11 Ιουλίου 2013

ΗΠΑ: Διχάζει τους Ρεπουμπλικάνους το νέο μεταναστευτικό

http://static.euronews.com/articles/231710/400x225_231710_immigration.jpg?1373523912Εμπόδια στη νέα μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα αναμένεται να θέσει η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ.Το προτεινόμενο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο, που μεταξύ άλλων προβλέπει την νομιμοποίηση 11 εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών, διχάζει τους Ρεπουμπλικάνους.Σε κλειστή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον, οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές που ελέγχουν το σώμα δεν κατέληξαν σε συμφωνία.«Δεν συμφωνώ με την παραχώρηση υπηκοότητας, διότι έτσι επιβραβεύουμε την παραβίαση των αμερικανικών νόμων», υποστηρίζει ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μο Μπρουκς.

Αντίθετη είναι η άποψη της Ιλεάνα Ρος – Λέχτινεν: «Την ώρα που ενισχύουμε τα σύνορά μας, ως οφείλουμε, ελπίζω να ασχοληθούμε και με τα 11 εκατομμύρια των μεταναστών που ζητούν νομιμοποίηση. Συμβάλλουν σημαντικά στην ευημερία της χώρας. Είναι και αυτοί πατριώτες και προωθούν την ανάπτυξη», υπογραμμίζει η εκπρόσωπος της φιλελεύθερης πτέρυγας του κόμματος.
Πριν από μερικές εβδομάδες, η Γερουσία είχε εγκρίνει, με ψήφους 68 υπέρ έναντι 32 κατά, την αναμόρφωση της μεταναστευτικής πολιτικής. Την κεντρική επιλογή της διακυβέρνησης Ομπάμα είχε στηρίξει μερίδα Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών, δημιουργώντας ελπίδες ότι τα εμπόδια θα μπορούσαν να ξεπεραστούν εύκολα.Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την διάθεση περίπου 46 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων με το Μεξικό. Παράλληλα, προωθείται η ανανέωση του συστήματος χορήγησης βίζας.
http://gr.euronews.com/