11 Ιουλίου 2013

Η ενίσχυση Τσίπρα στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριό του


http://i1.prth.gr/images/3235367F4CB2FC9964D8E57261197DA7.jpg
Οσο κυνικό και αν ακούγεται, εμείς θα το πούμε ωμά: ο πραγματικός στόχος του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, δεν είναι άλλος παρά η ενίσχυση του πρωθυπουργικού προφίλ του Αλέξη Τσίπρα! Τελεία και παύλα! Η πρωτοτυπία και η μοναδικότητα αυτού του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, πρωτοφανείς για αριστερό κόμμα, έγκεινται στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον κόμμα εξουσίας από τη στιγμή που στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 κατέλαβε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η σημασία της επίσκεψης Σαμαρά στις ΗΠΑ Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ

http://www.antinews.gr/wp-content/uploads/cache/221606/221616_featured.jpg
Τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα αναζητήσει ο Αντώνης Σαμαράς κατά την πρώτη του συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, στις 8 Αυγούστου. Η σημερινή συγκυρία δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για εμβάθυνση των σχέσεων με την υπερδύναμη. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος είχε από την αρχή διαμηνύσει τη στήριξή του στην Αθήνα, και προειδοποιούσε για τους κινδύνους που θα δημιουργούσε ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρωζώνη. Αλλωστε, την τελευταία τριετία η Ουάσιγκτον πιέζει, με δημόσιες δηλώσεις και σε ιδιωτικές συνομιλίες, για περιορισμό της αυστηρής λιτότητας και άσκηση μιας περισσότερο επεκτατικής πολιτικής στην Ευρώπη, ενώ στηρίζει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας στους κόλπους του ΔΝΤ του οποίου οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος και εμμέσως τάσσονται υπέρ μιας επιπλέον απομείωσης του ελληνικού χρέους.

H τέχνη του προβλέπειν

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcReqWoYieMsEwlpPkk_qrN0WgN7xY-U6TiTxO0gpLESMbEpE3W7kg
Αntinews.grΟι διεργασίες πάντα είναι υπόγειες , κατά συνέπεια υπάρχει και το επόμενο βήμα από την περιγραφή των όσων έλαβαν χώρα, η αποκάλυψη τους στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Η Ιστορία σύνταξης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου απο τον Κο Ρουπακιώτη δεν είναι ακριβής και το γνωρίζει ο συντάξας το κείμενο πολύ καλά και έχει καταγραφεί με εμφατικό τρόπο.Κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος να ανακινούνται τέτοια θέματα.Τα περί συστηματικού σχεδιασμού ισχύουν και ορθώς καταγράφεται αλλα όχι προς την κατεύθυνση της ανατροπής της συνεργασίας, αλλά προς τελείως διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση.Για ζητήματα τα οποία και αποτελούν βούτυρο στο ψωμί για την αντιπολιτευτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σημεία πρόκλησης τριβής στην προσπάθεια μετεξέλιξης της Ν.Δ..  καλό θα είμαστε  φειδωλοί, λιγότερο εριστικοί και προπαντός να λειτουργούμε με όρους σύνθεσης και πνεύμα συνεργασίας και όχι με όρους σύγκρουσης και να χαράσσουμε επίπλαστες διαχωριστικές γραμμές ιστορικά παρωχημένες.

Σιωπή, συνενοχή και υποταγή

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ_n4SF2M9jHSFeyvkZIxnQkqIP08mO8uk62pm3Mb3bVQ2e_fNJBw
Το Μαύρο Ταμείο του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος του Ραχόι στην Ισπανία, με τους επιχειρηματίες να το τροφοδοτούν έναντι αναθέσεων από το Δημόσιο δεν εκπλήσσει κανέναν, καθώς αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση της χρηματοδότησης της πολιτικής παγκοσμίως.Το ενδιαφέρον βρίσκεται στο μήνυμα που περιέχει η δημοσιοποίηση του σκανδάλου: Οταν πια δεν λειτουργούν οι νόμοι της σιωπής που προστατεύσουν μια κυβέρνηση, μια παράταξη εξουσίας, ένα πολιτικό σύστημα, τότε είναι σαφές ότι η χρησιμότητα των ασκούντων την εξουσία θεωρείται ή προεξοφλείται ως μηδενική.Το παράδειγμα της Ιταλίας είναι χαρακτηριστικό: όσο ήταν φράγμα στο ισχυρότερο Κ.Κ. της Δύσης υπήρχε ομερτά για τα σκάνδαλα, όταν τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος, ήλθε η επιχείρηση καθαρά χέρια...

Μ. Δαμανάκη: Γαλάζια Ανάπτυξη στη Μεσόγειο

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTG_fGNQl92Gw-w3RZwixod73lipoMC7wvzyLdqU6u-MRS-hpKA
H θέσπιση θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ), θα μπορούσε να ωφελήσει τη λεγόμενη «Γαλάζια Ανάπτυξη» και τις γενικότερες πρωτοβουλίες βιωσιμότητας. Αυτό αποφάνθηκε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα μίας μελέτης, που εκπονήθηκε μετά από πρωτοβουλία της επιτρόπου Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, Μαρίας Δαμανάκη, σε σχέση με τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης στην περιοχή της Μεσογείου.

ΑΝΑΛΥΣΗ SETA ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQAlRJYW4uCTLxVEeUvPcDKnypjE0uTPfHZkV6dnispscY0vZMk7w
Ο Mehmet Özkan που είναι αναλυτής θεμάτων εξωτερικής πολιτικής στο SETA (Ίδρυμα Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών), δήλωσε ότι τα άλματα του Μοχάμεντ Μόρσι στην εξωτερική πολιτική, θα μπορούσαν να άρχιζαν να αποδίδουν καρπούς προσεχώς αλλά το πραξικόπημα εμπόδισε αυτή την πορεία. Ο Μόρσι επικεντρώθηκε πάνω σε δύο βασικές οικονομικές πολιτικές είπε ο Özkan, τις οποίες περίγραψε ως εξής:

Θα πετάξει άραγε ο ιρανός σκοπός;

Θα πετάξει άραγε ο ιρανός σκοπός; Το Ιράν κατασκευάζει αντίγραφο του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους RQ-170 Sentinel (Σκοπός), που είχε προσγειωθεί σε αεροδρόμιό του το Δεκέμβριο.
Οι μηχανικοί αποκωδικοποίησαν τη μνήμη του αεροσκάφους και έσπασαν το κομπιουτερικό του πρόγραμμα. Σχεδόν όλα τα δεδομένα έχουν ήδη αποκρυπτογραφηθεί, δήλωσε από την τηλεόραση το μέλος της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας στρατηγός Αμίρ Χατζιζαντέχ.

Τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν χρειάζονται πια βάση

RG-4 Global Hawl беспилотный летательный аппарат ВВС США беспилотник глобальный ястреб Η μη επανδρωμένη πτητική συσκευή X-47B του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ προσγειώθηκε για πρώτη φορά με επιτυχία στο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου Τζορτζ Μπους, που βρισκόταν στον Ατλαντικό Ωκεανό, κοντά στις ακτές της πολιτείας Βιρτζίνια.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ανάπτυξη των μη επανδρωμένων σε αεροπλανοφόρα θα επιτρέψει μελλοντικά στις ΗΠΑ να τα απογειώνουν, χωρίς να χρειάζεται να πάρουν την άδεια χρήσης στρατιωτικών βάσεων σε άλλες χώρες για τις απογειώσεις και τις προσγειώσεις τους.
 Αναμένεται ότι τα πρώτα δείγματα του X-47B θα τεθούν σε υπηρεσία στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ το 2018.Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο: http://greek.ruvr.ru/news/2013_07_11/227112057/

Κατάρ και Σαουδική Αραβία: ανταγωνισμός στην Αίγυπτο

Κατάρ και Σαουδική Αραβία: ανταγωνισμός στην Αίγυπτο Η Αίγυπτος έχει καταστεί πεδίο αντιπαράθεσης όχι μόνο των οπαδών της κοσμικής εξουσίας και των ισλαμιστών. Για την επιρροή σ΄αυτή τη μεγαλύτερη αραβική χώρα μάχονται και εξωτερικοί παίκτες.Πιο δραστήρια απ΄ όλους σ΄αυτό τον «πόλεμο» συμμετέχουν οι δύο μοναρχίες του Περσικού κόλπου – το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία.

Η Τουρκική Γεωπολιτική Απογοήτευση

Γράφει ο Γεώργιος-Στυλιανός Πρεβελάκη
Όταν ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανέλαβε Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, πολλοί Έλληνες ειδικοί θεώρησαν ότι εγκαινίαζε μια πολιτική η οποία θα αναβάθμιζε την διεθνή θέση της Τουρκίας. Οι εξελίξεις διέψευσαν και τον μεν και τους δε. Η πανεπιστημιακή ρητορική δεινότητα δεν επήρκεσε για να αντισταθμίσει δύο εμπόδια στην ανανεούμενη εξωτερική πολιτική: αφ'ενός τις δομικές γεωπολιτικές αντιφάσεις της Τουρκίας, εσωτερικές και εξωτερικές· αφ'ετέρου την ρευστότητα του γεωπολιτικού περιβάλλοντος.

Σχιστολιθικό αέριο και πετρέλαιο: Η νέα στρατηγική πηγή ενέργειας που ανατρέπει τα δεδομένα


Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
Σημαντικές ανατροπές στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων και στον ανταγωνισμό για εξασφάλιση πηγών ενέργειας, επιφέρει ο αγώνας δρόμου που έχει ξεκινήσει για τον ακριβή εντοπισμό και την δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για την εκμετάλλευση της νέας πηγής ενέργειας: του σχιστολιθικού φυσικού αερίου και πετρελαίου.Με νέες χώρες να  εμφανίζονται στον χάρτη των εν δυνάμει παραγωγών ενέργειας όπως η Κίνα, άλλες περιοχές όπως η Ευρώπη να κινδυνεύουν να παραμείνουν εξαρτημένες ενεργειακά από τις εισαγωγές και άλλες χώρες όπως η Ρωσία να βλέπουν να κλυδωνίζεται η δεσπόζουσα θέση τους στις εξαγωγές ενέργειας, η υπόθεση σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου, μπαίνει δυναμικά στην παγκόσμια ατζέντα.

ΗΠΑ: Διχάζει τους Ρεπουμπλικάνους το νέο μεταναστευτικό

http://static.euronews.com/articles/231710/400x225_231710_immigration.jpg?1373523912Εμπόδια στη νέα μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα αναμένεται να θέσει η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ.Το προτεινόμενο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο, που μεταξύ άλλων προβλέπει την νομιμοποίηση 11 εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών, διχάζει τους Ρεπουμπλικάνους.Σε κλειστή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον, οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές που ελέγχουν το σώμα δεν κατέληξαν σε συμφωνία.«Δεν συμφωνώ με την παραχώρηση υπηκοότητας, διότι έτσι επιβραβεύουμε την παραβίαση των αμερικανικών νόμων», υποστηρίζει ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μο Μπρουκς.

Η «αχίλλειος πτέρνα»

http://www.avgi.gr/documents/10179/0/%CE%A4%CE%A3%CE%99%CE%A0%CE%A1%CE%91%CE%A3-%CE%A3%CE%A5%CE%9D%CE%95%CE%94%CE%A1%CE%99%CE%9F%202013/eb35a477-0147-4119-bf04-41b08a19dc79?t=1373478452262&imageThumbnail=3Αntinews.grΤο  "αριστερό" Μόρφωμα ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται εν δυνάμει κυβέρνηση καθώς κατέχει την θέση της Αξιωματικής αντιπολίτευσης.Με την ενοποίηση του στοχεύει στο να υπερκεράσει τον σκόπελο του εκλογικού Νόμου για το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα και παράλληλα να αξιοποιήσει την ηγετική φυσιογνωμία του αρχηγού του ενισχύοντας τα ηγετικά του χαρακτηριστικά. Διαθέτει άραγε ο Κος Τσίπρας αυτά τα χαρακτηριστικά; Αξιον απορίας που κανείς δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα αυτό.Η Εμπειρία του Κου Τσίπρα ανάγεται στους χώρους των καταλήψεων σχολικών συγκροτημάτων και στις διαπραγματεύσεις μες τους καθηγητές και με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας. Κατα συνέπεια δεν διαθέτει την ικανότητα οργάνωσης και καθοδήγησης αυτή την έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου το παλαιό ΠΑΣΟΚ το οποίο μετακόμισε και ενσωματώθηκε ως η πλέον βασική συνιστώσα.

Οι... ρουκέτες του Δημήτρη!

Οι... ρουκέτες του Δημήτρη! Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο Δ. Αβραμόπουλος, στην πρώτη του συνάντηση με τους στρατιωτικούς συντάκτες, μετά την... επάνοδό του στο Πεντάγωνο.Αν και διπλωμάτης, ο υπουργός Αμυνας... εξέθεσε ελαφρώς τον προκάτοχό του Π. Παναγιωτόπουλο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κάθε μέρα υπογράφω είκοσι φακέλους το πρωί και είκοσι το βράδυ». Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, λοιπόν, μέσα σε δέκα ημέρες υπέγραψε 400 φακέλους...

Επηρέασαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις την τουρκική οικονομία;

http://static.euronews.com/articles/231652/400x225_231652_turkey.jpg?1373479830Με φόντο τις πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τουρκία ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ επισκέφτηκε τις Βρυξέλλες να μιλήσει για τη ραγδαία ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας.Επηρεάστηκε η πορεία της οικονομίας από τις πρόσφατες διαδηλώσεις;“Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι διαδηλώσεις στο Πάρκο Γκεζί πραγματοποιήθηκαν τη στιγμή που η κεντρική τράπεζα της Αμερικής βρισκόταν στο στάδιο ομαλοποίησης της νομισματικής της πολιτικής. Στο επίπεδο του χρηματιστηρίου υπήρξαν σκαμπανεβάσματα. Αλλά τα γεγονότα θα έχουν περιορισμένη επιρροή στην πραγματική οικονομία”.

Ρωγμές για τον Ερντογάν

http://e-afipnisi.gr/img/4ddc8821c34bceaf3dba4a18741acca3erdogan.jpg500.jpg
Το πραξικόπημα στην Αίγυπτο εναντίον του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας και η συμπεριφορά της Αμερικής, που αρνείται να λάβει θέση υπέρ του Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος άλλωστε δεν αντιστρατεύθηκε ποτέ τα συμφέροντά της, είναι και μία ήττα για τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, ο οποίος είχε αναδειχθεί σε «λαϊκό ήρωα» μετά τη νίκη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις σκηνές στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα όταν αφίχθηκε σαν σουλτάνος ο Ταγίπ Ερντογάν για να συναντήσει τους... υπηκόους του.Ηταν και μία από τις κακές στιγμές του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος έδειξε το απολυταρχικό του πρόσωπο. Στην Τουρκία «πάγωσαν» και σε άλλες χώρες με ενδιαφέροντα στην περιοχή ανατρίχιασαν...

Επίθεση σε στρατιώτη από ομοθρήσκους του καταδίκασε ο Νετανιάχου Δεσμεύτηκε να υιοθετήσει «σκληρή γραμμή» εναντίον όσων επιδίδονται σε εκφοβισμούς


http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201307/139829/images/det_netaniaxou5.jpgΟ Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε την επίθεση εναντίον ενός υπερορθόδοξου εβραίου στρατιώτη από ομοθρήσκους του το βράδυ της Τρίτης σε συνοικία της Ιερουσαλήμ, όπου κατοικούν υπερορθόδοξοι εβραίοι, και δεσμεύτηκε να υιοθετήσει «σκληρή γραμμή» εναντίον όσων επιδίδονται σε παρόμοιους εκφοβισμούς.«Θα υιοθετήσουμε σκληρή γραμμή εναντίον οιουδήποτε προσπαθήσει να εκφοβίσει τους πολίτες που εκπληρώνουν το καθήκον τους», δήλωσε ο Νετανιάχου.

"Φωτιά" στο ισλαμικό κίνημα βάζει η Αίγυπτος

Stratfor: Η πτώση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο και πώς θα επηρεάσει τις ακραίες ισλαμικές ομάδες του ευρύτερου αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου. Η κατάσταση σε Συρία, Ιορδανία, Μαρόκο. Ο ρόλος του στρατού. Ο φόβος των Μοναρχιών.
Καθώς η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι το μεγαλύτερο διεθνές ισλαμικό κίνημα, η ανατροπή της αιγυπτιακής κυβέρνησης, της οποίας ηγούνταν η Αδελφότητα φέρνει επιπλοκές στον ευρύτερο αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο.