10 Φεβρουαρίου 2015

Τουρκία: Αυξάνεται η πόλωση εν όψει των βουλευτικών εκλογών Ανοικτή παρέμβαση του προέδρου Ερντογάν υπέρ του κυβερνώντος κόμματος

Στα όριά του οδηγείται το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ζητεί δημοσίως από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να κερδίσει τις 400 από τις 550 βουλευτικές έδρες στις εκλογές της 7ης Ιουνίου και την αντιπολίτευση να αντιδρά στην προοπτική περιθωριοποίησής της. Ο κ. Ερντογάν ζήτησε πριν από μερικές ημέρες μεγάλη εκλογική νίκη έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η αλλαγή του συντάγματος και η μετάβαση στο προεδρικό σύστημα το οποίο ο ίδιος επιθυμεί. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει τον κ. Ερντογάν, κάνοντας λόγο για παραβίαση της συνταγματικής αρχής της αμεροληψίας του προέδρου της Δημοκρατίας. Πέραν της παρέμβασης του κ. Ερντογάν στο ζήτημα των εκλογών, η αντιπολίτευση υπογραμμίζει τον κίνδυνο να προκληθεί θέμα δημοκρατικής νομιμότητας και αντιπροσώπευσης.
Ανεξάρτητα από το αν θα έχει συνέχεια, η παρέμβαση του προέδρου της Τουρκίας στις βουλευτικές εκλογές κατά την προεκλογική περίοδο, σε περίπτωση νίκης του κυβερνώντος κόμματος στο μέτρο που επιθυμεί ο τελευταίος, η πλειοψηφική εικόνα θα κορυφώσει την ένταση, πράγμα το οποίο υπογραμμίζει όχι μόνο η αντιπολίτευση, αλλά και στελέχη του AKP. Ο Μπουλέντ Αρίντς, ιστορικό στέλεχος του πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία, αλλά και του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, μίλησε σχετικά με την πόλωση και είπε ότι «στο παρελθόν μας αγαπούσαν οι οπαδοί μας και μας σεβόταν η αντιπολίτευση. Τώρα όμως υπάρχει μίσος και πόλωση. Αυτό μπορεί να μην εμποδίζει να παίρνουμε το 50% των ψήφων, αλλά έτσι η Τουρκία ενδέχεται να μην μπορεί να κυβερνηθεί». Ο κ. Αρίντς είπε μάλιστα ότι «η ήπια γλώσσα είναι πολύ σημαντική στην πολιτική. Εάν φωνάζετε και υποτιμάτε τον αντίπαλο, δεν ξέρω αν είναι σωστό το παράδειγμα, αλλά αν στριμώξετε πολύ μια γάτα στο τέλος θα σας γρατσουνίσει».
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ