευταία χρόνια, ο ιδιωτικός τομέας αναπτύσσεται με γρήγορο ρυθμό, αν και το κράτος συνεχίζει να κατέχει ένα σημαντικό ρόλο στη βιομηχανία, τον τραπεζικό τομέα, τις μεταφορές και τις επικοινωνίες.

Χουριέτ: Eξαγωγή πολεμικού υλικού στη Συρία

http://www.ant1iwo.com/cache/cfx_imagecr3/E3836169544428D8782BD5EA0D551C5A.jpg
Εξαγωγή πολεμικού υλικού 47 τόνων, πραγματοποίησε η Τουρκία προς τη Συρία από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο, παρά τις διαβεβαιώσεις της τουρκικής κυβέρνησης ότι η Τουρκία δεν παρέχει στρατιωτική βοήθεια προς Σύρους αντικαθεστωτικούς, αναφέρει σήμερα η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», επικαλούμενη στοιχεία του ΟΗΕ, αλλά και της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας.

Ιστορία, η πιο ταλαιπωρημένη επιστήμη Υπάρχουν χώρες που καπηλεύονται μετά μανίας την ιστορία άλλων

Οποτε πρόκειται για χώρες τεχνητές, επινοημένες για μικροπολιτικούς λόγους, όπως είναι η FYROM, είναι αναμενόμενο αυτές να έχουν πρεμούρα να επινοήσουν με τη σειρά τους δική τους ιστορία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, βέβαια, οι βόρειοι γείτονες βρήκαν πρόσφορο έδαφος και έκαναν τα δικά τους, χάρη στην εγχώρια νανοπολιτική μεγάλων ανδρών, είτε αριστερών (Ζαχαριάδης) είτε δεξιών (Σαμαράς). Το πρόβλημα όμως πάει πιο μακριά, όταν χώρες που έχουν δική τους ιστορία εννοούν σε βαθμό μονομανίας να καπηλευτούν την ιστορία άλλων. Μια ιδέα παίρνει κανείς ήδη από τις αφίσες του τούρκικου ΕΟΤ, γεμάτες με ιωνικούς κίονες, να πλημμυρίζουν τα διεθνή ΜΜΕ. Ανεπανάληπτη εμπειρία είναι κάθε περιήγηση σε αρχαιολογικό χώρο της Ιωνίας.

Νέλσον Μαντέλα και… ανάγνωση

http://www.sigmalive.com/application/cache/default/images/apopsis/137x185/apopsis_default_lazaros.jpgΔυστυχώς, δεν είναι μόνο τα 15χρονα παιδιά της Κύπρου που δυσκολεύονται κι αποτυγχάνουν στην ανάγνωση και στην αριθμητική. Είναι και πλήθος ενήλικες. Μερικοί εκ των οποίων, λόγω ιδίως του δημόσιου ρόλου τους, όφειλαν να 'ναι ικανότεροι. Η αλφαβήτα δεν ξεκινά από το κάππα ή το όμικρον. Απ’ το άλφα αρχίζει πάντα, πάει ευθύς μετά στο βήτα κι απ’ εκεί με διαδοχική σειρά φτάνει ως το 24ο, το ωμέγα…Δέστε τώρα την λάθος ανάγνωση, με έναρξη από το φι, χι, ψι, που κάποιοι επιφανείς αρθρογράφοι επιχείρησαν στην αλφαβήτα του εκλιπόντος Νέλσον Μαντέλα, προβάλλοντας το επίτευγμά του στη συγκρότηση της Επιτροπής Συμφιλίωσης. Και αποκρύβοντας το γεγονός ότι, επί 27 χρόνια στις φυλακές του ρατσιστικού καθεστώτος των Λευκών, απέρριπτε κι αντιμαχόταν, ανυποχώρητα, τη συμφιλίωση που το καθεστώς ευνοούσε. Αποσιωπώντας το γεγονός ότι το 1985, στο 22ο έτος της φυλάκισής του, ο Μαντέλα απέρριψε την προσφορά τού ρατσιστικού καθεστώτος να τον αποφυλακίσει αν υπέγραφε πρώτα δήλωση αποκήρυξης της ένοπλης βίας…

Στρατηγική και τακτικές διαπραγμάτευσης

Του Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη

Για τη Λευκωσία και για την Αθήνα, η στιγμή είναι δύσκολη και καθόλου πλεονεκτική
Η Κύπρος προχωρεί για την επίλυση του Κυπριακού, χωρίς να έχει επιλέξει τον χρόνο, ενώ το περιεχόμενο παραμένει απροσδιόριστο…

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ στη στρατηγική του τουρκικού παράγοντα δεν είναι ανεξάρτητο των υπολοίπων ελληνοτουρκικών προβλημάτων, υπαρκτών ή ανύπαρκτων κατασκευών της τουρκικής διπλωματίας…

Ο ευνουχισμός του κεκτημένου και το κουτσομπολιό του καφενείου

Του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη

  • Προτάσεις βγαλμένες από το σχέδιο Ανάν και διχοτόμηση της κυριαρχίας
  • Η εφαρμογή του οθωμανικού δικαίου στη βάση των χωριστών ιθαγενειών και πώς οι Έλληνες θα πρέπει να γίνουν Τούρκοι, για να έχουν πολιτικά δικαιώματα
  • ΓΙΑΤΙ κάθε επόμενη πρόταση λύσης είναι χειρότερη από την προηγούμενη