10 Φεβρουαρίου 2015

Πόσο ισχυρό είναι το αμερικανικό stop στη Γερμανία;


http://www.avgi.gr/documents/10179/0/%CE%A3%CE%9A%CE%99%CE%A4%CE%A3%CE%9F%20%CE%91%CE%A5%CE%93%CE%97%20%CE%92%CE%91%CE%93%CE%93%CE%95%CE%9B%CE%97%CE%A3%20%CE%A7%CE%95%CE%A1%CE%9F%CE%A5%CE%92%CE%95%CE%99%CE%9C%20%208.2.2015+12217.jpg/37fd204f-a39d-4ac9-b842-0b6728cb22bd?t=1423349012878&imageThumbnail=3
  • Χρήστου Δημήτρης-Περιμέναμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη συνάντηση Σόιμπλε - Βαρουφάκη, ειδικά μετά την εσκεμμένη (τρόπος του λέγειν) διαρροή των θέσεων του Βερολίνου που απαιτούσε από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, ούτε λίγο ούτε πολύ, να εφαρμόσει την πολιτική της προηγούμενης! Τότε τι χρειάζονται οι εκλογές; Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών άφησε πάντως ανοικτό το παράθυρο για διαβουλεύσεις. Άλλωστε θα ήταν εξοργιστικό από την πλευρά του Σόιμπλε και της γερμανικής κυβέρνησης να αρνηθεί το αυτονόητο, δηλαδή την παραχώρηση του χρόνου στην ελληνική κυβέρνηση, έχοντας -εσκεμμένα- δημιουργήσει προεκλογικά τα συγκεκριμένα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια. Κατά συνέπεια θα περιμένουμε τη συνεδρίαση του Eurogroup και μετά τη σύνοδο κορυφής μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε., για να έχουμε τις επίσημες απαντήσεις τόσο της Γερμανίας όσο και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα της Γαλλίας και της Ιταλίας, ο ρόλος των οποίων έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Ρήξη Κοτζιά - Σταϊνμάγερ για τις γερμανικές κατοχικές οφειλές

Ρήξη μπροστά στις κάμερες είχαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Γερμανό ομόλογο του Φρανκ Σταϊνμάγερ, με αιχμή το ζήτημα των γερμανικών κατοχικών οφειλών προς την Ελλάδα. «Όλα τα ζητήματα που αφορούν τις επανορθώσεις περιλαμβανομένου και του κατοχικού δανείου έχουν νομικά κλείσει», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών με τον Νίκο Κοτζιά να απαντά ότι το ζήτημα συνεχίζει να είναι «θέμα των συζητήσεων».Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απέρριψε τις αξιώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την αποπληρωμή του κατοχικού αναγκαστικού δανείου αλλά και των πολεμικών αποζημιώσεων, υποστηρίζοντας πως αυτά τα θέματα έχουν ρυθμισθεί οριστικά με τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν το 1990 στην ενοποίηση της Γερμανίας.

ΤΟΥ ΕΠΛΕΞΕ ΤΟ ΕΓΚΩΜΙΟ Πούτιν: Ο Τσίπρας έχει φρέσκες ιδέες - Αγωνίζεται για το λαό και την πατρίδα του

Πούτιν: Ο Τσίπρας έχει φρέσκες ιδέες - Αγωνίζεται για το λαό και την πατρίδα τουΜε ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για τον Αλέξη Τσίπρα μίλησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Θεόδωρο Β'.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, που διήρκεσε περί τη μία ώρα, ο κ. Πούτιν συνομίλησε με τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο για ζητήματα που αφορούν την Ορθοδοξία, την Αίγυπτο, την Αφρική και το ιεραποστολικό έργο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, ενώ μεγάλο μέρος της συζήτησής τους αφορούσε στην Ελλάδα.Μιλώντας για τον Αλέξη Τσίπρα, ο Πούτιν τον χαρακτήρισε πρωθυπουργό με φρέσκιες ιδέες, που αγωνίζεται για το καλό του λαού του και της πατρίδας του.

Desperados

https://i1.wp.com/news.makedonias.gr/wp-content/uploads/2015/02/syntagma.jpg?resize=600%2C400

Τα απλά πράγματα εντελώς ακατανόητα. Και τα ακατανόητα και παράλογα εντελώς ..λογικά.

Δηλαδή: Η κοινή λογική λέει. Οτι κάθε διαπραγμάτευση αρχίζει με κανόνια. Στην συνέχεια βγαίνουν τα περίστροφα. Επειτα τα λιανοντούφεκα. Και στο τέλος τα νεροπίστολα. Που πάει να πεί ότι όλα αρχίζουν με απειλές. Οτι τα δύο μέρη φαίνονται να επιμένουν, αμετακίνητα στις θέσεις τους. Αλλά στο τέλος πέφτουν υπογραφές, χαμόγελα και αστράφτουν τα φλας!

Αποκαλύψεις-σοκ από τον υπουργό Επικρατείας κατά της διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη Ανέλεγκτη φοροδιαφυγή-μαμούθ 7,5 δισ. ευρώ από 3.500 οικονομικά ισχυρούς!

Ανέλεγκτη φοροδιαφυγή-μαμούθ 7,5 δισ. ευρώ από 3.500 οικονομικά ισχυρούς!
Αποκαλύψεις-σοκ από τομ υπουργό Επικρατείας κατά της διαφθοράς Παν. Νικολούδη:

* Δεν μπορούν να ελεγχθούν και να εισπραχθούν φόροι 2,5 δισ. ευρώ από τις συγκεκριμένες 3.500 υποθέσεις λόγω έλλειψης του κατάλληλου ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού.

* Το ΣΔΟΕ θα ενισχυθεί και με αρμοδιότητες βεβαίωσης και είσπραξης φόρων.

* Ο υπουργός χαρακτήρισε ως υπεύθυνες για τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα οικογένειες διαπλεκόμενες με τη λειτουργία του κράτους, τους ανθρώπους του λεγόμενου «κρατικοδίαιτου καπιταλισμού»!

Σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) Γερμανία: Το «Grexit» θα κόστιζε έως 150.000 θέσεις εργασίας

Γερμανία: Το «Grexit» θα κόστιζε έως 150.000 θέσεις εργασίαςΕνδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη ενδέχεται να σημάνει απώλεια έως και 150.000 θέσεων εργασίας στη Γερμανία, εκτιμά εκπρόσωπος της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO). Την ώρα που η συζήτηση περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ έχει αναζωπυρωθεί, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που προειδοποιούν για τους κινδύνους που συνεπάγεται ένα «Grexit». Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας στη Γερμανία, εκτιμά η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO). «Η γερμανική οικονομία θα έχανε περίπου 80.000 έως 150.000 θέσεις απασχόλησης σε διάστημα δύο ετών», δήλωσε στο Ευαγγελικό Πρακτορείο Ειδήσεων από τη Γενεύη ο Έκεχαρντ Ερνστ, ειδικός σε ζητήματα που αφορούν την αγορά εργασίας.

Ερντογάν: Η απειλή Γκιουλέν σοβαρότερη και από τους αντάρτες του PKK

    Ερντογάν: Η απειλή Γκιουλέν σοβαρότερη και από τους αντάρτες του PKK
Το κίνημα του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν αποτελεί για την ασφάλεια της Τουρκίας σοβαρότερη απειλή από τους αντάρτες του PKK, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
"Σήμερα, σε διεθνές επίπεδο, ακόμη και η τρομοκρατική οργάνωση PKK δεν έχει προκαλέσει τόση ζημία στην Τουρκία όσο η 'παράλληλη δομή' του Γκιουλέν", δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στην Κολομβία ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσάπτει στον πρώην σύμμαχο και μέντορά του ότι έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο "βρώμικων σχέσεων" με τη διεθνή κοινότητα με μοναδικό στόχο τη δυσφήμηση της ισλαμο-συντηρητικής κυβέρνησης της Τουρκίας. Αποτελούμενο από πλειάδα σχολείων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, μέσων ενημέρωσης και εταιρειών, το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζεί στις ΗΠΑ από το 1999, υποστήριξε το καθεστώς του Ερντογάν κατά της στρατιωτικής και λαϊκής ελίτ της χώρας.

Τουρκία: Αυξάνεται η πόλωση εν όψει των βουλευτικών εκλογών Ανοικτή παρέμβαση του προέδρου Ερντογάν υπέρ του κυβερνώντος κόμματος

Στα όριά του οδηγείται το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ζητεί δημοσίως από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να κερδίσει τις 400 από τις 550 βουλευτικές έδρες στις εκλογές της 7ης Ιουνίου και την αντιπολίτευση να αντιδρά στην προοπτική περιθωριοποίησής της. Ο κ. Ερντογάν ζήτησε πριν από μερικές ημέρες μεγάλη εκλογική νίκη έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η αλλαγή του συντάγματος και η μετάβαση στο προεδρικό σύστημα το οποίο ο ίδιος επιθυμεί. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει τον κ. Ερντογάν, κάνοντας λόγο για παραβίαση της συνταγματικής αρχής της αμεροληψίας του προέδρου της Δημοκρατίας. Πέραν της παρέμβασης του κ. Ερντογάν στο ζήτημα των εκλογών, η αντιπολίτευση υπογραμμίζει τον κίνδυνο να προκληθεί θέμα δημοκρατικής νομιμότητας και αντιπροσώπευσης.

Αλλάζει ο καιρός (ίσως ν’ αλλάζουν και οι καιροί)

Αλλάζει ο καιρός (ίσως ν’ αλλάζουν και οι καιροί)
Τι κυρίως προσπάθησε η προπαγάνδα του δικομματικού μονοκομματισμού ως προς τον λαό, κυρίως απ’ την εποχή Σημίτη κι ύστερα; να τον απαξιώσει. Με έναν αλλόκοτο τρόπο (σχεδιασμένον εις βάθος) ο υπ’ αριθμόν 1 εχθρός του λαού ανακηρύχθηκε ο ίδιος ο λαός! Ο κατά Σημίτην «λαόνος», που μέσα στην αποστροφή του για τους απλούς ανθρώπους, όντως ως «λα-όνο» θα τον έβλεπε τον λαό αυτός ο ρηχόκαρδος άνθρωπος.
Ενα πλήθος δημοσιογράφων απ’ τον ΔΟΛ, την «Ελευθεροτυπία», την «Καθημερινή» κι άλλα ΜΜΕ, ένα πλήθος «λειτουργικών» διανοουμένων απ’ τα ΑΕΙ και τους χώρους των τεχνών είχαν βάλει κάτω τον λαό και τον λοιδορούσαν, τον συκοφαντούσαν και τον ταπείνωναν. Για τα διαμάντια αυτά του διαφωτισμού(!) και της νεωτερικότητας οι Ελληνες ήταν (και έπρεπε να πεισθούν ότι είναι) Βαλκάνιοι χωριάτες, που δεν θα γίνουν ποτέ Ευρωπαίοι, παιδιά μιας κατώτερης πατρίδας. Επρόκειτο για μια συστηματική ιδεολογική τρομοκρατία, για έναν ανελέητο ψυχικό βιασμό.

ΜΗΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΛΑΘΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΜΕΡΟΝ Financial Times: Με τσαμπουκάδες η Ελλάδα δεν θα πετύχει τίποτα -Λάθος αν παρουσιαστεί ως θύμα

Financial Times: Με τσαμπουκάδες η Ελλάδα δεν θα πετύχει τίποτα -Λάθος αν παρουσιαστεί ως θύμα Για την Ελλάδα ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Γι' αυτό ακόμη και αν προβάλλει προς τα έξω προτάσεις που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση (όπως η ανταλλαγή ομολόγων του Γιάνη Βαρουφάκη), ενδέχεται να χαθούν από το τοπίο αν η Ελλάδα ακολουθήσει το λανθασμένο παράδειγμα της Αγγλίας.
Κατά τους Financial Times και τον αρθρογράφο Μπιλ Έμοτ, όπως ο Κάμερον προβάλει προς τα έξω την εικόνα ενός κράτους υπερήφανου αλλά και αδικημένου, έτσι και η Ελλάδα θα είναι λάθος να θυματοποιήσει τον εαυτό της. Αυτό που δεν πρέπει να κάνει κατά τον συντάκτη του άρθρου, είναι να απομονωθεί από τους υπόλοιπους εταίρους και να προσπαθήσει με τσαμπουκάδες να επιβάλλει την άποψή της, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα καταφέρει να το κάνει.

Bild: Μήπως οι Έλληνες δικαιούνται πραγματικά αποζημιώσεις;

Η γερμανική εφημερίδα κάνει μία ιστορική αναδρομή στο 1960 οπότε η Γερμανία υπέγραψε μία συνθήκη με την Ελλάδα για «κλείσιμο» του θέματος.

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΙΡΑΚ Ασαντ: Η Συρία ενημερώνεται μέσω τρίτων για τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους

Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ δήλωσε ότι η Δαμασκός ενημερώνεται μέσω τρίτων- περιλαμβανομένου του Ιράκ- σχετικά με την εξέλιξη των υπό τις ΗΠΑ αεροπορικών επιδρομών εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Ασαντ: Η Συρία ενημερώνεται μέσω τρίτων για τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους Σε συνέντευξή του στο BBC που πρόκειται να μεταδοθεί σήμερα, ο Άσαντ δήλωσε ότι δεν υπάρχει άμεση συνεργασία με τις ΗΠΑ, οι δυνάμεις των οποίων βομβαρδίζουν θέσεις των τζιχαντιστών στη Συρία από τον Σεπτέμβριο.Ερωτηθείς σχετικά, ο Άσαντ απάντησε: "Αυτό ισχύει, μέσω τρίτων, μέσω περισσοτέρων του ενός μερών ... το Ιράκ και άλλες χώρες, κάποιες φορές μεταφέρουν μηνύματα, γενικά μηνύματα..."Ο σύρος πρόεδρος είπε ότι η κυβέρνηση της Δαμασκού γνώριζε για την αμερικανική επιχείρηση προτού αυτή ξεκινήσει, αλλά χωρίς λεπτομέρειες.Ερωτηθείς αν βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος μέσω τρίτων, απάντησε: "Δεν υπάρχει διάλογος. Υπάρχουν, ας πούμε, πληροφορίες, αλλά όχι διάλογος".
Ο ίδιος αρνήθηκε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβαρδίζουν με αυτοσχέδιες βόμβες-βαρέλια αδιακρίτως στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών σκοτώνοντας έτσι χιλιάδες αμάχους.

Ο Ερντογάν θέλει δικό του άνθρωπο στη ΜΙΤ

ΑΓΚΥΡΑ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι δεν βλέπει με καλό μάτι την πρόθεση του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν να θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, σε μια ένδειξη πιθανής ρήξης στις τάξεις της τουρκικής πολιτικής ελίτ. «Δεν βλέπω την υποψηφιότητα θετικά. Το είπα αυτό στον πρωθυπουργό», είπε ο Ερντογάν, μιλώντας την Κυριακή σε δημοσιογράφους.Η αντίδραση του προέδρου στην πολιτική δραστηριοποίηση του Φιντάν αιφνιδίασε τους αναλυτές, που είχαν εκτιμήσει ότι η παραίτησή του έχει τη συναίνεση του Ερντογάν με στόχο την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του κυβερνώντος κόμματος στις επικείμενες εκλογές. Αν και ο ίδιος ο πρόεδρος δεν εξήγησε τους λόγους της δυσαρέσκειάς του, οι δημοσιογράφοι πιστεύουν ότι δεν θέλει να αποχωριστεί έναν άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του από την ηγεσία της ΜΙΤ. «Ο Χακάν είναι ο άνθρωπος του Ερντογάν στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Είναι στο επίκεντρο των κουρδικών ειρηνευτικών συνομιλιών και της συριακής πολιτικής της Αγκυρας. Ποιος μπορεί να τον αντικαταστήσει;», αναρωτήθηκε ο Τζόναθαν Φρίντμαν, της συμβουλευτικής εταιρείας διαχείρισης πολιτικού ρίσκου Stroz Friedberg.

Rojava, η "αναρχική Γη": Οι Κούρδοι μας παραδίδουν μαθήματα άμεσης δημοκρατίας

Μετά από 134 ημέρες αντίστασης, οι κουρδικές δυνάμεις των YPG/YPJ έδιωξαν το ΙSIS από το Κομπάνι. Και στήνουν μια ελεύθερη, υπέροχη κοινωνία που μας παραδειγματίζει
Αύγουστος του 2014, οι Κούρδοι ξεκινούσαν έναν άνισο και τίμιο αγώνα για την ανεξαρτησία τους. Τη δική τους αλλά και των λαών που ζουν στη γη τους."Εμείς, η Προεδρία των τριών καντονιών του Δυτικού Κουρδιστάν -Cizire, Kobane και Efrin, υποσχόμαστε ότι θα υπερασπιστούμε το λαό μας, ανεξάρτητα από το εθνικό ή θρησκευτικό του υπόβαθρο, καθώς και τη δημοκρατική μας Αυτοδιοίκηση, χρησιμοποιώντας όλα τα δυνατά μέσα. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή μας".

«ΒΟΜΒΑ ΖΑΕΒ» ΕΣΚΑΣΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ 20.000 «κοριοί» από Γκρούεφσκι

Ενα οργουελικό καθεστώς με παράνομες παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων χιλιάδων πολιτών καταγγέλλεται, με συγκεκριμένα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν χθες, ότι είχε στήσει στην ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι.
20.000 «κοριοί» από ΓκρούεφσκιΠάνω από 20.000 άτομα σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας ζωής της χώρας και πρώτα από όλα της πολιτικής παρακολουθούσε τουλάχιστον τα τέσσερα τελευταία χρόνια ένα κύκλωμα που λειτουργούσε παράλληλα με τη μυστική υπηρεσία πληροφοριών και ασφάλειας της ΠΓΔΜ υπό τις εντολές του επικεφαλής της, Αλεξ Μιγιάλκοφ, εξαδέλφου του πρωθυπουργού.Τις αποκαλύψεις αυτές έκανε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM), Ζόραν Ζάεβ, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του κόμματος, παρουσία πολλών πολιτικών παραγόντων, ξεκίνησε να ξετυλίγει το κουβάρι δίνοντας τα πρώτα στοιχεία για το μεγάλο σκάνδαλο των παράνομων τηλεφωνικών υποκλοπών και συγκεκριμένα τις πρώτες 11 τηλεφωνικές συνομιλίες που προέρχονταν από παρακολουθήσεις.

Τουρκία: Το Μπαρμπαρός δεν θα αποσυρθεί από την ανατολική Μεσόγειο

Τουρκία: Το Μπαρμπαρός δεν θα αποσυρθεί από την ανατολική Μεσόγειο
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός δεν πρόκειται να αποσυρθεί από περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, που έχουν χαρακτηρισθεί μέρος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλώνουν «αρμόδιες πηγές» του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η  Άγκυρα απέκρουσε την έκκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. «Η αλλαγή της κυβέρνησης στη Ελλάδα δεν οδηγεί σε αλλαγή της πολιτικής της Τουρκίας στη Κύπρο» δήλωσε στην εφημερίδα αρμόδια πηγή και πρόσθεσε ότι αυτό έχει ήδη γίνει γνωστό στην Αθήνα. Την έκκληση για την απομάκρυνση του ερευνητικού σκάφους, είχε διατυπώσει ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λευκωσία.

Τσίπρας: Πέρσι «γκρέμιζε» τον ΟΟΣΑ, τώρα υιοθετεί τις μεταρρυθμίσεις του

Τσίπρας: Πέρσι «γκρέμιζε» τον ΟΟΣΑ, τώρα υιοθετεί τις μεταρρυθμίσεις του
Τα… φώτα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), προκειμένου να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις, ζήτησε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάνης Βαρουφάκης, η νέα ηγεσία του Μεγάρου Μαξίμου «θα προχωρήσει, με τη βοήθεια του ΟΟΣΑ, σχέδιο εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων». Πρόκειται για τον ίδιο Οργανισμό που ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, με δεκάδες ερωτήσεις βουλευτών του, έριχνε στην «πυρά» και ο τότε συντονιστής του Τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ και νυν υπουργός Οικονομίας, κ. Γιώργος Σταθάκης, υπολόγιζε το κόστος του στα 600.000 ευρώ ετησίως. Πρόκειται για τον ίδιο Οργανισμό τον οποίο ο κ. Αλέξης Τσίπρας κατηγορούσε πριν λίγους μήνες ότι «παίζει με τις λέξεις» και «εξαπατά τον κόσμο», χαρακτηρίζοντας την έκθεσή του περί λειτουργίας του ανταγωνισμού ως «τη μαύρη βίβλο του νεοφιλελευθερισμού».

H γερμανική προπαγάνδα μέσω του Τύπου έχει παρελθόν!

Συντάκτης: Μαργαρίτα Δρίτσα 
Αρνητικές αναφορές στον ξένο Τύπο για την Ελλάδα και εκστρατείες διασυρμού δεν είναι νέα φαινόμενα, αλλά έχουν μακρά ιστορία. Χαλκεύτηκαν από ευρωπαϊκές δυνάμεις με συγκεκριμένα γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα σε περιόδους οικονομικών κρίσεων, όταν οι σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της επιδεινώνονταν.Οι τελευταίοι επιδίωκαν τότε να επιτύχουν «συναίνεση» και αποδοχή των επαχθών όρων τους. Αν η προσπάθεια αποτύγχανε, επιστρατεύονταν μηχανισμοί χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Μέσω του Τύπου, με αναδημοσιεύσεις και σε άλλες χώρες, εξασφαλίζονταν σύμμαχοι παντού, αρνητικά στερεότυπα διαχέονταν, υποβαθμιζόταν το κύρος των συχνά ψοφοδεών κυβερνήσεων ή διαπραγματευτών και ευρύτερα των δανειζομένων λαών. Το παράδειγμα της κρίσης του 1893 είναι διαφωτιστικό για τη σημερινή κατάσταση, τηρουμένων φυσικά των αναλογιών.

«Εξηγήσεις» Κοτζιά για τον Ντούγκιν

Αναλυτικές «εξηγήσεις» έδωσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς όπου ανάμεσα σε όσα είπε για τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήρε τις αναγκαίες αποστάσεις από παλιότερες θέσεις του σε ευαίσθητα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Τοποθετήθηκε για την Κριμαία και τα δικαιώματα των ρωσόφωνων πληθυσμών με παραλληλισμούς και αναφορές σε παρόμοια ζητήματα που λύθηκαν διαφορετικά σε άλλες χώρες.Απαντώντας σε ερώτηση για τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία και τους δισταγμούς που εξέφρασε είπε ότι: «Την πρώτη μέρα μου στο Υπουργείο διαβάζω ότι υπήρξε μία ομόφωνη απόφαση της Ε.Ε. για την Ουκρανία και την Ρωσία. Τηλεφωνήσαμε στην Επιτροπή. Μας είπαν, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, θα προχρονολογήσουμε τη σύμφωνη γνώμη σας κατά μία ημέρα. Προφανώς η προηγούμενη κυβέρνηση επέτρεπε να της φέρονται έτσι. Τους είπα ότι δεν μπορεί να το εννοούν στα σοβαρά. Εάν το δεχόμουν, η Ελλάδα θα έχανε τα δικαιώματά της».

Το τρίγωνο Βρυξέλλες, Ουάσινγκτον, Αθήνα

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα, σε μια εκδήλωση στο Ινστιτούτο Brookings στις ΗΠΑ για την ευρωπαϊκή κρίση, τη χαρακτήρισαν «ο πρώτος πόλεμος της αλληλεξάρτησης» και ο ομιλητής τόνισε: «Εμείς δεν χρησιμοποιούμε τη λέξη πόλεμος ελαφρά τη καρδία. Αλλά η ταλαιπωρία των χωρών της Νότιας Ευρώπης, με τη συρρίκνωση του 30% του ΑΕΠ τους είναι κάτι που συναντάται μόνο στον πόλεμο».
Αυτός είναι ο προβληματισμός που υπάρχει στις ΗΠΑ για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, ενώ η Ουάσινγκτον βλέπει μια ευκαιρία να παρέμβει στην κρίση και να απευθυνθεί στο Βερολίνο μέσω Αθήνας. Η εξ αντικειμένου παροχή βοήθειας για την κυβέρνηση θεωρείται θεμιτή και χρήσιμη, ωστόσο στο πλαίσιο του πολιτικού πραγματισμού δεν διαφεύγει από τους αρμόδιους παράγοντες ότι η υπερδύναμη έχει ζωτικά συμφέροντα και στρατηγικές επιδιώξεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Μνημόνιο αμυντικής συνεργασίας με Μόσχα – Λευκωσία: Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις

Μνημόνιο αμυντικής συνεργασίας με Μόσχα – Λευκωσία: Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσειςΕπικαιροποιημένο μνημόνιο αμυντικής συνεργασίας με αναβάθμιση διευκολύνσεων και παραχώρηση εδαφών για την ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, αναμένεται να υπογράψει ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στη Ρωσία, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti.Το μνημόνιο, όπως αναφέρεται, θα υπογραφεί κατά την επικείμενη επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου στην Ρωσία.Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το RIA Novosti, η ρωσική στρατιωτική αεροπορία θα μπορεί να αναπτυχθεί σε αεροπορική βάση, 40 χιλιόμετρα μακριά από τη βάση της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας (RAF) στο Ακρωτήρι της Κύπρου.

Ο γερμανικός ηθικισμός ως αξίωση πολιτικής ισχύος

Ο γερμανικός ηθικισμός ως αξίωση πολιτικής ισχύοςΤου Χρήστου Ιακώβου
Ποιες είναι οι συνέπειες των αµφιλεγοµένων σκληρών μέτρων που επιβάλλει η Γερµανία για το πολιτικό τοπίο της Ε.Ε.; Πώς μπορεί να επιλυθεί η διαμάχη ανάμεσα στους αρχιτέκτονες της Ευρώπης και στους υποστηρικτές των παραδοσιακών μοντέλων εθνικής κυριαρχίας; Και πώς μπορούν να συγκεραστούν οι κανόνες διαχείρισης της κρίσης µε τις αρχές της δηµοκρατίας σε µια Ε.Ε., της οποίας η σταθερότητα βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό σε κίνδυνο;Το παραπάνω ερωτήματα προέρχονται από το βιβλίο ενός από τους πιο σημαντικούς γερμανούς κοινωνιολόγους, του Ούλριχ Μπεκ, ο οποίος πέθανε την 1η Ιανουαρίου 2015, «Από τον Μακιαβιέλλι στη Μερκιαβέλλι: Η γερμανική Ευρώπη και οι στρατηγικές εξουσίας της κρίσης» («Πατάκης», Αθήνα 2012, τίτλος πρωτοτύπου Das deutsche Europa, Berlin, 2012). Βεβαίως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο πρωτότυπος γερμανικός τίτλος του βιβλίου δεν περιλαμβάνει το λογοπαίγνιο με τα ονόματα του μεγάλου ιταλού πολιτικού στοχαστή και της σημερινής γερμανίδας καγκελαρίου.