29 Νοεμβρίου 2015

Μύθος η μείωση των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου μετά το ρωσοτουρκικό επεισόδιο

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ Σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου εξακολουθούν να προβαίνουν τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, παρά τα όσα μεταδίδονται περί παύσης της συγκεκριμένης δραστηριότητας από την πλευρά της Τουρκίας, με αφορμή την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορία.

Η Αθήνα ανοίγει νέο μέτωπο με την Γερμανία

http://www.triklopodia.gr/wp-content/uploads/2015/08/assets_LARGE_t_420_54236865.jpg
Νέο μέτωπο με την Γερμανία ανοίγει η Αθήνα, συμμετέχοντας στο μπλοκ των χώρων της Κεντρικής Ευρώπης και της Βαλτικής που την Πέμπτη ζήτησαν από την Ε.Ε. να χαρακτηρίσει το έργο της επέκτασης του αγωγού Nord Stream II αντίθετο με τα συμφέροντα της Ε.Ε..Την επιστολή υπογράφουν εκτός της Ελλάδας εννέα ακόμη χώρες της Ε.Ε., η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Εσθονία και η Πολώνια, χώρες με κοινό χαρακτηριστικό τον φιλοαμερικανικό και αντιρωσικο προσανατολισμό τους.Η Ελλάδα έχει λόγους να αντιτίθεται στην κατασκευή του NORD STREAM II, αλλά δημιουργεί προβληματισμό τόσο η χρονική συγκυρία της επιλογής της σύγκρουσης, για ένα στρατηγικής σημασίας ζήτημα, με το Βερολίνο αλλά και την Μόσχα, και η συμπόρευση με τις Νέες Χώρες-μέλη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, συνυπογράφοντας μάλιστα την απαίτηση για συνέχιση μεταφοράς του φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, κάτι που φυσικά κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα.

Γαλλικές Φούσκες-Μαρία Δεναξά

http://s1.ibtimes.com/sites/www.ibtimes.com/files/2013/12/30/rtx16wsg.jpgΤο ψέμα, την χειραγώγηση και την υποκρισία δεν τα υποφέρω ούτε σαν άνθρωπος, ούτε σαν δημοσιογράφος. Εδώ και μέρες παρακολουθώ και περιγράφω την τραγωδία των νεκρών και ζωντανών που άφησε πίσω του το τρομοκρατικό μακελειό στο Παρίσι.Για δεύτερη φορά μετά τον Ιανουάριο και τα γεγονότα του Charlie Hebdo, είδα τον μισοπεθαμένο πολιτικά Ολαντ να ανασταίνεται και να μεταμορφώνεται απο στρατηγό, σε αρχηγό μιας φανταστικής ιερής συμμαχίας και του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle.Λες και τώρα θα κάνουν πίσω οι τζιχαντιστές, ενώ Ομπάμα και Πούτιν –ανίκανοι- περίμεναν τον “χαρισματικό” ηγέτη της Γαλλίας για να τα "βρουν" πάνω στο θέμα της Συρίας και μάλιστα μέσα σε μια εβδομάδα!Ας γελάσω (πικρά)…

Τσίπρας σε Νταβούτογλου: 'Ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσο οι δικοί σας απέναντι στους Ρώσους'

http://www.youpress.gr/wp-content/uploads/2015/05/kostas-iliakis1.jpg
ADVERTISEMENT
"Ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσοι οι δικοί σας απέναντι στους Ρώσους", είπε με νόημα ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην τακτική των Τούρκων, αλλά και την υποκριτική τους στάση."Είναι ανόητο και αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο. Ξοδεύουμε δις για εξοπλισμούς. Εσείς για να παραβιάζετε, εμείς για να σας αναχαιτίζουμε. Έχουμε τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα στον αέρα και από κάτω δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τους διακινητές που πνίγουν αθώους ανθρώπους στο Αιγαίο", πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Το παρασκήνιο της κατάρριψης του SU-24

ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Η ψύχραιμη αντίδραση του Βλαντιμίρ Πούτιν στην κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροπλάνου SU-24 από τουρκικό F-16 στα ρωσοτουρκικά σύνορα αποσόβησε το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης σύρραξης ανάμεσα στη Ρωσία και σε μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Το θεμελιώδες ερώτημα, όμως, αιωρείται αναπάντητο: Για ποιο λόγο η Τουρκία πήρε ένα τόσο μεγάλο ρίσκο για ένα επεισόδιο που, ακόμη κι αν δεχθεί κανείς τη δική της εκδοχή, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τη συνήθη πρακτική της αναχαίτισης και, πάντως, δεν δικαιολογεί επ’ ουδενί λόγω τη χρήση φονικών πυρών απέναντι σε μια πυρηνική υπερδύναμη;

Η ακτινογραφία της ρωσοτουρκικής κρίσης και η τιμή των όπλων

Του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη- Η ΣΚΑΚΙΕΡΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ, ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ-Πώς τα ενεργειακά και οικονομικά συμφέροντα αποτρέπουν ανοικτό ρωσοτουρκικό πόλεμο, και πώς οικοδομείται η εν δυνάμει συμμαχία Βερολίνου-Μόσχας με φόντο την ενέργεια- Τι λέει το ΝΑΤΟ για την Τουρκία και γιατί δεν αντέδρασε η Λευκωσία-· Πώς η Γερμανία σχεδιάζει να γίνει ενεργειακό κέντρο- Γιατί η Μόσχα χαλά τα σχέδια της Τουρκίας στη Συρία-· Ποια ζητήματα ασφάλειας και ανασφάλειας προκύπτουν για τη λύση του Κυπριακού

Η κατάρριψη του ρωσικού SU-24 από τουρκικό F-16 ανατρέπει τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, που στηρίζονταν επί της ενεργειακής συνεργασίας, του εμπορίου, της γεωργίας, της οικοδομικής βιομηχανίας και της εγκατάστασης του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Άκουγιου.

Διαδρομή και τέλος μιας πολιτικής εθνικής αυτοματαίωσης

Του Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη-Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ-Ο Κώστας Χατζηκωστής τέμνει μια διαδρομή 60 και πλέον ετών μέσα από τη ζωηρή εικόνα και τη ζωντανή μνήμη του λόγου του, την Κύπρο και το Κυπριακό Πρόβλημα, κατά τρόπον ανάγλυφα δραματικό, διδακτικό και έντονα επίκαιρο-Η εισβολή της Τουρκίας το 1974 δεν έπληξε μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, την κυριαρχία και εδαφική της ακεραιότητα, δεν υποχρέωσε μόνο με άσκηση πρωτοφανούς κρατικής βίας το 1/3 του πληθυσμού της Κύπρου να εκτοπιστεί στην ίδια του την πατρίδα, αλλά επέφερε βαρύτατο πλήγμα στη γεωστρατηγική παρουσία της Ελλάδος στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή

Γιάννης Μάζης: Η πιθανότητα κουρδικού κράτους σπρώχνει τον Ερντογάν σε προβοκάτσιες

    http://www.bestanews.com/media/diha/680x350cc-mrkz-020715-alman-mahkemesi-omer-guney.jpg
  • Κυριακίδης Νίκος-Επικίνδυνες δυνάμεις συσσωρεύονται και πάλι στο σεισμικό ρήγμα της Μέσης Ανατολής. Οι πιθανότητες για έναν ισχυρό παγκόσμιο γεωπολιτικό σεισμό στο άμεσο μέλλον, που θα μπορούσε να απελευθερώσει τις δυνάμεις του χάους, αυξάνονται. Πώς θα μπορούσε να είναι αυτό το χάος; Από μια γενικευμένη διακρατική σύρραξη ώς μια μεγάλη ενεργειακή κρίση. Η μετάλλαξη του συριακού εμφυλίου σ' ακόμη έναν "πόλεμο διά αντιπροσώπων" (proxy war) ανάμεσα στο σιιτικό και σουνιτικό στοιχείο του μουσουλμανικού κόσμου, η εμμονική πολιτική της Δύσης στη Μέση Ανατολή και η αντιρωσική στάση της, τα ύπουλα γεωπολιτικά παιχνίδια του Ερντογάν και ο προαιώνιος φόβος του τουρκικού πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου για πιθανό μελλοντικό ανεξάρτητο Κουρδιστάν έχουν δημιουργήσει μια βραδυφλεγή βόμβα. Για όλα αυτά, και με αφορμή την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία την Τρίτη, μιλά σήμερα στην "Αυγή" ο καθηγητής του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Γιάννης Μάζης.

50.000 άνθρωποι παρευρέθηκαν στην κηδεία του δολοφονημένου δικηγόρου στην Τουρκία

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παρευρέθηκαν σήμερα στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, στην κηδεία του πολύ γνωστού κούρδου δικηγόρου Ταχίρ Ελτσί, ο θάνατος του οποίου από σφαίρες, χθες, σε ανταλλαγή πυρών, τροφοδοτεί τις υποψίες κατά της κυβέρνησης της Άγκυρας.
50.000 άνθρωποι παρευρέθηκαν στην κηδεία του δολοφονημένου δικηγόρου στην Τουρκία  - Media
Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι απέτισαν τον ύστατο φόρο τιμής στον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου του Ντιγιάρμπακιρ συνοδεύοντας το φέρετρό του, σκεπασμένο με την κουρδική σημαία, στα χρώματα του κόκκινου, του πράσινου και του κίτρινου, στους δρόμους της μεγάλης πόλης όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι.
Πίσω από ένα μεγάλο μαύρο πανό όπου αναγραφόταν "Δεν θα σε ξεχάσουμε" πολλοί δικηγόροι που είχαν έρθει από ολόκληρη την Τουρκία συνόδευσαν τον συνάδελφό τους, υπό τον πρόεδρο του εθνικού συμβουλίου των δικηγόρων της Τουρκίας Μετίν Φεϊζίογλου και βουλευτές."Οι μάρτυρες δεν πεθαίνουν. Ο Ταχίρ Ελτσί είναι αθάνατος!" φώναξαν οι διαδηλωτές ραίνοντας το φέρετρο με κόκκινα γαρίφαλα.

Κομβόι, ΜΚΟ και βόμβες...

http://nsnbc.me/wp-content/uploads/2014/01/TRUCK_TURKEY_WEAPONS_SANA.jpgΟ βομβαρδισμός τουρκικού κομβόι στη βορειοδυτική Συρία στα μέσα της εβδομάδας φάνηκε σαν η πρώτη στρατιωτική απάντηση της Μόσχας στην κατάρριψη του αεροσκάφους της από την Τουρκία. Ωστόσο, στο ομιχλώδες τοπίο της συριακής σύγκρουσης τα πράγματα πολύ σπάνια είναι αυτά που δείχνουν.
Η ισλαμική μη κυβερνητική οργάνωση ΙΗΗ (Ίδρυμα για Ανθρωπιστική Βοήθεια), που πριν από μερικά χρόνια είχε ναυλώσει το πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που έδειχνε τα φορτηγά να καίγονται. Παρ' όλα αυτά, η οργάνωση φρόντισε να διευκρινίσει ότι η αποστολή των είκοσι φορτηγών ούτε είχε οργανωθεί ούτε είχε χρηματοδοτηθεί από την ίδια. Τις μέρες που ακολούθησαν καμία οργάνωση δεν επιβεβαίωσε τη σχέση της με το κομβόι.

Αντιπαράθεση ή συνδιαχείριση;

Οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις με πρωταγωνιστή τον Ολάντ για τη σύμπηξη συμμαχίας κατά των τζιχαντιστών δεν αφορά μόνον τη συναινετική σταθεροποίηση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Είναι εκ των πραγμάτων μια πρόκληση να τεθεί ένα πλαίσιο των διεθνών ισορροπιών, καθώς έχουν περάσει 25 χρόνια από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και η αδυναμία συνεννόησης ΗΠΑ-Ρωσίας παράγει επικίνδυνη αποσταθεροποίηση, ενώ Ουάσιγκτον και Πεκίνο είναι ταυτόχρονα αλληλοεξαρτώμενοι εταίροι στην οικονομία και στα όρια του θερμού ναυτικού επεισοδίου στη νότια Σινική Θάλασσα.

Ποιος διάλογος; Για ποιο ασφαλιστικό;


Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
ktzor@naftemporiki.gr
Θα ξεκινήσω αντίστροφα. Ηταν θετική η άτυπη υπερ-συναίνεση στο πελατειακό κράτος, στα κλαδικά ρουσφέτια και στις πρόωρες συντάξεις;
Δεν ήταν όλα αυτά, κι ακόμη περισσότερα, αξιώματα στην πολιτική ζωή; Ενα αξίωμα, στα μαθηματικά, δεν χρειάζεται απόδειξη, επικύρωση. Στα πολιτικά, δεν χρειάζεται, ώσπου να σκάσει κρίση και το θεώρημα να απαιτήσει λύση.Εδώ είμαστε. Στριμωγμένοι από τους αριθμούς, που επιβάλλουν περιορισμούς και δεν παίρνουν κάβο από ελιγμούς και τακτικισμούς.
Η συνεννόηση είναι καραμέλα στη λεωφόρο των εντυπώσεων, αλλά δεν είναι τόσο γλυκιά. Διότι ο καθένας έχει άλλο πράγμα στο μυαλό του όταν την επικαλείται.

Το τίμημα του θράσους για Ερντογάν και Τουρκία

https://pbs.twimg.com/media/CU7yx6UWwAEl64A.jpgΗ πρωτοφανής -κατά γενική ομολογία- ενέργεια της τουρκικής κυβέρνησης να καταρρίψει το ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος, επειδή -όπως λέει- παραβίασε τον εθνικό της εναέριο χώρο, έχει προκαλέσει σοβαρούς προβληματισμούς σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στις συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ. Μια ενέργεια τόσο υψηλού ρίσκου και πρόκλησης σε μια μεγάλη χώρα με υψηλότατο επίπεδο στρατιωτικής ισχύος δεν είναι παίξε - γέλασε. Μπορεί ο πρόεδρος Ομπάμα να ήταν υποχρεωμένος να καλύψει με τη δήλωσή του το περιστατικό, όμως την ίδια στιγμή όλες οι στρατιωτικές πηγές του Πενταγώνου άδειασαν την τουρκική πλευρά, αποκαλύπτοντας πως το ρωσικό αεροσκάφος που πετούσε στα σύνορα με τη Συρία παραβίασε, τον τουρκικό εναέριο χώρο μόλις για 17 δευτερόλεπτα, όπως δημοσιοποίησαν οι "New York Times"!

Το σχέδιο δήλωσης της Συνόδου Ε.Ε. - Τουρκίας

του Νίκου Μπέλλου Χρηματοδοτική ενίσχυση 3 δισ. ευρώ, υπό προϋποθέσεις κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που τα ταξιδεύουν στην ΕΕ, αλλά και υπόσχεση για επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, είναι τα ανταλλάγματα που αναμένεται να πάρει απόψε η Τουρκία, προκειμένου να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους στην αναχαίτιση του προσφυγικού κύματος προς την Ευρώπη.
Σύμφωνα με το σχέδιο της κοινής δήλωσης που θα εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης κορυφής μεταξύ των 28 ηγετών της ΕΕ και του Τούρκου Πρωθυπουργού, Αχμετ Νταβούτογλου, οι Ευρωπαίοι δεσμεύονται να δώσουν στην Τουρκία 3 δισ. ευρώ ως μια πρώτη συνεισφορά προς την Αγκυρα. Ο τρόπος που θα δοθεί, θα καθοριστεί το επόμενο διάστημα.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ Τα τουρκικά μαχητικά σταμάτησαν να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24

Τα τουρκικά μαχητικά σταμάτησαν αίφνης να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, δήλωσε ελληνική διπλωματική πηγή στο πρακτορείο RIA Novosti.
Τα τουρκικά μαχητικά σταμάτησαν να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24«Υπήρχαν μηδενικές παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο και είναι κατανοητό γιατί» δήλωσε η εν λόγω διπλωματική πηγή.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η τελευταία φορά που εμφανίστηκαν στον ελληνικό εναέριο χώρο τουρκικά μαχητικά ήταν στις 25 Νοεμβρίου, δηλαδή μία ημέρα μετά την κατάρριψη του Sukhoi Su-24. «Η παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας είναι ένας διαρκής πονοκέφαλος για την Αθήνα. Η Τουρκία και η Ελλάδα, παρότι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, είναι αντίπαλοι εδώ και αιώνες. Οι δύο χώρες έχουν πολεμήσει και ακόμα και σήμερα υπάρχουν εδαφικές διαφορές» αναφέρει δημοσίευμα του Russia Today και συνεχίζει: «Το 2014 καταγράφτηκε μια άνοδος παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από την τουρκική αεροπορία, καθώς καταγράφτηκαν 2.244 περιστατικά. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, ο ελληνικός εναέριος χώρος παραβιάστηκε 1.233 φορές ενώ έγιναν και 31 πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Τον Νοέμβριο, τις ημέρες πριν από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, έγιναν 50 παραβιάσεις».